PARÇADA ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ
Advertisements

Atasözünün tanımını yapmayı üstlenmek, altından kalkılması güç bir vaatte bulunmaktır.
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
MUSTAFA YEŞİLADA
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ ÜNİTE PLANININ ÖNCESİ VE SONRASININ İNCELENMESİ
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
PARAGRAF ÇÖZME TAKTİKLERİ
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
NOT TUTMA TEKNİKLERİ Not tutma: Bir konuşmacıyı ya da dersi dinlerken, okurken, gözlem yaparken,düşünürken, dinleyiciye/öğrenciye sunulan mesajı yeniden.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
ZEHRA ÇETİN
PARAGRAF.
PARAGRAF Paragraf, belirli bir düşüncenin dile getirildiği cümleler kümesi olarak tanımlanabilir. Kimi zaman bir paragraf tek bir cümleden de oluşabilir.
PARÇADA ANLAM Paragrafın Yapı Yönü
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
TÜRKÇE / Düşünceyi Geliştirme Yolları
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
Öz et.
SEVGİ BÖCÜKLERİ HEPİNİZE EYÜ DERSLER
YAPI(PLAN).
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
Nurdan KOZAN Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
TÜRKÇE / Paragrafın Anlam Yönü
AYŞENUR BAŞTÜRK Türkçe Öğretmenliği
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
ANLATIMIN NİTELİKLERİ
ÜNİTE ÜRÜN DOSYASI SUNUMU
PARAGRAFTA ANLAM.
TARTIŞMA TÜRLERİ: AÇIK OTURUM
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
ANLATIMA HAZIRLIK.
PARAGRAFIN ANLATIM BİÇİMLERİ. PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ: Anlatım Biçimleri: Yazarın herhangi bir dü ş ünceyi, konuyu anlatma ş ekline o paragrafın anlatımı.
DÜ Ş ÜNCEY İ GEL İŞ T İ RME YOLLARI. DÜ Ş ÜNCEY İ GEL İŞ T İ RME YOLLARI Açıklama, tartı ş ma, betimleme ve öyküleme anlatım biçimleri kullanılarak yapılan.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
ANLATIM YÖNTEMİ BELİRLEME
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
ÖĞRETİCİ YAZILAR 1-MAKALE 2-FIKRA 3-RÖPORTAJ 4-ELEŞTİRİ 5-GÜNLÜK
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ANLATIM YÖNTEMLERİ  1. ANLATIM BİÇİMLERİ (TEKNİKLERİ)  Bir yazının yazılış amacı o yazının anlatım.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
ANLATIMA HAZIRLIK.
Bilimsel Yöntem Süreçleri
Düşünceyi Geliştirme Yolları
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
Kelimenin ek almamı ş hali KKÖ LER Çokluk bildiren eklerden biri.
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.

Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
ANLATIM TÜRLERİ.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

PARÇADA ANLAM

PARAGRAFIN ANLAM YÖNÜ KONU Yazarın mesajını bize verirken kullandığı vasıtadır. Konu, yazıda anlatılandır. Konu bir amaç değil; amaca giden araçtır. Bir paragrafta konu, genellikle ilk cümleden çıkarılır.

PARAGRAFIN ANLAM YÖNÜ ANA FİKİR Bir parçada esas vurgulanmak istenen düşüncedir. Yazarın okuyucuya vermek istediği mesaj ana fikri oluşturur. Ana fikir paragrafta anlatılanların tamamını kapsar. Bir paragrafta ana fikir, genellikle ya ilk ya da son cümleden çıkarılır. Bazı paragraflarda ise doğrudan verilmez, anlam bütünlüğünden yorumlayarak bulabiliriz.

PARAGRAFIN ANLAM YÖNÜ BAŞLIK Başlık paragrafın tamamını kapsamalıdır. Ana fikir ile uyumlu olmalıdır. Çoğunlukla başlık bulunurken paragrafta en çok tekrarlanan anahtar kelimeler bulunur.

PARAGRAFIN ANLAM YÖNÜ DUYULAR VE DUYGULAR Çoğunlukla hikaye biçiminde verilen paragraflarda beş duyumuzdan herhangi birisiyle algılanan bir ayrıntıya yer verilebilir. Bazen de beş duyumuzla algılanamayan hislerden bahsedilir. ( sitem, ümit, coşku, endişe, karamsarlık, vb. )

PARÇADAN ÇIKARILACAK SONUÇLAR PARAGRAFIN ANLAM YÖNÜ PARÇADAN ÇIKARILACAK SONUÇLAR Paragrafta işlenen yan konulardan seçilir. Bu tip sorular seçeneklere bakılarak eleme yöntemiyle çözülür.

