ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Advertisements

Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
TÜRKİYE’DE TARIM.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Doğu Anadolu Bölgesi.
Tarım ürünlerimiz.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
TÜRKİYE’DE TARIM.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir. Türkiye Topraklarından Yaralanma.
ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
ÜRETTİKLERİMİZ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ.
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
TÜRKİYE’DE TARIM HAZIRLAYAN:NECDET ESKİL
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Coğrafi Bölgeler.
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
No Konu Ürettiklerimiz
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
6. SINIF ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
TÜRKİYE’DE TARIM.
Diferansiyel Denklemler
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Bölgelerimizi tanıyalım
Türkiye’nin coğrafi konumu
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
HAZIRLAYAN:ELİF SİNEM BİRCAN VE RABİA KALKAN
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
EKONOMİK COĞRAFYA.
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Sunum transkripti:

ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ

TAHILLAR BAKLAGİLLER ENDÜSTRİ BİTKİLERİ YAĞ BİTKİLERİ MEYVECİLİK

TAHILLAR Ülkemizde en fazla üretilen ürünlerdir. İklime bağımlılığı fazla olan ürünlerdir. Çiftçilerin büyük bir kısmı tahıl tarımıyla uğraşır. Halkın temel besin maddelerinden biri olduğu için üretimi önemlidir. Buğday,arpa,çavdar,yulaf.mısır,pirinç başlıca tahıllarımızdır.

BUĞDAY En çok üretilen tahıldır. Filizlenme ve büyüme döneminde serin ve nemli bir hava,olgunlaşma ve hasat döneminde ise sıcaklık ve kuraklık ister. Üretimi en fazla İç Anadolu bölgesinde yapılır.

ARPA Buğdaydan sonra en çok üretilen tahıldır. Yetişme şartları ve ekim alanları buğday ile aynıdır. Üretimi en fazla İç Anadolu bölgesinde yapılır.

ÇAVDAR Buğday,arpa ve yulafın yetişemediği karasal ve kıraç alanlarda yetişebilir. Soğuğa karşı en dayanıklı tahıldır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun yüksek yerlerinde yetişir.

YULAF Daha çok hayvan yemi olarak kullanılır. Bisküvi ve yem sanayisinde kullanılır. En fazla Konya ve Balıkesir illerinde yetişir.

MISIR Yaz döneminde yağış alan veya sulama yapılan alanlarda yetiştirilir. Besin maddesi,sanayi maddesi ve hayvan yemi olarak kullanılır. Üretimde sırasıyla;Akdeniz,Karadeniz,Marmara ve Ege bölgeleri gelir.

PİRİNÇ(ÇELTİK) Sıcak iklim tahıllarındandır. Bol su isteyen bir ürün olduğu için ülkemizde çoğunlukla akarsu boylarında yetişir. Üretimi Batı Karadeniz ve Trakya da yoğunlaşmıştır.

BAKLAGİLLER İç ve dış ticarette önemlidirler. Daha çok kuru olarak tüketilirler. Nohut,mercimek ve fasulye başlıca baklagillerimizdir.

MERCİMEK Yetişme döneminde yağış,olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Yarıdan fazlası Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretilir. Yeşil mercimek üretiminde İç Anadolu,kırmızı mercimekte ise Güneydoğu Anadolu bölgesi ilk sırayı alır.

NOHUT Yarı kurak iklim şartlarında yetişir. En fazla İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır.

FASULYE Yüksekliği 2000 m yi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen tüm alanlarda yetiştirilir. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde üretimi yaygındır.

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ Ekili dikili alanların %23 ünü endüstri bitkileri kaplamıştır. Üretimde tahıllardan sonra ikinci sırayı alır. Tütün,pamuk,şekerpancarı,keten-kenevir ve çay başlıca endüstri bitkilerimizdir.

TÜTÜN Kıraç topraklarda kaliteli olarak yetişen ,yetişme döneminde nem ve sıcaklığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Hemen hemen her bölgemizde üretimi yapılır. Üretiminin önemli bir kısmı Ege Bölgesi’nden sağlanır.

PAMUK Çimlenme ve büyüme döneminde yağış ve sulama,olgunlaşma döneminde sıcaklık ve kuraklık ister. Üretimde Ege Bölgesi ilk sırayı alır. Üretim alanı en geniş olan sanayi bitkisidir.

ŞEKERPANCARI Ilık ve serin iklimi sever.Yaz mevsiminde fazla sıcaklık isteği yoktur. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. Üretimde İç Anadolu birincidir.

KETEN-KENEVİR Liflerinden urgan ve halat yapılır. Keten lifi daha incedir ve dokumada kullanılır. Üretimi Batı Karadeniz Bölümü’nde yaygındır. Kenevir uyuşturucu yapımında kullanıldığı için üretimi devlet kontrolü altındadır.

ÇAY Bol yağışlı,az güneşli,ılıman bir iklim,kireçsiz,kalın ve eğimli bir toprak ister. Bu doğal şartlar Rize ve çevresinde görülür.ayrıca Trabzon,Artvin.Giresun ve Ordu da da çay tarımı yapılır.

YAĞ BİTKİLERİ Genellikle Akdeniz iklimi bitkileridir. Zeytin,ayçiçeği,yerfıstığı,susam,haşhaş başlıca yağ bitkilerimizdir.

