ÖĞR.GÖR. LEVENT GÖKREM GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
Sürdürülebilir Enerji
-Demografik- Nüfus Analizi
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Isı SICAKLIK.
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
Hidrojen Enerjisi Sistemi & Türkiyenin Çağdaş Uygarlığa Erişmesi
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
KÜLTÜR VE EDEBİYAT KULÜBÜ
TÜRKİYENİN ENERJİ KAYNAKLARI VE MALİYETİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
NÜFUS ARTIŞI ve SORUNLAR
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ISI VE SICAKLIK.
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
Türkiye’nin Dış Ticareti
Temiz Enerji Kaynakları
ISI VE SICAKLIK.
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Yenilenebilir Enerji Nedir?
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

ÖĞR.GÖR. LEVENT GÖKREM GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT HİDROJEN EKONOMİSİ ÖĞR.GÖR. LEVENT GÖKREM GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ TOKAT

FOSİL YAKITLARIN ÇEVRE VE TOPLUMA ETKİLERİ İklim değişikleri (Sera Etkisi) Hava kirlenmesi, oksijen azalması Asit yağmurları Çevre kirlenmesi, denizlere saçılan petroller Gürültü ve görüntü kirlenmesi Petrol yüzünden çıkan savaşlar

FOSİL YAKITLARIN EKONOMİK ZARARLARI Dünyaya toplam yıllık zararı: 5 Trilyon DOLAR Türkiye’ye verdiği zarar: 50 Milyar DOLAR (Veziroğlu 2007)

FOSİL YAKITLARDA FAYDA VE ZARAR KARŞILAŞTIRILMASI ZARARLAR TÜKENİYOR: En fazla 200 yıl ömürleri var. Bizim tahminimiz 2060. Canlılara ve çevreye zarar veriyor. Petrol savaşları. FAYDALAR Depolanabilir olmaları. Taşınabilir olmaları. Alt yapının mevcut oluşu.

BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARI NÜKLEER ENERJİ GÜNEŞ ENERJİSİ RÜZGAR ENERJİSİ DENİZ/SU ENERJİSİ JEOTERMİK ENERJİ

BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARININ SAKINCALARI 1. BAZILARI KESİNTİLİ 2. TÜKETİM MERKEZLERİNDEN UZAKTA 3. YAKIT DEĞİL 4. DEPOLANMAZ (NÜKLEER HARİÇ) 5. TAŞINMAZ (NÜKLEER HARİÇ)

Sonuç olarak bu sakıncaları ortadan kaldırarak tüketiciye sunacak bir bağlayıcıya (Ara Enerji Sistemi) ihtiyaç var. Ara Enerji Sistemi Birincil Enerji Kaynakları Tüketici

Ara Enerji Sisteminin Özellikleri 1. DEPOLANABİLİR OLMALI 2. TAŞINABİLİR OLMALI 3. YAKIT OLMALI 4. EKONOMİK OLMALI 5. YENİLENEBİLİR OLMALI 6. TEMİZ OLMALI

TAHRİK FAKTÖRÜ Tahrik faktörü Sıvı Yakıtlar Gaz Yakıtlar Metanol LPG D.Gaz Benzin H2

YAKITLARIN DÖNÜŞÜM NİTELİKLERİ Dönüşüm Metodu Hidrojen Fosil Yakıtlar Alevli yanma Direkt buhar üretimi Katalitik yanma Kimyasal dönüşüm (Hidrit) Elektrokimyasal dönüşüm (Yakıt pilleri)

HİDROJEN VE FOSİL YAKITLARIN KULLANIM VERİMLİLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (Veziroğlu, 2007) 0.74 Ağırlıklı Ortalama Termal Enerji alevli yanma katalitik yanma buhar üretimi Elektrik Enerjisi yakıt pilleri Karayolu Taşımacılığı i.y. motor yakıt pili / EM Sesten Yavaş Jetler Sesten Hızlı Jetler Kullanım Verimliliği Oranı (hF/hH) Uygulama/ Teknoloji 1.00 0.80 0.54 0.82 0.40 0.72

YAKITLARIN EMNİYET SIRALAMASI (Veziroğlu, 2007) Özellikler Benzin Metan Hidrojen Yakıtın zehirliliği 3 2 1 Yanma ürünlerinin zehirliliği (CO, SOx, NOx, HC, SM) Yoğunluk Difüzyon katsayısı Isıl Değeri Tutuşma sınırı Tutuşma sıcaklığı Alevlenme sıcaklığı Patlama enerjisi Alev yayılması Toplam 30 20 16 Emniyet katsayısı, fs 0.53 0.80 1.00 1 En Emniyetli; 2 Az emniyetli; 3 En Az Emniyetli

