Rahandusministeerium Denetime ilişkin Topluluk Müktesebatını Benimseme, Uygulama ve Uygulatma – Alınan Dersler Veiko Tali 14.06.2005.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL
MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Denetim (mali/iç) Ismael el Barzouhi, Denetim Müdürü
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Yeniden Yerleşim Planlaması
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Strateji Geliştirme Başkanlığı SGB.net Sistemi Genel Tanıtımı
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
GÜVENLİK SEKTÖRÜNÜN PARLAMENTER GÖZETİMİ: BELÇİKA SİSTEMİ Yapısal ve Yasal Çerçeve.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
IFRS’nin Sigorta Sektöründe Uygulanması Avusturya Çalışması Hakim Karin Harreither, CPA REPARIS Viyana Bakanlar Konferansı 2006, Mart 2006.
Denetçinin Sorumluluğu
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Slide 1 MUHASEBE VE DENETİM DÜZENLEMESİNDE İLERİ PROGRAM – MODÜL 4 Topluluk Müktesebatında Denetim Düzenlemesi Andrew J. Popham FEE Denetim Çalışma Grubu.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
Varşova, 7 Haziran 2005 Muhasebe ile ilgili Topluluk Müktesebatının Kabulü, Uygulanması ve Uygulatılması Jacek Gdański Muhasebe Bölümü, Maliye Bakanlığı.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
E- Ticaret Altyapısı.
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
SLOVAKYA - Geçiş Ekonomisinde Profesyonel bir Kuruluş oluşturmak
Sermaye Piyasası Kanunu Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme
Sunum transkripti:

Rahandusministeerium Denetime ilişkin Topluluk Müktesebatını Benimseme, Uygulama ve Uygulatma – Alınan Dersler Veiko Tali

Rahandusministeerium Konular Mevcut sistem Sorunlar ve alınan dersler –Zorunlu denetimin kapsamı –Denetçilerin niceliği ve niteliği –Gözetim sistemi tasarımı –Sorumluluk ve yaptırımlar Sekizinci Direktif - Endişelerimiz

Rahandusministeerium Estonya Yüzölçümü km 2 Nüfus GSMH (2004) 139 milyar Kr) (8,9 milyar EUR) Kişi başına gelir (2004) 102 bin Kr (6,5 bin EUR) Devlet bütçesi (2005) 53 milyar Kr (3,4 milyar EUR)

Rahandusministeerium Estonya’da denetim düzenlemesinin tarihi 1990 – Estonya’da Geçici Denetim Düzenlemesi Denetim Konseyi 1995 – Ticaret Kanunu 1999 – Denetim Kanunu Denetçiler Kurulu 2000 – Denetim Standartları (MoF) 2006? – Yeni Denetim Kanunu taslağı

Rahandusministeerium Zorunlu denetimin kapsamı ’den ’e kadar –Uygulamada zorunlu değil ’den ’e kadar –Net cirosu 1M Kr’dan (64 bin EUR)’dan fazla olan ’ten ’e kadar –Net ciro 6M Kr (383 bin EUR) –Bilanço toplamı 3M Kr (192 bin EUR) –Çalışan sayısı 5

Rahandusministeerium Zorunlu denetimin kapsamı (2) ’ten itibaren * –Net ciro 10M Kr (639 bin EUR) –Bilanço toplamı 5M Kr (320 bin EUR) –Çalışan sayısı 10 *Aynı eşikler konsolide hesapların hazırlanmasına da konulmuştur *Kamu limited şirketleri (6.132) ve diğer bazı kurumların hepsinin denetim yükümlülüğü vardır

Rahandusministeerium Zorunlu denetimin kapsamı (3) 2002 yıllık hesaplarına göre – ’e kadar yürürlükte olan denetim eşikleri tüzel kişilik tarafından aşılmıştır – ’ten itibaren yürürlükte olan denetim eşikleri tüzel kişilik tarafından aşılmış olacaktır ’te Ticaret Sicilinde kayıtlı ortaklık sayısı idi