PARAGRAFIN YAPI YÖNÜ PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ GİRİŞ: Çoğunlukla metnin tamamından bağımsızdır. Kendisinden önce başka bir cümle varmış izlenimi uyandırmamalıdır. ( Fakat, ancak, bununla birlikte, vb. ifadelerle başlamaz. ) GELİŞME: Ana düşünceyi destekleyen, örnek ve tanımlamalara yer verilen bölümdür. SONUÇ: Anlatılanları kısaca özetleyen cümlelerdir. Ana fikir genelde bu bölümde bulunur. ( çoğunlukla, kısaca, özetle, böylece, vb. ifadelerle başlayan cümlelerdir. )

PARAGRAFIN YAPI YÖNÜ PARAGRAF TAMAMLAMA VE PARAGRAF OLUŞTURMA Paragraf tamamlama sonuç cümlesiyle ilgilidir. Yazının tamamıyla bağlantılı ifadeler son cümle olarak seçilir. Paragraf oluşturma ise giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini anlamlı bir sıraya koyma ile ilgilidir.

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ ANLATIM BİÇİMLERİ 1. AÇIKLAMA: Açık ve sade bir dil kullanılır. Tanım ve örneklemelere sıkça yer verilir. 2. TARTIŞMA: Samimi, karşısındakiyle konuşuyormuş gibi, soru-cevap şeklinde verilir. 3. BETİMLEME ( Tasvir ) : Gözleme dayanır. Görülen içi ve dış özellikler verilir. Bir bakıma kelimelerle resim yapmaktır. 4. ÖYKÜLEME ( Hikaye etme ) : Olaya dayalı anlatım biçimidir. Olay, kişi ve mekana bağlı olarak anlatılır.

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI 1. TANIMLAMA: Bir kavramın kendine has özellikleriyle anlatılmasıdır. ( … nedir? Sorusuna cevap vermelidir. ) 2. TANIK GÖSTERME: Bir düşünceyi ünlü bir kişinin adı ve sözleri kullanılarak inandırıcı kılmak için verilir. 3. BENZETME: Anlatılan düşünceye güç katmak, bir şeyin niteliğini anlatmak için kullanılır. 4. ÖRNEKLENDİRME: Düşünceye inandırıcılık katmak için düşünceyi örnekler vererek açıklamaktır.

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ 5. KARŞILAŞTIRMA: Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farklılıkların anlatılmasıdır. 6. NESNEL VE ÖZNEL ANLATIM: Eğer yazarın kişisel görüşlerine yer verilmişse öznel; ispatlanabilir, herkesçe kabul edilen bilgiler varsa nesnel anlatım vardır. 7. SAYISAL VERİLERDEN YARARLANMA: Daha çok tekniğe ve istatistiğe dayalı anlatım görülür. Bilimsel türden yargılar içerir.

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ ANLATIMIN TEMEL NİTELİKLERİ 1. ÖZLÜLÜK: Duygu, düşünce ya da gerçeğin en kısa yoldan en az kelimeyle anlatılmasıdır. 2. YALINLIK: Süs ve gösterişe kaçmadan, çoğunlukla günlük kullandığımız kelimelerle, bilinmeyen ifadelerden uzak bir anlatımdır. 3. AKICILIK: Dildeki pürüzlerin; okumayı, anlamayı güçleştiren unsurların olmamasıdır. Okunuştaki kolaylık ve rahatlığa denir.

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ 4. DOĞALLIK: Duygu veya düşüncenin içten, olduğu gibi anlatılmasıdır. Karşılıklı konuşma havasında verilir. 5. ÖZGÜNLÜK: Düşüncenin anlatıcıya özgü nitelikler taşımasıdır. Başka bir yapıt ya da yazardan etkilenme yoktur. Yazarın üslubuyla ilgilidir. 6. İNANDIRICILIK: Anlatılanları olmuş ya da olabilirmiş gibi anlatan yargılardır. Anlatılanlar akla uygun ve nesneldir. Tıpkı bir makale gibi anlatılır. Öğretici bir özelliği vardır.