Topraksız Tarım Topraksız Tarım.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
Advertisements

Sera Yapım Tekniği HAZIRLAYAN Ürün Planlama Sorumlusu Hakan TANRIVERDİ
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
TARIMSAL KÜMELENME MODELİ NEDİR ?
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
SERACILIK Seyla AKIN Ziraat Mühendisi.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Portekiz.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
KAVAK AĞAÇLANDIRMA TEKNİĞİ
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
BİYOKÜTLE.
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
İNSANLIĞIN İKİ ÖNEMLİ İHTİYACI. Yönetilmezse; Sel Erozyon Heyelan Kontrollü akış Toprağın su ile buluşması Enerji Yönetilirse; Baraj, Gölet ve Setlerle.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARININ PLANLANMASI (Seracılığın Gelişimi)
Damla sulama yöntemi.
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
No Konu Ürettiklerimiz
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu
Tarla Bitkileri Yetiştirme
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
Damla sulama yöntemi.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
TOPRAKSIZ KÜLTÜR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
Tarımda Teknoloji Kullanımı
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
SULAMA VE GÜBRELEME Bitkilere ihtiyaç duyduğu su ve gübreyi vermek üzere, yetiştirme tekniğine ve ortamına uygun bir sulama sistemi seçilmelidir. Bu sistem,
kontrol altına alınabilmelidir.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
TÜTÜN.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SERADA SAKSI ÇİÇEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Topraksız Tarım Topraksız Tarım

Topraksız Tarımı İngiltere Buldu, Hollanda Geliştirdi İlk kez 1930 yılında İngiltere'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Doktor William Gericke tarafından temelleri atılan bu yöntem, Hollanda tarafından geliştirildi. Türkiye'de ise ilk olarak 1995'de Antalya'da Agroser adlı serada kullanılmaya başlandı. Bugün topraksız tarım tekniği yaklaşık 30 serada başarıyla uygulanıyor. Seraların çoğu ihracat ağırlıklı üretim yapıyorlar. İç pazara verdikleri ürün miktarı daha sınırlı. Çünkü bu teknikle üretilen ürünler daha pahalı. Geleneksel yöntemle satış fiyatı yaklaşık 1 YTL olan bir kilo domates, topraksız teknikle üretildiğinde 3.5 YTL'den piyasaya çıkıyor. Türkiye için pahalı olan bu ürünün Avrupa'da alıcısı çok. Türkiye'de bu yöntemli ağırlıklı olarak domates ve biber üretiliyor. Yaklaşık 5 serada da çiçek üretimi var.

Topraksız tarım nedir? Her türlü tarımsal üretimin; durgun veya akan besin eriyiklerinde ,sis şeklinde verilmiş besin eriğinde veya besin eriyikleri ile beslenmiş katı ortamlarda gerçekleştirilmesidir.

Topraksız tarımın amacı nedir? Bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu ile sağlamak,bitkilerin besin madde ve su gereksinimlerini stres oluşturmadan karşılamakta ve bunu en ekonomik bir şekilde gerçekleştirmektir.

Neden topraksız tarım? Bugün birçok ülkede (Hollanda,İngiltere, Japonya,Y.Zelanda, Kanada v.s) sera üre- timinde % 90’lara var- an oranlarda toprak- sız yetiştiriciliğe geç- ilmiştir.

Topraksız tarımın nedenleri Toprak kaybı Toprak yoğunluğu Hastalık,zararlı ve yabancı ot sorunu Aşırı gübre ve su tüketimi Enerji ve işgücü tasarrufu Daha kaliteli ürün

NEDEN TERCİH EDİLİYOR? SU TASARRUFU SAĞLIYOR Toprakta yapılan tarımda bitkilere verilen su toprağa sızma yoluyla, toprakta tutularak veya buharlaşma nedeniyle fazlaca kullanılıyor. Topraksız tarımda verilen su ölçülebilir olduğu ve kontrollü bir şekilde bitkilere verildiği için fazla su israfı yaşanmıyor. BİRE BEŞ VERİYOR Dengeli bir beslenme ve hammadde farklılığı nedeni ile bitkilerden çok hızlı verim alınıyor. Bitkilere istenilen besin elementi gerekli zamanda ve miktarlarda verildiği takdirde toprağa göre bire beş kazanmak mümkün. DAHA AZ ENERJİ Topraklı tarımdaki işlemler için gerekli olan iş gücünde tamamen teknolojik ve otomasyon sistemleri devreye girdiği için önemli kazançlar elde ediliyor

