DİYARE (İSHAL).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
KANSER.
Besin nedir?.
KANSER NEDİR ?.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Trabzon AÇS/AP Şube Müdürlüğü
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Akut Gastroenteritler
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sindirim Sistemi.
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
İshalli Hastaya Mikrobiyolojik Yaklaşım
İSHAL / KABIZLIK.
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
BURÇ Genetik Tanı Merkezi
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
(1 - 7 NİSAN).
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
İSHAL Doç. Dr Yusuf AKCAN.
KABIZLIK (KONSTİPASYON)
EŞME TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KRONİK İSHALLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI
Ortaokul Öğrencileri İçin Akılcı İlaç Kullanımı
ROTA VİRÜS.
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
Sindirim Sistemi Nedir ?
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Çocuk Sağlığı.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
GİARDİASİS Etiyoloji:
KRONİK İSHAL VE MALABSORPSİYON Yard. Doç. Dr. Evrim Şenkal.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
Sağlık Slaytları İndir
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
(1 - 7 NİSAN).
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sunum transkripti:

DİYARE (İSHAL)

Normalden daha sık ve sulu ya da yumuşak kıvamlı dışkı çıkarılmasına İshal (Diyare) denir. Günde 2 ya da 3 kez normal kıvamlı dışkılama ishal sayılmaz. İshal bağırsak hareketlerinin hızlanması, dolayısıyla da içindeki maddelerin hızlı ilerlemesi sonucu oluşur. Bu sırada bağırsaklardan sıvı emilimi azalır.

İSHALİN NEDENLERİ Beslenme alışkanlıklarındaki ani değişiklikler (Örneğin yolculuk nedeniyle), Zehirli enfeksiyonlar (Tifo, para tifo enfeksiyonları, basilli ya da amipli dizanteri, kolera) Besinlere karşı gelişen alerjiler (Süt ve süt ürünleri, meyve ve kabuklu deniz hayvanları) Zehirlenmeler (Alkol, tütün, kokmuş et, mantar, civa, arsenik), Sindirim kanalı ya da bezlerindeki yangılanmanın yol açtığı bozukluklar (Kalın bağırsak, ince bağırsak, on iki parmak bağırsağı, mide, pankreas ve safra kesesi yangıları) Vitamin yetersizlikleri Paraziter etkenler

DİYARENİN KLİNİK BELİRTİLERİ Karın ağrıları ve krampları, Gaz, Bulantı Sürekli sıkışma hissi ishale sıklıkla eşlik etmektedir.

Nedene bağlı olarak ateş ve kanlı dışkılama da bu belirtilere eklenebilir. İshal Akut ve Kronik olarak iki kısımda incelenmektedir. Akut tip 3 haftadan kısa sürer ve nedeni genellikle mikrobik kökenlidir. Kronik tip ishal ise ishal durumunun 3 haftadan uzun sürmesi ile karakterizedir. Nedeni genellikle bağırsağın fonksiyonel hastalıklarıdır.

DİYARENİN RİSK TEŞKİL ETTİĞİ HALLER İshaliniz üç günden fazla sürdüyse, Karnınızda veya makatınızda şiddetli ağrı varsa, 38,8 °C veya üstü ateşiniz oluyorsa, Dışkınızda kan veya katran rengi varsa, Dehidratasyon (Aşırı sıvı kaybı) bulgularınız varsa, acil bir şekilde doktora başvurmak gerekir.

DİYARENİN TEDAVİSİ Diyarenin tedavisi, buna neden olan faktöre göre değişmektedir. BAKTERİYEL DİYAREDE; Bu durumda uygun antibiyotik tedavisi yapılır. Bakterinin yol açtığı ishalde ateş yükselir ve genelde ishal kanlıdır.

NON-BAKTERİYEL DİYAREDE; Antibiyotik ya da herhangi bir ilaç tedavisine gerek yoktur. Bu ishal, beslenme ya da hava değişiminden dolayı olmuştur. Bu gibi vakalarda kaybedilen sıvının yerine verilmesi hastanın eski haline dönmesi için yeterli görülmektedir.