BATI CEPHESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Advertisements

CEPHELER ve ANTLAŞMALAR
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER”
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
Mondros ateşkes anlaşmasından sonra yurdun işgal edilmesi üzerine Ermeniler de durumdan yararlanmak istemişler ve 1920’de saldırı yapmak için hazırlık.
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
Mustafa Kemal ATATÜRK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
KURTULUŞ SAVAŞI SÜRECİ
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER” SEVR ANTLAŞMASI
SALTANATIN KALDIRILMASI
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI - Cepheler Dönemi -
KURTULUŞ SAVAŞI Yrd. Doç. Dr. V. Sefa Fuat HEKİMOĞLU OKT
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / BATI CEPHESİ’NDE TÜRK HALKININ MÜCADELESİ VE DÜZENLİ ORDUNUN BAŞARILARI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

BATI CEPHESİ

I. İNÖNÜ SAVAŞI

Yunan Saldırısının Amaçları TBMM'ye, Sevr Antlaşması'nı kabul ettirmek ve yeni topraklar kazanmak, Çerkez Ethem isyanı'ndan faydalanmak, düzenli orduyu daha doğmadan yok etmek, İstanbul-Bağdat demir yolunun geçtiği Eskişehir'i ele geçirerek ulaşımı kontrol altına almak. Ankara'ya ulaşarak Milli Mücadele'yi sona erdirmek.

I.İNÖNÜ SAVAŞI / 06 Ocak 1921

I.İNÖNÜ SAVAŞI / 06 Ocak 1921 Türk ordusu ve türk halkı olağan üstü mücadele verdi.

Tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen Türk ordusu yunan ordusunu geri püskürttü.

I.İNÖNÜ SAVAŞI / 06 Ocak 1921 Düzenli Ordu’nun Batı Cephesi’nde Yunanlılara karşı kazandığı ilk zaferdir.

İsmet Paşa Albaylıktan Generalliğe terfi etti.

TBMM’nin kazandığı bu zafer sonrasında panikleyen İtilaf Devletleri, TBMM’yi daha hafifletilmiş bir antlaşmanın imzalanması için Londra Konferansı’na davet ettiler.

İtilaf Devletleri’nin böyle bir girişime girmelerinin diğer bir nedeni de Birinci İnönü Savaşı’nda yenilen Yunanlılara zaman kazandırmaktı.

I. İNÖNÜ SAVAŞININ SONUÇLARI İçteki sonuçları: 20 Ocak 1921’de ilk anayasa ( Teşkilat-ı Esasiye) ilan edildi. 12 Mart 1921’de İstiklal Marşımız kabul edildi. TBMM’ne olan güven arttı. Dıştaki sonuçları: Londra Konferansı yapıldı.(21 Şubat 1921) Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması imzalandı.(16 Mart 1921)

SORU:

LONDRA KONFERANSI 23 Şubat-12 Mart 1921 İtilaf Devletleri Sevr Antlaşması’nı yumuşatarak T.B.M.M ‘ye kabul ettirmek için konferansı toplamışlardır. İtilaf Devletleri,bu konferansa, hem Osmanlı Hükümeti’ni,hem de TBMM’yi davet etmişti. Bunun nedeni,Anadolu’yu temsilen çağrılan iki hükümet arasında ikilik yaratıp, kendi istekleri doğrultusunda kararları çıkarmaktı. Dolayısıyla,bu konferansa,İstanbul hükümeti adına Tevfik Paşa, T.B.M.M adına Bekir Sami Bey konferansa katılmıştır.

SORU

LONDRA KONFERANSI 23 Şubat-12 Mart 1921 TBMM’nin bu konferansta istediğini alamayacağını bildiği halde katılmak istemiştir. Bunun nedeni,Misak-ı Milli Kararları’nı;Milli Mücadelede haklı olduğumuzu ve Savaş değil barış taraftarı olduğumuzu tüm dünyaya göstermekti. İtilaf Devletleri T.B.M.M’ni konferansa çağırmakla ,T.B.M.M’nin varlığını ilk kez hukuki olarak tanımıştır.

NOT: Londra Konferansı herhangi bir sonuç alınamadan dağıldı. Ancak İtilaf devletlerinin TBMM’ni hukuki açıdan tanıması bakımından önemlidir.

SORU:

MOSKOVA ANTLAŞMASI / 16 Mart 1921 Rusya Misak-ı Milliyi ve Türk Devletini tanıyan ilk Avrupa ülkesi olmuştur. Kars,Ardahan Türkiye’de kaldı. Batum ise Gürcistan’a verilmiştir. Batum’un elimizden çıkmasıyla Misak-ı Milli’den ilk taviz verilmiştir.

