ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ VE İŞYERİ EĞİTİMİ
Advertisements

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ 1 Genel İsim: İlyas Toktaş
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Üniversiteye Geçiş (M.T.O.K)
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
1 Bilgi İletişim Sektörü’nde Ar-Ge C. Müjdat Altay 21 Şubat 2007.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Ana faaliyet alanı elektrik-elektronik, mekanik sistem tasarımı ve üretimi olan YILDIRIM ELEKTRONİK 1986 yılında Ankara’da kurulmuştur yılından.
Edirne Koleji Rehberlik Servisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
CVS 1998 deki kuruluşundan beri Türkiye'nin hem içinde ve hem de yurt dışında çelik endüstrisine hizmet vermektedir.
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
Eymen CEVENT NİSANİ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
MELİH PEŞİNCİ 4/C 232. NASIL OLUNUR? Liseyi bitirmek. Üniversite sınavlarını kazanmak. Elektronik Mühendisliğini kazanmak ve bitirmek gerekmektedir.
FİZİK MÜHENDİSİ TANIM Doğadaki maddelerin yapısını ve
KAHTA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ METAL TEKNOLOJİ ALANI
EYMİR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ALAN TANITIMLARI
Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm.
MESLEKLER Gaye UYGUN Psikolojik Danışman
BU SUNUDA OKULUMUZDAKİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLERE ULAŞABİLECEKSİNİZ.
ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ
İstanbul Teknik Üniversitesi, teknik öğretimde 239 yılı aşan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de mühendislik,
ORTAÖĞRETİMDE ALAN/DAL SEÇİMİ
ATÇA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
Veri Tabanı Programcılığı
ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ ALANI
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ŞEHİT ORHAN DURUKAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Bilişim Teknolojileri Alanı.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
Bilişim Teknolojileri Alanı Bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarına, gerekli olan mesleki yeterlikleri bilimsel ve teknolojik.
Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Elektrik Programı.
GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Amaç ve Hedefler Amaç: Gelişen teknolojiye ve piyasaya uyumlu, temel bilgilerle donatılmış, karşılaştığı.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLERİNİN GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDEKİ YERİ Yrd.Doç.Dr. F.Görkem Üçtuğ Bahçeşehir Üni. Enerji Sis. Müh. Öğr. Üyesi Enerji Sis. Müh.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
SINAVSIZ GEÇİŞ YAPABİLİRSİNİZ BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ Basım ve Yayın Teknolojileri Nedir? Neden Bu Programı Okumalısınız? Bu bölümde öğrenciler.
. DENİZYILDIZLARI MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
4324 sokak no:25/25/A Karabağlar İzmir Türkiye
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
KARTEPE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
«Metalurji Teknikerliği» nedir?
Makine Mühendisliği nedir?
İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
Büro Yönetimi ve Yönetici AsistanLIğI PROGRAMI
Makine Resim Ve Konstrüksiyon Programı ve amaçları
Enerama Çevre Teknolojileri ENERAMA, enerji tasarrufuna sahip çevreci sistemlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi üzerine faaliyet gösteren.
«Makine Teknikerliği» nedir?
Metalurji Teknikeri nedir?
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Sunum transkripti:

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ Dünyada elektrik mühendisliği; elektrik, elektronikle ilgili tüm mühendislik dallarının genel adıdır. Yurtdışında elektrik mühendisliği olarak geçen bölüm, Türkiye'de isim karışıklığı yüzünden elektrik elektronik mühendisliği olarak geçer.

Günlük hayatımız, elektrik ve elektronik mühendisleri tarafından geliştirilen teknik yeniliklere bağlı olarak hızla değişmektedir. Elektronik cihazlar endüstriyel uygulamalardan ev gereçlerine kadar günlük yaşamın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Diğer bir taraftan da çağdaş dünyada enerji başlıca konulardan bir tanesidir. Elektriksel gücün yönetimi ve kontrolü kadar üretimin de modern toplum altyapısının temelidir.

Ülkemizin AR-GE konusunda atılım yapması, diğer yandan uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırarak, sürdürülebilir bir sosyoekonomik gelişme sağlaması için AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi büyük önem arz etmektedir. Araştırmanın altyapısını, Mühendislik Bilimlerinden Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanı oluşturmaktadır. 

Elektrik-Elektronik mühendisliğinin yeri: Gelişen endüstrimizin giderek artan Elektrik-Elektronik mühendisi ihtiyacını karşılamak ve endüstrimizin ihtiyacı olan bilgi birikimini öğrencilere vermek. Bölgedeki endüstriyel tesislerin verimli işletilmesi ve yeni ürünlerin Türk ekonomisine kazandırılması adına akademik personelin bilgi birikimini ve zamanla gelişecek laboratuvar imkânlarını toplum yararına sunmak ve böylece ülke refahını artırmak.

