Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI İSTENİLEN NİTELİKLER
Advertisements

Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
YENİ ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi EYLÜL 2013.
SEVİYE BELİRLEME SINAVI(SBS) NEDİR
e ğ itim - ö ğ retim yılından ba ş layarak altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi.
Güvenirlilik, Geçerlilik Kaynakları ve Model Oluşturma
SPORDA GÖZLEM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Ö ğ retim Görevlisi: Prof.Dr.Mustafa Ergün Hazırlayan:Ozan Alkoç-Anatomi A.B.D Doktora Ö ğ rencisi-Tıp Fakültesi ÖLÇMEDE GÜVENİRLİK:
GEÇERLİLİK ve GÜVENİLİRLİK
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI İSTENİLEN NİTELİKLER
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -6-
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ölçme ve Değerlendirme
ortaöğretİme geçİş sİstemİ
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TEMEL EĞİTİMDEN ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ
Ölçüm Geçerliği Murat Coşar Afyon Kocatepe Üniversitesi
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) SİSTEMİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Zehra AKÇA.
ÖLÇME ARAÇLARININ NİTELİKLERİ
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
2 - ÖLÇME ARAÇLARININ TAŞIMASI GEREKEN NİTELİKLER
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
GAZ İ PA Ş A ORTAOKULU.  Milli Eğitim Bakanlığının Tebliğler Dergisinde yayınladığı genelgeye göre Yeni SBS Sistemiyle sadece 8. sınıflar sınava girecek.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
1: Şehit Yüzbaşı Beşir Bayraktar Ortaokulu,
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 9
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
GÜVENİRLİK ve GEÇERLİK
KGO KR-20 ve KR-21 Korelasyon Hesaplamaları.
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
DEĞERLENDİRMENİN İŞLEVLERİ
Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu
Yrd.Doç.dr.h. denİz gülleroğlu
Geçerlik ve Kullanışlılık
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması)
Yrd. Doç.dr. H. denİz GülleroğlU
Yrd.doç.dr.h.deniz gülleroğlu
ÖLÇME ARACININ YAPISAL NİTELİKLERİ
Verilerin Toplanması I
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Güvenirlik Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Sunum transkripti:

Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete Iowa Sessiz Okuma Testi Düzeyi Formu’nun Uyarlama, Geçerlik-Güvenirlik Çalışması Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete İmgehan ÖZKAN

İHTİYAÇ ANALİZİ Türkiye’de ortaokul düzeyinde standart okuma becerisini ölçen bir araç olmadığı için öğrenciler öğretmenlerin hazırladığı farklı testler yoluyla sınanmaktadır. Fakat, ancak standart bir ölçme aracı ile öğrencilerin gereksinimlerine dönük bir program hazırlamak mümkündür.

AMAÇ Amerika’da ortaokul öğrencilerinin okuma becerisini ölçmek için kullanılan IOWA sessiz okuma testinin çeviri,geçerlik,güvenirlik çalışmaları yapılarak ülkemize uygun hale getirilmesi sağlamak.

ARAŞTIRMA SORULARI Bu konu çerçevesinde araştırmacılar tarafından aşağıdaki dört araştırma sorusuna cevap aranmıştır. 1. IOWA Sessiz Okuma Testi’nin,öğrencilerin Türkçe ders not ortalamaları,yıl sonu ağırlıklı geçme not ortalamaları ve öğretmen değerlendirmelerine göre belirlenen okul başarıları ölçüt alınarak saptanan yordama geçerliliği ne düzeydedir? 2. 1OWA Sessiz Okuma Testin’nin,öğrencilerin Okuma Beceri Testi’nden aldıkları puanlar ölçüt alınarak saptanan halihazır geçerliliği ne düzeydedir? 3. 1OWA Sessiz Okuma Testi’nden alınan puanların,test puanlarını yarılama yöntemiyle hesaplanan korelasyon katsayısı bakımından iç tutarlılığı ne düzeydedir? 4. IOWA Sessiz Okuma Testi’nden alınan puanların,Kuder Richardson (21) formülüyle hesaplanan kolerasyon katsayısı bakımından iç tutarlılığı ne düzeydedir?

