SENETTEKİ KOPUKLUĞA GÖRE ZAYIF HADİS ÇEŞİTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
V. ÜNİTE: HADİSLERİN TAHLİL VE TENKİDİ.
Advertisements

KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
RAVİLERİN SAYILARINA GÖRE HADİS ÇEŞİTLERİ.
HUKUK BİLGİSİNE GİRİŞ · Hak ve Hukuk tanımı
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
ZAMİRLER.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ (6 Saat). Bu SEMİNERDE vaazlarda hadis seçimi ve kullanımına ilişkin esaslar ile bir konu ile ilgili hadislerin hangi kaynaklardan.
ZAMİRLER.
TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
Hadis Usûlü 11. Ders (13. hafta)
HADİS USULÜ 3-B SINIFI.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
حَدَّثَنِي عَبْدُ العَزِيزِ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ، (*) Senedin başı (R6)
SIHHATİNE GÖRE HADİS ÇEŞİTLERİ.
حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ، قَالَ (R7)
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
Paylaşılan içerik ders malzemesidir. Ticari amaç taşımamaktadır
HADİS ÇEŞİTLERİ.
HADİSLERİN TAHLİL VE TENKİDİ
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
HADİS ÇEŞİTLERİ/TÜRLERİ
HADİS İLMİ VE TEMEL KAVRAMLARI
MEZHEPLER.
Sıhhat Derecesine Göre
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
KIRAAT İLMİ Kur’ân-ı kerîmin nasıl okunacağını bildiren ilim. Kıraat ilmi, Kur’ân-ı kerîmin yazıldığı gibi okunmasından ve tevatür yâni sağlam ve güvenilir.
HADİS İLİMLERİ.
Rivayet Dönemi Hicri Üçüncü Asır 4. Ders.
C – Tabiûn ve Tebeü’t-tabiîn Dönemi
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
Nakil Dönemi-devam 8. Ders.
Nakil Dönemi-devam 7. Ders 7. Ders.
IV.ÜNİTE HADİS ÇEŞİTLERİ.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
Son Dönem 9. Ders.
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
Hadis Kaynaklarının Güvenilirliği Hakkındaki Oryantalistlerin İddiaları ve Eleştirisi 11. Ders.
Rivayet Dönemi 2. Ders.
HADİSLERİN BİZLERE ULAŞMA MACERASİ. حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ، حَدَّثَنَا يَحْيَى، عَنْ شُعْبَةَ، حَدَّثَنِي عُمَرُ بْنُ سُلَيْمَانَ، مِنْ وَلَدِ عُمَرَ بْنِ
3. İstidlal ve Çeşitleri İstidlal kavramı, Ta'lil Burhân-ı Limmî
- HADİS - 1- Peygamber Efendimizin söz, fiil ve takrirlerinin sözlü ifadesidir. 2- Peygamberimize izafe edilen söz, fiil, takrir ile yaradılış veya ahlaka.
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi II
«Rabbim beni terbiye etti, terbiyemi de güzel kıldı.»
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi
Bugün neler öğreneceğiz?
SÜNNETE ÇAĞDAŞÇI YAKLAŞIMIN TARİHİ ve FİKRİ ARKA PLANI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Zayıf Hadis Sahih ve Hasen hadis şartlarını taşımayan hadistir.
Sahih hadislerin anlaşılma problemi
HADİS USULÜ Hadis Usulü:kabul ve red yönünden ravi ile mervinin (rivayet edilen hadisin) durumunun bilinmesidir. Hadisler üç bakımdan ele alınırlar Ravi.
Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi
İbn Ömer’in Azatlısı Nafi Hakkındaki İddialar ve Eleştirisi
Birçok Ravinin Uydurma Olduğu İddiası
HADİS Mİ DEĞİL Mİ?.
Hadis Alimlerin Uydurma Hadislerin Cazibesine Katıldıkları İddiası ve Eleştirisi
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
VAKF İŞARETLERİ (SECÂVENDLER)
HZ. MUHAMMED’İN KİŞİSEL ÖZELLIKLERI Peygamber Efendİmİz dürüst ve güvenİlİr bİrİsİydİ. Öyle kİ; kİmsenİn malına, mülküne yan gözle bakmaz ve asla yalan.
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
İslam dininde, fıkıh yani İslam hukuku konusunda anlayış, metod ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur.Bu mezheplerin başlıcaları.
HADİS Mİ DEĞİL Mİ?. “Vatan sevgisi imandandır.” Bu sözün halk arasında Peygamber Aleyhisselam’a nispeti pek yaygındır. Fakat kaynaklarda bunun hadis olmadığı.
TEFSİR Bir şeyi iyice açıklamak, keşfetmek anlamında "el- Fesr" masdarından tef'il babında bir kelime. Istılâhta beşerî takat oranında, Allah Teâla'nın.
TASAVVUF I VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ
Sunum transkripti:

SENETTEKİ KOPUKLUĞA GÖRE ZAYIF HADİS ÇEŞİTLERİ

MU’DAL HADİSLER MÜRSEL HADİSLER MUNKATI’ HADİSLER MUALLAK HADİSLER MUDELLES HADİSLER

MÜRSEL HADİSLER Asıl kaynağını görmeden yapılan rivâyet" mânâsına gelir. Tabiînin, sahabeyi atlayarak doğrudan Hz. Peygambere isnadla “Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle dedi” veya “şöyle yaptı” gibi ifadelerle rivayet ettikleri hadislerdir. Mürsel hadisin zayıf olması, isnattan sahabinin atlanarak rivayet zincirinde kopukluk meydana gelmesi sebebiyledir.

şekilde şöyle gösterebiliriz; Mürsel Hadisin Hükmü: Mürselin dinde hüccet (delil) olmadığını "hadis hafız ve münekkidleri ittifakla belirtmişlerdir. (farklı görüşler vardır) şekilde şöyle gösterebiliriz; Hz. Peygamber Sahabe Tabiin T.Tabiin Müellif (Buharî, Müslim vb.)

Munkatı' Hadîs Etbâ`ut-tabiînin, tabiîni atlayarak sahabiden naklettiği hadise munkatı`dendiği gibi, senedin ortasından bir veya ardarda olmamak şartıyla birden fazla râvinin düştüğü hadis diye de tarif edilmiştir. Senedinde müphem (bilinmeyen) bir kişinin bulunduğu hadis de munkatı` olarak değerlendirilmiştir. Munkatı’ hadis hüküm çıkarmada delil olarak kullanılmaz. Hz. Peygamber Sahabe Tabiin T.Tabiin Müellif (Buharî, Müslim vb.)

Mu'dal Hadîs Senet zincirinde peş peşe iki ve daha fazla ravinin düştüğü ve bu sebeple zayıf sayılan hadistir. Mu'dal hadis, Delil olarak kullanılmaz. (Aşağıdaki şekilde sahabe ve tebii peşpeşe düşmüştür.) Hz. Peygamber Sahabe Tabiin T.Tabiin Müellif (Buharî, Müslim vb.)

Muallak Hadîs Senedin baş tarafından bir veya birkaç râvi ya da tamamının ismini zikretmeden rivayet edilen hadistir. Aşağıdaki şemada müellif isnadın tamamını atlayıp direk Hz. peygamberden rivayet ettiği gösterilmiştir. Hz. Peygamber Sahabe Tabiin T.Tabiin Müellif (Buharî, Müslim vb.)

Müdelles Hadîs Râvisi tarafından bir kusuru gizlenerek ve bu kusurun bulunmadığını vehmettirecek şekilde rivâyet edilmiş hadîstir. Tedlîs'in sözlükteki manâsı; satıcının sattığı malın ayıbını müşteriden gizlemesi demektir. Muhaddisler de tedlîs tâbirini bu manâdan almışlardır. Rivâyet kusurlarından biridir. Burada râvi, hadis aldığı gerçek kişiyi gizlemekle hem insanları aldatmış hem de rivayetin kusurunu gizlemiştir. Bu sebeple delil olarak kullanılmamıştır.

B- RAVİNİN KUSURU İLE İLGİLİ ZAYIF HADİS ÇEŞTLERİ MÜKER HADİSLER METRUK HADİSLER MUALLEL HADİSLER MÜDREC HADİSLER MEVZU HADİSLER

Münker Hadîs Zayıf bir râvinin, güvenilir bir râviye veya râvilere aykırı olarak rivayet ettiği ve bu rivayetiyle tek kaldığı hadise münker hadis denilir. Bu durumda zayıf râvinin rivayeti terk edilerek güvenilir râvinin hadisi tercih edilir.

