BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU ÇİÇEĞİ HASTALIĞI.
Advertisements

GRİP VE KORUNMA YOLLARI SİNAY KREŞ
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
VeReM.
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Kızamık.
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BULAŞICI HASTALIKLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Hazırlayanlar ulaşıcı astalıklar 01 Amir YETKİN (Yalıntaş İÖO.)
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.

Zararlı Mikroplar Bulaşıcı Mikroplar Cevaplar Bulaşıcı Mikroplar
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
TULAREMİ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
HAZIRLAYAN: NESLİHAN ERGÜZEL İPEKNUR AYVAZOĞLU
(Psikolojik Danışman ve Rehber)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.

MİKROSKOBİK CANLILAR SERRA NUR GÜRKAN.
DOMUZ GRİBİ.
BULAŞICI HASTALIKLARLA
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış 1
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
AŞI HAFTASI NİSAN.
5. HASTALIK.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
ETİYOLOJİ.
BULAŞICI HASTALIKLARLA MÜCADELE Koruyucu hekimlik hizmetleri, kişiye ve çevreye yönelik olarak ikiye ayrılır. KİŞİYE YÖNELİK HİZMETLER - Bağışıklama hizmetleri.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ 1. AMAÇ Sağlığı olumsuz etkileyen biyolojik risk etmenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve bu etmenlere karşı alınması gereken.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
VİRÜSLER VİRÜSÜN AKRABALARI  Grip  Soğuk algınlığı  Sarılık  Kabakulak  Kızamık  Kuduz  Su çiçeği BİR VİRÜS NASIL ÇOĞALIR? HASTALIKLARDAN KORUNMA.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
Ateş Hastalığa karşı vücudun göstermiş olduğu bir tepkidir. Normal kabul edilen 36-37,5 derece arasındaki vücut ısısının yükselmesine ateş denir. Vücut.
Enfeksiyon Hastalıkları
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
Öğr. Gör. Uzm. Funda Veren Zonguldak Sağlık Yüksekokulu
Virüsler ve Solunum Yolu Enfeksiyonları
D- İNSANDAN İNSANA BULAŞAN MİKROBİYAL HASTALIKLAR
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
Akut bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonları Dr.Diyar BADEMKIRAN Prof.Dr.Mehmet ÜSTÜNDAĞ.
Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
ANNE ÇOCUK SA Ğ LI Ğ I 0-6 Yaş Çocuklarında Sık Görülen Şikâyetler KAYNAKLAR: k-saglik/cocuk-hastaliklari/ yas-cocuklarinda-sik-
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Sunum transkripti:

BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.

HASTALIK:Organizmanın doku ve hücrelerindeki yapısal ve fonksiyonel değişiklik meydana gelmesidir.

HASTALIK ETKENİ:Vücuda çeşitli yollarla bulaşarak hastalık meydana getiren mikroorganizmalardır. *Bakteriler *Virüsler *Mantarlar *Parazitler

BUNLAR; Mide bağırsak yolu Derideki çatlak ve yaralar Kan yolu ile bulaşır.

KULUÇKA SÜRESİ: Hastalık etkeninin vücuda girişiyle hastalık belirtilerinin ortaya çıkışına kadar geçen süredir.

Grip: 1 -7 gün Kızamık: 1-3 hafta Sarılık: 10 gün-2 ay Suçiçeği: 1-3 hafta

ENDEMİ:Bazı hastalıklar belirli toplumlarda devamlı bilinen oranlarda görülür.Buna endemi denir. Ör:sarılık, tifo,guatr

EPİDEMİ:Bir hastalık beklenenden çok kısa sürede ,çok fazla sayıda görülüyorsa buna epidemi denir. Ör:Tifo, kolera

PANDEMİ:Hastalık kıtalar, ülkeler arasına yayılıyorsa bu pandemidir PANDEMİ:Hastalık kıtalar, ülkeler arasına yayılıyorsa bu pandemidir. Ör:Kuş gribi

ENFEKSİYON ZİNCİRİ

BULAŞMA YOLLARI 1-Doğrudan bulaşma yolu 2-Dolaylı bulaşma yolu

1-Doğrudan bulaşma yolları. Direkt temas(kuduz,uyuz,tetanos) 1-Doğrudan bulaşma yolları *Direkt temas(kuduz,uyuz,tetanos) *Cinsel temas(Frengi,bel soğukluğu) *Damlacık enfeksiyonu (grip,kızamık,kabakulak) *Kan yolu(Sarılık,AIDS) *Plesenta yolu(kızamıkçık)

2-DOLAYLI BULAŞMA YOLLARI:. Eşyalar(kolera,kızamık). Vektör(veba) 2-DOLAYLI BULAŞMA YOLLARI: *Eşyalar(kolera,kızamık) *Vektör(veba) *Hava ve su yolu (kızamık,tifo)

BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

KAYNAĞA YÖNELİK ÖNLEMLER KAYNAĞA YÖNELİK ÖNLEMLER *Başıboş gezen hayvanların zararsız hale getirilmesi aşılanmaları *Erken teşhis ve tecrit( verem)

2-BULAŞMA YOLUNA YÖNELİK ÖNLEMLER. Direk temasın kesilmesi 2-BULAŞMA YOLUNA YÖNELİK ÖNLEMLER *Direk temasın kesilmesi *Hasta kişiyle cinsel ilişkinin kesilmesi *Korunmalı ilişki *Alınan kanların güvenilir olması *Hasta eşyalarının ortak kullanılmaması *El ve tırnak temizliği *İçme ve kullanma sularının temizlenmesi *Çöplerin ve atıkların kontrolü

3-SAĞLAM KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER:. Bağışıklama. İlaçla koruma 3-SAĞLAM KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER: *Bağışıklama *İlaçla koruma *Erken tanı *Beslenme *Aile planlaması *Kişisel temizlik *Sağlık eğitimi

Aile planlaması Erken tanı bağışıklama beslenme Kişisel temizlik İlaç kullanımı

ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN BAZI BULAŞICI HASTALIKLAR

Kızamık Kızamık, kış sonu ve ilkbahar döneminde görülen, ateş ve döküntü ile seyreden, bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamığın başlangıcında birkaç gün süren bir ateş döneminden sonra öksürük, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık belirtileri gelişir. Döküntü yüzde ve boyunda başlar, sonra aşağıya doğru gövdeye, kollara, bacaklara ve ayaklara yayılır. Beş gün kadar süren döküntü, yayıldığı sırayla kaybolur.

SU ÇİÇEĞİ Su çiçeği kaşıntılı deri döküntüleriyle beliren çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk kendini fazla hasta hissetmese de vücudunu saran döküntüler çok kaşıntı  verir.

BOĞMACA Boğmaca, her yaşta duyarlı bireyleri etkileyen, hızlı seyirli, bulaşıcı solunum yolları enfeksiyonudur. Özellikle çocuklarda ağır seyreder. Hastalık etkeni Bordetella pertussis olarak adlandırılmıştır. Boğmaca belirli bir coğrafi dağılım göstermez ve mevsimsel olarak daha çok sonbahar aylarında görülmekle beraber yıl her mevsiminde görülebilir

DİFTERİ Günümüzde seyrek rastlanmasına karşın hastalanan her on kişiden birinin ölümüne sebep olan ciddi bir hastalıktır.Tanısı oldukça güçtür.Genellikle her yıl küçük bölgesel sagınları görülür.Ağız, burun, boğaz salgılarıyla direkt temas ile, solunum yoluyla veya ender olarak mikropla yeni kirlenmiş maddelerin (oyuncak vs.) ağıza götürülmesiyle bulaşır.Kuluçka süresi 2-5 gündür.En sık 2-5 yaşlarında görülür.

ÇOCUK FELCİ Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan, polio virüsü denilen mikropla bulaşan bir hastalıktır.Kuluçka süresi 10-14 gündür.1-4 yaşlarında (% 30 ikinci yaşta) daha sık görülür.Mikrobun kaynağı hasta insanların dışkısı ve boğaz salgılarıdır.Dışkı ile kirlenmiş su ve besinlerin yenip içilmesi veya kalabalık yerlerde havaya yayılan mikropların solunması ile bulaşmaktadır.

ZATÜRRE Zatürre ( tıbbi adıyla pnömoni ) virüs, bakteri gibi etkenlerin yol açtığı, akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Enfeksiyon, genellikle basit bir soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve ilerler.

HEPATİT HEPATİT NEDİR ? Karaciğerde meydana gelen iltihabı reaksiyon tıp bilimimde hepatitis olarak tanımlanır. Türkiye de yaygın olarak hepatit olarak tanımlanır. Ancak ülkemizde de hepatit denilince yaygın olarak hepatit B kavramı anlaşılır. Ancak hepatitin tek sebebi virüsler ve hepatit B değildir. Hepatite virüsler(hepatit B ,hepatit C ...), bakteriler, çeşitli ilaçlar, uzun süreli alkol kullanımı ve çeşitli endüstriyel maddelere maruz kalmak yol açabilir

VEREM Verem [Tüberküloz —TB], soluduğumuz hava ile akciğerlere giren verem bakterisinin (mikrobunun) yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır.

KUDUZ Kuduz; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı sonucu ölümle biten bir virus hastalığıdır.

SITMA Sıtma parazitlerin neden olduğu tropikal ve subtropikal birçok bölgede görülen yaygın ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır.

Kaynaklar www.sağlik.gov.tr VE MUHTELİF SAĞLIK SİTELERİ