Response Evaluation Criteria In Solid Tumors

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ.
Advertisements

KARACİĞERİN FOKAL LEZYONLARI
HODGKİN VE NON-HODGKİN LENFOMALARDA YENİ TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
King F. Kwong ve ark. University of Maryland
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ÜROLOJİ AD
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
GENEL CERRAHİ.
Parankimde dansite azalması, kistler, hava yollarına ait anormallikler
Pınar Çelik TTD 15. Yıllık Kongresi Nisan 2012 Antalya
KASTRASYONA DİRENÇLİ PROSTAT KANSERİNDE TEDAVİ
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
F. AKMAN, Z. KARAGÜLER, S.KURT, N. DAĞ, Ş. KINAY, O. ÇETİNAYAK,
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
Radyoterapi de PET Kullanımı
49 yaşında, Kıbrıs’tan, erkek hasta.
Evre III’de Kombine Tedavi İçinde Cerrahinin Yeri Var mı?
HEPATİK KOLOREKTAL METASTAZLAR
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
BEYAZ ÖNLÜK HİPERTANSİYONU
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
OLGU 11 Prof. Dr. Hidayet SARI.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
Karın travmalarına yaklaşım
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, İzmir
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
VAKA SUNUMLARI: RADYOTERAPİ UYGULANAN MESANE TÜMÖRLERİNDE GELİŞEN KOMPLİKASYONLAR Dr. Zülfü SERTKAYA.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Boyun kitleleri DR EMİN KARAMAN.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TORAKS İNDİKASYONLARI
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 10 Prof. Dr. Hidayet SARI.
S.S. 39 yaş, perimenopozal Sağ meme ÜİK da 2 cm düzensiz sınırlı kitle. Palpabl LAP (-). Mamografi + US: Sağ meme saat 1 hizasında 15 mm çapında malign.
F.S.38 yaş, kadın hasta, premenoposal, doğum yapmamış.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Mayıs 2015 Salı Ar. Gör. Dr. Oktay Kuloğlu.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
İzmir Onkoloji Grubu (İZOG) izog.org
Tüberküloz Olgu Tanımları
N.T. 81 yaş, kadın Şikayeti: Sol meme üst iç kadranda kitle
HEDEF VOLÜM TESBiTi -Tümör volümü → radyasyon onkoloğu, tekniker, radyasyon fizikçisi veya dozimetrist -Kritik organlar → radyasyon onkoloğu, tekniker,
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Gastroenteroloji Klinikopatolojik Konferans Dr. Derda Gökçe.
Bronşiolitis Obliteransta Pulse Steroid Tedavisi Dr.Burak Poyraz.
ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAĞIN ÖNCÜSÜ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2.DÖNEM PERFORMANS ÖDEVİ DERS : KADIN HASTALIKLARI KONU : KKMM AD / SOYAD : EMRE.
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ AVRUPA FLORENCE NIGHTINGALE HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ A.B.D.
Ayşe Özkaraman, Nihal Orlu, Öznur Usta Yeşilbalkan, Ayfer Karadakovan
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Onkolojik Nükleer Tıp Uygulamaları
Serviks kanserinde minimal invaziv cerrahi
Sunum transkripti:

Response Evaluation Criteria In Solid Tumors RECIST Response Evaluation Criteria In Solid Tumors

Tümör Cevap Kriterleri Tanımlama? Hastaların tedaviye verdiği cevabı tanımlamak için kullanılan genel kabul görmüş kriterlerdir.

Neden? Tümör yükündeki değişimi ölçmek kanser tedavisindeki klinik değerlendirmenin önemli bir özelliğidir. Objektif yanıt ve hastalık progresyonuna kadar geçen süre onkoloji araştırmalarının önemli sonlanım noktalarıdır. Bu sonlanım noktaları tümör boyutunun anatomik ölçümlerine dayanmaktadır.

