James Redhouse 1811-1892.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ŞEMSEDDİN SAMİ.
Advertisements

İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
İstanbul Üniversitesi Dil Merkezi
 Melville 1 Ağustos 1819’da New York’ta doğdu.  Ailesinin maddi durumu pek iyi değildi.  Babası arkasında yüklü bir borç bırakarak vefat etti.  Babasının.
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
SADULAHPA Ş A K İ MD İ R? SadullahPaşa Ticaret ve Ziraat Nâzırlığı görevinde bulunmuş, Tanzimat Döneminin Tanzimat Döneminin önde gelen Osmanlı devlet.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Emily Brontë. Emily Jane Brontë ( ) Romantizm akımının en güçlü eserlerinden birini yazmış İngiliz edebiyatçı. Emily Jane Brontë ( )
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ŞİNASİ ( ) 1860'dan sonra gelişen edebiyatımız ise bütün istikametlerde Şinasi'nin başlattığı yollardan yürümüştür.
1930’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
MATEMATİK ALANINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
HAZIRLAYAN YILMAZ ESMER
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
ASLI DER.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
Charlotte Brontë, 21 Nisan 1816’da Yorkshire, İngiltere’de doğdu
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
Prof Dr Orhan ESEN
MUSTAFA KEMAL’ E SUİKAST GİRİŞİMİ BİR DEVRİN ANALİZİ: NUTUK
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
VOLKAN PALİT Divanü Lügat’it Türk VOLKAN PALİT.
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
YAZI DEVRİMİ TANZİMAT DÖNEMİ II
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
MELİKE KARACA FİZİKOKİMYA.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
AHMET VEFİK PAŞA
ALFABEMİZDEKİ HARFLER
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
KAHRAMANMARAŞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ OSMANLI TÜRKÇESİ.
Gerileme Dönemi Islahatları
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Speaking about Country (Ülke), Nationality (Milliyet), Language (Dil)
DÜNYA’DA VETERİNER HEKİMLİK ÖĞRETİMİ
İlk öğretim 2.sınıf 3.ünite
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Azeri Türklerinin Hızla Modernleşmesinde Rol Oynayan Faktörler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
ŞİNASİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1.Tanzimat Dönemi sanatçılarından kimleri tanıyorsunuz? 2.Türk Edebiyatında yazılan ilk tiyatro oyununun adını biliyor.
Türkçe yazı çeşitleri.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
TURKISH 1 (UHF1271) TÜRK ALFABESİ TURKISH ALPHABET
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İlk öğretim 2.sınıf 3.ünite
Katip Çelebi’nin Hayatı Şubat 1609'da İstanbul'da doğmuştur, 6 Ekim 1657'de İstanbul’da ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. Doğu'da Hacı Halife, Batı'da.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

James Redhouse 1811-1892

Hayatı… 30 Aralık 1811 yılında Londra’da doğmuştur. Dil bilgini, mütercim, sözlük yazarıdır. Çocuk yaşta anne ve babasını kaybetmiştir. 1819'da Christ's Hospital adlı yardım ve eğitim kurumuna yerleştirilmiştir.

Hayatı… Burada denizcilik, haritacılık, teknik resim, trigonometri gibi konularda öğrenim görmüştür. 1826’da disiplinsizlik nedeniyle okuldan çıkarılınca, Akdeniz’e açılan bir gemi ile İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’da Mühendishane-i Berri-i Hümayun'da teknik ressam olarak çalışmıştır.

Hayatı… İstanbul'da kaldığı 8 yıllık sürede Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenmiştir. Türk dilini en iyi bilen yabancıdır. 1826'da İstanbul'da Bahriye'de İngilizce muallimi idi. 1838'de sadrazam mütercimi oldu.

