KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

Akıllı Şebekelerde İletişim Teknolojileri
Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz  Nisan 2009 Kuruluş  Ekim 2009 FERMA Üyeliği ◦ (Federation of European Risk Management Associations)
İstanbul /Tüyap Kongre Merkezi
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
Doğal Gaz Piyasası Sektör Araştırması
Elektrik Piyasası Kanunu
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M. Emrah SOĞANCI Dış Ticaret Uzmanı Haziran 2014.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Garanti Bankası, 1946 yılında Ankara'da kurulmuş olan, 1983'te finans, sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Doğuş Grubu'na katılmış olan bir.
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
Finans ve Bankacılık Etkinliği
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
ISO OHSAS ÇİN Dünya Çelik Sektörü Ham Çelik Üretimi (Milyon Ton)  Dünya çelik üretimi içindeki payı: % 49 (2013) (786 milyon ton)  Çelik.
CDP Türkiye 2014 İklim Değişikliği Raporu Sonuçları
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
«Akıllı Şebeke: Tercih Değil; Zorunluluk»
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
REYSAŞ ‘’ Mükemmeli hedefleyen şirketler, ürettiklerinin aynı mükemmellik anlayışıyla pazara ulaştırılmasını talep etmektedir. ‘’
Karbon Saydamlık Projesi CDP Türkiye 25 Ocak 2012 CDP Türkiye.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
KOÇ GRUBU STRATEJİK YÖNETİMİ. Koç Topluluğu Stratejik Planı Sürdürülebilir:  Büyüme  Karlılık  Rekabetçi Avantaj için Sürdürülebilir:  Büyüme  Karlılık.
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Kurumsal Yönetim Hüseyin Gürer 17 Ekim 2011.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
Menkul Kıymet Borsaları
VİZYON MİSYON Fırsatlar Tehditler Üstünlükler Zayıflıklar
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesi 14 Temmuz, 2015 İstanbul.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Kurumsal ve Gelişmiş Stratejik Planlama Çözümü.
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 10/04/09. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
Türkiye Sermaye Piyasaları
Kamu Altyapı Yatırımları: Bağımsız Şirket ve Özkaynak Finansmanı
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz

İçerik Sunum içeriği Akenerji ve santralleri Kurumsal risk yönetimi çerçevesi Kurumsal risk yönetimi olgunluk modeli Risk zekasına sahip kurum Kurumsal risk yönetiminde rol ve sorumluluklar Raporlamalar Periyodik raporlar Ad-hoc raporlar

Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden 1989’da Türk elektrik piyasasının ilk özel sektör yatırımlarından biri olarak faaliyete geçmiştir. 745 MW mevcut kurulu güce ve 1.100 MW devam eden yatırım portföyüne sahiptir. 2012’de, Türk serbest üretim şirketleri üretimi içerisindeki payı %3’dür. Haziran 2000’den itibaren İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem görmeye başlamıştır. 2009’dan beri CEZ ile stratejik ortaklığa sahiptir.

Sektöre yön veren öncü kuruluş İnsan kaynağına yatırım Dünyanın en önemli gelişim ve yönetim standartlarından Investors in People (IIP) Sertifikası'nı alan ilk Türk enerji şirketi Çevre ve iklim değişikliği konularında öncü Ulusal karbon siciline kayıt yaptıran ilk enerji şirketi CDP ‘ye raporlama yapan iki enerji şirketinden biri ISO 9001; ISO 14001; OHSAS 18001 Sektörel Ödüller ICCI 2011 – “En Yönlendirici Yatırımcı” kategorisinde “Türkiyede’ki ilk kojenerasyon tesislerinin kurulmasında öncülük” ödülü Sektöre yön veren dernek ve kuruluşlarda aktif rol TUSİAD, ETD, TOBB, ELDER, KRYD

Yakıt Tedariki &Ticareti Entegre faaliyet yapısıyla.. Elektrik Piyasası Değer Zinciri ve Varlıkların Entegre Yapısı Yakıt Tedariki &Ticareti Üretim İletim Toptan & Perakende Dağıtım Doğalgaz toptan ticaret ile dikey entegrasyon, Coğrafi bazda ve kaynak bazında çeşitlendirilmiş üretim portföyü, Üretim portföyüyle desteklenmiş, geniş ticaret imkanı sağlayan toptan & perakende ticaret,

Üretim Mevcut Kurulu Güç (745 MW) Yapım Aşamasında (1100 MW) Egemer PP Hatay 900 MW COD 2014 Kemah HEPP Erzincan 200 MW COD 2017 Mevcut Kurulu Güç (745 MW) Yapım Aşamasında (1100 MW)

Ticaret Müşteriye özel veya standart kontratlar (cins/tipi, kapasite, süre) Kapasite swapları Sınır Ötesi Ticaret – İhracat & İthalat Piyasa Yapıcı Büyük miktarda kapasite alıp satabilme kabiliyeti, TEİAŞ’a hizmet teklifleri Türkiye’de sekonder yan hizmeti veren ilk şirket, Yardımcı Servisler & Yükümlülük Ticareti Primer ve sekonder frekans yükümlülükleri Üçüncü taraf dengesizlik yükümlülükleri Karbon Emisyonu Ticareti 2012’de ~750.000 ton, 2013’de ~ 900.000 ton CO2 sertifikası,

Kurumsal risk yönetimi çerçevesi

Kurumsal risk yönetimi olgunluk modeli

Risk zekasına sahip kurum

Kurumsal risk yönetiminde rol ve sorumluluklar Senelik risk değerlendirmesi Dönemsel risk güncellemeleri Risk yönetimi kontrollerinin izlenmesi Risk indikatörlerinin belirlenmesi ve izlenmesi Risk alma ile ilgili kararların verilmesi Kurumsal Risk Yönetimi Fonksiyonu KRY Programını düzenlemek ve işletmek Eğitmek ve yardımcı olmak Risk bilgisini bir araya toplamak, analiz etmek ve raporlamak Risk komitesini desteklemek KRY tekniklerini ilerletmek ve yaygınlaştırmak

Raporlamalar Periyodik raporlar Ad-hoc raporlar Speaker: Alina/Jeremy

a. Şirket risk envanteri 1. Periyodik raporlar a. Şirket risk envanteri Şirket risk envanteri ve haritası COSO ve ISO 31000 standartları gözetilerek hazırlanır. Şirket risk envanterleri yılda bir veya iki kez güncellenerek üst yönetime raporlanır.

1. Periyodik raporlar Şirket risk haritası Brüt risk Net risk Etki Etki Hedef risk Etki Olasılık Olasılık Mevcut risk azaltıcı faaliyetler / kontroller Aksiyon Planları Olasılık

1. Periyodik raporlar Etki Olasılık Örnektir b. Risk Komitesi raporlamaları Net risk Hazırlanan Şirket risk envanterinin belirlenen treshold seviyesinin üstünde bulunan alandaki risklerin raporlaması 2 ayda bir olmak üzere, Risk Komitesi aracılığıyla Yönetim Kurulu’na yapılır. Rapor Bağımsız Denetçi’ye de gönderilir. Önceliklendirilmiş riskler Risk Komitesi’ne raporlanmadan önce, Şirket’in üst yönetimine raporlanır. Treshold Örnektir Etki Treshold Olasılık

2. Ad-Hoc raporlamalar Şirket’in faaliyet alanına göre farklılık gösterebilecek ad-hoc çalışmalar ilgili birimlerle koordineli yürütülerek, çalışmanın niteliğine bağlı olarak ilgili yöneticilere raporlanır.

Teşekkürler Speaker: Alina/Jeremy