Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Advertisements

ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU.
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Amerika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ve DIŞ TİCARETİ
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Türkiye’de Cari Açık Sorunu
E-Devlet Turgut Gürsoy TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.
Standart ve İş Geliştirme Şube Müdürlüğü
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
RAKAMLARLA TÜRKİYE
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Türkiye’de Atık Yönetimi
Enerji Sektöründe Lojistiğin Yeri ve Önemi
Global Hayvancılık Trendleri
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Gümrük Kontrolörleri Derneği Gümrük Kontrolörleri Başkanlığı
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.
SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR SAYED 15 – 17 Ş UBAT 2013 S ağlıkta Yeniden Yapılanmanın Erken Dönem Değerlendirmesi Hastane Birliklerinde Tıbbi.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi /INGAS/İSTANBUL.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
“Kısmi İthal İkamesi Politikası: Enerji Alanı Örneği” Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Osman AYDOĞUŞ Ege Üniversitesi İktisat Bölümü.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları Afrika I. Ticaret Müşavirleri Konferansı Nisan Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi.
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Türkiye’nin Dış Ticareti
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
MERVE AKTA Ş B NESL İ HAN Ş AH İ NB BETÜL H İ TAYB Ş ÜHEDA GENÇB
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
DIŞ TİCARET’TE LOJİSTİK RİSK VE FIRSATLAR. Türkiye ve Rusya Arasındaki Dış Ticaret Hedefi –2015 Yılsonuna kadar 100 Milyar Dolar. –Bu amacın gerçekleştirilmesi.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Türkiye ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde %3. 5, 2016 yılında %2
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler SÜHEYB AYAZ Ekonomi Araştırmaları

SUNUM ÖZETİ Giriş Ekonomik Güvenlik Kavramı Ticaret Güvenliği Enerji Güvenliği Teknoloji Güvenliği Sonuç ve Öneriler

Giriş Soğuk Savaş sonrası güvenlik anlayışının ve kapsamının değişimi Ekonomik Güvenlik kavramı ve kapsamı Türkiye’nin Ekonomik Güvenliği Ticaret, Enerji ve Teknoloji Güvenliği

SOĞUK SAVAŞ SONRASI GÜVENLİK ANLAYIŞININ VE KAPSAMININ DEĞİŞİMİ Realizm etkisindeki devlet merkezli klasik güvenlik anlayışının dönüşümü ve evrilimi

SOĞUK SAVAŞ SONRASI GÜVENLİK ANLAYIŞININ VE KAPSAMININ DEĞİŞİMİ Teknoloji ve enerjinin öne çıktığı ekonomik güvenlik boyutu

SOĞUK SAVAŞ SONRASI GÜVENLİK ANLAYIŞININ VE KAPSAMININ DEĞİŞİMİ Risk ve Tehdit algılarının oluşumu Ekonomik rekabet ortamının oluşumu

EKONOMİK GÜVENLİK KAVRAMI « Ulusal kaynaklarını, üretim sistemlerini ve jeoekonomik konumunu kullanma kabiliyetini sürdürülebilir kılması, bu kabiliyete zarar verebilecek tüm risk ve tehditlere karşı gerekli tedbirleri geliştirmesi »

EKONOMİK GÜVENLİK KAPSAMI Kamu sistemi Finansal sektör ve sistemi Üretim sistemleri Ticaret ve tedarik Enerji Teknoloji Ve diğerleri..

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK GÜVENLİĞİ Bu takdimde bahsedilecek 3 Ekonomik güvenlik konusu: Ticaret Güvenliği Enerji Güvenliği Teknoloji Güvenliği

Ticaret Güvenliği Türkiye 2012 senesinde 152 milyar dolar ihracat ve 235 milyar dolar ithalat gerçekleştirilmiştir.. Aynı veri dahilinde 83 milyar dolar ticaret açığı ve yüzde 64.5 karşılama oranı bulunmaktadır..

Ticaret Güvenliği - 2 OECD verilerine göre Türkiye’nin ihracatındaki yerli katma değer oranı yüzde 41.5 oranındadır.. Türkiye’nin birim başına ihracat getirisi 1.7 euro civarındadır..