YÖNTEM ARAŞTIRMA GRUBU 1992-1993 yılında Ankara Kurtuluş Ortaokulu’nun 1.,2. ve 3. sınıflarına devam eden öğrenciler araştırma grubunu oluşturmaktadır. Bu öğrencilerin 83 si kız ,74 sı erkektir. Birinci sınıftan 27 si erkek , 26 sı kız, ikinci sınıftan 26 sı erkek , 28si kız ve üçüncü sınıftan 30’u erkek 20’si kız toplam yüzelli yedi öğrenci vardır.

ÖLÇME ARAÇLARI IOWA Sessiz Okuma Testi Düzey 1 Sözlük Bilgisi Okuduğunu Anlama Yönlendirilmiş Test Hız Testi Bilgi Toplama Formu Türkçe dersindeki başarı notu, genel ortalama, öğretmen değerlendirmeleri Okuma Beceri Testi Montaigne’in denemeler kitabından üç paragraf

VERİLERİN ANALİZİ Geçerlilik çalışmalarında iki metod kullanılmıştır. 1. Yordama Geçerliliği: Sessiz Okuma Testi puanları Türkçe ders ortalamaları ve genel ortalamaları arasındaki Pearson korelasyon katsayısı baz alınmıştır. 2. Halihazır Geçerlilik:Okuma Beceri Testi kullanılmıştır.Bu bağlamda, iki testte öğrencilere üç gün boyunca uygulanmış ve uygulama sonucunda her iki testten alınan puanlar arası korelasyona bakılmıştır.

VERİLERİN ANALİZİ GÜVENİLİRLİK: Çalışmada iki ayrı güvenirlik çalışmasından bahsedilmiştir. Testi Yarılama Yöntemi: 157 kişinin ISOT (IOWA SESSİZ OKUMA TESTİ) daki tek maddelerden aldıkları ve çift maddelerden aldıkları puanlar arası korelasyona bakılmıştır. Kuder- Richardson yöntemi :Kuder – Richardson 21 formülüyle Test -1 Test-2 Test -3 alt testlerinin korelasyon katsayıları hesaplanmıştır.Bu formül Test 4 hızlı okuma testi olduğu için bu bölüme uygulanamamıştır.

BULGULAR Yapılan madde analiz uygulama sonucuna göre bazı maddeler düzeltilerek teste alınmıştır. Yordama geçerliliğine göre, öğrencilerin ISOT puanlarıyla Türkçe ders notları ortalamaları arasındaki korelasyon sayısı .43, ISOT’un genel ortalamayla korelasyonu ise .65 olarak bulunmuştur. Bu değerlerden yola çıkarak bu testin yordama geçerliliğinin yüksek olduğu söylenebilir.

ISOT testinin halihazır geçerliliği sonucu olarak ise, öğrencilerin Okuma Beceri Testi ve ISOT puanları arasındaki korelasyon .70 bulunmuştur. Bu değerlendirme sonucu gösteriyor ki IOWA Sessiz OkumaTesti öğrencilerin okuma becerilerini ölçebilecek geçerliliğe sahiptir. Bu sonuca göre, IOWA Sessiz Okuma testinden yüksek puan alan öğrencilerin okuma becerileri iyi, düşük olan öğrencilerin de kötü olarak yorum yapılabilir.

Güvenirlik ile ilgili bulgulara göre, test puanlarını yarılamayla hesaplanan iç tutarlık güvenirlik katsayısı .82 olarak bulunmuştur. Kuder-Richardson formmülüyle Test 1, Test 2 ve Test 3 bölümlerinden hesaplanan güvenirlik katsayısı ise .83dür. Bu değerlerler de IOWA testinin okuma becerisini değerlendirmede kullanılabileceğini gösterirken iç tutarlılığında oldukça iyi olduğunu gösterir.

TARTIŞMA VE SONUÇ Türkçe’ye uyarlanan ISOT’un ortaokul öğrencilerinin okuma becerilerini değerlendirmede kullanabileceğimizi gösterir. Bu araç öğrencilerin okuma bozukluklarının giderilmesinde ve etkin proğramlar hazırlanmasında kullanılabilir. Çalışma dahilinde kullanılan güvenirlik geçerlik yöntemlerine ek olarak ileride farklı yöntemler de kullanılabilir. Araştırmanın orta sosyo ekonomik düzeydeki ortaokul öğrencilerine uygulanmasından dolayı ileride farklı düzeydeki ortaokul öğrencilerini baz alarak uygulanabilir olmasıdır.