Şah Hatayi (Şah İsmail) ( )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACI BEKTAŞ,SEYYİD NESİMİ,HALLACI MANSUR VE PİR SULTAN ABDAL
Advertisements

KUL HİMMET Günümüze kadar hakkında pek az bilgi elde edilebilen bu büyük ozanın 16. yüzyılın ikinci yarısında yaşadığı tahmin edilmektedir. Saadettin Nüzhet,
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
Özboyacı İlköğretim Okulu
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
İSKENDERUN NURAN YILMAZ LİSESİ
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Uluğ Bey( ).
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
OTTO SCHLÜTER’İN ARŞİVİNDEN OSMANLI DONANMASI VE
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
OSMANLI DEVLETİ.
UYGURLAR.
Nedim’in Hayatı.
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Mevlana Celaleddin-i Rumi
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
HAÇLI SEFERLERİ.
ALP ER TUNGA.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
BAYRAK TÜRKÇE.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
Alevilik.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
Abbasi Tarihi Berat Köse.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
Büyük selçuklu devletİ
İtalyan yönetmen Roberto Benigni‘in yönettiği 1997 yapımı İtalyan drama filmidir. II. Dünya Savaşı zamanında karısı ve oğlu ile birlikte Yahudi kamplarına.
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Bolu denince akla gelen; Köroğlu, Köroğlu’nun ‘’ Hey hey benden selam olsun Bolu beyine……’’ diye başlayan pervasız haykırışı ve haksızlığa zulme başkaldırışı.
Oğuz Han Cerit 9-B / 150 Konu : Yunus Emre Araştırması.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
Bu arada, Ege Denizi‘nde Midilli, Eğriboz, Limni, İmroz
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi
SAFEVİ DEVLETİ TARİHİ TAR 351 (LİSANS-GÜZ)
Pir Sultan Abdal.
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
KARACAOĞLAN.
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Yunus Emre ŞENEL 9-C / 233 Konu : Yunus Emre Araştırması.
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
Türk Bayrağının Ortaya Çıkışı Sunu
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
GAZNELİLER ( ).
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

Şah Hatayi (Şah İsmail) (1487- 1524) Alevilik’ te 7 ulu ozandan biri

İran'da Safevi soyundan gelen bir Türk Erdebil'de doğdu. Ana tarafından Uzun Hasan'ın torunu Bilki Aka'nın oğludur. Babası Haydar'ın ölümünden (1488) sonra dayısı tarafından iki kardeşiyle birlikte düşmanlarından kaçırılarak Şiraz'a gönderildi

Şiraz‘da kardesleri ile hapse atilir Akkoyunlu hükümdarı Sultan Yakup'un ölümü üzerine oğlu Rüstem saltanat mücadelesinde onlardan yararlanmak amacıyla üç kardeşi hapisten kurtarır Şah İsmail'in ağabeyi Sultan Ali, katıldığı iki savaşı da kazanarak Tebriz'e döndüğünde parlak bir törenle karşılanır.

üç kardeşin halk üzerinde manevi etkisi, Sultan Ali'nin kazandığı zaferler Rüstem Bey'i korkutur, onları ortadan kaldırmanın yollarını ararken durumu sezen Sultan Ali kardeşleriyle birlikte Erdebil'e kaçar Sultan Ali yolda kendilerini izleyen Rüstem Bey'in askerleri tarafından öldürülür

Sag kalan Şah İsmail ve kardeşi İbrahim Erdebil'e gelmeyi başarır ve burada müritlerince korunur. Sürekli izlendikleri için bir süre sonra Bağru dağına, oradan da Gilan, Gaskar, Reşt ve Lahican'a kaçırılırlar. Lahican'da Kar Kaya'nın evinde saklanan Şah İsmail ilk öğrenimini özel bir öğretmenden gördü

Babasının müritleri dört bir yandan onu görmeye geliyorlardı. Yakalanamadığını gören Rüstem Bey, Lacihan üzerine yürümeye hazırlanırken öldürülünce (1497), Şah İsmail harekete geçer Müritlerini toplayıp Hazer kıyılarındaki Aravan'a (1500), oradan Erdebil'e gelir

Kendisine katılan Türk oymaklarıyla birlikte yeterince kuvvet topladığını görünce ilk olarak babasının ve Şiilere yapılan eziyetlerin öcünü alma yolunu tutar. Tebriz'e gelip taç giydiğinde (1502), babasının öcünü almış, Baku'yü zaptetmiş, Nehcivan'da Elvend Bey'i yenmiştir.

Şah İsmail'in bundan sonraki yaşamı Şiiliği yaymak, Safevi devletinin sınırlarını genişletmek için yaptığı savaşlarda geçer. Devletin sınırları genişleyip Şiilik Anadolu'ya doğru hızla yayılınca Osmanlı'larla çatışır Sonunda Çaldıran'da Yavuz'a yenilir (1514) ve geri cekilir.

Bu yenilgiden sonra Tebriz'e döner ancak eski gücünü yitirdiği gibi uğradığı ruhsal çöküntüyle de kendisini şaraba verir. Oğlu Tahmasb'ı yerine atabey olarak bırakır, her yılını ayrı bir kentte geçirerek yaşamını tamamlar. Azerbaycan'da iken ölür. Cenazesi Erdebil'e götürülür

Şah İsmail, Hatayi mahlasıyla şiirler yazdı. Sanatçı kişiliği çok zor koşullar altında geçen çocukluğu sırasında oluştu Aruz ve heceyle yazdığı şiirler Azerbaycan edebiyatının Nesimi ve Fuzuli arasındaki döneminin en güçlü temsilcisi olduğunu kanıtlar

Özellikle heceyle yazdığı şiirler Anadolu'da gelişen tekke edebiyatını büyük ölçüde etkiler. Alevi -Bektaşi edebiyatının en güzel örneklerini sunar. Sadettin Nüzhet, şiirlerini dörde ayırıyor: a) Tasavvufi düşüncelerini içerenler, b) Aleviliği dile getirenler, c) Hurufiliğin ilkelerini yansıtanlar, d) Aşıkane olanlar.

Şah Hatayi (Şah İsmail) (1487- 1524) Alevilik’ te 7 ulu ozandan biri