Ülkelerin İnovasyon Performanslarının Analizi Şule Önsel, Emel Aktaş, Füsun Ülengin, Gündüz Ulusoy, Özgür Kabak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Saiko International tarafından hazırlanmıştır.
Advertisements

Avrupa Birliği.
DİŞİ SPERMA DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ.
Page 1 YASED - BAŞARIYA GİDEN YOLDA-FIRSATLAR ÜLKESİ TÜRKİYE, Şubat 2007 Ali Rıza Ersoy Bilişim Yatırımlarında Teşvikler.
ERASMUS PROGRAMI ve İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ OdasI SUNUMU 30 maRT
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
AB ÜLKELERİ: Almanya • Avusturya • Belçika • İngiltere • Bulgaristan
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
SIK SORULAN SORULAR Hale ŞEN Atılım Üniversitesi AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ Kasım, 2009.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Genel Meteoroloji Kursu
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
Türkiye’de ve AB’de kamu harcamaları: karşılaştırmalı bir inceleme
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
ERASMUS ve HİBELER İstanbul Üniversitesi Uluslararası Akademik İlişkiler Kurulu Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
Mühendislik Eğitiminde Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
PROGRAM İÇERİĞİ ERASMUS+ 1 AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ 2 ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ 3 4 ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ.
İHTİYAÇLAR KEŞİFLERİ DOĞURUR
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
ERASMUS GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Nedir? Eğitim Gençlik Spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği programıdır. Erasmus+ Nedir? Erasmus +; yılları.
Programa Dahil Ülkeler Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine (AB) üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ TOPLANTISI Genel Bilgilendirme
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
ERASMUS+ PROJESİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
PISA Programme for International Student Assessment Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
AETR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2019/2020 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

Ülkelerin İnovasyon Performanslarının Analizi Şule Önsel, Emel Aktaş, Füsun Ülengin, Gündüz Ulusoy, Özgür Kabak

Sunum planı  Avrupa Yenilikçilik Değerlendirme Raporu (European Innovation Scoreboard: EIS)  Yenilikçilik göstergeleri  Ülke sınıflandırması  Amaç  Yöntem  Kanı Derecesi ile bileşen bazında sınıflara üyelik dereceleri  Hedef programlama ile yenilikçilik için önemli bileşenlerin belirlenmesi  Sonuçlar 2

Yenilikçilik performansının boyutları 3 1. Yenilikçiliği mümkün kılan olanaklar 1.1 İnsan kaynakları 1.2 Finans ve destek 2. Firma etkinlikleri 2.1 Firma yatırımları 2.2 Bağlantılar ve girişimcilik 2.3 İş hacmi 3. Çıktılar 3.1 Yenilik yapıcılar 3.2 Ekonomik etkiler

1. Yenilikçiliği mümkün kılan olanaklar İnsan kaynakları Bilim ve Mühendislik ve İnsan ve Toplum Bilimleri mezunları (yüksek öğrenimin birinci aşaması, yaş arasında 1000 kişi başına ) Bilim ve Mühendislik ve İnsan ve Toplum Bilimleri doktora mezunları (yüksek öğrenimin ikinci aşaması, yaş arasında 1000 kişi başına ) Yüksek öğrenim görmüş nüfus (25-64 yaş arasında 100 kişi başına) Yaşam boyu öğrenmeye katılım (25-64 yaş arasında 100 kişi başına) Gençlerin eğitime erişim düzeyi 1.2 Finans ve destek Kamu Ar-Ge harcamaları (GSYH’nin %si) Risk sermayesi (GSYH’nin %si) Özel kredi (GSYH’ye bağlı olarak) Firmaların genişbant erişimi (firmaların %’si)

2. Firma etkinlikleri Firma yatırımları İşle ilgili Ar-Ge harcamaları (GSYH’nin %si) IT harcamaları (GSYH’nin %si) Ar-Ge dışı yenilikçilik harcamaları (cironun %si) 2.2 Bağlantılar ve girişimcilik Kurum içi yenilikçilik yapan KOBİ’ler (KOBİ’lerin %si) Diğerleri ile işbirliği içinde olan yenilikçi KOBİ’ler (KOBİ’lerin %si) Firma yenilenmesi (KOBİ girişleri artı çıkışları) (tüm KOBİ’lerin %si) Milyon nüfusta kamu-özel ortak yayınları

2. Firma etkinlikleri İş Hacmi Milyon nüfusta EPO patentleri Milyon nüfusta Avrupa Topluluğu markaları Milyon nüfusta Avrupa Topluluğu tasarımları Teknoloji ödemeler bilançosu akışları (GSYH’nin %si)

