İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Bankacılık Etik İlkeleri
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Sistem Analizi ve Planlama
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
BASİT MAKİNELER.
Etik Kültürün Geliştirilmesinde Sivil Toplumun Rolü
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HASTANE ETİK KURULLARI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Yazılım Proje Yönetimi
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
PROGRAM TASARIMI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Diferansiyel Denklemler
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HEMŞİRENİN EĞİTİMCİ ROLÜ
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
Sağlık Meslek Etiği İlkeleri
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Etik Kavram ve İlkeler Prof. Dr. Ayten DEMİR
1.3 ETİK SORUNLAR ve ETİK KARAR VERME. Etik sorun, sorunun bilinmesine rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı çözüm yolunun seçilemediği durumdur. Başka bir.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM ÖĞR.GÖR.DR.AYŞE BEŞER Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu

Etik, bir birey ya da mesleğin davranışlarını düzenleyen ahlaki ilkeler grubu ya da değerler kümesi olarak tanımlanmaktadır.

İşyerlerinde işyeri hemşireleri iş sağlığı hizmetlerinin yürütümünden, yönetiminden sorumludur. İşyeri hemşiresi bu durumda hem kurumun bir temsilcisi hem de mesleki sorumlulukları doğrultusunda çalışanların bir savunucusu olarak işlev görmektedir.

Uluslar Arası İş Sağlığı Komisyonu tüm iş sağlığı profesyonelleri için etik prensipleri şu şekilde özetlemektedir. İş sağlığı uygulamaları etik prensip ve en üst profesyonel standartlara göre düzenlenmelidir. İş sağlığı profesyonellerinin yükümlülükleri, iş sağlığı politika ve programlarında ideal etik prensipleri geliştirme, çalışanın sağlığını ve yaşamını korumayı içerir İş sağlığı profesyonelleri bağımsız fonksiyonları doğrultusunda çalışan uzmanlardır.

Politika ve program geliştirme Amaç Bilgi ve uzmanlık Politika ve program geliştirme Korunmaya odaklanma, eyleme geçme Sağlık ve güvenlik bilgisi Ticari sırlar Sağlık sürveyansı İşçileri bilgilendirme İşvereni bilgilendirme Biyolojik izlem Sağlığı geliştirme Çevre ve toplumu koruma Bilimsel bilgi üretme İş sağlığı profesyonellerin Görev ve yükümlülükleri

Yeterlilik/doğruluk/tarafsızlık Profesyonel bağımsızlık Adaletli/eşit davranma/olumlu iletişim Etik değerler Kayıtlar İş sağlığı Profesyonellerinin fonksiyonlarını Uygulama koşulları

AMERİKAN İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELER BİRLİĞİ ETİK KODLAR İş sağlığı hemşiresi tüm çalışanlara sağlık durumu, yaş, cins, etnik köken, din, sosyal ve ekonomik durum hakkı gözetmeksizin iş çevresinde sağlık bakımı sunar. İş sağlığı hemşiresi toplumdaki diğer sağlık çalışanları ile işbirliği yapar. İş sağlığı hemşiresi yasalar tarafından izin verilen ya da işçi tarafından yazılı olarak onayı alınmış bilgileri paylaşabilir, bilgilerin gizliliğini sağlamaya yönelik çaba gösterir

AMERİKAN İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELER BİRLİĞİ ETİK KODLAR İş sağlığı hemşiresi çalışanları yasal olmayan ya da etik olmayan durumlardan korumak ve kaliteli bir bakım sağlamak için çaba gösterir. İş sağlığı hemşiresi topluma kabul edilebilir bir sağlık bakım hizmeti sunmakla yükümlüdür.

AMERİKAN İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELER BİRLİĞİ ETİK KODLAR İş sağlığı hemşiresi iş sağlığı hizmetlerinin sunumunda etkisi olan yasa ve düzenlemelere uygun davranır, bireysel karar ve eylemlerinin sorumluluğunu üstlenir, iş sağlığı hizmetlerinin sunumunda bireysel yeterliliğini sürdürür. İş sağlığı hemşiresi bireylerin haklarını korurken mesleki bilgi temeline katkıda bulunacak araştırmalara katılır.

ETİK İKİLEM Etik ikilem bir eylem sırasında karar verilmesi gereken bir durumda iki değer arasındaki karmaşadan kaynaklanır.

ETİK İLKELER Zarar vermeme Adalet eşitlik Yarar sağlama Sır saklama Otonomi

ÖZERKLİK / OTONOMİ Bir insanın kendisiyle ilgili konularda, kendi değerlerine dayanarak kararlar vermesine ve bu kararlar doğrultusunda uygulamalarda bulunmasına özerklik denir.

ZARAR VERMEME Etik kodların temeli niteliğinde olan bu prensip zararın olmayışını yansıtır, zarardan ve zarar verme riskinden sakınmayı içerir.

YARARLILIK İLKESİ, İşçinin yararı için en iyi performans sergilemeyi gerektirir.

İŞYERİ TARAMA PROGRAMLARININ ETİK GEREKLİLİKLERİ

SIR SAKLAMA Gizlilik ve mahremiyete saygı ilkesi hastanın istenmeyen ilişkiler ve etkileşimlerle karşılaşmasını önlemek için sağlık çalışanlarının yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları içerir.

ADALET/EŞİTLİK Her bireye eşit ve dürüst şekilde davranılmasını içermektedir.

