Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

OLGU.
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
VARİS TEDAVİSİNDE ENDOVENÖZ LAZER ABLASYON (EVLA)
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
İnguinal Herni Onarımında Yeni Bir Teknik: Coşkun Herni Onarımı Lichtenstein Ve Preperitoneal Mesh Tekniği İle Prospektif Randomize Karşılaştırma Faruk.
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
Diferansiyel Denklemler
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
XTRAC EXCIMER LAZER Harvard Tıp Fakültesi Dermatoloji Uzmanı Rox Anderson, kanser tedavi çalışmaları ve fototerapi üzerinde ciddi katkıları olan bir hekimdir.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hepatik Kist Hidatik Hastalığında Kisto-Biliyer İlişki, Tedavi Öncesi Hepatobiliyer Spesifik Ajan Gd-EOB-DTPA ile Elde Edilen MR Kolanjiografi ile Belirlenebilir.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
TESE ÖNCESİ TESTİS NASIL HAZIRLANMALI?
Neriman Şengül*, Emel Güler*** Yasemin Balaban**, Mehmet Ali Yerdel***
İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
FARKLI ENDİKASYONLAR İÇİN UYGULANAN AKUPUNKTUR, ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISI ÜZERİNE OLUMLU ETKİ YAPAR MI? Demet TAŞ, H.Volkan ACAR Ulus Devlet Hastanesi.
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Son üç yılda pulmoner emboli seyrinde ne değişti?
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
PROSTATİT.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ VII. Çocuk Sağlığı Bahar Toplantısı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Laparoskopik Anti-reflü Cerrahi Olguya Özgü Yaklaşım
KORONER BAYPAS YAPILMIŞ HASTALARA UYGULANAN ELEKTROAKUPUNKTUR TEDAVİSİNİN POSTOPERATİF AĞRI VE SOLUNUM FONKSİYONU TESTLERİNE ETKiSi M. Cengiz Çolak, Ahmet.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
AORT KOARKTASYONUNDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Çocuk Ürolojisi Olguları Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji İstanbul
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ENDOMETRİOZİSDE IUI TEDAVİSİ
Toplam – toplanan = toplanan
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Frontal Skalp Bölgesinde Doku Hipertrofisi Olan Bir Vakanın Akupunkturla Tedavisi Dr.Gökşin BALIM İç Hastalıkları Uzmanı.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKUPUNKTUR VE TAMAMLAYICI TIP MERKEZİNE 2014 YILINDA BAŞVURAN HASTALARIN ÖZELLİKLERİ   PROF.DR.BANU ÇAYCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLAYICI.
Dr. Murat Topoğlu Akupunktur Derneği Başkanı.
LİTERATÜR: 1-Stroet MA,Schreurs BW,Open Lateral clavicle resection in acromioclaviculer osteoarthritis:favourable results after 1 year Ned Tijdschr Geneeskd.
Algoloji Bölümünde Proloterapi Uygulanan Hastalarda İlk Sonuçlar Dr Didem Akçalı, Prof Dr Avni Babacan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji.
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Osman Aynacı, Kerim Öner, Sercan Karadeniz, Murat Özcan
DİABETES MELLİTUS’LU HASTA TAKİBİNDE TÜKRÜK FRUKTOZAMİN DÜZEYİ
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Balneoterapi uygulama
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Abdurrahman İLERİ, Sibel ÖZCAN, Mikail KILINÇ, S. Ateş ÖNAL
Sunum transkripti:

Kronik prostatitin tedavisinde akupunktur ve medikal tedavinin etkinliklerinin karşılaştırılması Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı- Akupunktur Merkezi EDİRNE İstanbul Akupunktur Derneği

Amaç:  Kronik prostatit/pelvik ağrı sendromunun tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alınamamaktadır. Kategori III kronik prostatit/pelvik ağrı sendromlu hastalarının tedavisinde akupunktur ve medikal tedavi etkinliği karşılaştırıldı.