Topraksız tarımın faydaları Bitkilerin kontrollü beslenmesi Su ekonomisi ve kontrolü Enerji ve iş gücünün azaltılması Hastalık, zararlı ve yabancı ot kontrolü

Topraksız tarım tipleri Topraksız tarım,değişik ülkelerde ve farklı araştırıcılara göre pek çok şekilde sınıflanmaktadır.Ancak topraksız tarımı, genelde su kültürü ve katı ortam kültürü olmak üzere iki gruba ayırarak incelemek olanak dahilindedir.

Topraksız tarım tipleri

1. Su (solüsyon=Hidroponik) kültürü Bitkilerin her hangi katı bir ortam içermeyen yapılarda özel besin eriyiklerinde veya bu besin eriyiklerinin belli aralıklarla bitki köklerine püskürtülmesi ile yetiştirilmesi yöntemidir.

Su kültürü 1.Durgun su kültürü 2.Akan su kültürü 3.Aeroponik kültürü

Katı ortam (substrat=agregat) kültürü Bitkilerin;köklerinin gelişip dağılabilmesi için besin eriyikleriyle zenginleştirilmiş,destek sağlayan,besin ve su kaybı az olan, iyi havalanabilir,kolay bulunabilen ve ucuz olan katı ortam doldurulmuşlar saksı-paket,torba,yatak ve hazır blok yapılarda yetiştirilmesidir.

1.Yatak kültürü Yetiştirilecek bitki türüne göre boyutları değişir. 30-120 cm genişlik %1-1.5 eğim 15-20 cm derinlik Yatak değişik materyallerden yapılabilir. Toprakta yataklar açılarak ortam yerleştirilebilir.

2.Saksı-torba ve paket kültürü Değişik boyutlarda torba,paket ve saksıların içine yetiştirme ortamlarının doldurulması şeklinde yapılan yetiştiriciliktir.

3.Dikey torba kültürü

Katı Ortam Kültüründe Kullanılabilecek Materyaller Organik ortamlar Torf Talaş, Ağaç kabuğu Mantar Kompostu Mısır Koçanı Saman Kokopit

Katı Ortam Kültüründe Kullanılabilecek Materyaller İnorganik ortamlar Kum, Çakıl Perlit Pomza(Volkanik tüf) Kaya yünü Vermikulit Cam yünü Curuf vb. Organik ve inorganik materyaller en uygun yetiştirme ortamını oluşturmak amacıyla karıştırılarak ta kullanılabilirler.

Yetiştirme ortamında aranan özellikler Ucuz ve yerel olmalıdır. İyi bir drenaj ve havalanma sağlanmalıdır. Sterilize edildikten sonra biyolojik ve kimyasal olarak bitkiye zarar verecek şekilde bozulmamalıdır. Suda eriyebilen tuz içeriği düşük olmalıdır. PH değeri uygun olmalıdır. Fiziksel ve kimyasal olarak homojen olmalı ortamda kullanılması sonucu çabuk bozulmamalıdır. Bitkiye yeterli miktarda su ve besin maddesi tutma özelliğine sahip olmalıdır. Hafif olmalıdır.

