İSİM UZAYLARI (Name Space)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C# - Metotlar.
Advertisements

C# İsim uzayları(namespace)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
İSİM UZAYLARI.
Programlama-II (Java ile Bilgisayar Programlama)
İSİM UZAYLARI.
METODLAR Program yazarken bazı durumlarda bir işi gerçekleştiren kod yapılarını tekrar tekrar yazmak durumunda kaldığımız olur. Bu kodları yeniden yazmak.
Erişim Kontrolü.  Değişebilir / Değişemez yapılar  Çok programcının dahil olduğu projeler  Kütüphaneler  Çözüm  Konvansiyonlar  Erişim kontrol sözcükleri.
Miras Alma EM-406 Java.
Bölüm 2: Program Denetimi
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DİZİLER C Programlama Dili Yaz Stajı Cengiz TEPE SAMSUN 2007.
C++ STACK SINIFI.
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOK BİÇİMLİLİK
String Kütüphanesindeki Arama Fonksiyonları
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
Nesne Tabanlı Programlama
Nesneye Dayalı Programlama
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).
DİZİLER.
Fonksiyonlar.
NESNE TABANLI PROGRAMLAMA -METOTLAR-
METODLAR.
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)
Net Class Framework ’ ün en üst yapısına İsim Uzayı denir. İsim uzayları ; pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer.
Nesneye Dayalı Programlama
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
Metotlar.
FONKSİYONLAR.
SABİT NESNE VE ELEMAN FONKSİYONLAR VE ELEMAN NESNELER
İSİM UZAYI Bir programın organizasyonu ve erişebilirliği üzerinde size daha fazla kontrol sağlayan C# özelliğidir.”Namescapes” olarak da bilinir.
İSİM UZAYLARI.
Nesneye Yönelik Programlama (12. Sunu). İsim Uzayları (Namespaces) Sınıfınızda Deniz adında iki öğrenci olduğunu kabul ediniz. Böyle bir durumda bu öğrencileri.
Numaralandırmalar(Enumaration)
Demet AYDIN METODLAR Demet AYDIN
Nesneye Dayalı Programlama
C# İsim Uzayları (Namespace)
Chapter 1: A First Program Using C#
DEYİMLER DEYİM NEDİR? Kaç guruba ayrılır? İf deyimi nasıl çalışır?
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOKBİÇİMLİLİK Yılmaz Kılıçaslan.
C++.
ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.
SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz
Veritabanı Kavramları
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
İSİM UZAYLARI. İSİM UZAYI Bir programın organizasyonu ve erişebilirliği üzerinde size daha fazla kontrol sağlayan C# özelliğidir.”Namescapes”
Veri yapıları Hafta3 Dizi Yapıları.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
BİLGİSAYAR programlama II
Bilgisayar Programlama III C
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
©Natica IT Consulting 2012, Proprietary & Confidential XXX Projesi Navigasyon Eğitimi GG.AA.YYYY.
Programlamaya Giriş-I Bölüm-1. Algoritma Algoritma günlük yaşamımızda yaptığımız işler sırasında sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Algoritma, bir.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
SOYUT(ABSTRACT) SINIFLAR METODLAR
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
ACTIONSCRIPT TEMELLER İ SAVAŞ TUNÇER
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-6
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İSİM UZAYLARI (Name Space)

Nelere Değinicez ? Name Space nedir? Name Space Kullanım Alanları İç İçe Name Space Kullanımı Bazı Name Spaceler

Name Space Nedir? .Net Class Framework’ün en üst yapısına İsim Uzayı(Namespace) denir. Turbo pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer almayan ancak C++’ta sonradan eklenmiş bir halde yer edinerek, C#’ta dev bir boyutta karşımıza çıkmıştır

Name Spaceler isim alanları, yazılan programlarda mantıksal organizasyonu sağlar. Eski programlama dillerinde,çok kişi tarafından yazılan projelerde, isim çakışmaları meydana gelebilmekteydi. Bu çakışmalar fonksiyon, alt program ya da sınıf isimlerinin değiştirilmes ile çözülebiliyordu.

Programlama Dilleri bu karmaşanın önüne geçebilmek için modern dillerde mantıksal bir ayırma yapısı kullanmaya başlamıştır. C++ ve C# dillerindeki isim alanları(namespace) ya da Java dilindeki paketler(package) buna birer örnektir

İsim Uzayı Bildirimi İsim alanı namespace anahtar sözcüğü ile bildirilir. Namespace için yine sınıflarda olduğu gibi bir parantez blok açılır . Bu bloğa ise isim alanı içinde yer alacak bildirimler tanımlanır. Tanımlanan isim anları using ifadesi ile belirtilir ve using anahtarı sözcüğü tanımlamaların üstünde yer almalıdır. Bu şekilde tanımlandıktan sonra isim alanı içersindeki türlere tam isim belirtmeden erişilebilir

İsim Alanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler ! İsim alanları içerisinde yalnızca sınıf numaralandırma, yapı ya da ara yüz bildirimi yapılabilir. İsim anları içinde değişken tanımlaması veya metot bildirimi yapılamaz. Farklı konumlarda ya da dosyalarda aynı adlı isim alanları tanımlanabilir. Bu hataya neden olmaz.

İç İçe Girmiş İsim Alanları ( Matruşka  ) İsim alanları içersinde başka isim alanları da tanımlanabilir. Bu şekilde hiyerarşik düzenlemeler yapılır. Bu şekilde tanımlanmış isim alanlarına “.” operatörü ile erişilir. Using ile tanımlanırken de aynı yöntem kullanılır.

Bazı Name Space’ler.. System : Ortak kullanıma sahip değerleri, referans edilen veri türlerini, olayları ve bu olayların işleyişlerini, çeşitli arayüzleri, özellikleri ve işlem hatalarını tanımlayan temel sınıfları içerir. System.Configuration: Yazdığımız programın içinden .Net Framework konfigürasyon ayarlarına erişmemizi sağlayan arayüz ve sınıfları içerir. System.Data : Veritabanı kullanan projelerimizde çok işimize yarayacak olan sınıftır.

Teşekkürler… Firdevs Kadıncıoğlu