May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Advertisements

Uzlaşma yoluyla sorun çözmek!
Benim kim olduğumu biliyor musunuz? Soy alguien con quien convives a diario Hergün birlikte yaşadığınız biriyim...
Eski zamanlarda adına hatıra defteri denen bir oluşum vardı
July 23, 2007© Copyright BNGV, Öğretme ya da Öğrenme.
May 15, 07 © Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH, 2007® 1 Her fazladan söz, bir diğerini bozar!
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Oca-09© Copyright SMUH®, Değişmeden Değişmek! (Rev 0.1 – ) Olabilir mi, nasıl?
Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.
Güvenlikçiden YK Bşk.na Bir kuruluşta en alttan en üste bilgi katma değeri yaratma örnekleri.. Sayfa ve satırları lütfen enter tuşuyla ilerletiniz..
DİNLEME VE ÖĞRENME BECERİLERİ
Küreselleşme ve Çözüm Kabiliyeti Rev 2 – Temmuz 2014 ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Ekim 15, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, Sorunların kendileri Cevaplar De ğ ildir..
Ocak ©Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH® Askıya Alınmış Yargılarla İletişim=Etkileşim Zamanimizin neredeyse %90’ini kaplayan “iletisim”in en iyimser.
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
Zihninizin takılmaması dileğiyle
Bir zamanlar bir ağaç varmış
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
30-Tem-05© Copyright M.Tınaz Titiz, Niçin zor öğreniyoruz? Madem hepimiz –doğuştan- birer öğrenme uzmanıyız o halde niçin zor öğreniyoruz?
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Her alandaki “doğru”lar insanlık tarihinin birikimi olarak biliniyor. Ama bunlar, neyin nasıl yapılacağını söylemiyor.
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİSİ
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
Güvenli ve Pratik Web’de çalışma saatleri için;
Rev © Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri, Soru Konferansı ® Ne Beklenmeli? Ne Beklenmemeli? Ne / Nasıl Yapılıyor?
Sorun Stok Etkisi Rev Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir,
Sorun Çözme  Karmaşıklık  Enerji İhtiyacı  Parçalanma.
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
Neler Yapılmalı?. 1. “Bilgi” engel midir? Yargılarımızın doğruluğuna güvendiğimizde, bilgi edinme kanallarımızı (dolayısıyla merakı) kapatırız. Bir çeşit.
TEOG Sınavından Yüksek Puan Almak İçin 10 Altın Tavsiye
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
Ailemizdeki Lider.
Sömürü algoritması Birilerinden, sömürü yoluyla değer transfer etmek isteyenler için altın kurallar(!)
Okul Rehberlik Servisi
Oturum aç butonuna tıklayın.
Ş enel KARAMAN Psikolog. Biz öğretmenler, öğrencilerin kendilerini iyi hissetmelerini sağlamaya; başarılı olmaları için kendi öz kaynaklarını harekete.
2014 YGS VE LYS İÇİN MOTİVASYON SEMİNERİ
Sorun Stok Etkisi. Sorun sayısı arttıkça.. Tek sorun yerine iki ayrı sorun halinde: 1. Sorunlar aynı kaynaklara ihtiyaç gösterebilir, 2. Gücünüz azalacağı.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
Küçük kız babası ile ormanda yürüyüş yaparken, ayağı takılıp yere düşüyor. Can acısıyla "Ahhh" diye bağırınca ilerideki dağın tepesinden "Ahhh" diye bir.
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
" Nasıl Başarılı Oldum ?”.
Başarıya Götüren Aile. Öğrencinin öğretmeniyle ilgili öyküsü.
Değerler Eğitimi Sevgi-Saygı ayında. Bu konuda bir sunu hazırlayınız.
ANNE BABALAR EV ÖDEVLERİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?
DERSLERE NASIL ÇALIŞMALIYIZ
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
Enerjiye yön verme sanatı. AİKİDO NEDİR? Japonya’da doğan ve dünyaya yayılan; kendini savunma ve enerjiye yön verme, enerjiyle uyumlanma sanatıdır.
VERİMLİ VE PLANLI DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NİHAT HASPOLATB.MUSTAFA YAĞMUR Rehb.ve Psi.Dan. Rehb.ve Psi.Dan.
DİĞER TUTUMLAR.
REHBERLİK ÇALIŞMALARI. 01 NİSAN 2012 Saat: 10:00 YAKLAŞIK ADAY ve SİZ.
“Ne yapmalı?” yerine “ne yapmamalı?” Bir paradigma değişimi önerisi... Ocak 2016© Copyright SMUH®,
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI
GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ.
Sunum transkripti:

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®2 Disiplin için altın kural, “zarar verme”dir. Eğer bu “altın kural” her aile bireyince çeşitli durumlara uygulanabilir hale gelirse hem özgür, hem de birbiriyle uyumlu bir aile ortaya çıkar.

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®3 Soru: “altın kural” aile içinde nasıl yerleştirilebilir? Aslında bu soruya cevap verilmemesi (çünkü bir tür öğretme’dir) iyi olurdu. Bir şeyi benimseyenler, onun yaşama nasıl geçirileceğini herkesten iyi bulabilirler. Benimsemeye pek niyetli olmayanlar ise -zaman kazanmak için- birisinin öğretmesini beklerler. Ama belki doğrusu, öğretme sınıfına girmeyecek birkaç ipucu vermektir.

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®4 İşte birkaç ipucu! Anne ve babaların işlevlerinin başında, aile bireylerinin ihtiyaçları olan kavramları yerleştirmek gelir. İşte böyle birkaç kavram: 1.Kökler ve türevler! Bir ağacın dalları, yaprak ve meyvaları, ağacın gövdesinin; gövde ise ağacın kökünün türevidir. Yaşamımızdaki sorunlar birer türev, onlara yol açan nedenler ise köklerdir. Yaşamımızda erişmek istediklerimiz birer türev, benimsediğimiz değer yargıları ise köklerdir. Aile yaşamının her durumunda bu sebep-sonuç ilişkisini kullanınız, çocuklarınızın her durumda bu analizi kolayca yapmalarına ortam hazırlayınız. Örneğin, aile, iş ya da çocuklarınızın sorunlarını onlarla birlikte irdelerken daima neden-sonuç yaklaşımını kullanınız. Ve, bu yolla “zarar verme” altın kuralının öğrenilmesine çalışınız.

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®5 İpuçları (devam) 2.Zihinsel virüslerden korununuz, çocuklarınızı da koruyunuz! Ebola, AIDS ya da diğer biyolojik virüsler tehlikelidir. Ama en tehlikeli olanlar “zihinsel virüsler”dir. İşte en tehlikeli 3 tanesi: 1.“başkası yapmasın ben de yapmam”, 2.“evet ama yine de”, 3.“sana ne - bana ne* Kullananlar için yaşamı kolaylaştıran, dışındakiler için yaşamı cehennem yapan bu 3 virüsle mücadele ediniz. Çocuğunuz, birlikte yaşamın altın kuralını her çiğnedikçe büyük olasılıkla bu virüslerden birisini kullanacaktır. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. m/yazi.php?id=484 m/yazi.php?id=484

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®6 İpuçları (devam) 3.Atasözlerimiz imbikten geçmiş yol göstericilerdir. Ama her imbiğin kaçağı vardır. İşte o kaçaklardan birisi: “imamın dediğini yap da yaptığını yapma!” Çocuklarınız sizin dediklerinize değil yaptıklarınıza bakarlar ve doğru da yaparlar. Onların rol modellerinin başında sizler (ve öğretmenleri) gelir. Altın kurala öncelikle anne-baba olarak sizler uyunuz. Uy(a)madığınız ortaya çıktığında içtenlikle kabul ediniz ve kendinizi değiştirmeyi öğreniniz (disciplin=öğrenme)..

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®7 İpuçları (devam) 4.“zarar verme” ilkesinin karşısındaki en ciddi engel, çocuğun çeşitli yaşam kesitlerinin çoğunda bu ilkeye uymayan insanların verdikleri zararlar vardır. “ Herkes bana zarar veriyor, benden ise zarar vermemem bekleniyor”.. Bunu sık sık duyabilir, hattâ siz de deneyimlemiş olabilirsiniz. Buna karşı; – “zarar verme” şemasını hatırlayınız. Zarar verme (kök)ünün (türev)lerinin birisi de “kendine zarar verme” yani görebileceğin zarardan kendini koru idi. – 1nci virüsten kendinizi koruyunuz ve şununla gurur duymaya başlayınız: “başkaları yapabilir, ama ben yapmıyorum”.. Unutmayınız ki gelişmiş toplumlar bunu söyleyebilmiş olanların dayanışma ağları içinde kendilerini ve değerlerini koruyabildikleri toplumlardır..

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®8 İpuçları (devam) 5.Ve ilk adımı, aile ortamınız içinde bir ortak akıl platformu oluşturarak başlayınız. Bunun için de “beyin fırtınası” (hem yazılı hem de sözlü türünü) öğreniniz.

May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®9 Teşekkür ederiz