YAPAY YAKITLARIN MUKAYESESİ (AMONYAK, ETİL-ALKOL, H2, METİL ALKOL, SENTETİK D.G., SENTETİK PETROL) NİTELİK YAKIT 1. EN HAFİF H2 2. EN İYİ ARAÇ YAKITI 3. EN VERİMLİ 4. EN TEMİZ 5. EN EKOMOMİK 6. EN DÖNÜŞEBİLİR 7. EN YENİLENEBİLİR SONUÇ OLARAK; EN İYİ BAĞLAYICI SİSTEMİN HİDROJEN ENERJİ SİSTEMİ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR.

HİDROJEN ENERJİSİ SİSTEMİ

ENERJİ SİSTEMLERİNİN EKONOMİK MUKAYESESİ (Veziroğlu, 2007)

Hidrojen enerjisiyle çalışan ocak

HİDROJEN YAKIT PİLLİ ELEKTRİK SANTRALI TOKYO, JAPONYA

DÜNYANIN EN HIZLI ARABASI HİDROJEN YAKITLI BMW YARIŞ ARABASI

HİDROJEN ENERJİSİNİN YAPILANMASI

DÜNYA NÜFUSU Endüstrileşmiş Ülkeler Toplam Dünya Nüfusu Milyar Endüstrileşmiş Ülkeler Toplam Dünya Nüfusu Kalkınmakta olan Ülkeler

KİŞİ BAŞINA GELİR Endüstrileşmiş Ülkeler Dünya Ortalaması US $ Endüstrileşmiş Ülkeler Dünya Ortalaması Kalkınmakta olan Ülkeler

Türkiye Döviz Geliri, Enerji İthalatı ve Toplam İthalat (Veziroğlu, 2007) Enerji İthalatı : Petrol, Doğalgaz, Kömür Kaynak: 2005 yılına kadar değerler TÜİK ve ETKB’den, ileriye yönelik tahminler ise DPT’nin ekonomide %5-6’lık büyüme tahminleri ve ETBK’nın enerji talep artış tahminlerine göre hesaplanmıştır.

TÜRKİYE VE BAZI MEMLEKETLERİN KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRLERİ Kişi başına milli gelir (ABD Doları) Yıllar

TÜRKİYE VE BAZI MEMLEKETLERİN KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİRLERİ Kişi Başına Gelir (ABD Doları) Yıllar

A.B. İLE TÜRKİYE ARASINDA KİŞİ BAŞINA GELİR FARKI YIL A.B. İLE TÜRKİYE ARASINDA KİŞİ BAŞINA GELİR FARKI BİRLEŞMİŞ PETROL FİYATI 30 YILDA MİLLETLER 15 YILDA İKİYE HİDROJEN ENERJİSİNE TAHMİNİ KATLANIRSA GEÇİLİRSE 2000 $ 19,700 19,682 2010 22,700 22,832 22,726 2020 26,900 27,573 24,970 2030 31,300 33,831 25,071 2040 35,800 43,294 21,083 2050 50,167 63,750 15,167

HİDROJEN EKONOMİSİNİN TÜRKİYEYE FAYDALARI 1. ÖZ ENERJİ KAYNAKLARIMIZI KULLANARAK YAKITIMIZI (HİDROJENİ) KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ. 2. PETROL, DOĞAL GAZ VE KÖMÜR İÇİN SARFETTIĞİMİZ DÖVİZ AZALACAK, VE NİHAYET (30-40 YILDA) SIFIRLANACAKTIR. 3. İHTİYAÇ FAZLASI HİDROJENİ AVRUPAYA İHRAÇ EDİP DÖVİZ KAZANACAĞIZ. 4. HİDROJEN ÜRETİM TESİSLERİ; VE HİDROJEN DEPOLAMA, DAĞITMA VE KULLANMA ENDÜSTRİLERİ YENİ İSTİHDAM YARATACAKTIR. 5. TÜRKİYE KATMA DEĞERİ FAZLA HİDROJEN KULLANAN ARAÇ VE GEREÇLERİ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKE OLACAKTIR. 6. TÜRKİYE İTHALATINI AZALTIP, İHRACATINI ARTTIRARAK KALKINMASINI HIZLANDIRACKTIR. 7. TÜRKİYE EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞINA KAVUŞACAKTIR.

TEŞEKKÜR EDERİM. leventgokrem@gop.edu.tr lgokrem@gop.edu.tr