Standartlar ve Protokoller

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

Bilgisayar Ağları ve İnternet
HTML
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
WSDL -SOAP Murat tezgider
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
Dr. Efe Onganer Haydarpaşa Numune Hastanesi Internet Koordinatörlüğü
İnternet Programcılığı
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
KÜTÜPHANECİLİKTE STANDARTLAŞMA VE MARC-XML ÇÖZÜMÜ
3. HTTP.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
IP, DNS ve Domain Çığır İLBAŞ.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
.  HTML gibi işaretleme etiketlerini kullanan, verilerin depolanmasını sağlayan ve bu verileri metin formatında saklayan bir dildir.  HTML ile XML.
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BLM619 Bilgisayar Ağları ve Uygulamaları
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Mobil Web XHTML-MP .NET ve Mobil Web Uygulamalar
TCP/IP – DHCP Nedir?.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
HTML Dili ’ nin Genel Özellikleri. HTML Nedir? İşaretleme dili (HyperText Markup Language) Belirteçler (tags) W3 konsorsiyumu (Tim Berners-Lee) W3 konsorsiyumu.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Ders 2; Bibliyografik Denetim ve Üstveri.
SAMET UÇAR
İNTERNET ADRESLERİ.
Sunucu İşletim Sistemleri-2
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Metadata ve Z39.50 Metadata.
Dijital kütüphane işlevleri
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Bilginin Organizasyonu Uygulama I
YONT 172 BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ II
Sunum transkripti:

Standartlar ve Protokoller Arş. Gör. Gülten ALIR alir@hacettepe.edu.tr

Plan Dijital Kütüphaneler Kodlama Standartları Genel Kodlama standartları ASCII Unicode İşaretleme standartları SGML HTML XML Bibliyografik Bilgi Değişim Standardı (ISO 2709/Z39.2 ) İletişim standartları ve protokoller TCP/IP, FTP, HTTP Bilgi Erişim Hizmet ve Protokolü (ISO 23950/Z39.50)

Dijital Kütüphane Nedir? Dijital ortamda depolanan ve ağ aracılığıyla erişilebilen, bütünleşik hizmetlerin verildiği (sağlama, depolama, erişim, dağıtım v.b) bilgi kaynakları koleksiyonudur.

Dijital Kütüphane Dijital kütüphanelerin avantajları: Kullanıcıya mekandan bağımsız hizmet sunmakta Tarama yapma ve erişim açısından kolaylık sağlamakta Bilginin ve belgenin paylaşımı ve dağıtımını kolaylaştırmakta, böylece hem ekonomik hem de sosyal yararlar sağlamakta Güncel bilginin zaman kaybı olmadan sunulmasını sağlamakta Bilgiyi her zaman ulaşılabilir kılmakta, zaman kısıtlaması, kaynağın başka kullanıcıda bulunması, kaybolması ya da orijinal belgenin zarar görmesi gibi sorunları ortadan kaldırmakta Yeni ve farklı formatlardaki bilgiyi sunabilmekte Kullanıcılar kendi özel koleksiyonlarını oluşturabilmekte

Dijital Kütüphaneler Neden standartlar? Birbirinden farklı veri yapıları, arama motorları, arayüzler, belge yapıları Bilgilerin etkin paylaşımının avantajları Bilgilerin iletiminin, korunmasının ve güvenilirliğinin sağlanması

Standartlar ve Protokoller Standartlaşmış yazılımlar sayesinde; yazılım ve donanım değişiminden bağımsız sistemler oluşturmak uzun vadede bilgilerin kalıcılığını sağlamak karşılıklı işbirliği sağlamak

I Genel Kodlama Standartları-ASCII ASCII-Amerika Bilgi Değişim Standart Kodu (American Standard Code for Information Interchange) Karakterler yedi bitden oluşan dizilerle tanımlanır Örn: “A”-1000001 ile tanımlanır (Alt+65)

I Genel Kodlama Standartları-Unicode Unicode (Tekbiçim Kod) 16 bit’den oluşan karakter dizisidir Her bir karakter tek bir (unique) rakamla tanımlanmakta Bir milyondan fazla karakter içermekte Character Name Ç LATIN CAPITAL LETTER C WITH CEDILLA Ğ LATIN CAPITAL LETTER G WITH BREVE İ LATIN CAPITAL LETTER I WITH DOT ABOVE Ö LATIN CAPITAL LETTER O WITH DIAERESIS Ü LATIN CAPITAL LETTER U WITH DIAERESIS Ş LATIN CAPITAL LETTER S WITH CEDILLA ğ LATIN SMALL LETTER G WITH BREVE I LATIN SMALL LETTER DOTLESS I ş LATIN SMALL LETTER S WITH CEDILLA

