Türkiye’de Biyoteknoloji İşbirlikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Advertisements

Bitki Islahında Fikr-i Mülkiyet Hakları canlı bir müzakere
Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş.
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
“ Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir,
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
TÜRKİYE’DE TEKNONOMİ (TEKNO- EKONOMİ)
Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler
AR-GE.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Ulusal İnovasyon Sistemi
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
ÖRNEKLERLE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
«Akıllı Şebeke: Tercih Değil; Zorunluluk»
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
EU EU (PROGRAMLAR-BÖLGESEL TARİFLER) FEDERAL HÜKÜMET (FEDERAL TANIMLAR-BÖLGESEL TANIMLAR) EYALET HÜKÜMETİ EYALET EKONOMİ BAKANLIĞI-KALKINMA ŞİRKETLERİ.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
AB’ye Uyum Sürecinde Bilgi Teknolojileri ABGS-TBV EUROPA Bilgi Köprüleri 20 Ekim 2004 TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü Rukiye.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
BME Eğitimi, Mezunların Durumu ve EMO’nun Rolü Çalıştayı Başkent Üniversitesi BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ B. MURAT.
Küme Paylaşım Toplantısı ODTÜ OSTİM TEKNOKENT
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
Bekir Sami NALBANTOĞLU
1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Sunum transkripti:

Türkiye’de Biyoteknoloji İşbirlikleri Hüveyda Başağa ve Dilek Çetindamar Sabancı Üniversitesi

İçerik Neden BT raporu? Raporun soruları Dünya’da BT Raporun yapısı Türkiye’de BT Gelecek

Neden BT raporu? 21nci yüzyılın teknolojisi olan biyoteknolojinin uzun dönemli ekonomik, sosyal, çevresel etkileri olacağı açıktır; o yüzden bu teknolojiyi anlamak ve daha da önemlisi “yönetmek” gerekir.

Neden BT raporu? Amacımız bu raporu okuyanların kafasında raporda önerilen teknoloji fikirlerinden yola çıkarak “Nasıl ve hangi alanda işbirliği yapabiliriz?” sorusunu oluşturabilmektir.

Neden BT raporu? BT zor mu? Sadece ileri teknoloji değil! Gündelik hayatımızda her an karşılaştığımız sorunlarda bile kolaylıkla kullanımı mümkün bir teknolojiler bütünü ÖRNEK: 2005, Malatya’da kirli suyun yol açtığı kitlesel ishal ve tifo Türkiye’de birçok firma tarafından ekmek mayasından tanı amaçlı kitlerin üretimine kadar pek çok alanda kullanılan bir teknolojidir.

Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri ve BT Binyıl Kalkınma Hedefi Durum Biyoteknoloji Uygulaması Hedef 4: Çocuk ölümlerinin azaltılması 11 milyon çocuk 5 yaşına ulaşamadan ölmekte Moleküler Tanı, Aşı ve İlaç Tatbiki, Rekombinant Aşılar, STD transmisyon kontrolüyle kadınların korunması, İçerik olarak zenginleştirilmiş genetiği değiştirilmiş gıdalar, Kombinasyonal Kimya

Raporun 2 ana sorusu: 1) Dünyada ve Türkiye’de biyoteknoloji alanında son beş yıla damgasını vuran gelişme ve tartışmalar nelerdir? 2) Türkiye’de özel şirket, üniversite, finans, araştırma, profesyonel ve devlet kuruluşlarından oluşan biyoteknoloji inovasyon sistemini tam olarak işleyen bir değer zinciri haline nasıl getirebiliriz?

Dünya’da BT

Dünyada BT Dünyada modern biyoteknolojide: 4 binden fazla şirket 2004 yılı itibariyle ciroları 65 milyar dolar ABD hegemonyası: Gelişmiş ülkelerin biyoteknoloji pazarları yıllık % 17 büyürken Asya’da bulunan gelişmekte olan ülkelerde büyüme % 36’dır. Önde gelen gelişmekte olan ülkeler: Küba, Kore, Çin, Hindistan, Güney Afrika, Arjantin

Uluslararası teknoloji işbirlikleri, 1991-2001 Bütün Teknolojiler Bilişim Biyoteknoloji ABD şirketleri tarafından yapılan 4.646 2.067 1.491 Avrupalı şirketler tarafından yapılan 2.604 815 918 Japon firmaları tarafından yapılan 779 430 139 Toplam 5.892 2.471 1.829

Raporun Yapısı

Çalışma yöntemi Literatür taraması Sektör taraması Anket uygulaması (32 şirket ve 6 araştırma kuruluşu) Atölye çalışması (23 katılımcı)

BT çalışmaları TÜBA TÜBİTAK Vizyon 2023

Bu raporun farkı/katma değeri 1) Biyoteknoloji sisteminin hem üniversite hem de iş dünyasındaki oyuncularının kapsamlı bir şekilde bir arada listelenmesi 2) Sisteminin kritik kütle olmasına yardımcı olacağına inandığımız işbirlikleri konusunda öneriler geliştirmesi

Biyotek Faaliyet Alanlarının Renkleri Kırmızı Sağlık, medikal, tanı Mavi Su, sahil ve deniz Sarı Gıda, beslenme Yeşil Tarım ve çevre (biyo-benzin ve biyo-gübre) Kahve Sulama ve çöl Karanlık/koyu Biyo-terör, biyo-suç Mor Patentler, yayınlar, fikri mülkiyet hakları Beyaz Genlere dayalı biyo-endüstriler Altın Biyo-enformatik, nano-biyoteknoloji Gri Klasik fermantasyon ve biyo-proses teknolojisi

Türkiye’de BT

Türkiye’de BT Pazar büyüklükleri Sektör Yıl BT Pazar büyüklüğü (milyon dolar) Sağlık (İlaç ve medikal ürünler) 2005 500 Çevre 125 Gıda Tarım 2020 4 000- 8 000 Enerji 3 000- 7 500

BT sektöründe firmalar 2000 yılında yayımlanan TÜSİAD biyoteknoloji raporunda 50 iken 2005 yılında bu sayı 90’a ulaşmıştır. (Yeterli mi? 5 milyonluk Finlandiya’daki biyoteknoloji firmalarının sayısı 68’i bulmaktadır)

Biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren firmaların dağılımı.

Olumlu gelişmeler Firmaların %20’si son 5 yılda kurulmuş Enerji, çevre ve sağlık (medikal) alanında canlanma Teknopark firmalarının %20si biyoteknoloji firması

BT Kurumları TÜBA: biyoteknoloji alanlarında faaliyet gösteren toplam 137 araştırma birimi Birimlerin araştırmacı/uzman sayısı oranı 15 (gelişmiş ülkelerdeki benzer birimlerde gözlenen 30-60) Asıl sorun patent ve benzeri ürünlerdeki verimlilik

Biyoteknoloji kümeleri AB-ABD karşılaştırma sonuçları Çokluk ve Çeşitlilik hem sermaye/finansman organizasyonu hem de araştırma kuruluşu İşbirlikleri Şirket ve kurumlar arasında

Türkiye’de BT kümeleri Klasik altyapı sorunları Finansman/mali destekler Ticarileştirme/yeni şirketlerin kuruluşu Teknoloji yol haritaları/öngörüler Birlikte çalışma/işbirliği kültürü

BT yasaları yok Gıda güvenliği yasası yok Altyapı sorunlarına örnek BT yasaları yok Gıda güvenliği yasası yok Kök hücre çalışmalarına izin yok ……

Finansman/desteklere örnek TEYDEB desteklerinin dağılımı

Yeni şirketlerin önemine örnek Teknoparklarda yapılan Ar-Ge çalışmalarının sektörel dağılımı

Teknoloji yol haritalarına örnek Viyon 2023: Tarımda stratejik hedefler

İşbirliklerine örnekler Biyomedtek: üniversite-sanayi –devlet ortaklığı 2004 yılı Hacettepe Üniversitesi, TÜBİTAK, Ostim ve altı sanayi kuruluşu Biyomedikal Teknoloji ve biyoteknoloji alanında araştırma-geliştirme, bilgi-teknoloji transferi ve ticarileştirme amacıyla çalışmalar yapan bir kurumdur.

TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Araştırma Enstitüsü 1983 yılı 2003 yılı devletten 2 295 bin YTL destek, 260 bin YTL’yı ise özkaynaklardan gelir 2001-10 dönemine ait farklı projeler için yaklaşık 500 000 YTL’lik bütçe

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü 2000 yılı 2002-8 döneminde gerçekleştirilecek çok sayıda proje için iç kaynaklardan 146 bin YTL ve dış kaynaklardan 4.5 milyon YTL’lik kaynak yaratılmıştır.

Biyotek Platformu: Bir sivil girişim İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi ile Biyoteknoloji ve Simbiyotek A.Ş.’nin ortak girişimiyle Mart 2005’te kurulmuş olan “Biyotek platformu” bir düşünce kulübü görevini yerine getirmektedir.

Risk sermaye şirketi kurulmuştur Bosfor Bioscience Partners

Gelecek

Sıra “helvayı” yapmakta! Kritik kütlenin oluşabilmesi ve biyoteknoloji alanında kümeleşmenin yaratılarak “değer zinciri”nin işlemesini sağlayacak, arz ve talebin dengeli ve ilişkili şekilde karşılanacağı bir eko-sistemin kurulmasına ihtiyaç vardır.

Yapılması gerekenler 1) Araştırma 2) İnsan kaynakları 3) Altyapı geliştirmek 4) Teknoloji transferi ve ticarileştirme

5) Regülasyonlar/yasal düzenlemeler 6) Bilgiye ulaşım 7) Şirket kuruluşlarının fonlarla desteklenmesi 8) Özel sektör bağlantılarının kurulması