Rahandusministeerium Zorunlu denetimin kapsamı (4) Dördüncü Direktife göre –Net ciro 114M Kr (7.300 bin EUR) –Bilanço toplamı 57M Kr (3.650 bin EUR) –Çalışan sayısı 50

Rahandusministeerium Zorunlu denetimin kapsamı (5) Denetim kapsamı –Finansal hesaplar veya komple finansal rapor İlave hizmetler –İzin vermek veya yasaklamak –Hangi ölçüde? Etkinlik karşısında açık dürüstlük ilkeleri

Rahandusministeerium Denetim kapsamından alınan ana dersler Başlangıçta düşük eşikler Denetim kültürünü sürekli yükseltme Denetim kültürünü geliştirme, zorunlu denetim için eşikleri yükseltme imkanı tanır Değişiklikler için en uygun noktalar?

Rahandusministeerium Denetçilerin miktar ve kalite karşılaştırması ’te denetçilere verilen sertifika sayısı 521 idi Bu denetçiler arasında: –384’ü halen faal, aralarında  254 bayan  130 bay –116’sı denetçilikten emekli olmuştur –21’i ise halen denetçilikten askıya alınmıştır

Rahandusministeerium Denetçilerin miktar ve kalite karşılaştırması (2) Verilen sertifikalar Halen faal denetçiler

Rahandusministeerium Denetçilerin miktar ve kalite karşılaştırması (3) Halen faal denetçiler Verilen sertifikalar

Rahandusministeerium Denetçilerin miktar ve kalite karşılaştırması (4) Optimal denetçi sayısı? Denetimin kalitesi karşısında yeterli denetim sayısı Denetçileri gözetim karmaşık hale gelebilir Faal denetçilerin kalite kontrolü (raporlama, değerlendirme)

Rahandusministeerium Mevcut Gözetim Sistemi Maliye Bakanlığı Denetçiler Kurulu Ehliyet Komitesi

Rahandusministeerium Fonksiyonlar Maliye Bakanlığı –Mevzuat –Denetçiler Kurulu üzerinde gözetim Ehliyet Komitesi –Yasal denetçilerin onaylanması –Denetçi sınavlarını yapma –Denetçiler Kurulunun bazı disiplin kararlarını onaylama – denetçi onayını iptal veya askıya alma veya geri verme –Devlet Bütçesinden finanse edilir (sınav ücretleri)

Rahandusministeerium Fonksiyonlar (2) Denetçiler Kurulu –Kamu tüzel kişiliği –Öz-düzenleyici kurum –Tüm denetçilerin üye olması zorunludur –Ana organlar: Genel kurul (yıllık) Yönetim Kurulu (9 üye) Gözden Geçirme Komisyonu –Esas olarak üyelik aidatlarından finanse edilir

Rahandusministeerium Fonksiyonlar (3) Denetçiler Kurulu fonksiyonları: –Denetçiler üzerinde gözetim (Yönetim Kurulu tarafından yürütülür) –Denetçilerin sürekli eğitimini düzenleme –Denetçi listesini tutma –Denetçiler için yöntemsel talimatları yayınlama

Rahandusministeerium Muhtemel gözetim seçenekleri Tamamen öz-düzenleme? Tamamen kamu gözetimi? Öz-düzenleme + kamu gözetimi? PIE’lerin denetçileri için farklı sistem?

Rahandusministeerium Gözetim sorunları ve dersler Gözetimde uygulayıcıların rolü? Gözetim sisteminin finansmanı? PIE’lerin denetçileri ile diğer şirketlerin denetçileri arasında ayırım? Karar vermenin dağıtıldığı melez yapının etkili olmadığı görülmüştür Mümkün ve makul ise – başlangıçtan itibaren tamamen kamu gözetimi seçmeli (Norveç)

Rahandusministeerium Muhtemel yeni Gözetim Sistemi? Maliye Bakanlığı + + haklar Denetçiler Kurulu + + haklar 3+2 üye FSA Etik Komitesi Ehliyet Komitesi