Elektrik-Elektronik mühendisliği, dinamik ve heyecan verici bir dal olup mükemmel  kariyer olanakları  sağlamakta ve dünyada en büyük endüstri sektörlerinden birisini oluşturmaktadır. Elektronikte gelişmeler ve ilerlemeler bir parçası olduğumuz modern toplumun  sağlık,  iş yönetimi, eğitim ve eğlence alanlarının  tüm yönlerinin  yeniden biçimlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Elektrik-Elektronik mühendislerinin temel uğraşı alanı,  telekomünikasyon ağları,  bilgisayarların temel yapı taşlarını oluşturan daha hızlı tüm devreler, tıp ve endüstriyel elektronik, kontrol, mikrodalga, bilgisayar ağ güvenliği ve görüntü ve sinyal işleme   gibi sistemlerin tasarımlarını  yapmak ve gerçekleştirmektir.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ Elektrik-elektronik mühendisliği aslında tanım olarak birkaç bölümü içine alan bir daldır. Bu programa benzer müfredatı olan elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği gibi programlar bulunmakta, elektrik elektronik mühendisleri ise saydığımız programların derslerinden karma bir müfredat görmektedirler. Bu durum her ne kadar 4 yıllık lisans eğitimi boyunca elektrik, elektronik, elektronik ve haberleşme, telekomünikasyon gibi mühendisliklerin eğitimini alanlarda bir huzursuzluk oluştursa da, bu ayrıcalık bu bölümün mezunlarına tanınmış yasal bir hak olarak kalmış bulunmaktadır.

Elektrik elektronik mühendisliği elektrik üretim, iletim ve dağıtımından, bilgisayar tabanlı sistemlerin tasarım, üretim ve işletmesine, haberleşme sistem ve tesislerinin kurulum ve işletilmesinden, elektronik alet ve teçhizatın üretim, bakım ve geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kaplar.

Elektrik elektronik mühendisliği, zamanının makina mühendisliğine benzer. Tabi zamanının makina mühendislerinin bu özelliği, o zamanlarda bilgisayar teknolojisinin, iletişim teknolojisinin, chip dizaynın, vs. pek fazla dallanıp budaklanmamış olmasına bağlıydı.  Neuroengineering veya bioengineering denen ve yurt dışında çoğalmakta olan bölümlere geçişler en çok elektrik ve elektronik mühendisliğinden oluyor.

Elektrik - Elektronik Mühendisleri, uzun yıllardan beri hem ülkemizde hem de dünyada en çok aranılan meslek grubu olmuşlardır. Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) tarafından hazırlanan “Elektronik Sanayi Almanağı2013” verilerine göre ülkemizde elektronik sanayi 2010 yılında15.2 milyar$ tutarında üretim, yaklaşık 48.000 kişilik istihdam, 6.7 milyar$ dışsatım gerçekleştirmiştir. Elektronik sanayinde 2014 yılında dışalım 15.5 milyar$, dışsatım ise 7.5 milyar$ olmuştur. Sektörle ilgili mühendislik ve hizmet alanında da 23 milyar$ iş hacmi ve 110.000 kişilik istihdam yaratılmıştır. Elektronik sektöründe 2013 yılında araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları yaklaşık 255 milyon$ olup, toplam ciroya göre oranı % 2’dir. Türkiye genelinde bu oranın % 0.8 civarında olduğu düşünülürse, elektronik sanayisinde Ar-Ge çalışmalarının önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

ABD İş Kurumunun istatistiklerine göre, ABD’de işe alınmış 291 ABD İş Kurumunun istatistiklerine göre, ABD’de işe alınmış 291.000 elektrik ve elektronik mühendisi bulunmaktadır. Bu sayı yaklaşık 1.5 milyon mühendisin %19.4’üne karşılık gelmektedir. Görüldüğü gibi toplam mühendisler içinde iş bulmuş elektrik ve elektronik mühendislerinin oranı çok yüksektir. Ayrıca hemen hemen her sektörde elektrik ve elektronik mühendislerinin işe alındığı rapor edilmiştir. Elektronik Mühendisleri için iş imkanları 2006-2016 arasında %4 oranında artacaktır. Bu kapsamda servis sağlayan sektörlerde, mobil telefon vericileri gibi alt alanlarda iş imkanları daha çok oranda artacaktır. Elektrik Mühendislerinin 2006-2016 arasında iş imkanları %6 oranında büyüyecektir. Bu kapsamda enerji üretimi, yüksek kapasiteli enerji bataryaları ve bunların yönetimi, seyrüsefer sistemleri alanlarında daha çok iş talebi olacaktır.

TEŞEKKÜRLER Hüseyin Nadi BOZKURT 3003110010