SORU:

SORU

İKİNCİ İNÖNÜ SAVAŞI 23 MART-01 NİSAN 1921 I. İnönü Savaşı’nın intikamını almak isteyen yunanlılar İngilizlerinde desteğiyle tekrar saldıra geçti. Ancak türk ordusu bu saldırıyı da engelledi ve yunanlılar geri çekildi.

SONUÇLARI: Batı Cephesi’nde Yunanlılara karşı kazanılan ikinci zaferdir. İtalya bu zaferden sonra Antalya ve Muğla’dan çekilmeye başladılar. Fransızlar anlaşmak için Ankara’ya temsilci gönderdiler.

KÜTAHYA-ESKİŞEHİR SAVAŞLARI 10 TEMMUZ-24 TEMMUZ 1921 İtilaf devletlerinden büyük yardım alan yunan ordusu büyük bir saldırıya geçti. Ordumuz bu savaş sonunda geri çekilmek zorunda kaldı ve büyük yaralar aldı.

SONUÇLARI Bu yenilgiden sonra 5 Ağustos 1921’de M.Kemal’e başkomutanlık verildi. Ayrıca meclisin 3 aylığına tüm yetkileri M.Kemal’e verildi. M.Kemal ilk olarak hakltan yardım toplanmasına yönelik olarak, Tekalif-i Milliye Emirlerini 8 Ağustos 1921’de ilan ederek Sakarya Savaşı için halktan yardım toplamıştır.

SORU

SAKARYA SAVAŞI

SAKARYA SAVAŞI

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI 23 AĞUSTOS-13 EYLÜL 1921 Sakarya nehrinin kıyısına kadar ilerleyen yunan ordusu, Ankara’yı alarak TBMM’ni dağıtmak amacıyla saldıra geçti. Fakat ordumuzun büyük zaferiyle yunan ordusu geri çekilmek zorunda kaldı.

“Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanı ile sulanmadıkça terk olunamaz.”

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI’NIN ÖNEMİ NEDİR . T.B.M.M büyük bir zafer kazandı. Yunan ordusunun taarruz gücü kırıldı. Yunanlılar savunmaya geçti. Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması imzalandı.(13 Ekim 1921) Fransızlarla Ankara Antlaşması imzalandı.(20 Ekim 1921) İtilaf Devletleri barış teklifinde bulundular.

TBMM kabul ettiği bir kanunla 19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Paşa’ya mareşallik rütbesi ile gazilik unvanını verdi.

KARS ANTLAŞMASI Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile yapılmıştır. Kars Antlaşması ile doğu sınırlarımız kesinlik kazanmıştır.

ANKARA ANTLAŞMASI Hatay dışında Suriye sınırı çizildi. Fransa yeni Türk Devleti’ni resmen tanıdı. Fransızlar Misak-ı Milliyi tanıyan ilk İtilaf Devleti oldular. NOT: Ankara antlaşmasını imzalayan Fransa, itilaf devletleri ile görüş ayrılığına girdi.

BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ (26AĞUS-18 EYLÜL 1922)

Büyük Taarruz ve ZAFER Mustafa Kemal, Yunan ordusuna kesin ve son bir darbe indirmek için orduyu savaşa hazırladı. Doğudaki ve Güneydeki birliklerin tamamı Batı Cephesi'ne aktarıldı. Tekalif-i Milliye emirleri yeniden yürürlüğe girdi. TBMM, 20 Temmuz 1922'de Mustafa Kemal'in başkomutanlığını süresiz olarak uzattı.

Büyük Taarruz ve ZAFER 26 Ağustos 1922 sabahı Mustafa Kemal'in Kocatepe'den verdiği emirle Büyük Taarruz başladı. 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar Meydan Savaşı kazanıldı. 9 Eylül 1922'de Türk Ordusu İzmir'e girdi. ORDULA İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ.İLERİ!....

ZAFERİN SONUÇLARI Milli mücadelenin silahlı mücadelesi başarıya ulaştı. Yunan işgali sona erdi. Yunanlılar Ege Denizi’ne döküldü. Afyon,Uşak,Kütahya, Manisa, Balıkesir,Aydın,İzmir ve Bursa Yunan işgalinden kurtuldu. Malazgirt Savaşı Anadolu’nun kapılarını Türklere açmış, Miryakefalon Türk yurdu olduğunu belgelemiş, Başkomutanlık Meydan Muharebesi ise Anadolu’nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacağını ispatlamıştır

ZAFERİN MİMARI VE ASKERLERİMİZ

SORU

SORU