Global Rekabet, KOBİ’ler ve Girişimcilik. Küreselleşme süreci durmadan vites büyütüyor İletişim ve Ulaşım her geçen gün daha hızlanıyor, daha kaliteleşiyor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye Gençlik | T-Genç harekeTe GEnÇmeye var mısın?
Advertisements

Bankacılık Etik İlkeleri
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
KOOPERATİFLERDE ETKİNLİK
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
FUTBOL TURİZİMİ Semih PAÇACI.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
EV SAHİBİ ÜLKENİN KAZANÇLARI VE KAYIPLARI :
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
SON EKONOMİK GELİŞMELER
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Biyoteknoloji işbirlikleri Üretim Üretim teknoloji teknoloji global global miktar miktar sonuç sonuç gelişmiş gelişmiş özel sektör özel sektör Paylaşım.
Bülent Şenver Etik Liderlik Bülent Şenver
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Lojistik Yönetimi Ders – II
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ PİYASA KALİTESİ- ŞİRKET STRATEJİLERİ KASIM, 2007 Prof.Dr.Çelik Kurtoğlu “iyişirket” Danışmanlık A.Ş.
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
GİRİŞİMCİLİK Prof.Dr.Ali Ceylan 12 Aralık 2012 Uludağ Üniversitesi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
ANKARA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI Ankara, 28 Ekim 2008.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Web 3.0 Konferansı, İstanbul 16 Nisan 2013 ‘‘KİMİN NAKİTE İHTİYACI VAR?’’ twitter.com/SonerCanko.
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Mart ayının ilk haftası
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
GİRİŞİMCİLİK ve İŞ KURMA SÜREÇLERİ
Global Rekabet, KOBİ’ler ve Girişimcilik
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
% 1000 Kazanç elde edilebilir, ama %100’den daha çok kaybedilemez.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
Mart ayının ilk haftası
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Uluslararası İşletme Yönetimi
ISL 561 PAZARLAMA YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

Global Rekabet, KOBİ’ler ve Girişimcilik

Küreselleşme süreci durmadan vites büyütüyor İletişim ve Ulaşım her geçen gün daha hızlanıyor, daha kaliteleşiyor Ve her şey daha da küreselleşiyor –Sermaye küreselleşiyor –Bilgi küreselleşiyor –Ticaret küreselleşiyor –Yatırımlar küreselleşiyor –Üretim ve tüketim küreselleşiyor –YA İNSANLAR! Globalizasyon, Küreselleşme, Mondalizasyon

Bir Anket Çalışmasının Sonuçları Dünya Çapında Bir Anket Yapılmış ve Sadece Bir Soru Sorulmuş: “Lütfen dünyanın geri kalan kısmındaki yiyecek eksikliğine bir çözüm ile ilgili kişisel görüşünüzü dürüstçe belirtiniz”

Bir Anket Çalışmasının Sonuçları Anket Büyük Bir Başarısızlıkla Sonuçlanmış Çünkü; SORU“Lütfen dünyanın geri kalan kısmındaki yiyecek eksikliğine bir çözüm ile ilgili kişisel görüşünüzü dürüstçe belirtiniz” 1.Afrika’daki İnsanlar “YİYECEK” Kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyorlar, yine 2.Batı Avrupa’da insanlar “EKSİKLİK” Kelimesinin 3.Doğu Avrupa’da İnsanlar “KİŞİSEL GÖRÜŞ” ün 4.Orta Doğu’da İnsanlar “ÇÖZÜM” ün 5.Güney Amerika’da İnsanlar “LÜTFEN” Kelimesinin 6.Bazı Ülkelerde İnsanlar “DÜRÜSTLÜK” Kelimesinin 7.Amerika’daki İnsanlar “DÜNYANIN GERİ KALAN KISMI” nın Ne Anlama Geldiğini Bilmiyorlar!

Acaba -Daha adaletli, eşitlikçi, özgür ve dayanışmacı Bir global dünya nasıl kurulur? Ne yapmalı? -M. Kemal Atatürk -Globalizasyon rüzgarına karşı duvar mı yel değermeni mi? -Çin’den gelen gemiler Globalizasyon=Değişim? (Değişimin sınırı: “Kızım, tanıyamadım”)

Türkiye’de Girişimcilik ve KOBİ’ler Nereden nereye geldik? DÜN (Kemal Tahir) Dünkü yatırım başarı kriteri: Döviz tasarrufu Dünkü yatırım mukayesesi kriteri: Balkanlar ve Orta Doğu BUGÜN (GSMH’da 17. ; 2023 hedefi 10. ; Kişi başı gelirde 41. ; Yaşam endeksinde 81.) Nereye gidiyoruz? ABD, AB, BRIC vd... (Yeni Rakiplerimiz: BRIC, ASEAN, MERCOSUR, Malezya v.d.) (BİZİM DE DEDEMİZ VAR!)

1.Aslan Avcıları 2.Otomotiv Sanayi 3. Aslan/Ceylan Yarışı (alın teri) İster KOBİ, ister BOBİ ol! Daha hızlı koşmalısın 4. Kedilerin Rekabeti (akıl teri) Olabildiğince bilgilen: Asıl katma değer burada En önemli rekabet gücü: BİLGİ, BİLGİ, BİLGİ! NEREDEYİZ? OSBDER Projesi: ‘Komşum ne iş yapıyor?’ Anket çalışması para mı istersin, bilgi mi istersin? SONUÇ: Sübvansiyon değil Enformasyon! (Yumurtacı Murat + Köpekbalığı Örnekleri) Rekabet Senaryoları

Globalizasyonun Ekonomik Boyutu “Arz Niagara Şelalesi, Talep Musluk Olunca” “Arz Niagara Şelalesi, Talep Musluk Olunca” GLOBAL REKABET = NE YAPMALI? “ Ya bir yol açacağız Ya bir yol bulacağız Ya da yoldan çekileceğiz” Kartacalı Komutan Hanibal  Dünyamızda ne ürün kıtlığı, ne para kıtlığı var! Talep ve istihdam kıtlığı var  Sadece işletmeler değil, şehirler ve ülkeler de rekabet ediyor.  Global rekabetin dominant oyuncusu: GİRİŞİMCİ

9 Her Yer Pazar, Her Yerde Müşteri, Herkes Rakip(1)  1 Mark’lık domates Dünya Golf Pazarı: 96 Milyar $ İspanya: 16,5 Milyar $ Türkiye 0,03 Milyar $ Seracılık (İhracat) İspanya: 12 Milyar $ Türkiye: 0,5/0,6 Milyar $ Şarap İhracatı Fransa: 8,2 Milyar $ İtalya: 5,3 Milyar $ İspanya: 2,5 Milyar $ Şili: 1,5 Milyar $ Türkiye: 0,007 Milyar $

10 Tarım Ürünleri İhracatı: Hollanda: 60 Milyar $ Türkiye: Milyar $ Turizm Geliri (2012 Yılı) Mikanos: 1 Milyar $ Köyceğiz/Dalyan(52) + Fethiye/Göcek(210) + Gökova(32) =0,294 Milyar $ Her Yer Pazar, Her Yerde Müşteri, Herkes Rakip(2)

11 “Sıkılmış Yumrukla El Sıkılmaz” (Güven) Gandi İşbirliği ve Ortaklık  Ortaklık işbirliği anlaşmasını yazılı, noter tasdikli yapmayı unutma! (Önce kavga et, sonra sefasını sür. Tersini yapma!)  Başarılı işbirliği örnekleri (STFA ve ALARKO)  KOBİ’lerden çok BOBİ’ler işbirliği/ortaklık yapıyor Hatta ülkeler yapıyor (ABD ve AB Serbest Ticaret Anlaşması)  Türkiye’de mikro işletmeler (Toplam işletmelerin %95’i)  ‘Küçük Olsun Benim Olsun’ değil, ‘Büyük Olsun İkimizin-Üçümüzün Olsun’ (Ama Hepimizin Olmasın, ZİRA HERKESİN OLAN KİMSENİNDİR, SAHİPSİZDİR!) Uzlaşma ve diyalog

Güven “İşin Hilesi Dürüstlüktür”Sani Konukoğlu Güven sağlamanın olmazsa olmaz şartları: -HUKUK DEVLETİ -Etkin Yargı Sistemi -Etik (Şövalyelik kahramanlığa….. ) Şeffaflık Hesap Verebilirlik Adil Olma (Hak ve Adalete Saygı) Serbest Piyasa Ekonomisi, Hukuk ve Güven (marjinal moral teorisi) İngiltere’den bir güven örneği

İletişim İletişimin Olmazsa Olmaz Şartları Konuşmasını bil Dinlemesini bil ve dinlediğini belli et Susmasını bil (Bir ağız İki kulak) “ Söz ola kese savaşı, Söz ola bitire başı Söz ola ağulu aşı, Yağ ile bal ede bir söz” Yunus Emre İletişimin Gerekleri: Tebessüm (Gülümsemenin maliyeti yoktur) Sükut İletişimde BEN yok, BİZ var Etkin ve sürdürülebilir bir ilişki ağı

İletişimde Muhakkak Yapılması Gerekenler: Mutlu iken Söz verme! Üzgün ve kederli iken cevap verme! Öfkeli iken karar verme! Eleştirmekle geçirdiğin zamanın 2 katını övmeye ayır! YANLIŞ İLETİŞİM = “Satılmış” Rektör!

