1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
Advertisements

Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
KARŞIM VE BİLEŞİKLERİN AYIRMA YÖNTEMLERİ
Bir karışımı oluşturan maddeler, kendi özelliklerini kaybetmezler
KARIŞIMLAR AYRIŞTIRILABİLİR Mİ??
MADDELERİN AYRIŞTIRILMASI
Süzme ve Yüzdürme Karışımları oluşturan maddelerden birini diğerlerinden ayırmak için birçok yöntem kullanılır. Karışımın cinsine en uygun yöntem seçilir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ.
G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımlar Ayrılabilir Mi ?
Karışımların Ayrılması
1. Süzme ve yüzdürme Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen,
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
GENEL KİMYA Genel Kimya: Prensipler ve Modern Uygulamalar
ÖZHAN ÇALIŞ KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLARIN AYRILMASI
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLARIN AYRIMI.
MADDELERİN AYRILMASI.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIM AYIRMA YÖNTEMLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir.
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları Ayırma Yöntemleri
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELERİN AYRILMASI KARIŞIMLARIN AYRILMASI BİLEŞİKLERİN AYRILMASI
BASİT KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddeyi Tanıyalım.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
M ADDEYİ TANIYALIM.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
KARIŞIMLARI TANECİK BOYUTU FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA
MADDENİN YAPISI,ÖZELLİKLERİ VE AYIRMA ŞEKİLLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
MADDELERİ TANIYALIM.
KARIŞIMLAR.
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
KARIŞIMLARI ŞU YÖNTEMLERLE AYIRIRIZ: --Eleme --Süzme --Yüzdürme --Dinlendirme --Mıknatısla Ayırma --Savurarak Ayırma --Buharlaştırma --Damıtma.
KARIŞIMLARIN AYRILMASI
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
KARIŞIMLAR NASIL AYRILIR ?
Madde ve özellİklerİ SEZEN DEMİR.
MADDELER DOAĞADA KARIŞIKHALDE BULUNUR
Karışımlar Ayrılabilir mi ?
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
KARIŞIMLARI NASIL AYIRABİLİRİZ ?
Sunum transkripti:

1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ 1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA   Cam çubuk,ipek kumaşa ya da ebonik çubuk yün kumaşa sürtülürse elektrikle yüklenir ve küçük kağıt parçaları,karabiber,pul biber gibi küçük tanecikleri çeker.Bu özellik kullanılarak bazı karışımlar bileşenlerine ayrılabilir.

  2.)MIKNATIS İLE AYRILMA Mıknatıs,demir,kobalt ve nikel metallerini çeker.Bu metalleri içeren bazı karışımlar mıknatısla bileşenlerine ayrılabilir.

  3.)ÖZKÜTLE FARKI İLE AYRILMA A)KATI-KATI KARIŞIMLARI Karışımı önce toz haline getirip,bileşenlerinin özkütleleri arasındaki bir değere sahip ve bu maddelerle etkileşmeyen bir sıvı içerisine atarak karışımı bileşenlerine ayırabiliriz.

  B)SIVI-SIVI KARIŞIMLARI Birbiri ile karışmayan,farklı özkütlelere sahip sıvı karışımları katmanlar halinde sıralanır.Bu karışımlar ayırma hunisi ile bileşenlerine ayrılabilir.

4.)SÜZME İLE AYRILMA   Bir sıvıda çözünmemiş ve dağınık halde bulunan katı tanecikleri katı-sıvı karışımından süzme yöntemi ile ayrılır.Bu yöntemde karışım huniye yerleştirilmiş uygun bir süzgeç kağıdından geçirilir.Süzgeç kağıdı üzerinde kağıttan geçemeyen katı tanecikleri kalır.Sıvı ise süzgeç kağıdından geçerek alttaki kapta toplanır.Kullanılan süzgeç kağıdının gözenekleri katı taneciklerinin geçemeyeceği kadar küçük olmalıdır.

5.)ÇÖZÜNÜRLÜK FARKI İLE AYRILMA   Sudaki çözünürlükleri çok farklı olan veya çözünürlükleri sıcaklıkla farklı şekilde değişen maddeler bu özellikleri kullanılarak karışımdan ayrılabilir.Örneğin;yemek tuzu ile kumun oluşturduğu karışımda yemek tuzu suda çözünürken kum çözünmez.Bu nedenle süzme ile kum karışımdan ayrılırken geriye kalan yemek tuzu da suyun buharlaştırılmasıyla elde edilir.

6.)HAL DEĞİŞTİRME SICAKLIKLARI FARKIYLA AYIRMA    Hal değiştirme sıcaklıklarının farklı olmasından yararlanarak erime noktaları farklı olan katı-katı karışımları,kaynama noktaları farklı olan sıvı-sıvı karışımları ve yoğunlaşma noktaları farklı olan gaz-gaz karışımları bileşenlerine ayrılabilir.

A)KATI-KATI KARIŞIMLARI   Bu yöntemler ayrılacak olan katı maddelerin erime sıcaklıkları birbirinden farklı olmalıdır.Örneğin;demirin erime noktası 1540 santigrat derece,kurşunun erime noktası 327,5 santigrat derece.Böyle bir karışım ısıtıldığında erime noktası düşük olan kurşun önce erir.Sıvı hale geçen kurşun süzülerek demirden ayrılır.

B)SIVI-SIVI KARIŞIMLARI   Birbiri içerisinde tamamen karışarak çözelti oluşturan sıvı-sıvı karışımlarının kaynama noktalarının farklı olmasından yararlanılarak bileşenlerine ayrılır.Su+etil alkol karışımından oluşan sıvılar ısıtıldığında karışımın sıcaklığı önce etil alkolün kaynama noktası olan 78 santigrat dereceye ulaştığında etil alkol buharlaşır.Buharlaşan etil alkol soğuk olan deney tüpünde yoğunlaştırılır.Sonuçta sıvılar ayrılmış olur.

C)GAZ-GAZ KARIŞIMLARI   Gaz karışımlarının bileşenlerine ayrılabilmesi için uygun yöntem yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta gaz karışımının sıvılaştırılıp ayrımsal damıtma uygulanmasıdır.Bu yöntemle havadan oksijen ve azot gazları elde edilebilir.

VE SON!