DİĞER KAZANÇ VE İRATLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
MUHTASAR BEYANNAMELER
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
GELİR VERGİSİ BEYANI İ.Halil BAĞDINLI Eski Gelirler Başkontrolörü, YMM
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLERİN 2006 YILI GELİRLERİNİN BEYAN DURUMU Maliye Hesap Uzmanları Derneği & İTO 12 Ocak 2007 YMM Erdoğan Sağlam.
TÜR DEĞİŞİKLİKLERİ Uygulama Örnekleri
1 Taşınmazlar ve İştirak Hisseleri ile Kurucu Senetleri, İntifa Senetleri ve Rüçhan Hakları Satış Kazancı İstisnası Feyyaz YAZAR Gelir İdaresi Başkanlığı.
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİLENDİRME

RUS-TÜRK İŞ VE YATIRIM ZİRVESİ 'Rusya'ya Yatırımlarda Vergisel Yapılanma Alternatifleri' Ersin NAZALI, LL.M., MSc Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
KURUMLARA YAPILAN ÖDEMELERDE VERGİ KESİNTİSİ İrfan VURAL
Menkul Sermaye İradı.
1- KİRALAMA İŞLEMLERİ 1.
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
GAYRİMENKUL SERMAYE İRATLARI
HOLLANDA KURUMLAR VERGİSİ GENEL ÖZELLİKLER
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARININ VERGİLENDİRİLMESİ
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
SERBEST MESLEK KAZANÇLARI
GAYRİ MENKUL SERMAYE İRATLARI.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Hazırlayan Sevda AKAR Copyright©
2006 YILI GELİR VERGİSİ BEYANNAME DÜZENLEME SEMİNERİ
ENFLASYON MUHASEBESİ NEDEN TALEP EDİLİYOR?. Enflasyonun başlıca zararları.
1 “Türk Vergi Sisteminin Yatırım Bankacılığının Gelişmesi ve Büyümenin Finansmanına Olan Etkileri" Sunuş: Mustafa Uysal.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Gelir Vergisi.
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
Süleyman hacIfettahoğlu Ayşe Özer
Endercan Turuşlar Yeminli Mali Müşavir
TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ ÜYELER (Alfabetik Sıra) Şinasi AYDEMİR Erdal ÇALIKOĞLU Can DOĞAN (Koordinatör) Sait ÖCAL Hayati ŞAHİN Kürşad ŞAHİN İbrahim YELMENOĞLU.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Menkul Sermaye İradı.
Gelir Vergisi.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Diğer Kazanç ve İratlar
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 4. ÜNİTE: GELİR VERGİSİNİN TARHI
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 3. ÜNİTE: ÜCRETLER, SERBEST MESLEK KAZANÇLARI, GMSİ, MSİ, DİĞER KAZANÇ ve İRATLAR Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU Zirve Üniversitesi.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
FİNANS YÖNETİMİ.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 1 – 1 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
İzmir Mesleki Bilgi Paylaşım Grubu
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
İŞE BAŞLAMAYI BİLDİRME V.U.K. Madde 153
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
ŞİRKETLERDE TÜR DEĞİŞİKLİKLERİ
Sunum transkripti:

DİĞER KAZANÇ VE İRATLAR

A- DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80 maddesinde, altı bent halinde sayılan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak kabul edilmiştir. Kanun koyucu madde hükmünde “elden çıkarma” deyimini kullanarak geniş bir tanımlama yapmıştır. Elden çıkarma deyimi; madde hükmünde sayılan mal ve hakların satılmasını, bir ivaz karşılığı devir ve temlikini, trampa edilmesini, takasını, kamulaştırılmasını, devletleştirilmesini ve ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade etmektedir. Bu madde hükmüne göre vergilendirme yapabilmek için, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80. maddesinde yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancı toplamının belli tutarı aşan kısmı, (2005 takvim yılı için 13.000 YTL, 2006 için 6.000.yt ) gelir vergisine tabi olacaktır.

