Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAMET UÇAR 1155809019.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAMET UÇAR 1155809019."— Sunum transkripti:

1 SAMET UÇAR

2 ELEKTRONİK TİCARET ARAÇLARI
Elektronik ticarette temel olarak altı araç bulunmasına karşın çoğu zaman ticaret internet ve diğer ağlar üzerinden yapılan ticaret olarak algılanmakta ve tartışmalar bu çerçevede yoğunlaşmaktadır. Elektronik ticarette internet yaygın olarak kullanılmaya başlamadan önce telefon faks ve televizyon yaygın olarak kullanılmakta , telefon sipariş alınmaktaydı .

3

4 TELEFON Telefon elektronik ticaretin yaygınlaşmasından önceki dönemlerde de ticari faaliyetlerde en çok kullanılan araç olarak göze çarpmaktadır. Ancak günümüzde artık telefon hattı kullanılmadan da internete bağlanabilmek mümkün hale gelmiştir .

5 FAKS Faks yazılı iletişimde hız ve zaman problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiştir sözlü iletişime resmi bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan önemli bir araçtır. Bilgi transferini kolaylaştırmasını faksın elektronik ticaret aracı olarak kullanılmasını sağlamıştır.

6 TELEVİZYON İnsanların vazgeçemediği bir eğlence aracı olan televizyon “JOHN LOGİE BAİRD “ tarafından 1923 “te sekiz çizgili ekran görüntüsünden televizyon cihazına dönüşümü sağlamış ve 1932 yılında BBC ilk kez tv yayınlarına başlamıştır elektronik ticaret uygulamalarının ilk aşamalarında etkin bir şekilde kullanılmıştır

7 ELEKTRONİK ÖDEME VE PARA TRANSFER SİSTEMLERİ
Elektronik ödeme , ödemenin telefon hattı ağ veya başka bir veri transfer yöntemi ile dijital olarak gerçekleşmiştir Otomatik vezne makineleri 1960 “lı yıllarda ilk kez kullanılmaya başladığında kullanıcılara sadece para çekme imkanı vermesine karşın teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler sonucu artık ATM ler para transferleri fon alma satma hisse senedi alma satma v.b gibi birçok işlemi gerçekleştirir hale gelmiştir.

8 EFT EFT herhangi bir aracı kullanmaksızın fonları bir hesaptan diğerlerine aktarma sürecinin tamamına verilen isimdir . Bu süreç fon transferi isteği kaynakta hesaptan fonları düşülmesi ve hatta düzeltmeye olanak sağlayan kontrol kayıtlarını içermektedir

9 EFT SİSTEMİNİN KURULUŞUNDAKİ AMAÇLAR
Bankaların güvenli para transferi sağlamak Bankalar arası para transferini hızlandırmak Merkez bankası ile yapılan işlemlerde hız ve kolaylık sağlamak Piyasada nakit dolaşımını hızlandırmak

10 Sistemin özellikleri şöyle sıralanabilir:
Sisteme ödeme mesajı gönderilerek yalnızca alacaklandırma yapabilir EFT sistemi gerçek zamanlı mutabakat sistemidir Ödeme mesaj EFT merkezinde işleme alındıktan sonra kesinleşir. Ödeme geri dönülemezler.

11 KREDİ KARTLARI Elektronik ticaret yaygılaşmasına paralel olarak sistemin devamlılığı açısından kredi kartlarına ihtiyaç duyulmaktadır nakit ödeme sistemine alternatif olarak geliştirilen kredi kartı uygulaması elektronik ticaretin ödeme sistemi olarak yerini almıştır.

12 Kredi kartının ödeme akışı

13 ELEKTRONİK PARA Elektronik para, günlük hayatta kullanılan mağaza çeklerinin internet ortamındaki karşılığı olarak değerlendirilebilir. Bu sistemden yararlanmak isteyen kişilerin, ilk olarak elektronik para hizmeti sunan şirketler tarafından geliştirilen özel yazılımlardan birini bilgisayarlarına yüklemeleri ve o şirketle çalışan bir bankada hesap açtırmaları gereklidir.

14 ELEKTRONİK ÇEK Elektronik çek, elektronik ticaret gerçekleştiren sitelerin ödemeleri çek olarak kabul etmelerini ve işleyebilmelerini sağlayan bir ödeme sistemidir. Elektronik çek, ABD'de Financial Services Technology Consortium ( tarafından SDML (Signed Document Markup Language) adı verilen bir işaretleme dili kullanılarak geliştirilmiştir. Elektronik çek sisteminde, ödemeler kredi kartı olmadan banka hesabı bilgilerinin gerekli olanlarının elektronik ticaret sitesine girilmesi yoluyla yapılır.

15 Diğer Ödeme Araçları Escrip: Bağış ödemeleri gibi bazı özel, düşük miktarlı ödemeler için kurulmuş bir sistemdir. IPIN: İnternet harcamalarını ISS faturalarına yansıtan bir sistemdir. PCPay: Smart Card bazlı bir sistemdir. ECharge My Phone: Telefon faturası ile entegre edilmiş bir sistemdir. First Virtual: Ödemeleri üçüncü bir kuruluşun toplayıp, ilgili taraflara dağıtımını yaptığı bir sistemdir

16 Elektronik Veri Değişimi
Elektronik ticaretin önemli bir aracı olan “Elektronik Veri Değişimi”, ticaret yapan iki kuruluş arasında elektronik ticaretin en eski ve en gelişmiş şekillerinden biri olarak, insan faktörü olmaksızın bilgisayar ağları aracılığı ile işle ilgili bilgi ve belgenin değişimini sağlayan bir sistemdir

17 İnternet Bir hizmetin üretiminin, reklâmının, satın alımının, ödemesinin ve teslimatının yalnızca internet aracılığıyla yapılması mümkündür. İnterneti diğer araçlar arasında daha etkin duruma getiren başka özellikler ise, internetin ses, görüntü ve yazılı bir metni iletebilme işlemlerini aynı anda ve daha hızlı yapabilmesidir.

18 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 


"SAMET UÇAR 1155809019." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları