Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
VERİ TABANI 1 DERS 1.
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Sistem Analizi ve Planlama
VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLAR.
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
İNTERNET.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
HR-WEB TANITIM SUNUMU’2014
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
GLite Grid Servisleri Aslı Zengin – Onur Temizsoylu – /38.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) ‏ TR-Grid Kullanıcı Eğitimi (9-10 Temmuz 2007) ‏ Hakan Bayındır.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği (Küme Bilgisayar ve Grid Mimarileri) Aslı Zengin Ankara, Nisan 2008 Bu sunum Bob Jones’un ve Christos.
Yaşar Tonta, İrem Soydal 2. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu,22-24 Eylül 2010, Ankara Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
1 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ-2008 İZMİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİT ÇALIŞMALARI.
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Sistem ve Ağ Yönetiminde Parola Yönetim Zorlukları
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
Grid Orta Katmanı ve İş Akışı TR ATLAS Gaziantep Grid Workshop Haziran, Gaziantep Üniversitesi.
© 2002 by Prentice Hall 1 David M. Kroenke Database Processing Eighth Edition Chapter 1 Introduction to Database Processing.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Ağlar ve Veri İletişimi
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
Virtual Machine Manager 2008 R2 Muammer Benzeş MVP (IIS)
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Bir 802.1x Kimlik Kanıtlama Uygulaması: EDUROAM Figen Bozkurt Şule Toker
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Muhammet Doğan KABLAN
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
Active Directory.
LDAP ( LİGHTWEİGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL )
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Sunum transkripti:

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konu Başlığı Neden ihtiyaç duyulur? Kullanıcılar kimlerdir? Bilgi Servisi türleri MDS ve BDII LDAP Bilgi Servisi Bileşenleri R-GMA R-GMA Mimarisi Bilgi Servisleri Geleceği

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) Bilgi servisleri grid kaynakları ve durumları hakkında bilgi veren hizmettir. Dağınık bilgiler kullanılarak sistemin denetlenmesi sağlanır. Aşağıda ki gibi genel bilgileri sağlar. Gridin Performansı Kullanımının Analiz Edilmesi Hatalarının hangi site de olduğunun bulunması Gönderilen işlere ait istatistiklerinin çıkarılması

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisi Kullanıcıları Ortakatman Geli ş tiricisi iseniz; İş Yükü Yönetim Sistemi: İş gereksinimi ve grid kaynaklarının uyumu Denetleme Servisleri: Grid kaynaklarının durumu ve kullanılabilirliği ile ilgili bilgi alma Kaynak kullanıcı iseniz; Grid kaynakları ve durumları hakkında bilgi alma İşinizin durumu hakkında bilgi alma Site yöneticisi iseniz; Site ile veya verilen bir servis ile ilgili bilgilerin üretilmesi

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) LCG-2 de kullanılan iki farklı bilgi servisi bulunmaktadır. Bunlar; LDAP tabanlı Bilgi Servisi R-GMA (Relational Grid Monitoring Architecture)

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MDS ve BDII Mimarisi LDAP tabanlı bilgi servisinde –MDS (Monitoring and Discovery) ile birlikte –BDII (Berkeley Database Information Indexes) mimarisi kullanılır.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MDS (Monitoring and Discovery Service) Grid bilgilerini yönetmek için tasarlanmıştır. Genel Adımlar; 1.Her site sağlayıcısı, servislerin durumu ile ilgili statik ve dinamik rapor üretip sunucu makineye sunar. 2.Merkezi sistem bu sunuculardan sorgulama yapar ve bilgileri veritabanına kaydeder. 3.Erişim protokolü ile bu bilgilere erişilir. 4.Merkezi sistem verilen şemada bilgileri yayınlar.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü MDS (Monitoring and Discovery Service) lcg-infosites --vo sgdemo ce –is bdii.ulakbim.gov.tr Farklı sağlayıcılar ve sunucular tarafından bilgiler sağlanır. Bu bilgiler genel bilgi servisleri mimarisi tarafından yönetilir. LDAP protokolü bu verilere erişim için kullanılır. Uygun formatta bilgiler gösterilir.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü LDAP Çok sayıda veritabanına erişim protokolü için kullanılır. Standart bir veri modeli sağlar. (DIT- Directory Information Tree) LCG/EGEE servislerinde bilginin paylaşımı için kullanılan içsel bir protokoldür. Bilgiler ağaç yapısına benzer şekilde organize edilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü DIT (Directory Information Tree) LDAP, veri yapısı ağaç şeklindedir. Her bir hücre kendine ait ayırt edici bir ada sahiptir. Örnek; “id=pml,ou=IT,or=CERN, st=Geneva, \ c=Switzerland,o=grid” o = grid (root of the DIT) c= US c=Switzerland c=Spain st = Geneva or = CERN ou = IT ou = EP id = pml

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri Bileşenleri BDII: Berkeley DataBase Information Index GIIS: Grid Index Information Server GRIS: Grid Resource Information Server

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BDII, GIIS ve GRIS ► Alt Seviye: GRIS ▪ Script ve konfigürasyon dosyaları, örneğin hesaplama uçları hakkında bilgi içeren dosyaları üretebilir. ▪ Diğer araçlar örneğin kullanılabilir veya kullanılan veri deposu gibi dinamik bilgilerden sorumlu olabilir. ► Orta Seviye: yerel GIIS ▪ Kayıtlı GRIS’lerden bilgileri benzer yöntemle alır. ► Üst Seviye: BDII ▪ Her iki dakikada bir GIIS servisini tarayarak bilgilerin yayınlanmasını sağlar. ► Örnek: Kaynak Arayıcısı ▪ Bir Grid hizmetidir ve bilgilerini ve durumlarını yukarıdaki şekilde yayımlar.(Sunucu olarak) ▪ Karşılaştırma yapma amaçlı, BDII servisini kullanır. (İstemci olarak)

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü GIIS ve GRIS

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BDII Direkt kullanıcılar ve servisler tarafından istenilen bilgileri sağlar. BDII' da listelenen siteler, GIIS servisine kayıtlı sitelerdir. Kaynak Arayıcı için bilgileri sağlar. Veri yönetimi araçları için de gereklidir. Her sanal organizasyon tarafından ihtiyaçlarına bağlı olarak değiştirilebilir.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü R-GMA Neden yeni bir protokol? Eski sistemin dezavantajları: ¤ LDAP, farklı girişlerden (entry) bilgilerin sorgulanmasına izin vermiyordu. ¤ MDS, kullanıcı uygulamalarından alınan verilerin dinamik olarak yayınlanmasında yeterince esnek değildi. Yeni sistemin getirdi ğ i avantajlar: ¤ R-GMA, oldukça esnek yapıdadır ve farklı girişler arasından sorgulamalara izin verir. ¤ Sistemdeki herhangi biri kolaylıkla yeni bilgi oluşturabilir. ¤ Dinamik bir yapıya sahiptir.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü R-GMA Güçlü veri modeli ve sorgulama diline sahiptir. Tüm veriler tablolar olarak modellenmiştir. Sorgulama dili olarak SQL ayarlanmıştır. Her bir sanal organizasyon için ilişkili bir veri tabanına sahibiz.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü R-GMA Dizayn REGISTRY M Box Data Base Data Base Data Base SITE Client Collector of Information Info ??? Info

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü R-GMA Mimarisi Üretici: Kendini, kayıt defterine kaydeder ve bilginin yapısı ve türünü tanımlar. Tüketici: Kullanılabilir bilgiyi bulmak için kayıt defterini sorgular ve bu bilgiyi sağlayan üretici bilgisini alır. Direkt üreticilere bağlanabilir. Kayıt Defteri: Genel bir toplayıcı olarak görülebilir, verinin akışını gösterir. Üretici Tüketici Kayıt Defteri Konumun kaydedilmesi Konumun aranması Verinin Transferi

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisi Geleceği ◙ LDAP eski bir LCG bilgi servisi olarak gürülünebilir. ◙ Web servisleri tabanlı yeni protokol : R-GMA ۩ Problem: Her bir protokolün kendine ait bir teknoloji ve şeması bulunmaktadır. Kullanıcı ve geliştiriciler yazılımlarını buna göre değiştirmelidirler. ۩ Sorular: Var olan araç ile neler yapılır? Yeni protokol ortaya çıktığında neler yapılması gerekir? ۩ Çözüm: Tüm protokollere uygun, tek bir şema ve sorgulama dili ile işlemleri yapabilen yeni bir arayüz.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Özellikleri Uygulama kullanıcısı tek ara yüz kullanır. Sorgulama dili ve veri modeli içindedir. Sorgu ve şema söz dizimsel ve anlamsal olarak çevrilir. Kullanıcı Gereksinimleri Sorgulamayı SQL üzerinden gerçekleştirme Her bir protokole ait parametreler içeren konfigürasyon dosyası Standart bir şema kullanmak

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Arayüz Aracı

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BİLGİ SERVİSLERİ SORULARINIZ?