1/20 Anlatım Bozukluğu A B C D “Para” kelimesinden sonra “alıyor” kelimesi getirilmelidir. “Paket” ve “para” kelimeleri yer değiştirilmelidir. “De” bağlacı,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
VURGU CÜMLEDE VURGU.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Zarflar Endercan İNÇ Endercan İNÇ Zarflar.
Köylü ulusun efendisidir.
(BELİRTEÇ) ZARF.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Temel, arkadaşıyla yolda giderken elindeki çakısıyla parmağını kesti
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ZARF (BELİRTEÇ).
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
KONU CÜMLEDE ANLAM.
Tutum yatırım ve Türk malları haftası
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
FİİL (EYLEM).
Hazırlayan: Serkan Aslan
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
güzel sözler Bizi düzeltmek isteyenlere kollarımızı açacak yerde, yumruklarımızı uzatırsak, hayatın sillesini yeriz. H. İsmail.
Sözcükte anlam sorular.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
Adların Yerini Tutan Sözcükler
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Sunum transkripti:

1/20 Anlatım Bozukluğu A B C D “Para” kelimesinden sonra “alıyor” kelimesi getirilmelidir. “Paket” ve “para” kelimeleri yer değiştirilmelidir. “De” bağlacı, “adam” kelimesinden sonra kullanılmalıdır. Cümlenin öznesi çoğul hale getirilmelidir. “Kasadaki adam bir yandan para, bir yandan da paket yapıyordu.” cümlesindeki anlatım bozukluğunu gidermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

2/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Çalma el kapısını, çalarlar kapını. Dost ile ye iç, alışveriş etme. Derdini söylemeyen, ilaç bulamaz. Deve bir akçeye, deve bin akçeye. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi söylenişi değiştirildiği için kusurludur?

3/20 Anlatım Bozukluğu A B C D çökünce – görmeye olunca – almaya gelince – bulmaya basınca – sormaya “ Karanlık telaşla küçük kardeşimi..... gittim.” cümlesindeki boş yerlere, aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisinin getirilmesi uygundur?

4/20 Anlatım Bozukluğu A B C D açılan içeri değil atılışı “Onun açılan kapıdan içeri girişi, hayır girişi değil atılışı, hâlâ gözümün önündedir.” cümlesinde, aşağıdakilerden hangisinden önce “hızlı” kelimesi getirilmez?

5/20 Anlatım Bozukluğu A B C D azalması – tedavisi zedelenmesi – telafisi sarsılması – onarılması bozulması – düzeltilmesi “Millî birliğin millî yapıda imkânsız yaralar açar.” cümlesindeki boş yerlere aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisi getirilemez?

6/20 Anlatım Bozukluğu A B C D “ Benim söylediğim her derin sözün anlamı vardır.” cümlesindeki anlam bozukluğunu gidermek için, “derin” sözü hangi kelimeden önce kullanılmalıdır? Her Vardır Anlamı Söylediğim

7/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Ezgi Demek Bir Ses “ Ezgi demek, belli bir kurala göre düzenlenen ve kulakta haz uyandıran ses dizisine denir.” cümlesinde bir anlatım bozukluğu vardır. Bu bozukluğu gidermek için cümleden hangi kelime çıkartılmalıdır?

8/20 Anlatım Bozukluğu A B C D İzmir’e girince “ Ordumuz İzmir’e girince yerli Rumlar, Yunan gemilerine sığındılar; çünkü bize yardım eden Rumlar bizden korkuyorlardı.” Yukarıdaki cümlede altı çizilenlerden biri cümlenin anlamını bozmaktadır. Anlamı, bozan aşağıdakilerden hangisidir? yerli Rumlar bize yardım eden Yunan gemilerine

9/20 Anlatım Bozukluğu A B C D kardeşime – şimdi yeni – bize Güzel – onu gene – parasını “ Teyzem Bir oyuncak aldı ama henüz vermedi..” cümlesinde boş bırakılan yerlere, aşağıdaki kelime çiftlerinden hangisinin getirilmesi uygun değildir?

10/20 Anlatım Bozukluğu A B C D bir elinde tarifesi öteki “Hoca, bir elinde ciğerle gidiyormuş; öteki elinde pişirme tarifesi varmış.” cümlesinde, aşağıdakilerden hangisinden sonra “de” kelimesi gelebilir?

11/20 Anlatım Bozukluğu A B C D fakat umduğunu bulamadı. lakin tembelliğinin cezasını çekti. ama sonunda zengin oldu. şimdi rahat etmek onun hakkıdır. “ Para kazanmak için gençliğini harcadı.” ifadesinden sonra aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun değildir?

12/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Böylece Hiç değilse Hiç şüphe yok ki Demek ki “ kültür, sadece okuma yazma bilmek değildir.” cümlesinde boş bırakılan yere hangisinin gelmesi uygun olmaz?

13/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Demek ki, hemen hemen tamamını cevapladın! O halde, cevapladığın sorular, cevaplamadıklarından daha az. Anlaşılan, cevapsız bıraktığın sorular, cevapladıklarından daha az. Bu durumda, cevaplayamadığın soru sayısı çok az sayılır. “ - Soruların hepsini cevapladın mı? - Aşağı yukarı..” Bu konuşmadan sonra, aşağıdakilerden aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlamca ters düşer?

14/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Bu yüz bana hiç de yabancı değil. Bu şiiri de bana okuyabilir misin? Geziye sen de katılmamışsın. Bu yaz da tatile çıkamayacağız. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ da, de ” çıkarıldığında cümlenin anlamda bir değişlik olmaz?

15/20 Anlatım Bozukluğu A B C D “ Bugün arkadaşımın oğluyla yolda karşılaştım ve ona: Ben senin çocukluğunu iyi hatırlıyorum dedim.” cümlesinde geçen aşağıdaki kelimelerin hangisi çıkarılırsa anlamda bir değişiklik olmaz? bugün ben iyi yolda

16/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Fakat sağlığı bozuk. Fakat saygısız. Fakat karnesi çok iyi. Fakat okula düzenli gelmiyor. “ Çalışkan bir öğrenci ” sözünden sonra, aşağıdakilerden hangisi uygun düşmez?

17/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Bu işi onun başaracağını sanıyorum. Yapılanları doğru bulmadığıma inanıyorum. Alınan kararları sana da bildiriyorum. Yaptıklarının yeterli olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

18/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Kilo vermek isteyenler, karbonhidratlı besinleri öğleyin, proteinli besinleri akşam yemelidir. Ultroviyole ışınları, güneşte fazla kalanların hücrelerinde sıvı kaybına yol açar. Spor merkezlerinde kalp hastalarının da rahatlıkla spor yapmalarını sağlayan aletler bulunmalıdır. Kimi besinleri aşırı ölçüde tüketenlere, yağ birikimi ve damar tıkanıklıkları görülür. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

19/20 Anlatım Bozukluğu A B C D “Elbette onunla birlikte gitmiş olabilirler.” Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması. Özne yüklem uyuşmazlığı. Öznenin belirtilmemiş olması. Aynı anlama gelen sözcüklerin birlikte kullanılması.

20/20 Anlatım Bozukluğu A B C D Şiirlerinde bol bol abartılmış sözcükler seçmesi yüzünden hitabet havası taşımaktadır. Günümüzde dergiler ve gazeteler, deneme türünün gelişip yaygınlaşmasına uygun bir ortam hazırlamaktadır. Osmanlı imparatorluğunda Lale Devrinde çeviri çalışmaları yapıldığı biliniyor. Bence edebiyat eleştirisinin edebiyat incelemesiyle bir arada, içi içe düşünülmesi gerekir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?