ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
Advertisements

FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
MADDE VE ATOM.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
ELEKTRİK.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
PERİYODİK CETVEL.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
KİMYASAL BAĞLAR.
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
ELEMENTLER.
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
ATOM ve YAPISI.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
ATOM VE PERİYODİK TABLO
PERİYODİK CETVEL.
METAL VE AMETALLERİN ÖZELLİKLERİ
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
Atom ve Yapısı.
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOM VE YAPISI.
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü protonalar,(-) yüklü elektronlar ve yüksüz nötronlar bulunur.

ATOM Elektron Çekirdek Atom çekirdek ve elektron olmak üzere iki temel parçacıktan oluşur ATOM Elektron Çekirdek

Çekirdek : Atomun merkezini oluşturur Çekirdek : Atomun merkezini oluşturur. Hacim olarak çok küçük(1/10000) olmasına karşın tüm ağırlığın(1/1840) toplandığı kısımdır.

Protonlar : Bir element için proton sayısı sabittir Protonlar : Bir element için proton sayısı sabittir. Elementin tümünü ve tüm özellikleri belirleyen protondur . Proton sayısı değiştiğinde elementin türü ve tüm özelliği değişir. ”p” harfiyle gösterilir.

Elektron :”e” harfiyle gösterilir Elektron :”e” harfiyle gösterilir. Çekirdek çevresinde ,belirli yörüngelerde bulunurlar. Elektronlar bağımsız yörüngelerde bulunamazlar.

İYON Pozitif(+) ya da negatif(-) elektrik yüküyle yüklenmiş atom veya atom gruplarına iyon denir. İki tür iyon vardır; Pozitif iyon: Nötr atomdan elektron uzaklaştırılması sonucu oluşmuştur Negatif iyon : Nötr atoma elektron ilavesi sonucu oluşur.

İZOTOP ATOM Proton sayıları aynı ,nötron sayıları farklı atomlara izotop atomlar denir. İzotop atomların kimyasal özellikleri aynı , fiziksel özellikleri farklıdır.

ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI Elementler kendilerinden başka daha saf maddelere ayrışamazlar. Kısaca içerisinde bir cins atom bulunduran maddelere element denir. Doğada 115 tane element bulunur. Bu elementleri üç grupta inceleriz. Bunlar metaller , ametaller ve yarı metaller (soygazlar)dır. Şimdi bunları tanıyalım;

1)-Metaller : Elementlerin çoğunluğu metal şeklinde bulunurlar 1)-Metaller : Elementlerin çoğunluğu metal şeklinde bulunurlar. Sanayi ve teknolojinin ham maddesidir. Isı ve elektriği ileten ve dövülerek işlenebilen (biçimlendirilen) ,genellikle katı halde bulunan parlak cisimlere metal denir. Altın ,gümüş , demir vb. Metallerin özellikleri şunlardır;

_Doğal ortam şartlarında ,cıva hariç hepsi katıdır. _Tel ve levha haline gelirler _Elektriği ve ısıyı iletirler. _Parlak renklidirler _Asitlerle reaksiyon verirler.

_Birbirleriyle bileşik değil, alaşım yaparlar _Birbirleriyle bileşik değil, alaşım yaparlar. _Belirli şekil ve biçim alırlar. _Canlıların yapısında az bulunurlar. _Pozitif değerlidirler.

2)-Ametaller: Isı ve elektriği iletmeyen,dövülerek işlenemeyen katı, sıvı ve gaz halinde bulunan maddelerdir. Azot, oksijen , klor, karbon vb. Ametaller doğada 20 tanedir. Ametallerin özellikleri şunlardır:

_Doğal ortam şartlarında gaz halinde bulunurlar. _Genellikle mat renklidirler. _Grafit hariç ısı ve elektriği iletmez. _Canlıların yapısında bol bulunurlar.

3)Yarımetaller(soygazlar): Bazı özellikleriyle metallere ,bazı özellikleriyle de ametallere benzerler. Bu elementlere geçiş elementleri de denir. Arsenik, antimont , germanyum ,silisyum, polonyum ,tellür vb.