Metruk Hadîs Vazgeçilmiş, terkedilmiş, kullanılmaz, yalancılıkla itham edilen râvilerin bilinen kurallara muhalif olarak rivayet ettikleri ve bu rivayetlerinde münferid (yalnız) kaldıkları hadis. Râvinin hadiste yalanı görülmemiş olsa bile, diğer konuşmalarında yalancılıkla tanınan, fasıklığı açık olan veya vehim ve gaflet sahibi bir kimse olması, rivayet ettiği hadisin metruk sayılması için yeterlidir. Metruk hadisler çok zayıftır; hiçbir şekilde itibar edilmez.

Muallel hadis, hüküm çıkarmakta kullanılamaz. Muallel Hadîsler Hatalı olarak ma'lul da denir. Hadîs, zâhiren sıhhatli gözüktüğü halde, herkes tarafından görülemeyen, ancak ihtisas, hıfz, keskin nüfuz ve sezgi sâhibi otoriteler tarafından keşfedilebilen sıhhati bozan bir kusur taşıyorsa buna muallel hadîs denir. Muallel hadis, hüküm çıkarmakta kullanılamaz.

Müdrec Hadîs Müdrec kelimesi, bir şeyi bir şeye eklemek, yerleştirmek demektir. Hadisteki bir kelimeyi açıklamak ve hüküm çıkarmak gibi bir amaçla yada yanılarak başka kimselerin sözlerinin karıştığı hadislere müdrec hadisler denir. Bir râvinin rivayet ettiği hadisin metnine veya senedine ne maksatla olursa olsun yaptığı ilaveye ise idrac denir.

Mevzu Hadis Hz. Peygamber adına yalan uydurmakla cerh edilmiş bir râvinin rivayetleridir. Buna hadis değil, uydurulmuş söz demek daha doğru olur. Uyduran şahıslar hadis dediği için burada zikredilmiştir

MEVZU HADİSİ TANIMA YOLLARI 1-Hadis Uyduranların İtirafları 2-Hadis Âlimlerinin Yalancılıklarını Tespit Ettikleri Râviler 3-Kur’an-ı Kerim’e Aykırı Olması 4-Sünnete Aykırı Olması 5-Akla, Sağduyuya ve Tecrübe ile Kazanılmış Bilgilere Aykırı Olması

6-Tarihî Olaylara Aykırı Olması 7-Güvenilir Hadis Kitaplarında Bulunmaması 8-Birçok Kimsenin Görmesi Gereken Bir Olayı Bir Kişinin Rivayet Etmesi 9.Lafzında ve Manasında Bozukluk Olması

AÇIKLANANLARDAN BAŞKA ZAYIF HADİSELER DE VARDIR; Maklûb Hadîs:. Alt-üst olarak demektir. İsnadında bir veya birkaç râvinin isim veya nesebleri veya metninde bazı kelimeleri, bilerek veya bilmeyerek takdîm-tehire uğramış veya senet ve metinleri değiştirilmiş hadîslere maklûb hadîs denir. Muzdarib Hadîs: Bir ravinin veya güvenirlikleri birbirine eşit birden fazla ravinin bir hadisin senedinde veya metninde birbirine muhalif değişik rivayetlerde bulunması ve rivayetlerden birinin diğerine tercih edilme imkânının olmaması durumunda ortaya çıkan zayıf hadis türü.

Şâz Hadis: Hadis ilmindeki ıstılâhî anlamı şöyledir: "Makbûl olan ravînin kendisinden daha makbul olana muhalif olarak rivayet ettiği hadis." Bu durumda daha makbul olanın rivayet ettiğine mahfûz denir. Musahhaf Ve Muharref Hadîsler: Tashîf, bir kelimenin harflerini kavuşturmak suretiyle sahife üzerinde yapılan hata mânasına gelir. Metin veya isnadında bir kelime veya ravilerden birinin ismi hatalı olarak söylenmiş ve bu hata ile rivayet edilmiş hadise Musahhaf Hadis denir.