Vergilendirilecek Değer Artışı Kazançları Menkul Kıymetlerin Elden Çıkarılmasından Doğan Kazançlar * İvazsız olarak iktisap edilenler * Tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar vergiye tabi olmayacaktır. (24.04.2003 ila 01.01.2006 tarihleri arasında: “Türkiye'de kurulu menkul kıymet borsalarında işlem gören ve üç aydan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri ile tam mükellef kurumlara ait olan ve bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, ” ibaresi vardı. Bu hüküm 2003,2004 ve 2005 yıllarında uygulanacaktır.). ** 26.07.2001 tarihinden sonra ihraç edilen Devlet Tahvillerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlarda ayrıca yıllık İSTİSNA TUTARI vardır.(2005= 174.033 ytl) 2. GVK. 70.maddenin birinci fıkrsının (5) numaralı bendinde yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar. (ihtira beratları hariç)

Vergilendirilecek Değer Artışı Kazançları 3. Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanuni mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 4. Ortaklık haklarının veya hisselerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) GVK 70.md. 1,2,4,7 numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usuldeki çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların iktisap tarihinden itibaren 4 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

Vergilendirilmeyecek Değer Artışı Kazançları 1- Ferdi Bir İşletmenin Mirasçıları Tarafından Aynen Devir Alınması 2- Ferdi Bir İşletmenin Bir Sermaye Şirketine Bütün Halinde Devrolunmasında Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devralan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması durumunda, değer artış kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez. Bu hükmün uygulanabilmesi için devir işleminin aşağıdaki şartları sağlaması gerekir. Devredilen şirketin aktif ve pasifinin bir bütün olarak, devir alan şirket bilançosuna aynen geçirilmesi. Devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması. Ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması.

Vergilendirilmeyecek Değer Artışı Kazançları 3- Bir Şahıs Şirketinin Sermaye Şirketine Dönüştürülmesinde Bir şahıs şirketinin sermaye şirketine dönüştürülmesinde değer artış kazancının hesaplanmaması için sağlanması gereken şartlar, Ferdi işletmenin bilançosunun, sermaye şirketinin bilançosuna aynen geçirilmesi, Nevi değiştiren ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin sermaye şirketinden, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması, Kollektif ve adi komandit şirketlerin şekil değiştirerek anonim şirket haline dönüşmesi halinde, şekil değiştiren kollektif ve adi komandit şirketlerin ortaklarının anonim şirketteki ortaklık paylarını gösteren hisse senetlerinin nama yazılı olması, şartlarının sağlanması kaydıyla değer artış kazancı hesaplanmayacaktır.

Mal ve Hakların Elden Çıkarılmasında Maliyet Bedelini Endeksleme Uygulaması Mal ve hakların elden çıkarılmasında oluşan gelirin, enflasyondan kaynaklanan kazançların vergi dışı bırakılması dolayısıyla da değer artış kazancının reel tutarının belirlenmesi amacıyla, endeksleme yöntemi uygulamasına gidilmiştir. Daha önce yıl bazında uygulanan endeksleme yöntemi, 4444 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle ay bazında uygulanmaya başlamıştır. Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 81. maddesinde, mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin, mal ve hakların elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere, Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edileceği hüküm altına alınmıştır. 01.01.2006 tarihinden itibaren değer artış kazancının safi değerinin hesaplanması sırasında endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının %10 veya üzerinde olması şarttır.

ARIZİ KAZANÇLAR Gelir Vergisi Kanunu’nun 4783 sayılı Kanunla değişik 82. maddesinde 6 bent halinde arızi kazanç olarak vergilendirilecek olan kazançlar tek tek sayılmak suretiyle belirtilmiştir. Buna göre, madde hükmünde belirtilen ve aşağıda açıklanacak olan faaliyetler dolayısıyla elde edilen kazançlar belli şartlar dahilinde vergiye tabi olacak ve arızi kazanç olarak beyan edilecektir.

ARIZİ KAZANÇLAR Arızi Olarak Ticari Muamelelerin İcrasından Veya Bu Nitelikteki Muamelelere Tavassuttan Elde Edilen Kazançlar Ticari Veya Zirai Bir İşletmenin Faaliyeti İle Serbest Meslek Faaliyetinin Durdurulması Veya Terk Edilmesi, Henüz Başlamamış Olan Böyle Bir Faaliyete Hiç Girişilmemesi, İhale, Artırma Ve Eksiltmelere İştirak Edilmemesi Karşılığında Elde Edilen Hasılat, Gayrimenkullerin Tahliyesi Veya Kiracılık Hakkının Devri Karşılığında Alınan Tazminatlar İle Peştamallıklar, Arızi Olarak Yapılan Serbest Meslek Faaliyetleri Dolayısıyla Tahsil Edilen Hasılat, Gerçek Usulde Vergiye Tabi Mükelleflerin Terk Ettikleri İşleri İle İlgili Olarak Sonradan Elde Ettikleri Kazançlar, Dar Mükellefiyete Tabi Olanların 45'inci Maddede Yazılı İşleri Arızi Olarak Yapmalarından Elde Ettikleri Kazançlar **** 1,2,3,4 nolu bentlerde yazılı olan kazançların toplamının 2005 için 13.000.ytl si 2006 için 14.000 ytl si gelir vergisinden istisnadır.