Ticaret Güvenliği - 3 İhracat ve ithalat partner ülkelerin ekonomik durumları ticareti etkilemektedir.. Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra sınır komşusu ülkelerdeki gelişmelerin etkisi büyüktür..

Ticaret Güvenliği – 4 Standartlaştırma, belirli bir ekonomik fayda sağlamak amacıyla çeşitli kural ve biçim belirleme şeklinde tanımlanabilir.. Türkiye’de standartlaştırma ve uygunluk denetim işini başlıca TSE yürütmektedir..

Ticaret Güvenliği – 5 Kaçakçılık ve yasa dışı ticaret son yıllarda büyüyen bir sorun olmaya devam etmektedir.. Türkiye’de yıllık ekonomiye maliyeti 25 milyar dolar üzerinde olmaktadır..

Enerji Güvenliği Son yıllarda ekonomik büyümenin de etkisiyle Türkiye’de enerji tüketimi artmakta ve her sene rekor seviyelere ulaşmaktadır.. Lakin Türkiye enerji konusunda ithalatçı durumundadır..

Enerji Güvenliği - 2 Türkiye’nin 2011 yılı itibariyle enerji üretimi 32,2 Bin Ton Eşdeğer Petrol (BTEP) enerji tüketimi ise 86,9 BTEP’tir..

Enerji Güvenliği - 3 Petrol ve doğalgaz ithalatında Rusya ve İran’a yüksek bağımlılığımız bulunmaktadır.. Petrol Doğalgaz

Enerji Güvenliği - 4 Tedarik ve enerji yollarının güvenliği ekonomik güvenliğin bir parçası haline gelmiştir.. Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgazı kesmesi.. ABD’nin nükleer yaptırımlar çerçevesinde İran’a boykot uygulaması..

Enerji Güvenliği - 5 Türkiye ilk nükleer enerji girişimi Akkuyu’da kurulacak olan Rus yapımı reaktör ile başlayacaktır. 2023 yılında topla enerji ihtiyacının yüzde 8-10’u nükleer enerjiden karşılanacaktır..

Enerji Güvenliği - 6 Akkuyu ve diğer kurulması planlanan reaktörlerin işlerlik kazanması sonucu Türkiye’nin kendi enerji ihtiyacının yüzde 60’lara yakınını kendi imkânlarıyla sağlaması mümkün olacaktır. Böylece Türkiye’nin petrol ve doğalgaz başta olmak üzere enerji tedariki konusundaki dışa bağımlılığı yüzde 30’lara düşmesi söz konusudur

Teknoloji Güvenliği Teknolojik ithalatçı konumunda olan Türkiye bu sektörde çok başlarda ve gerilerde bir sırada bulunmaktadır.. 2012 yılı içerisinde Ar-Ge çalışmlarına 789 milyon dolar destek sağlanmıştır.

Teknoloji Güvenliği - 2 İleri teknoloji 4 teknolojik sektör olarak; Nükleer teknoloji Nanoteknoloji Biyoteknoloji Hidrojen teknolojisi

Teknoloji Güvenliği – 3 Teknolojinin korunması Casusluk Teknoloji hırsızlığı

Sonuç ve Öneriler Teknolojik altyapı ve üretim methodları ticaret, enerji ve teknoloji güvenliklerinin hepsi birlikte etkilemektedir.. Ar-Ge konusundaki tek husus parasal destek olmamalıdır.. Eğitim ve lab ortamlarının geliştirilmesi gereklidir..

Sonuç ve Öneriler - 2 Standartlaştırma ve uygunluk denetimden geç kalınmamalı..Afrika ve Orta Asya ülkelerinde bu sektörde atılımlar olmalıdır.. Kaçakçılık ve yasa dışı ticaretle mücadelede vergi sistemi ve gümrük denetimi düzenlemeleri kalıcı sonuçlar vermesi muhtemeldir..

Sonuç ve Öneriler - 3 Yenilenebilir enerji konusunda çeşitlendirmeye destek verilmeli, HES tek çözüm olmamalıdır.. İnşa edilen teknoparklar için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sistem oluşturulmalıdır..

Dinlediğiniz için teşekkür ederim..