Hayatı… 1840'tan sonra Hariciye Nezareti tercümanı olarak bütün dış temasların çevirisini yürüttü. 1853'de İngiltere'ye döndü, Dışişlerinde Doğu dilleri tercümanlığı yaptı. Londra’ya döndükten sonra, bir yandan Londra’da Osmanlı Elçilerine çevirmenlik yaparken, diğer yandan Türkçe-Fransızca-İngilizce bir sözlük hazırlama girişiminde bulunmuş, ancak o sırada Bianchi’nin Türkçe-Fransızca sözlüğü yayınlaması üzerine kendi hazırladığı sözlüğü yayınlamaktan vazgeçmiştir.

Hayatı… 1838’de tekrar Türkiye’ye gelen Redhouse, önce sadrazama, daha sonra da hariciye nâzırına tercüman tayin edilmiştir. Görevi, 1840’da Bahriye Nezareti'ne nakledilmiş, 1843’te İngiliz Sefarethanesi ile Osmanlı Devleti arasında irtibat tercümanı olmuş ve on yıl bu görevde kalmıştır. Görevinin ilk yıllarını 1847’ye kadar Erzurum’da geçiren Redhouse, Osmanlı Devleti ile İran arasındaki barış görüşmelerine de katılmıştır.

Hayatı… 1841’de Sultan Abdülmecid tarafından "Nişân-ı İftihar", 1847’de de İran Şahı tarafından "Arslan ve Güneş Nişânı" ile ödüllendirilmiştir. 1851’de Encümen-i Daniş Üyeliği'ne seçilmiştir. 1853’te, Londra’ya dönerek Dışişleri Bakanlığı’nda ve Kraliyet Asya Derneği’nde çalışmıştır.

Hayatı… 1855’te, Kırım Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’ne geri dönmüştür. İngiliz kara ve deniz birlikleri için Türkçe el kitabı niteliğinde olan "The Turkish Campaigner’s Vade-Mecum of Ottoman Colloguial Language" (Osmanlıca Konuşma Dili Cep Klavuzu) adlı küçük bir kitap hazırlamıştır.

Hayatı… Redhouse, daha sonra İngilizce-Türkçe ve Türkçe-İngilizce küçük bir sözlük hazırlamış ve eser, tek cilt halinde 1856-1857’de yayınlanmıştır. 1860’da kurulan, mali bakımdan Amerikalı şahıs ve kuruluşlarca desteklenen bir komitenin isteği üzerine, 47.000 kelimeden oluşan İngilizce Türkçe Sözlük adlı sözlüğü hazırlamış ve sözlük 1862’de yayınlanmıştır. 4 Ocak 1892 tarihinde vefat etti.

Redhouse Sözlüğü… Osmanlıca’ya ait çok zor bulunabilen birçok yerel deyimi ifade etmesi ve tarihi tabirleri içermesi açısından değerlidir. Bu açıdan, uzun süre bu esere denk bir yapıt ortaya çıkarılamamıştır. Daha sonraları hazırlanan Şemseddin Sami’nin "Kâmûs-ı Türkî" si böyle bir niteliğe sahip olabilmiştir.

Redhouse Sözlüğü… Osmanlıcadan İngilizceye yapılan ilk ve kapsamlı sözlük 1856'da yayımlandı. Redhouse'un elyazması 12 cilttir ve British Museum'dadır. Arap harflerine göre alfabetik yaptığı bu sözlükte kelimelerin Arapça, Farsça, Türkçe oluşları gösterilmiştir.

Redhouse Sözlüğü… Latin harfleriyle okunuşları verilmiştir. Türü belirtilmiştir. Numaralarla anlam farkları ve deyimler İngilizce verilmektedir.

Eserleri… İlk sözlüğü yazmıştır

Eserleri… Grammaire raisonne de la langue Ottomane

Eserleri… Turkish vade mecum

Eserleri… A simplified grammer of the Ottoman-Turkish

Eserleri… Müntehabatı lügatı Osmaniye

Eserleri… A Turkish and English lexicon shewing the English significations of the Turkish terms

Eserleri… The Mesnevi

Eserleri… A Vindication of the Ottoman Sultans title of caliph

Eserleri… A Vindication of the Ottoman Sultans title of caliph

Eserleri… Kitabı maanii lehçe li James Redhouse el İngilizi