3. Çıktılar Yenilik yapıcılar Ürün ya da süreç yeniliği getiren KOBİler (KOBİlerin %si) Pazarlama ile ilgili ya da organizasyonel yenilik getiren KOBİler (KOBİlerin %si) Kaynak etkinliği getiren yenilikler 3.1.3a İşçilik maliyetlerini azaltan yeniliklerin payı (firma %si) 3.1.3b Malzeme ve enerji kullanımını azaltan yeniliklerin payı (firma %si) 3.2 Ekonomik etkiler İleri teknoloji üretimde istihdam (işgücünün %si) Bilgi-yoğun hizmetlerde istihdam (işgücünün %si) İleri teknoloji üretimlerin ihracı (toplam ihracatın %si) Bilgi-yoğun hizmetlerin ihracı (toplam hizmet ihracatının %si) Piyasa için yeni ürünlerin satışı (cironun %si) Firma için yeni ürünlerin satışı (cironun %si)

Ülkelerin yenilikçilik performansı 8

EIS Sınıflandırması 9  Yenilikçilik liderleri  Danimarka, Finlandiya, Almanya, İsveç, İsviçre, İngiltere  Yenilikçilik izleyicileri  Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Estonya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovenya  Orta düzeyde yenilikçi ülkeler  Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, İspanya  Başlangıç düzeyde yenilikçi ülkeler  Bulgaristan, Hırvatistan, Letonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye

Amaç 10 Yenilikçilik Performansı Yenilikçiliği mümkün kılan olanaklar Firma Etkinlikleri DKBE... CZ...RO

Amaç 11  Ülkelerin bileşen bazında yenilikçilik performanslarını bulanık olarak belirlemek  Yenilikçilik performansı için hangi bileşenin daha önemli olduğunu ortaya koymak

Yöntem Alt sınıflara üyelik derecelerinin bulanık olarak belirlenmesi  Bir ülke hem başlangıç hem orta sınıfına üye olabilmekte  Ör: Bir ülke insan kaynakları açısından orta sınıfında yer alabilirken finans ve destek açısından izleyici sınıfında yer alabilmektedir. 2. Hedef programlama ile bileşen önem düzeylerinin belirlenmesi  Bileşenlere verilen ağırlıkları saptamaya çalışırken yenilikçilik performansından sapmalar enküçüklenmekte

Alt bileşenler bazında sınıfların belirlenmesi BaşlangıçOrtaİzleyici Lider Bilim ve Mühendislik ve İTB mezunlarıNormalize DK DE FI SE UK CH BaşlangıçOrtaİzleyiciLider DK DE FI SE UK CH

Kanı derecelerinin her alt bileşen için bulunması Bilim ve Mühendislik ve İnsan ve Toplum Bilimleri mezunları Bilim ve Mühendislik ve İnsan ve Toplum Bilimleri doktora mezunları Yüksek öğrenim görmüş nüfus Yaşam boyu öğrenmeye katılım Gençlerin eğitime erişim düzeyi BaşlngçOrtaİzleyciLiderBaşlngçOrtaİzleyciLiderBaşlngçOrtaİzleyciLiderBaşlngçOrtaİzleyciLiderBaşlngçOrtaİzleyciLider DK DE FI SE UK CH İnsan Kaynakları BaşlngçOrtaİzleyciLider DK DE FI SE UK CH

Yenilikçilik performansına en yüksek etki 15 obj.. z =e= sum((j,i),lame(j,i) + lama(j,i)); kst1(j,i).. wa*HR11(j,i) + wb*FS12(j,i) + wc*FI21(j,i) + wd*LE22(j,i)+ we*TP23(j,i)+ lama(j,i) - lame(j,i) =e= IN31(j,i); kst2.. wa+wb+wc+wd+we=e=1;

Ülke grupları için bileşen önemleri HR1.2FS2.1FI2.2LE2.3TP Lider Takipçi Orta Başlangıç 1

Her ülke için bileşen önemleri HR1.2FS2.1FI2.2LE2.3TP DK DE 1 FI SE UK 1 CH1 TR 1

Sonuçlar 18  Önerilen yöntem ile her ülkenin yenilikçilik bileşenleri açısından başarısı bulanık olarak ortaya konmuştur.  Yenilikçilik performansına bileşenlerin etkisi hedef programlama ile ülke grupları in ya da ayrı ayrı her ülke için bulunabilmektedir.  Her ülke için hangi bileşenin yenilikçilik performansı açısından daha önemli olduğu ortaya konabilmektedir.

19 TEŞEKKÜRLER