İlk Kriterler-Dünya Sağlık Örgütü İlk defa 1981 yılında DSÖ (WHO), özellikle çalışmalarda kullanılmak için tümör yanıt kriterlerini yayınladı. Bu kriterlerde tümör yükü tüm lezyonların düzlemsel iki çapının çarpılarak toplanması sonucu elde ediliyordu ve tedaviyle bu çapın ne kadar değiştiği hesaplanarak bulunuyordu.

DSÖ Yanıt Kriterleri Yıllar içinde çalışma grupları bu kriterleri modifiye ettiler. Bu modifikasyonlarda çalışma sonuçlarını değerlendirmede tartışmalara yol açtı. 1990’ların ortalarında bu problemleri ortadan kaldırmak, cevap kriterlerini standardize etmek ve basitleştirmek için uluslar arası çalışma grubu toplandı.

RECIST (Solid Tümörlerde Cevap Değerlendirme Kriterleri) Orijinal kriterler Şubat 2000 de EORTC (The European Organization for Research and Treatment of Cancer), NCI (National Cancer Institute ) işbirliğiyle oluşturulmuştur. RECIST 1.1 Ocak 2009 da orijinal kriterlerin yenilenmiş versiyonu.

RECIST Kanser çalışmaları kompleks ve çok merkezli, yüzlerce araştırmacıyı aynı araştırmada buluşturmaktadır. Bu çalışmalarda ve günlük pratikte RECIST kriterleriyle tümör yanıt değerlendirmesinde standardizasyon sağlanmaktadır.

RECIST-Temel Kavramlar Ölçülebilir minimum lezyon boyutu Kaç lezyon takip edilmeli (en fazla 10 , her organda en fazla 5) Tek boyut kullanma Toplam tümör yükünü değerlendirme ölçütleri

Ölçülebilir – Ölçülemeyen Lezyon Ölçülebilir: Bir boyutta çapı en az konvensiyonel tekniklerle ≥ 20 mm ve spiral BT ile ≥ 10 mm. Ölçülemeyen: Verilen lezyonlardan küçük olan ve direk ölçüme uygun olmayan lezyonlar (kemik lezyonları, leptomeningeal hastalık, asit, plevral / perikaridyal efüzyon, lenfanjit, kistik lezyonlar, görüntüleme teknikleriyle tanımlayan abdominal kitleler)

RECIST Tüm ölçümler mümkün olduğunca tedavi başında, tedaviden en az 4 hafta sonra. Bazalde hangi teknikle değerlendirildiyse takipte de aynı teknikle değerlendirilmelidir. BT ve MRG en iyi metotlardır. USG klinik muayenede gösterilen yüzeysel lezyonların tamamen kaybolduğunu teyit etmede kullanılabilir. Tümör boyutunu ölçmede önerilmemektedir.

RECIST 1.1-Tanımlamalar Ölçülebilir lezyonlar Ölçülemeyen lezyonlar Hedef lezyonlar Hedef olmayan lezyonlar

RECIST 1.1 Temel Değişiklikler Maksimum 10 hedef lezyon, bir organda en fazla 5 Lenf nodları değerlendirmede yok Hedef lezyonda %20 artış, progresyon RECIST 1.1 Maksimum 5, organ başı en fazla 2 Lenf nodu kısa aksı değerlendirmeye katıldı Hedef lezyonda %20 artış + 5 mm net artış PET değerlendirmeye eklendi

Ölçülebilir Hedef Lezyon Bir düzlemdeki en uzun çap alınacak, Hedef lezyon: Kalınlığı 5 mm den fazla olmayan BT de 10 mm ve üzeri olmalı Toplam 5 adet, bir organda ikiden fazla olmamalı. Muayene esnasında kumpasla ölçülen 10 mm ve üstü lezyonlar PA Akciğer grafisinde 20 mm ve üstü lezyonlar

En geniş düzlem çapını ölç

Hedef Lezyon Kuralları Normal dokuyuda çaprazlayarak ölçüm yapmayın

Hedef lezyonu en büyük lezyon olarak seçmeniz gerekmez En iyi tanımlanan ve tekrar ölçülebilir lezyon seç!