Topraksız tarım nerede yapılır? Topraksız tarımın en verimli haliyle yapılabilmesi için yer seçiminde belli başlı kriterlerin önemli olduğu görülüyor. Başta iklim özellikleri olmak üzere, arazinin sulama suyu varlığı, uzun süreli ve sık sık kesilmeyen elektrik kaynağına yakınlık, pazara ulaşım açısından ana yollara hatta havaalanına yakınlık, varsa termal ve jeotermal enerji kaynakları, topraksız tarım yatırımı için öncelikli kriterler arasında bulunuyor. Başlıca kriter olan iklimin öncelikle risk taşımayan bir özellikte olması çok önemli. Sık sık fırtınaya maruz kalan bölgeler cam ve plastik ile kapatılmış olan tesislerde hasar yaratabilir. Ayrıca don olmayacak bölgelerin tercih edilmesi gerekiyor. Bu nedenle çukurda kalan ve rüzgar almayan bölgeler yerine güneye bakan araziler tercih edilmeli. Ayrıca bu yıl içerisinde Antalya bölgesindeki seracılıların maruz kaldığı gibi sel baskınlarına yakalanmamak için arazinin sel yatağından uzakta olması da büyük önem taşıyor.

Topraksız tarım neden sadece seralarda yapılıyor? Topraksız tarım genel olarak ilk yatırım masrafları yüksek bir tarımsal üretim şeklidir.Bu sebeple bu yatırımın,kontrolsüz çevre şartlarının olumsuz etkilerinin azaltıldığı ve birim alandan yüksek verimlerin alındığı;gerekirse ısıtma ile üretimin yıl boyu sürdürebildiği seralarda yapılması tercih edilir. Ancak topraksız tarımın sadece serada yapılması kesin bir kural değildir.

Rakamlarla Türkiye de seracılık Türkiye’ deki sera alanı 300 bin dekar civarında Ortalama işletme başına sera alanı 3 dekar civarında Seracılıkla uğraşan aile sayısı 100 bin-120 bin arasında Türkiye’ nin 2005 yılında AB ülkelerine yaş sebze ihracatı 394 milyon 723 bin 830 dolar Türkiye deki modern sera alanı bin dekar ve süratle artıyor Dekar başına alınan verim 8-9 aylık periyotta domates içi 35 ton, renkli biber için 15 ton

Yetiştirilen ürünler Seralarda yetiştirilen ürünler sebzeler ve kesme çiçek çeşitleri. Sebze türleri arasında ağırlığın domateste olduğu gibi görülüyor. Başta domates olmak üzere biber, patlıcan, salatalık, kavun ve kabak ta yetiştirilen ürünler arasında yer alıyor. Ayrıca az miktarda da olsa fasulye, karpuz, marul, ıspanak, maydanoz, tere ve roka gibi ürünler de yetiştiriliyor. Yetiştirilecek ürünler seçilirken bölgedeki üretici alışkanlıkları pazarlama şartları sera tipi ve iklim koşulları ile toprak yapısı gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Örneğin İzmir’ in Menderes Bölgesi ağırlıklı olarak salatalık yetiştiriciliği, Derme ise biber yetiştiriciliği konularında alıcıların tercih ettiği bölgeler. Bunun dışında Antalya merkez ve çevresinde hemen hemen tüm ürünler bulunabiliyor. Kesme çiçekte ise sırayla gül, karanfil, lale, krizantem, orkide, lilium, gerbera, frezya, glayör ve gipsofila yetiştiriliyor. Bu ürünlerden Türkiye’nin ihracat kaleminde yer alanlar karanfil ve gerbera. Ancak son yıllarda kesme çiçek ihracatının arttırılması amacıyla yeni türlerin ihracata yönlendirilmesi söz konusu. Gelecek dönem özellikle soğanlı çiçek türlerine talebin artması bekleniyor.

Çay çöpünde Topraksız Tarım Rize'de, çay atıklarının değerlendirilmesi amacıyla mikro seralarda başlanan çay çöpünde topraksız tarım çalışmalarına başlandı. Rize'de çay çöpünde topraksız tarım çalışmalarında, salatalık ve domates üretiminde başarılı sonuçlar elde edildi.

Antalya ve çevresinde sıklıkla kullanılan bu teknik, aynı zamanda modern seracılık kavramının da gelişmesini sağlıyor. Antalya’ da modern seracılığa örnek teşkil edebilecek nitelikteki Antalya Tarım Üretim Danışmanlık ve Pazarlama A.Ş. 1981 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

www.BahceBitkileri.org Bu sunum www.bahcebitkileri.org sitesinde yayınlanmıştır.