İş Leasing & Ostim Organize Sanayi Bölgesi İşbirliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Advertisements

MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ

MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
Çalışma Sermayesi Yönetimi
3 12-TİCARİ ALACAKLAR 32-TİCARİ BORÇLAR
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNİN BAŞLICA FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
DÖNEM SONU İŞLEMLERİ ÜNİTE 5 Prof. Dr. Necdet SAĞLAM.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
MADDİ DURAN VARLIĞI KREDİLİ SATIN ALMAK MI KİRALAMAK MI??
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
26-MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
ERKAN TOKATLI MUHASEBE 2 26-MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR.
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
LEASİNG Finansal kiralama olarak dilimize çevrilen ‘’Leasing’’ bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen kiralar.
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TARİHÇE Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (Erdemir), Karadeniz Ereğli'de yerleşik bulunan demirçelik fabrikasıdır. Şirket 11 Mayıs.
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
Maddi Duran Varlıklar ve Amortisman
Özellikli İşlemler.
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
Sunum transkripti:

İş Leasing & Ostim Organize Sanayi Bölgesi İşbirliği

Kuruluş, Sermaye Yapısı Genel Bilgiler Sermaye Yapısı Kuruluş : 1988 İstanbul 15 Şube (İst.-Avcılar, İst.-Şişli, İst.-Kozyatağı, İst.-Gebze, İç Anadolu, Ege, Güney Anadolu, Marmara, Adana, Akdeniz, Kayseri, Konya, Trabzon, Diyarbakır, Denizli) Çalışan sayısı 136’dır. 1.310 T. İş bankası şubesi kanalı ile Türkiye’nin her bir bölgesinde temsil edilmekteyiz. Ödenmiş Sermaye : 424,3 milyon TL

Neden Leasing? Neden Leasing? Neden Leasing? Neden Leasing?

Leasing Nedir?

Neler lease edilebilir?

Leasing İşlemlerinde KDV % 1 KDV uygulanan mal grupları Buhar kazanları Merkezi ısıtma kazanları, Metal cevher ergitme fırınları, Maden makine ve cihazları, Isı pompaları ve diğer soğutucu, Elektrik motorları ve jeneratör ekipmanları, Metalleri haddeleme makinaları ve bunların silindirleri vinçler, İş makinaları, Tekstil boya apre terbiye makine ve cihazları Tarım ürünlerinin hasat ve harman edilmesine mahsus makine ve cihazlar Aralık 2013’ de %1 kdv uygulamasına başlanan mal grupları Forkliftler Kaldırma ve elleçleme tertibatı olan diğer yük arabaları Lifli selülozik maddelerden kağıt hamuru imaline veya kağıt veya karton imaline mahsus makina ve cihazlar, Dokuma , örgü ve dikiş-trikotaj  makinaları, Metalürjide veya metal dökümhanelerinde kullanılan tav ocakları, döküm potaları, külçe kalıpları ve döküm makinaları

Leasing Avantajları %1 KDV Avantajı; Yatırımlarınızda %18 veya %8 KDV ödemek yerine %1 KDV ödemenin avantajı. Operasyonel kolaylık; Leasing yatırımınıza ait ithalat ve teşvik işlemleri şirketimizin uzman kadrosu tarafından sizin için yapılsın. Döviz ile borçlanma; Leasing geri ödemelerinizde dövize endeksli borçlanmak yerine, doğrudan döviz ile borçlanma seçeneğinden yararlanın. Vergi avantajı; Her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olmanın avantajlarını yaşayın. Orta ve uzun vadeli finansman imkanı; Leasing, orta ve uzun vadede sabit kira ile borçlanma olanağı sağlar. Yatırımlarınızda leasing’i tercih edin, banka kredi limitlerinizi tüketmeyin Öz kaynağınızı kullanmadan nakit akışınıza uygun geri ödeme; Öz kaynağınıza dokunmadan ihtiyacınız olan ekipmanı peşin yerine leasingle alabilir, tüm masrafları da kira ödeme planına yayarak nakit akışına, yatırımın verimliliğine uygun % 100 finansman imkanı elde edebilirsiniz.