Görüntüleme Devamlılığı Önemi: Görüntüleme özelliğinde, ölçülmesinde ve teknikleri kalitesindeki devamlılık sağlanmamış, bu hasta değerlendirilemez.

IV kontrast Önemi: İV kontrastsız yapılan çekimler değerlendirilemez!

IV kontrast verme, uygun zamanlama !

Takipte hedef lezyon ölçümü:Bazale göre farklı yön ve kesit olsada en geniş yerinden ölçün!!!

Ölçülebilir Hedef Lezyon-Lenf Nodu BT Lenf nodunun ölçülebilir en kısa çapı ≥15 mm olmalı Bazalde hedef lezyonların uzun çapları ve patolojik lenf nodları kısa çapları toplanır, takipte ölçümlerin toplamı bu ilk toplamla kıyaslanır. (HEDEF LEZYON UZUN ÇAP + HEDEF LAP KISA ÇAP) LAP 20X30 mm Kısa çap 20 mm

Ölçülemeyen Lezyonlar LN uzun çap < 10 mm , kısa çapı ≥ 10 mm < 15 mm olan LN, leptomeninjeal hastalık, asit, plevral / perikardiyal efüzyon, akciğer ya da derinin lenfanjitik tutulumu, fizik muayeneyle tarif edilen görüntüleme yöntemleriyle ölçülemeyen abdominal kitle / abdominal organomegali

Kistik-Kemik Lezyonları Basit kistler ölçülebilir ya da ölçülemeyen lezyonlara dahil edilmemeli. Kistik metastaz mevcutsa ölçülebilir lezyon kriterlerine göre değerlendirilmeli. Kemik lezyonlarını ölçmek için görüntüleme teknikleri yetersiz, varlığı ya da yokluğu değerlendirmeye alınmalı

Cevap Kriterleri-Hedef Lezyonlar Tam yanıt: Tüm hedef lezyonların yok olması, Patolojik lenf nodlarının hepsinin kısa aksı < 10 mm Parsiyel Yanıt: Bazaldaki hedef lezyonlarının çaplarının toplamında en az %30 azalma olması

Cevap Kriterleri-Hedef Lezyonlar Progresif Hastalık: Bazaldaki hedef lezyonlarının çaplarının toplamında en az %20 artış olması (takip esnasındaki en küçük çap alınacak) ve toplam çap en az 5 mm net artış göstermeli veya Bir ya da daha fazla yeni lezyonun oluşması Stabil Hastalık: Parsiyel yanıt kadar küçülmemiş, progresif hastalık kadar büyümemiş ( < %30 az küçülme, < %20 az büyüme)

Hedef Lezyonu değerlendirirken; Lezyonun radyolog tamamen yok olduğunu düşünüyorsa 0 mm ya da çok ufak ölçülemeyecek lezyon diyorsa 5 mm olarak değerlendirmeye katılmalı. Bu kural lenf nodları içinde geçerlidir, takipte patolojik lenf nodu boyutu 10 mm altına inse dahi toplam çapa eklenmelidir ve bu lenf nodlarının boyutları BT raporlarına mutlaka yazılmalıdır.

Cevap Kriterleri - Hedef Olmayan Lezyonlar Tam yanıt: Hedef olmayan lezyonların hepsinin kaybolması ve tümör belirteçlerinin normale gelmesi.Tüm lenf nodları kısa çapı < 10 mm olmalı Tam yanıt / Progresif Olmayan: Bir ya da daha fazla hedef olmayan lezyonun bulunması ve /veya tümör belirteçlerinin normalin üstünde devam etmesi

Cevap Kriterleri-Hedef Olmayan Lezyonlar Progresif Hastalık: Şüphesiz şekilde varolan hedef olmayan lezyonlarda büyüme (Bir ya da daha fazla yeni lezyon çıkması ) Hedef olmayan lezyonların birinde artış yeterli değil tümünde artış olmalı.

Karaciğerde ölçülemeyen hedef lezyonda net anlaşılır, şüphesiz progresyon

Ölçülemeyen hedef lezyon (LAP) net anlaşılır progresyon

İyi Yanıtlar…