Normal doğum mu? Sezaryen mi?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Advertisements

VERİCİ(DONÖR) TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
Yüksek Riskli Gebelikler
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıkta Tedavi-Monitorizasyon
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
GBP HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
Aile Hekimliğinde Gebe Takibi
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
Op.Dr.Zehra METE Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İZMİR
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
OBSTETRİK ANAL SFİNKTER HASARI
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Yenidoğan Resüsitasyonu
GÜVENLİ ANNELİK.
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ve ECZACININ ROLÜ
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
ANORMAL JİNEKOLOJİK KANAMALAR’a
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME SEMPOZYUMU
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
SAĞLIK ÖLÇÜTLERİ Dr. Naim Nur.
HEMODİYALİZ Mİ? PERİTON DİYALİZİ Mİ?
Çocuklarda Febril Nötropeni
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
ANNE ÖLÜMLERİNİ ÖNLEME SEMPOZYUMU
Antenatal takipte medikolegal sorunlar
Gebelikte Acil Problemlere Yaklaşım
Gebe Hastada Triaj Senaryoları
EKTOPiK GEBELİKTE CERRAHİ TEDAVİ
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Neden Elektif CS, Neden Karşısındayız
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
Hazırlayan: İnt.Dr.Büşra KÖSE Aile Hekimliği Stajı
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Çoğul Gebeliklerde İzlem ve Doğumun Zamanlaması
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Yenidoğanın transportu
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sunum transkripti:

Normal doğum mu? Sezaryen mi? Doç.Dr.İsmail Dölen TCSB Ankara Etlik Kadın Hastalıkları ve Doğumevi Eğitim Araştırma Hastanesi 18.10.2007 www.ismaildolen.com

C/S, niçin karşısındayız? Maternal sorunlar Neonatal sorunlar Maliyet Organizasyon güçlükleri Etik sorunlar

Doğuma yaklaşımın tarihçesi 20 yy. başına kadar yüksek riskli gebelik, maternal mortalite gibi kavramlar yoktu. Anne ölüm oranları yüksek olduğu için sezaryen bir alternatif doğum şekli değildi. 1970’lere kadar epizyotomi ile beraber forseps ve vakum uygulaması rutin idi.

Doğuma yaklaşımın tarihçesi Sezaryen oranları 1980’lerde hızla yükselmeye başladı. 2001’den itibaren ülkemizde yüksek sezaryen oranları tartışılmaya başlanıldı. Sağlık bakanlığı 2002 yılında ilk önlemini (!) aldı. 2006 yılında sağlık bakanlığı bilimsel kurullarla konuyu değerlendirmeyi gerekli gördü.

C/S hangi durumlarda yapılır? Acil durumlar Anne ve bebeğin hayatını kurtarmak için (aşırı kanamalar, ciddi fetal distres vb.) Acil olmayan durumlar Genelde hekim; gebe ve bebek için daha iyi sonuç alınacağını düşündüğü durumlar için (eski sezaryen, uzamış eylem, distosi, makat geliş, fetal kalp hızında değişmeler, çoğul gebelik vb.) Tıbbi endikasyon olmayan durumlar Aşırı doğum korkusu, kolaylık ve konfor düşüncesi, anne istemi, hekim yönlendirmesi

C/S oranları niçin artıyor? Anne ve bebekle ilgili olanlar (distosi, fetal distres tanısının gereğinden fazla konulması, infertilite sonrası gebeliklerde sezaryen, anne istemi vb.) Hekimle ilgili olanlar Organizasyon sorunları Zaman sıkışıklığı

C/S oranları niçin artıyor? Ekonomik nedenler Yasal sorunlar Hekimleri sigorta eden kurumların kararları Gebenin, aydınlatma sonrası planlanmış sezaryeni daha güvenli bulması

Hekimler niçin C/S istiyor? Çalışma programı Çalışma koşulları Hekimin hastasına karşı sorumluluk hissi Gebenin asiste vajinal doğum (perine yırtıkları, aşırı kanama, gaz ve gaita inkontinansı, seksüel sorunlar vb.) ve planlanmamış sezaryen ( anne ölümü, acil histerektomi, emboli, bebek ile geç temas, depresyon vb.) hakkında bilgilendirilmesi

Hekimler niçin C/S istiyor? Amerika’da Health Grades şirketinin 80 000 planlanmış sezaryen üzerine yaptığı çalışmada, vajinal doğumlara göre çok az olumsuz sonuçlar bildirilmiştir. Health grades quality study : ‘patient choice’ cesarean section rates continue to rise rapidly in the United States. June 2004. www.healthgrades.com

Hekimler niçin C/S istiyor? Güncel risk ve yarar dengesi ne olursa olsun doktorlar ve gebeler sezaryeni daha güvenli bulmaktadır.

Gebenin C/S’ye yaklaşımı Gebenin doğumun prognozu ile ilgili garanti alması mümkün değildir.

Gebenin C/S’ye yaklaşımı Normal doğumda ağrı, idrar-gaz gaita inkontinansı nadiren seksüel problemler yaşanmakta bu nedenle de gebelerin büyük bir kısmı bu doğumu kabul edebilmektedir.

Gebenin C/S’ye yaklaşımı Asiste vajinal doğumda ise olası istenilmeyen durumlar artmaktadır. Anus kaslarını da içeren perine yırtıkları, aşırı kanama, enfeksiyon, memnuniyetsiz doğum tecrübesi, hemoroid, geç ve kısa süreli emzirme bunlardan bir kaçıdır. Bu nedenle de gebe bu doğum şeklinden kaçınmaktadır.

Gebenin C/S’ye yaklaşımı Planlanmamış sezaryen ile görülen olası istenilmeyen durumlar daha da ağır olabilmekte olup maternal mortalite, acil histerektomi, emboli ve felç, cerrahi yaralanmalar, hastanede uzun süre kalmak, posttravmatik stres bunlardan birkaçıdır. Gebe bu doğum şekli ile de karşılaşmak istememektedir. Planlı sezaryende ise yukarıdaki olasılıklar düşüktür.

Gebenin C/S’ye yaklaşımı Gebe risk değerlendirmelerini irdelediğinde, normal doğum güvencesi alamadığı zaman planlanmış sezaryeni tercih etmektedir.

Normal doğum mu? C/S mi? Endikasyonu kesin olan olgularda sezaryeni tartışmak anlamsızdır (örn. Total plasenta previa). Mutlak endikasyon olmayan olgularda normal doğuma yönelinmelidir.

Sonuç Normal doğumun sezaryene her bakımdan üstünlüğünü kabul etmek ve inanmakla beraber sezaryen oranlarının yüksekliği sadece hekim sorunu değildir. Çözüm tüm tarafların ortaklaşa çabalarını gerektirmektedir.

Teşekkür ederim…