Kiracının Muhasebe Uygulamaları Leasing Muhasebesi Kiracının Muhasebe Uygulamaları Kiralanan Sabit Kıymet Kullanım hakkı aktife alınır Amortisman Kullanım hakkı üzerinden ayırılır Yeniden Değerleme Kullanım hakkı değerlenir Kira faturalarının gider kaydı Kira faturasının faiz kısmı giderleştirilir Finansal kiralama borçları Kiralayana olan borç pasife kaydedilir

Leasing Muhasebesi Sabit kıymet fatura tutarı 100.000 İşlem Tarihi ÖRNEK ; Veriler (Milyon TL) Sabit kıymet fatura tutarı 100.000 İşlem Tarihi 20.03.2014 Kira Adedi 24 Kiralar Toplamı 158.400 Amortisman Oranı 20% Ödeme Planı Tarih Kiralar Faiz Anapara KDV 20.04.2014 1 6.600 4.061 2.539 66 20.05.2014 2 3.958 2.642 ... .. 20.03.2016 258 6.342 Toplam 58.400 1.584

Leasing Muhasebesi Kiracının Muhasebe Kayıtları (Milyon TL) Tarih   Tarih Hesap Borç Alacak 20.03.2014 Sabit Kıymet Kullanım Hakları 100.000 Finansal Kiralama Borçları 20.04.2014 2.539 Faiz Giderleri 4.061 İndirilecek KDV 66 Banka / Kasa 6.666 ...... ..... .... 31.12.2014 Amortisman Gideri 20.000 Kullanım Hakları Birikmiş Amortismanı

Yeni Kanunun Getirdikleri

Yeni Ürünler

Sat ve Geri Kirala Firmanın aktifinde bulunan malları leasing şirketine satıp tekrar geri kiralaması işlemidir. Kiralama süresi sonunda mallar tekrar kiracıya devredilir. Normal Leasing işlemi Kiracı - Kiralayan(Leasing Şirketi) – Satıcı arasında gerçekleşirken, Sale & Lease back sürecinde satıcı ve kiracı aynı tüzel kişiliktir. Leasing konu olacak satış bedeli, yapılacak ekspertiz değerlemesi sonucuna ve firmanın kredibilitesine göre belirlenmektedir.

Neden Sat ve Geri Kirala? Bilançosunda yer alan Gayrimenkulleri üzerindeki tasarruf hakkını kaybetmeden faaliyetlerine mevcut iş yerinde devam ederek fon yaratma, Aktifinde düşük bedelle bulunan gayrimenkulleri rayiç bedel üzerinden göstererek bu tutar üzerinden amortisman ayırabilme, Firma işletmesine kaynak sağlayarak yeni yatırımlarını finanse etme imkanı, Kısa vadeli borç yükü taşımasına rağmen, alacaklarının veya varlığının uzun vadeli olması nedeni ile nakit sıkışıklığı yaşayan veya yaşama ihtimali bulunan firmalar duran varlıklarının bilanço dışına çıkmaksızın nakde dönüştürerek mevcut borç yapısının orta/uzun vadeye çekilme imkanı,

Sat ve Geri Kiralamanın, Vergisel Avantajları Sat ve Geri Kiralama (Vergisel Avantajları Sat ve geri kirala işlemlerinde kazanılacak vergi avantajları; Kurumlar vergisi avantajı Kiracının taşınmazını sözleşme sonunda geri alma şartıyla, finansal kiralama şirketine satışından doğan kazançlarının tamamı (% 100) bu taşınmazlar için en az iki tam yıl süreyle aktifte bulunma şartı aranmaksızın kurumlar vergisinden istisnadır. Taşınmaz ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumlar bu istisna kapsamında değildir. KDV avantajı Sat ve Geri Kiralama projelerin de; Kiralanmaya konu taşınmazların kiralayana satılması, satan kişilere kiralanması ve devri KDV’den istisnadır. Tapu harcı avantajı Sat ve Geri Kiralama projelerin de; Kiralayana satışı sırasında devredenden binde 4,55 oranında tapu harcı tahsil edilir. Sözleşme süresi sonunda kiracı tarafından taşınmazın devir alınması esnasında tekrar tapu harcı ödenmez.