Rahandusministeerium Fonksiyonlar FSA –Mali gözetim konularında denetçilerin bağımsızlığı üzerinde gözetim Ehliyet Komitesi –Denetçi sınavlarını yapma Etik Komitesi –Disiplin kararlarını çözüme bağlar, örneğin denetçi onayını iptal veya askıya alma ve geri verme

Rahandusministeerium Fonksiyonlar (2) Her iki komite Denetçiler Kurulu Bütçesinden finanse edilir Her iki komitenin usul tüzüğü Maliye Bakanı tarafından onaylanır

Rahandusministeerium Sorumluluk ve yaptırımlar İdari veya hukuki sorumluluk Uygulanacak yaptırım türleri –Cezai/hukuki cezalar –Disiplin önlemleri –Tekrar sınav etme Hangi organların ne gibi yetkileri olmalıdır? Gözetimi ifa eden organın yeterli yetkisi olmalıdır!

Rahandusministeerium Bağımsızlık Denetçinin bağımsızlığını sağlamak Denetçilerin rotasyonu –Dahili ve harici rotasyon –Rotasyon süresi? Müşterilere diğer hizmetler sağlanmalı mı?

Rahandusministeerium Bilgi gereksinimi Yeterli bir düzenleme ve gözetim çerçevesi yaratmak için güvenilir veriler zorunludur!! Sahada bilgi sınırlıdır –Rekabet? (Pazar payları?) –Farklı sektörlerde hacim ve karlılık? –Gelişim eğilimleri? Optimal denetçi sayısı? Belki de raporlama şartları koymalı mı?

Rahandusministeerium Uluslararası Standartlar Küçük bir ülke olarak, uluslararası standartları mümkün olduğunca büyük ölçüde benimsemeye çalışıyoruz –IAS/IFRS yanı sıra ISA –Gelecekte benimseme maliyetleri daha düşük –Karşılaştırılabilirlik daha iyi

Rahandusministeerium ROSC Raporu 2004’te Dünya Bankası tarafından Estonya’da Standartlara ve Kodlara Uyma Raporu hazırlanmıştır Denetimde ortaya çıkan ana sorunlar: –Denetim için oldukça düşük eşikler –Denetçiye bağlı olarak değişen denetim kalitesi –Kalite kontrolü ve gözetimi güçlendirmek –İlave bağımsızlık şartları gereksinimi

Rahandusministeerium Sekizinci Direktif Estonya büyük ölçüde mevcut direktifin şartlarına uyumludur Yeni direktifte aşağıdaki sorunlarla daha fazla ilgileniyoruz: –Kamu Gözetim sistemini tasarımlamada şartların yorumlanması –PIE’lerin Denetim Komitesine sahip olma yükümlülüğü (KOBİ sorunu) –Denetçi ücretlerinin yayınlanması

Rahandusministeerium Yeni Sekizinci Direktifin yorumlanması Md Kamu gözetim sistemi, yasal denetim konusuna ilişkin konularda bilgili olan uygulayıcı olmayan kişiler tarafından yönetilmelidir. Ancak, Üye Devletler, kamu gözetim sisteminin yönetilmesine azınlık miktarda uygulayıcının katılmasına izin verebilir. Kamu gözetim sisteminin yönetimine katılan kişiler, bağımsız ve şeffaf bir seçim sürecine göre seçilmelidir. 4. Kamu gözetim sistemi, aşağıdakilerin gözetiminde nihai sorumluluk taşımalıdır: (a) yasal denetçiler ve denetim firmalarının onay ve tescili ve (b) etik, denetim firmalarının iç kalite kontrolü ve denetim standartlarının benimsenmesi, ve (c) sürekli eğitim, kalite güvence ve tahkikat ve disiplin sistemleri.

Rahandusministeerium Genel Dersler Kendi durumunuzu dikkate alınız –Yapay modeller yaratmayınız –Bir ülkede etkili olan başka birinde işlemeyebilir Yalnızca entegre önlemler işe yarar –Yasal çerçeve içinde muhasebe ve denetim sistemi bir bütündür ve bu şekilde işletilmelidir Ekonomik etkinlik karşısında açık dürüstlük ilkeleri

Rahandusministeerium Dikkatiniz için teşekkürler!