Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKİRDAĞ & YALOVA SEMA ATİLA.
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
OSMANLININ BALKANLARDA Kİ ESERLERİ
TARİH KONU:Osmanlı Devleti’nin Balkanlara hakim olmaya başlamasından sonra burada meydana getirdiği mimari eserler(cami,han,hamam,köprü,medrese)hakkında.
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Fatih Camii.
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
MİMAR SİNAN Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler.
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri
Balkanlardaki Osmanlı Eserleri
Adı:Eren Soyadı:Güzelaydın Numarası:76 Ders:Tarih
Medeniyetlerin kesişim noktası
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Osmanlı Devletinin Balkanlarda Meydana Getirdiği Mimari Eserler
Avrupa’da Düşünce ve Ekonomi Alanındaki Gelişmeler
GELİBOLU YARIMADASI’NDAKİ ESKİ DÖNEM SANATSAL YAPILAR
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
EDİRNE.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
OKUL GEZİSİ SERHAT ŞEHRİMİZ EDİRNE
Osmanlı’nın Balkanlardaki Eserleri:
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
KUZEY YUNANİSTAN Yunanistan’a gitmek denince, aklımıza deniz, balık, eğlence gelir. Burada gerçekten derin bir tarih ve mitoloji var. 500 yıllık Osmanlı.
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
BATMAN KÜLTÜR VE TURİZM COĞRAFYASI
HAZIRLAYAN: NUR KURTOĞLU 7/D 2174
ILGININ TARİHİ Ilgın, Konya ilinin bir ilçesidir. Ilgın ilçesi Konya'ya 86 km mesafede olup yaklaşık nüfuslu bir ilçedir. İlçede şeker fabrikası.
OSMANLI DEVLETİ'NİN BALKANLARDAKİ MİMARİ ESERLERİ.
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
BalkanlardakI osmalI eserleRI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ESKİŞEHİR ŞAHESERLER PARKI
A Kartallar Diyarı RNAVUTLUK.
Ulu Cami - Kütahya.
Süleymaniye Camii.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Adım Adım Tarih SAMATYA.
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
ŞEHİRLER VE TARİHİ ESERLER
VEZİRLER ( DEVLET BAKANLARI). VEZİR KİMDİR? Vezir,devlet başkanı olan padişahın hemen hemen bütün işlerini yüklenen ve hükümdarlıkla ilgili meselelerde.
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
 Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Beş yüz yıla yakın.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
GEBZE’NİN ESKİ VE YENİ HALLERİ MENÜYE GEÇMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456 kalıp taşı kullanılmıştır. 1993’te çıkan iç savaşta Sırp ve Hırvatların saldırısına maruz kalmış, ve Kasım ayında yıkılmıştır.

Mostar Köprüsü Köprünün onarımı 1997 yılında başlanmış, 23 Temmuz 2003 tarihinde Prensi Charles tarafından açılmıştır. Köprü, eski Mostar şehriyle birlikte Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

Elbasan Elbasan, Osmanlı’nın Arnavutluğa ilk ayak bastığı şehirdir. Adını Türkçeden almış ve bu adı hala kullanılmaktadır. Osmanlı’dan kalan eserlere ise bakılmamıştır.

Elbasan Kalesi ve Kral Cami Elbasan Kalesi ve içinde yer alan Kral Camii Arnavutluk’ta ayakta kalabilen nadir eserlerden biri.1492 yılında yapılan bu cami uzun zamandır onarılmayı beklemekte.

Belgrad Camii Camii, 1575 yılında yapılmış olup kim tarafından yaptırıldığı tam olarak bilinmemektedir. Belgrad’ın Pasarofça Antlaşması ile Avusturya’ya bırakılmasından sonra camii 22 yıl kilise olarak kullanılmıştır. Belgrad’ı Osmanlı geri almasından sonra yeniden ibadete açılmıştır.

Belgrad Camii Cami sonraki Osmanlı Avusturya savaşlarında büyük zarar gördü. 1867’de Belgrad’ın Osmanlıların elinden çıkmasından sonra hükümet tarafından Müslüman cemaatine tahsis edilen camii 1893-94 yıllarında 2.Abdülhamit tarafından tamir ettirilmiştir. Belgrad’daki 250 camiden ibadete açık tek cami Kosova’daki olaylardan sonra 18 Mart 2004’te yakılmış, sonra yeniden tamir ettirilmiştir.

Venedik Osmanlı Çeşmesi Aç Besmeleye iç suyu Han Ahmed'e eyle dua Ebced hesabina göre bu kitabe Hicri 1141 (Miladi 1728) tarihini göstermektedir. Bu tarihin de çeşmenin yapılış tarihi olduğu düşünülmektedir. Kitabenin kendisi ve el yazması Sultan 3. Ahmed’e aittir.

Süleymaniye Camii 1987 yılında caminin minaresi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için vinç yardımıyla yıkılmış eski uzunluğunun üçte bir uzunluğunda aynı görünümde tekrardan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Beyaz Kule 1912’de Selanik Yunanistan’ın eline geçince Kule beyaza boyanmıştır. Fakat sonra eski haline dönmüştür. Beyaz Kule ismi de buradan gelmektedir.

Hüdavendigar Camii Osmanlı Balkanlardaki ilk camilerinden olan Filipe şehrinin tam merkezinde 1.Murat tarafından 1369-1389 yılları arasında yaptırılmış, caminin özelliği Bursa’da yapılan Yeşil Camii ve Hüdavendigar Camii’nin mimari özelliğini taşımaktadır.

Gazi Hüsrev Bey Külliyesi Külliyenin içinde cami , bir medrese , bir hankah bir han , bir kütüphane bezistan ve hamam bulunmaktadır.

Mustafa Paşa Köprüsü 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılan köprü Slivengrad şehrinde Meriç Nehri üzerinde 20 kemer olarak yapılmıştır. 1529 yılında tamamlanmış olan köprü 1766’daki su taşkını ile zarar görmüş, 1809 yılında yeniden inşa edilmiştir. Bu köprü şehrin simgesi haline gelmiştir.

Alaca İmaret Alaca İmaret, Selanik Sancakbeyi İshak Paşa tarafından 1484 yılında yaptırılmıştır. Geçen 10 yılda imaretin restorasyonu yapılmıştır. Ayrıca ismini batı köşesindeki minaresinden almıştır.

Harabati Baba Tekkesi Tekke, Sersem Ali Baba Türbesi etrafında 1538 yılında kurulmuştur. 1799 yılında Recep Paşa kuruculuğundaki vakıf tekkenin içini de oluşturmuştur. Tekkenin kurucusu Ali Baba’nın Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden olduğu belirtilir. 1948 yılında bu tekke eşkıyalar tarafından yıkılmıştır.

Ethem Bey Camii 18. yüzyılda Tiran valisi Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. Ethem Bey, cami inşa edilmeden vefat ettiği için caminin yapımı oğulları tarafından yaptırılmıştır.

Ethem Bey Camii Cami kapısının sağ tarafında Ethem Bey’in, sol tarafında ise Ethem Bey’in eşinin mezarı bulunmaktadır. Ülkede Osmanlıya ait nadir ayakta kalan eserlerden biridir.

Tombul Camii Tombul Camii, 1744 yılında Şerif Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Camii, Şumnu (Shumen) kentindedir. Aynı zamanda külliye olan bu camii, içinde kütüphane ve mektebi içeren bir medrese bulundurmaktadır. Cami Balkanlardaki en büyük ikinci cami olarak bilinmektedir.

DERS: KONU: SINIF: HAZIRLAYANLAR: TARİH BALKANLARDAKİ OSMANLI ESERLERİ KONU: SINIF: 10-A MUHSİN YÜKSEL BAYRAM YAŞAR Ö.YALIN SEZER HAZIRLAYANLAR: