 Finansal kriz, ekonominin geniş kapsamlı amacı ve insan hayatının anlamı gibi unsurların unutulmaya terk edildiğini hissettirmiştir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
Advertisements

Uluslararası gelişmeler,
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
Bilgi, Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisi
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI SOSYAL HİZMETLERİN Doç.Dr.Ertan Kahramanoğlu
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
ARZ YÖNLÜ İKTİSATÇILARIN MALİ YÖNÜ VE KAMU TERCİHİ TEORİSİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
KÜRESEL KRİZ VE ÖTESİ ANSİAD 6. GİRİŞİMCİLİK HAFTASI 15 ARALIK 2008 PAZARTESİ Yavuz Canevi Yönetim Kurulu Başkanı.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Makro İktisat İktisadi Analiz
DIŞSALLIK KAVRAMI.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
RİSK VE YÖNETİMİ.
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
Bölüm 10 Finansal Krizler. Finansal piyasalar ve sistemler Büyük Buhrandan (1920’ler) bu yana en büyük krizini 2007 yılından 2009 yılı ortasına kadar.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
PARA POLİTİKASI.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Toplam Kalite Yönetimi
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
1 Kurumsallaşma Ve Mesleki Saygınlık İlişkisi Erol Demirel SMMM 2 Haziran 2016/Ankara.
Kamu Personel Yönetimine İlişkin Sorunlar. Kamu kurumlarının sahip olduğu insan kaynağı ve bu insan kaynağının nicelik ve niteliği özelde kurumsal kapasitenin.
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK
DENETİM VE GÖZETİM
Bankacılık Sistemi.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
KAPİTALİZM VE PİYASA BAŞARISIZLIĞI
REFAH DEVLETİ.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL SİSTEM.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
14. Hafta: Yeni liberal Dünya
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Şeref Saygılı-OECD&TCMB Cengiz Cihan-TCMB 24 Ekim 2011 İstanbul
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
Uluslararası Sermaye Hareketleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Alternatif Makro Modeller: Keynesyen İktisat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

 Finansal kriz, ekonominin geniş kapsamlı amacı ve insan hayatının anlamı gibi unsurların unutulmaya terk edildiğini hissettirmiştir

  Sadece kişisel çıkardan yola çıkarak ve A. Smith’in “Görünmez el “ine güvenerek sadece getiriye ve hissedar değerine odaklanan insanlar, bir süre boyunca insan onuru ve özgürlük, adalet unsurlarını bastırabilmiştir.

  Yaşanan finansal krizin nedenleri ve çözümleri konusunda henüz bir fikir birliği bulunmamaktadır. Ancak krizin nedenlerine yönelik analizler ve sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik tartışmalarda, devletin ekonomiye müdahalesinden yani ekonomi politikalarındaki hatalardan ve piyasa aksaklıklarından bahsedilmektedir.

  Diğer yandan krizin sebepleri arasında temel aktörlerin açgözlülüğü öne çıkarılırken, dünya genelinde kural ve yapı eksikliklerinden de söz edilmektedir.

  Spekülatif krizler neredeyse 400 yıldır borsanın keşfedildiği günden itibaren ortaya çıkmaktadır. İnsanlığın buna karşı hala bir çözüm üretemediği aşikardır. Bu noktada insanlığın teknik alandaki araştırmalarda gösterdiği ilerleme potansiyelinin sosyal, politik ve ekonomik alanda aynı düzeyde yakalanamadığını söylemek mümkündür.

  Dolayısıyla insanların krizlerden ders alma kabiliyetinin pek de yeterli olmadığını, spekülatif kitle psikozlarının tarihte tekrarlanmasında görmek mümkündür.

  Kısaca şunu belirtmek gerekirse; finansal ve ekonomik yapıyı ayakta tutmak için devlet yardımları ve konjonktür programları şeklinde yapılan müdahalelerin başarısı büyük oranda çok sayıda insanın psikolojik duygularının doğru yöne sevk edilebilmesinde yatmaktadır.

 1.1. Küresel Finansal Krizin Etik Temelleri Finansal krizin ortaya çıkmasından itibaren kamuoyundaki eleştiriler ağırlıklı olarak yöneticilerin sınır tanımaz açgözlülüğüne ve moral olarak hatalı davranışlarına bağlanmaktadır. Krizin nedenlerin arasında sayılan diğer bazı unsurlar şöyledir;

  ABD Merkez Bankası FED in 2001’den itibaren faizleri çok hızlı düşürdüğü ve ancak böylece varlık fiyatları enflasyonunun ve risk iştahının teşvik edilmesinin söz konusu olduğu eleştirileri yöneltilmiştir.

  Konjonktüre ters yönde uygulanan keynesyen para politikalarının kredibilitesi düşmüştür.

 Finansal krizin nedenleri tartışmalarını yürüten elitlerin önemli bir kısmının düşünceleri, kendi içerisinde istikrarsız olan piyasaların daha sıkı düzenlemelere tabi tutulmasının önüne geçilmesi yönünde şekillendiği görülmektedir.

 Ekonomide Neoliberal yaklaşımların giderek daha fazla güncellik kazanması ekonominin dünyevi yaşamın gereksinimlerinden kopmasına yol açmıştır. Sınırsız ekonomileştirme 1929 büyük buhranından sonra yerküreyi saran bir ekonomik krize yol açmıştır.

 Yeni finansal türev araçlarının yaygınlaşması, hedge fonlar, kısa vadeli yüksek oranlı getiriler çok çeşitli nedenlerle birleşince finans piyasalarında bir çöküşe yol açmıştır. Nobel ekonomi ödülü sahibi Ronald Coase günümüz ekonomisini, havada süzülen ve gerçek dünyada neler olduğu ile neredeyse hiç ilgilenmeyen teorik bir sisteme benzetmektedir.

 Karl Homann finansal krizde asıl sorunun yöneticilerin sergiledikleri açgözlü davranışlar değil, kurallar sisteminin işlememesi olduğunu vurgulamaktadır. Homann, krizin tüm suçunu yöneticilerin açgözlü davranışlarına yönelten ve tek tek bireylere sorumluluğu yüklemeye çalışan yaklaşımları yerinde bulmamaktadır.

 Bugün eksikliği hissedilen bir unsur, tek boyutlu hale gelen avantaj ve kar maksimizasyonu düşüncesine sağlıklı sınırlar getirmeye yönelik anlayıştır. Eksikliği hissedilen ikinci unsur ise; ekonomik mantıksal yapının görgü, sorumluluk, dayanışma, adalet gibi insanlar arası sorumluluklara bağlanmasıdır.

  Bilindiği üzere finans sektörünün ekonomide risklerin dağıtılması ve riskten korunma, tasarrufların toplanması, finansal sermaye ve likidite sağlaması gibi çok temel işlevleri vardır. Ne var ki yaşanan son kriz, finans sektörünün risklerin toplumsal olarak arzulanan şekilde yönetilmesinden çok, riskleri yaratıcı ya da şiddetlendirici rolünün öne çıktığı eleştiriler dikkat çekmektedir.

  Yaşanan finansal krizin temelinde etik sorunlar yattığını iddia etmişler. Elbette ki krizi doğuran sistemik faktörlerin önemini inkar etmek değildir. Amaç, krizi sistemli faktörleri ile kültürel ve toplumsal çerçevede ele almak ve bu çıkış noktasından hareketle anlamaktır.

  Finansal krizde çok gündeme gelen kavramlardan biri de güven kaybı olmuştur. Birçok firma için firma ilgililerinin güvenlerini tekrar kazanmak ve bu kişilerle ilişkilerini daha etkin bir biçimde yönetebilmek stratejik bir zorunluluk olarak görülmektedir. Finansal Piyasalarda Güvenin Önemi

  Firma liderleri risk yönetimi, yönetim kurulu gözetimi ve çalışanların işten çıkarılma tehdidi ile yüz yüze gelmeleri ile ilgili güncel ve politik kaygıları anladıklarını sivil topluma gösterme ihtiyacındadır.

  Güven her zaman, güven duyanların – ister somut isterse piyasalar veya politik kurumlar gibi anonim sistemler olsun- diğer kişilerin faaliyetlerinde haklı görünen beklentilerinde hayal kırıklığına uğradıklarını düşünmeleri durumunda kaybolmaktadır.

  Aynı durum finansal krizde olduğu gibi beklentilerin çok yüksek tutularak uygun olmaması ve en nihayetinde ve bu beklentilerin sürdürülebilir şekilde karşılanmasının mümkün olmadığının anlaşılmasında da söz konusudur.

  Küresel krizin toplumda ekonomik sisteme olan güven kaybına yol açtığını söylemek yerinde olacaktır.

  Güven, sorumlulukla ilişkilidir. Doğrudan ya da bir sistemin temsilcisi olarak güven duyulan kişilerin en azından bu güvene karşılık verme sorumluluğu bulunması söz konusu olmaktadır. Ancak finans piyasalarının gelişmesine katkıda bulunan küreselleşme, dijitalleşme gibi toplumsal gelişmelerin sorumlulukların bulanıklaşmasına yol açabildiğini tekrar tekrar görmek mümkündür.

  TEŞEKKÜRLER