ETİK KARAR VERME Otonomi,eşitlik, zarar vermeme, Yararlılık,adalet,

Etik problemler farkındalıkla ortaya çıkar, problemin nasıl çözüleceğine ilişkin sorular sorulur. Karar vermede kullanılması gereken kriter nedir? Çözüm kararını etkileyen etik prensipler nedir?

ETİK KARAR VERME SÜRECİ Problemin tanımlanması Değerlerin farkında olmak Durumu açıklığa kavuşturmak için veri toplama Olaydaki etik problemlerin açığa kavuşturulması İlgili kısımların/tarafların belirlenmesi

ETİK KARAR VERME SÜRECİ-devam Alternatif stratejilerin belirlenmesi Etik prensiplerin uygulanması Çözümleri belirleme Çözümlerin yürütülmesi Geri bildirim verme ya da sonuçları değerlendirme

ÖRNEK VAKA İşyerinde zararlı kimyasal maddelere maruz kalan bir gebe işçi bu durumu işyeri hemşiresine iletir. Hemşire riski değerlendirmek için bir inceleme planlar. İşçilerinsupervisörü düşünülen bu incelemeyi farkeder ve bu aktiviteyi hemşire yöneticiye gereksiz olarak iletir. Bu tip incelemenin tüm işçiler üzerinde bir alarm etkisi yaratacağını söyler.

ETİK KARAR VERME SÜRECİ PROBLEMİN TANIMLANMASI Bu örnek vakada işçi tarafından tanımlanan problem bir maruziyet şikayetidir.

ETİK KARAR VERME SÜRECİ DEĞERLERİN FARKINDA OLMAK Meydana gelen riskler nelerdir? Farklı bölümlerde nasıl algılanmaktadır? Kabul edilen bir risk düzeyi var mıdır? Kim bilgi vermelidir? Ne söylenmelidir? Yöneticiler, işçiler ve sağlık profesyonelleri arasında risk hakkında farklı fikirleri olan var mıdır? Şimdiye kadar maruziyetten zarar gören var mıdır?

ETİK KARAR VERME SÜRECİ DURUMU AÇIĞA KAVUŞTURMAK İÇİN VERİ TOPLAMA Maddenin tipi ve maruziyet süresine Yüksek risk grupların Potansiyel ve gerçek risk etkilerin belirlenmesi Kontrol ölçümler hakkında bilgi Önerilen güvenlik standartlarının değerlendirilmesi

ETİK PROBLEMİN AÇIĞA KAVUŞTURULMASI Etik prensipleri değerlendirilir, ilişkili risk ve yararları saptamak için mevcut ihlal ve uzlaşılan noktalar saptanılır.

ETİK PROBLEMİN AÇIĞA KAVUŞTURULMASI-devam Maruziyet limiti nedir? Maruziyet ihbarını kim üstlenmelidir ? (otonomi) Risk düzeyi nedir? İzin verilen sınır değer nedir? (zarar vermeme ) Maruziyet ile sonuç ya da hastalık arasında nedensel bir ilişki var mı? ( zarar vermeme)

ETİK PROBLEMİN AÇIĞA KAVUŞTURULMASI-devam İşyerinde izlem ve koruyucu kontrol sistemi var mı? Yok ise neden yok? ( yararlılık) Güvenilir olmayan ya da gelişi güzel yapılan izlemler nelerdir ? ( zarar vermeme, yararlılık) Maruziyet için belirli risk grupları var mı? ( eşitlik/hakkını koruma)

İLGİLİ KISIMLARIN/TARAFLARIN BELİRLENMESİ Karar vermede yeri olan tüm bireylerin İşçi,yönetici, sağlık çalışanları vb. belirlenmelidir

ALTERNATİF STRATEJİLERİN SAPTANMASI Maliyeti de göz önüne alarak yeni bir mühendislik çalışmalarıyla risk maruziyetini kontrol altına alma En az maruziyete yol açacak uygun koruyucu kullanımı ve en uygun maliyetle sonuçların izlemi İş rotasyonu ile yönetimsel kontrol

Etik prensipler tekrar gözden geçirilmelidir ÇÖZÜM İÇİN ETİK PRENSİPLERİN UYGULANMASI Etik prensipler tekrar gözden geçirilmelidir

İşçi gerçeği biliyor mu? (otonomi). İşçi uygun bir bilgilendirme yapılmadan bu riske maruz kalmış mı? (otonomi, zarar vermeme ). Kurum ya da sağlık profesyonelleri “işçi için en iyi olan şeyi bilme” rolünü mü üstleniyorlar (otonomi, paternalizm)

ÇÖZÜMLERİ BELİRLEME Etik prensiplerin dengede olup olmadığı kontrol edilir, çözümün gerçekçi, savunulabilir, uygulanabilir olup olmadığı değerlendirilir.

ÇÖZÜMÜN YÜRÜTÜLMESİ Ne, kim, kime, hangi koşullarda yürütüleceği sorularının yanıtları verilir. Bu vakada işçinin başka bir yere transferi etkili bir çözüm olarak görülebilir

GERİ BİLDİRİM/SONUCU DEĞERLENDİRME Kim yarar sağladı? Maliyeti nedir?

İş sağlığı hemşiresi, sağlık bakımı etiğinde etkili rehberlik ve liderlik sağlayabilmek için bu becerilerini arttırmak ve kullanmak zorundadır.