Sat ve Geri Kiralamanın, Bilanço yansıması Sat ve Geri Kiralama (Vergisel Avantajları Sat & Geri Kirala Öncesi Bilanço Aktif Tutar Pasif Dönen Varlıklar 100.000 Kısa Vadeli Borçlar 80.000 Duran Varlıklar 5.000 Uzun Vadeli Borçlar 10.000   Özkaynaklar 15.000 AKTİF TOPLAMI 105.000 PASİF TOPLAMI Bilançonun aktifinde bulunan 5.000 TL değerindeki taşınmaz 50.000 TL rayiç bedelle sat & geri kiralamaya konu edilmiştir. Elde edilen 45.000 TL satış kazancı kurumlar vergisinden istisna edilecektir. Satış bedeli olan 50.000 TL KDV'den istisna olup, KDV hesaplanmayacaktır.

Sat ve Geri Kiralamanın, Bilanço yansıması Sat ve Geri Kiralama (Vergisel Avantajları Sat & Geri Kirala Sonrası Bilanço Aktif Tutar Pasif Dönen Varlıklar 150.000 Kısa Vadeli Borçlar 80.000 Duran Varlıklar 50.000 Uzun Vadeli Borçlar 60.000   Özkaynaklar AKTİF TOPLAMI 200.000 PASİF TOPLAMI Sat & Geri kirala işlemi sonrasında Şirket'in işletme sermayesi artmış uzun vadeli borçlanma nedeniyle nakit akışı daha rahat bir yapıya kavuşmuştur. Gayrimenkul rayiç bedelle aktife tekrar kaydolduğundan, aktif toplamı artmış ve vergiden indirilebilecek amortisman matrahı yükselmiştir. Kiralama süresince ödenen taksitlerin faizleri de gider yazılarak vergi matrahından indirilebilecektir.

Faaliyet Kiralaması, Kiraların tamamı gider olarak gösterilir Operasyonel Kiralama Belirli bir süre için kullanılacak ekipman ve ürünlerde tercih edilecek finansman yöntemidir. Yatırım konusu mal, belli bir dönem için sadece kullanım hakkını elde etmek amacı ile kiralanır. Bu finansman yönteminde Kiraların tamamı gider olarak gösterilir Servis, bakım ve oluşabilecek faaliyet masrafları leasing firması tarafından karşılanır. Firmalar kiraladıkları ekipmanları kiralama süresi sonunda isterse satın alabilir veya leasing firmasına bırakabilir. Firmaya operasyonel kolaylık ve nakit yönetimi sağlamaktadır.

Yazılım Kiralaması Patent ve fikri haklar hariç olmak üzere, firmaların kullandığı özel yazılımlar, software programları ve hardware parçası olan programlar leasing işlemine konu olabilmektedir.

OSB’ler de Leasing 27 Şubat 2014 Perşembe günün Resmi Gazetede Yayınlanan 6525 no’ lu kanunun 23. Maddesi ile ‘OSB içinde yer alan taşınmazlar, finansal kiralama sözleşmesine konu edilebilir.’ hale gelmiştir. Özelikle OSB’lerde Sat ve geri kiralama işlemleri için önemli hacim beklenmektedir. Tüm gayrimenkul leasing işlemlerinde leasing konu edilecek işlem tutarı ekspertiz değeri üzerinden firmanın yapısına göre belirlenmektedir.

OSB’ler de Leasing 1.Model ; 3. bir firmadan kullanıma hazır bir binanın satın alınmak suretiyle leasing konu edilmesi. Satın alma KDV’si satan firmanın aktifinde bulundurduğu süreye bağlı olarak belirlenir. 2. yıldan uzun süre aktifinde ise KDV’den muaftır. Her durumda kiralara cari oranda KDV ilave edilecektir. Alım ve satım anında %4 tapu harcı uygulaması bulunmaktadır.

OSB’ler de Leasing 2.Model ; Firmanın aktifinde bulunan hazır bir binayı ‘sat ve tekrar kirala’ modeli ile finansman sağlaması Satın alma KDV’si ve kira KDV muafiyeti Binde 4.55 tapu harcı uygulaması bulunmaktadır. Finansal kiralama şirketine satıştan doğan kazançlar için %100 kurumlar vergisi istisnası.

OSB’ler de Leasing 3.Model ; Firmanın Organize Sanayi ‘den alacağı arsanın ve arsa üzerine inşa edilecek binanın leasing ile finanse edilmesi. Arsa kısmı için satın alma KDV’si istisna kapsamında olup kiralara cari oranda KDV ilave edilecektir. Alım ve satım anında %4 tapu harcı uygulaması bulunmaktadır.

Tüm yatırımlarınızda sizlerle beraber olmak dileğiyle Teşekkürler