Materyal Metod: Üroloji polikliniğimize başvuran NIH (Ulusal Sağlık Enst.) sınıflama sistemine göre Kategori III kronik prostatit/pelvik ağrı sendromlu 54 hasta çalışmaya alındı. Hastalar medikal tedavi grubu (Grup 1- levofloksasin 500 tb 1x1 ,ibuprofen tb 2x1- 28 hasta) ve akupunktur grubu (Grup 2 – 26 hastaya, aynı hekim tarafından  

UB 28 ve nabız teşhisine göre 3HT-5, GB-41, Liv UB 28 ve nabız teşhisine göre 3HT-5, GB-41, Liv.-3, LI-4, Sp-6/8 noktalarına elektroakupunktur haftada iki kez olarak, toplam 15 seans uygulandı) olarak ikiye ayrılarak 7 hafta süreyle tedavi uygulandı. Her iki grup tedavi öncesi ve sonrası NIH-CPSI skoru ile değerlendirildi. İstatistiksel olarak Wilcoxon işaret testi kullanıldı.

Bulgular:   Çalışma yaşları 17 ile 50 arasında değişmekte olan toplam 54 olgu üzerinde yapılmıştır. Olguların ortalama yaşları 33.30±7.84’tür. Grupların tedavi öncesi ağrı skorları benzerdir (p>0.05). Her iki grupta tedavi öncesi ve sonrası total skordaki düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (Grup 1 için 12.54 , Grup 2 için 6.43, p<0.001 ).

Tablo 1 NIH-CPSI’in 54 hastada ( Grp-1 n:28, Grp-2 n:26 ) özet istatistikleri (standart sapma) Gruplar Tedavi Öncesi Tedavi Sonrası P değerleri Toplam Grp-1 26.2 (8.4) 13.46 (6.8) 0.004* Skorlar Grp-2 25.1 (6.6) 19.37 (4.3) 0.002* 0.001* Ağrı 9.9 (3.1) 6.01 (2.8) 0.008* Skorları 3.25 (2.0) 0.007* 0.002* İdrar 5.9 (3.6) 1.4 (1.1) 0.005* 5.7 (3.3) 1.6 (1.2) 0.008* 0.001* Yaşam Kalitesi 9.4 (1.9) 4.2 (2.1) 0.003* 9.5 (2.0) 2.9 (2.0) 0.002* 0.002* (*): P<0.05

Medikal tedavi grubunda tedavi sonrası ağrı skorları akupunktur grubundaki olguların tedavi sonrası ağrı skorlarından yüksekti (p<0.05). Akupunktur grubunda tedavi sonrası ağrı skorundaki düşüş miktarı medikal tedavi grubundan daha yüksektir (Grup 1 için 3.89, Grup 2 için 6.65, p<0.07). Ayrıca akupunktur grubundaki hastaların ağrı dışındaki diğer şikayetlerinde de anlamlı olarak düzelme olduğu gözlemlendi.

Kronik prostat/kronik pelvik ağrı sendromuna yönelik üç akupunktur çalışmasının özet karakteristikleri. Author Örnek büyüklüğü CP/CPPS Akupunktur noktaları Süre Anlamlılık Chen ve diğerleri 2003 n = 12 IIIA/B Dizi 1: Me10,23,28,40, KI 10 K1, BL67-Bilateral Set 2: CV3, 4, M-CA-17, Da 6 + 5 hz e-alın dizi 3: Me23, Me54, Me35 6hafta boyunca 3 takım nokta sırayla haftada iki kez verildi. 20 dakikalık tedavi* evet CPSI Honjo ve diğerleri 2004 n = 10 IIIB BL 33-Bilateral 4 hafta boyunca tek nokta çift yönlü kullanıldı. 10 dakikalık tedavi* evet CPSI ve IPSS Capodice ve diğerleri 2007 SK 41, LR 3, KB 4, SJ 5, Da 8, Da 6-Bilateral Shen men, böbrek, karaciğer, akciğer, dalak ve bir ariküla 6 hafta boyunca haftada iki kez vücut ve ariküla akupunkturu. 20–25 dakikalık tedavi (iğneler tabi vaziyette)+

CPSI: Ulusal sağlık enstitüleri– kronik prostat semptom indeksi IPSS: Uluslararası Prostat Semptom Skorları * iğneleme prosedürüne dair hiçbir detay yok + qi elde etme ve iğne tekniğini içeren iğneleme prosedürü hakkında detay Capodice ve diğerleri Çin Tıbbı 2007 2:1 doi:10.1186/1749-8546-2-1

Sonuç: Akupunktur kronik prostatit/pelvik ağrı sendromlu hastaların ağrı skorlarını azaltmada medikal (ilaç) tedaviden daha başarılıdır.