Büyüme Sürecinde Tuzaklar “ Fakiri Kuru İnadı, Memuru Süslü Avradı, Zengini Şımarık Evladı Batırır “ Anonim Büyüme tutkunu ve iktidar hırsını zapt-ı rapt altında tut Nakit dengeni sakın ihmal etme ( 3 Top )

16 Nesil Değiştirmede Süreklilik “ Bir İşletmeyi Dede Kurar, Baba Büyütür, Oğul Tutar, Torun Sanat Tarihi Okur ! ” Alfred Marshall (Marshall 4’lüğünün Rusya Çin versiyonu: Baba tüccar, Oğul playboy, Torun dilenci oluyor )  Babaya öğütler Akşam yemeği sohbeti + Çocuklarına en iyi kanatları tak Yahudi terbiyesi  100/200 Yıllık İşletmelerimiz “Başka yerde şubemiz yoktur!”  Aile İşletmeleri ve Kurumsallaşma

Girişimci Babaya Öğütler Çocuklarınıza güvenin. Hata yapmalarına izin verin. ÇOCUĞUNUZU SİZE BENZEYEN BİRİ OLARAK DEĞİL, KENDİNİZİ GELECEKTEKİ BÜYÜK BİR İŞ ADAMININ BABASI GİBİ GÖRÜN Akşam sofralarında ailece beraber olun. Aile içi sohbetlerde, çocuklarınızın yanında işle ilgili yüreklendirici ve teşvik edici güzel şeyler anlatın. Asla işinizden şikayet etmeyin. (Patron ve Baba şapkası, ASO’dan bir hikaye: Hanımlar Suçlu ! )

Nitelikli Personel “Pahalı Personel Yoktur, Pahalıya Gelen Personel Vardır!” Bilançoda görülmeyen Bilgi Toplumu’nun en değerli üretim faktörü: AKIL TERİ Napolyon: Sezar’ın ve Hannibal’ın askerleri H. Ford, H. Fuchs

KOBİ / Banka İlişkileri 1990’lı yıllar (Banka, KOBİ fıkrası) Nominal faiz, reel faiz ve sınırları Zararın en kötüsü yüksek faiz ile finanse edilenidir. İflas, Dante: İlahi komedya + Konkordato Borçlanırken büyümeyi ihmal etme! Bankalar güneşli havada şemsiye ikramiye eder. Ya karlı havalarda? (1994 ve 2001 krizlerinin maliyeti) TEB Girişim Evi + TEB Girişim Bankacılığı

20 AR-GE ve İnovasyon Harcama AR-GE Bilgi Bilgi İNOVASYON Katma Değer  İNOVASYON ve İMOVASYON (imitasyon + inovasyon) + Ghandi İnovasyonu  Kristof Kolomb ve Vespuici Amerigo (Churchill)  Von KARAJAN: İşin sırrı yönetmemen gereken zamanları bilmek!  Teknogirişimcilik (AR-GE’ci ve Girişimci: V.Koç / B.Nahum Örneği)  Yasaklar ve Zihinsel Zincirler (İşaret Parmağı)  Hem AR-GE ve hem de Girişimciliğin= İnovasyonun olmazsa olmaz şartı: Nitelikli insan (Pisa araştırma sonuçları)

FARKINDALIĞINIZI ÖLÇEBİLİRSİNİZ (BİR FARKINDALIK DENEMESİ)

Danimarka Rize İnek

Türkiye Tablosu 1.Ortalama yaş=28 (Avrupa’dan 15 Yaş Daha Genç) 2.Nüfusun %70’i 30 Yaşın Altında yaş arası 19 milyon yaş arası 33,5 milyon Kadın nüfus 36 milyon 3.İlköğretimde 15 Milyon, Yüksek Öğretimde 3 Milyon Öğrencimiz Var İŞTE ALTINTOPUMUZ FATİH Projesi’ne (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Akşemsettin ve Molla Gürani Projeleri’ni de eklemeyi unutmayalım.

Bir Tespit “Türkiye İmkanlarının Üstünde, Ama Potansiyelinin Altında Yaşayan Bir Ülkedir” Atilla Karaosmanoğlu İmkanların üstünde yaşama = Cari açık, enflasyon, v.d Potansiyelin altında yaşama= Maddi israf (İsveç), İnsan israfı (İdil Biret) Doğu’ya yaklaştıkça batıda itibarımız, batıya yaklaştıkça doğuda değerimiz artıyor.

Biraz Da Şansımıza Güvenelim iSA, muSA  Unutma: Postacı kapıyı sadece 2 kere çalmaz. Görebilenler için postacı hep kapımızdadır, Yeter ki hazır ol!  Kendi SWOT’unu kendin yap. Aynaya bakmayı ihmal etme! Eleştiriye açık ol! (A. Moritha)  Kulağı duymayan hanım! SON SÖZ: Bir Hint Deyişi SON SÖZ: Bir Hint Deyişi