ZEYTİN Akdeniz ikliminin tanıtıcı bitkilerindendir.kış ılıklığı ister,don olaylarından çabuk etkilenir. Üretimin %60’ı Ege Bölgesinden sağlanır. Ege de daha çok yağlık,Marmara da sofralık zeytin yetiştirilir.

AYÇİÇEĞİ Çimlenme ve büyüme döneminde yağış,olgunlaşma döneminde bol sıcaklık ister. En fazla Marmara Bölgesi’nde Trakya’da yetiştirilir. En fazla sıvıyağ elde edilen tarım ürünüdür.

YERFISTIĞI Akdeniz iklimine uyum sağlamış bir üründür. Yerfıstığının tohumu kavrularak yenilebildiği gibi,sabunculukta ve sıvıyağ elde etmede de kullanılır. Üretimin %95’i Akdeniz Bölgesi’nden sağlanır.

HAŞHAŞ Doğal yetişme alanı geniştir.fakat uyuşturucu yapımında da kullanıldığı için üretimi devlet denetimi ile sınırlandırılmıştır. Özellikle yağ ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Afyon,Kütahya,Uşak,Burdur,Denizli illerinde üretilir.

SUSAM Yaz kuraklığına uyum sağlar. Kullanım alanı geniştir.yağ ve tahin üretiminde kullanılır. Üretimin büyük kısmı Akdeniz Bölge’sinden sağlanır.

MEYVECİLİK Türkiye’nin iklimindeki çeşitlilik değişik türde meyve yetiştirilmesine imkan sağlamıştır. Çoğu yaş olarak tüketilen meyvelerin bir kısmı kurutularak tüketilir.Önemli bir bölümü ihraç edilir. Fındık,üzüm,incir,turunçgil,elma,kayısı ve antepfıstığı iç ve dış ticaretimizde önemli olan meyvelerdir.

FINDIK Yıllık yağışın fazla olduğu ve kışların ılık geçtiği yerlerde,eğimli yamaçlarda milli ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Üretimin %90’ı Karadeniz Bölge’sinden sağlanır. İhracatta önemli yer tutar.

ÜZÜM Ülkemizde en çok ve en yaygın üretilen meyvedir. Kışın -30,-40 dereceye kadar düşük sıcaklığa dayanıklıdır.Yazın da sıcaklık ve kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan her bölgede yetiştirilir. Üretimde Ege Bölge’si ilk sırada yer alır.

İNCİR Soğuğa ve don olaylarına karşı hassas olduğu için üretim alanı sınırlıdır. Ege ve Akdeniz Bölge’sinde kıyı ve kıyıya yakın yerlerde yetişir. Dünya incir üretiminde Türkiye başta gelir.

TURUNÇGİLLER Portakal,limon,greyfurt,mandalina gibi meyvelere narenciye denir. Don olaylarına karşı çok duyarlıdır.Bu nedenle kış mevsiminin ılık geçtiği kıyı kesimlerinde yetiştirilir. Üretimin %88’i Akdeniz Bölge’sinden elde edilir.

ANTEPFISTIĞI Dünya’nın sınırlı bölgelerinde yetişir. Yarı kurak bölgelerin kireçli topraklarında yetişir. Güneydoğu Anadolu Bölge’si üretimin en yaygın olduğu yerdir.

MUZ Ülkemizde kış sıcaklıklarına karşı en duyarlı meyvedir. Doğal yetişme alanı çaydan sonra en dar olan üründür. Üretimi İçel’in Anamur ve Erdemli yörelerinde ve Alanya çevresinde yapılır.

ELMA Düşük sıcaklıklara dayanıklı olup karasal iklime uyum sağlar,dolayısıyla yetişme alanı geniş,üretim miktarı fazladır. Türkiye’nin hemen her yerinde yetişir. En çok İç Anadolu Bölgesi ve ona komşu alanlarda yetişir.

ŞEFTALİ Bursa ve İzmir’de yoğun olarak yetiştirilir. Yaş meyve ve meyve suyu olarak tüketilir.

KAYISI Malatya üretimin büyük kısmını karşılar. Kurutularak ve meyve suyu yapılarak ihraç edilir.

KONUYLA İLGİLİ SORULAR 1)Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi bir endüstri bitkisi değildir? A)Tütün D)Pamuk B)Çay E)Keten-Kenevir C)Haşhaş

2)Yaz kuraklığı,bir bölgedeki iklimin özelliklerinden biri ise,bu bölgede aşağıdaki bitkilerden hangisinin tarımı zorlaşır? A)Buğday B)Mısır C)Tütün D)Pamuk E)Mercimek

3)Aynı iklim bölgesinde doğal olarak yetiştirilmesi en zor olan bitki çifti aşağıdakilerden hangisidir? A)Zeytin-Çay B)Pamuk-Buğday C)Buğday-Tütün D)Tütün-Pamuk E)Çay-Fındık

4)Türkiye’de doğal yetişme alanı en dar olan bitki aşağıdakilerden hangisidir? A)Buğday B)Tütün C)Pancar D)Zeytin E)Elma

5)Her mevsimi yağışlı,güneşli gün sayısı az olan bir yöre,aşağıdaki ürünlerden hangisinin tarımı için en elverişlidir? A)Çavdar B)Çay C)Tütün D)Pamuk E)Pirinç

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP

HAZIRLAYAN MEHTAP MÜRTEZAOĞLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 021006820070077 1/B