II İşaretleme Standartları İşaretleme standartları, verilerin kurumlar arasında farklı uygulamalara yönelik farklı arayüzlerin tasarımına gerek kalmadan verilerin değiştirilebilmesine olanak sağlar SGML, HTML, XML, Z39.2

...İşaretleme Standartları-SGML SGML (Standard Generalized Markup Language) işaretleme dilidir elektronik dokümanların (web sayfalarının) bölümlerinin bilgisayar tarafından metin olarak algılanabilmesi için kodlanmasını sağlar Dokümanların farklı platformlarda değişimi için dokümanın yapısını tanımlayan kurallar oluşturur Web’de yayın yapan herkes için kendi dilini oluşturmasına gerek kalmadan, dünyaca geçerli standart bir dil kullanmalarına imkan verir “tag” adı verilen etiketler ile dokümanın tanımlanmasını ve elektronik olarak oluşturulmasını sağlar etiketler, elementlerin “<” ve “/>” arasında kodlanmasıdır DTD (Document Type Definition) kullanır

İşaretleme Standartları-HTML HTML (Hypertext Markup Language) SGML den türetilmiştir ve alt kümesidir SGML’in sadeleştirilmiş şeklidir Web tarayıcısına sayfanın nasıl görünmesi gerektiğini söyler Sayfaya liste, tablo, sayaç, ses, görüntü v.b eklenebilir Microsoft Internet Explorer ve Netscape Navigator destekli Herkesin Web’de yayın yapabilmesini sağlar

İşaretleme Standartları -XML XML (Extensible Markup Language) SGML’in alt kümesidir Genişletilebilir, platform bağımsız, uluslararası ve yerel kullanıma imkan verir HTML’in sahip olmadığı tanımlama özellikleri ve sunumda esnekliğe sahiptir Özelliklerin sunumunda ayrıntıya imkan verir Bütçe formları, adres defterleri, teknik resimler, finansal işler v.b.

... İşaretleme Standartları -XML <book> <title>My First XML</title> <prod id="33-657" media="paper"></prod> <chapter>Introduction to XML <para>What is HTML</para> <para>What is XML</para> </chapter> <chapter>XML Syntax <para>Elements must have a closing tag</para> <para>Elements must be properly nested</para> </book> Book Title: My First XML Chapter 1: Introduction to XML What is HTML What is XML Chapter 2: XML Syntax Elements must have a closing tag Elements must be properly nested

İşaretleme Standartları- Bibliyografik Bilgi Değişim Standardı Bibliyografik Bilgi Değişim Standardı (Bibliographic Information Interchange) ISO 2709 (ANSI Z39.2) ) Son versiyonu 1996’da geliştirilmiştir Bibliyografik veri değişimi sağlar İşletim sistemleri arasındaki veri değişimi için özel olarak tasarlanmıştır Ortam ve format sınırlaması bulunmamaktadır MARC’da da kullanılmaktadır

III.İletişim Standartları ve Protokoller Temel İletişim standartları TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) internetin temel protokolüdür bilgisayarların kimliklendirilmesini sağlar FTP (File Transfer Protocol) iki bilgisayar arasında dosya transferi sağlar -istemci-sunucuşeklinde çalışır HTTP (Hypertext Transfer Protocol) WWW temel protokolüdür Exploerer, Netscape gibi tarayıcılar kullanılır

...İletişim Standartları ve Protokoller Bilgi Erişim Hizmet ve Protokolü (Information Retrieval Application Service Definition and Protocol Specification)- ISO 23950(Z39.50) bilgibilim alanı ile ilgilidir bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmasını sağlar istemci sunucu ilişkisiyle çalışır özellikle OPAC’larda kullanıcıya kolaylık sağlar; tek bir arayüzle birden fazla katalog tarama imkanı verir toplu katalog oluşturulması, kütüphaneler arası ödünç verme ya da veritabanının güncellenmesi, doküman siparişi gibi dışarı ile ilişkili işlemler ve taramalarda

Standartlar ve Protokoller Arş. Gör. Gülten ALIR alir@hacettepe.edu.tr

...Kayıt Yapısı Standartları (SGML) bileşen element <novel> <noveltitle>Crime and Punishment</noveltitle> <author>Fyodor Dostoyevski</author> <part> <parttitle>Part I</parttitle> <chapter> <chptitle>Chapter I</chptitle> <para>On an exceptionally hot evening…</para> <para>he had been lucky enough to escape…</para> </chapter> </para> </novel>

Z39.50