Suni yağmur nasıl üretilir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağış.
Advertisements

Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU NEREYE GİDİYOR? 2 TALİA YAŞAR BAKDUR İLKÖĞRETİM OKULU
Hidroloji-Hidrojeoloji
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Bileşikler ve Formülleri
AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
Yağmur,Kar,Sis Kerem Allı.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SUYUN SERÜVENİ.
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
YAĞMUR,KAR, SİS. Yağmur Yağmur, bir çeşit yağıştır. Diğer yağış türleri içinde kar, sulusepken, dolu ve çiğ vardır. Yağmur bulutlardan Dünya'nın yüzeyine.
SUNİ YAĞMUR OLUŞUMUNDAKİ KİMYASAL REAKSİYONLAR
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
SU HALDEN HALE GİRER.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bileşikler ve Formülleri
YAĞMUR, KAR, SİS.
Maddenin değişimi ve tanınması
DONDURMAMA NE OLDU?.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN HÂLLERİ VE HÂL DEGİŞİMİ Hazırlayan:Fatih MENTEŞ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
AMONYUM NİTRAT Hüseyin Ekinci 10/A 379.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
Hikmet SIRMA. BU UYARIYI DUYDUĞUNUZDA NASIL DAVRANIRSINIZ?
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Suyun Yolculuğu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

Suni yağmur nasıl üretilir?

Ajitasyon Bina-up Bombardıman Suni yağmur, havada su buharının yani yağmur bulutlarının olduğu ama bunların yere yağmur olarak düşmediği durumlarda, meydana getirilir Suni yağmurlar üç aşamada oluşturulur. Ajitasyon Bina-up Bombardıman

Ajitasyon Suni yağmur yapımında ilgili sürecin ilk aşaması ajitasyon. Bu aşamada yağmur bulutları yükselmeye ve form hedef alan hava kütlesi rüzgara karşı uyarmak için kimyasallar kullanarak yağmur oluşturulmaya çalışılır. Bu aşama sırasında kullanılan kimyasallar, kalsiyum karbür, kalsiyum klorür, kalsiyum oksit, üre ve amonyum nitratlı bileşik. Bu bileşikler, dolayısıyla yoğunlaşma süreci, uyarıcı, hava kütlesi su buharı emme yeteneğine sahiptir.

Bina-up Suni yağmur yapımında ilgili sürecin ikinci aşaması bına-uptır. Bu aşamada kullanılan kimyasallar  üre, amonyum nitrat, kuru buz, kalsiyum klorürdür.

Bombardıman Suni yağmur bulutlara gümüş iyodür ya da katı karbondioksit (kuru buz) ile bulutlara püskürtmesiyle üretilir. Bu sürece tohumlama denir.En yaygın yağmur oluşturmak için kullanılan yöntemdir. Her aşamasında planlama , yüksek derecede uzmanlık ve deneyim hava koşulları, rüzgar yönü ve hızı, kullanılan kimyasalların yeri veya sınırlandırılması önemlidir. 

Çoğu zaman bulutlarda gaz halinde H O bulunur Çoğu zaman bulutlarda gaz halinde H O bulunur. Bunun için de küçük su damlacıkları önce belli kimyasallar kullanılarak büyük su damlalarına dönüştürülür .Sonra bunların yağmur olarak düşmesi sağlanır... 2

Su damlacıklarının birikmesini sağlamak için basit su çekici bileşikler kullanılırken (Kalsiyum klorür, kalsiyum oksit, vb.) bunların yağmura dönüşmesi için gümüş iyodür veya kuru buz (katı CO2) kullanılır Bu maddeler de bir uçaktan spreyle püskürtülebileceği gibi yerden havai fişek ile de atılabilir.

Kaynak: Genel fiziki coğrafya kitabı Dünya meteoroloji araştırma web sitesi http://qna.rediff.com/questions-and-answers/what-is-artificial-rain/2016542/answers

YEŞİM ALTIPARMAK 232066 3- A