Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Advertisements

TEMEL LOJİSTİK Doç. Dr. Murat ERDAL muraterdal.com.
Elektrik Piyasası Kanunu
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
1 Kamu müdahalesi ve özel depolama için gerekli prosedürler Temel noktalar Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
Konsey Tüzüğünün Sunumu (EC) n° 1234/2007
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Temmuz Temmuz AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Nisan 2014 ile Ocak-Nisan 2013 kıyaslaması.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Brüksel, 11 Aralık 2008 Süt Pazar Durumu. Market Situation, 11 December !!!Bazı üye ülkelerin verileri gizlidir ve bu tabloda yer almamaktadır!!!
Hububat sektöründeki fiyat destekleme mekanizmaları Tarihçe ve şimdiki durum Michel Ferret FranceAgriMer Paris.
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
Tarım Pazarı Ortak Organizasyon Komitesi 16 Nisan 2014 KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
Üretim Kotaları ile ilgili Mekanizmalar
pres UK TS © Sloten B.V Sloten C.V. Hayvan Yem Fabrikası Buzağı yetiştirme sütü üretimine başlanması.
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ALKOLLÜ İÇECEKLER.
İTHALAT MEKANİZMALARI Michel FERRET. TARİFELENDİRME Marakeş Gümrük vergilerinin değişimi; sabit gümrük vergileri + 6 yılda % 36 oranında indirim. Hesap.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ocak Ocak AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Kasım 2014 ile Ocak-Kasım 2013 kıyaslaması.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
Brüksel, 19 Mart 2009 Süt Pazar Durumu. Market Situation, 19 March AB-27 süt üretimindeki gelişmeler (Nisan/Aralık 2007 ile Nisan/Aralık 2008’in.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Ocak Ocak AB Üretimleri !!! Bazı Üye Ülkelerin verileri gizli olup bu tabloda yer almamaktadır!!! Kaynak:
AB’nin Şeker Politikaları ve Şeker Reformu
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Şubat Şubat AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Kasım 2014 ile Ocak-Kasım 2013 kıyaslaması.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Mart Mart AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak 2015 ile Ocak 2014 kıyaslaması AB-28 Tedarik/Üretim.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Mayıs Mayıs AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Şubat 2015 ile Ocak-Şubat 2014 kıyaslaması.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 11 Aralık Aralık !!! Bazı Üye Devletlerden veriler gizlidir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri AB-28.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 5 Mart Mart 2015 Kaynak: 562/2005 & 479/2010+LTO sayılı regülasyon kapsamında Üye Ülkelerden alınan bilgiler, LTO.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 28 Ağustos Ağustos !!! Bazı Üye Devletlerden veriler kesin değildir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 27 Ağustos AB Üretimleri (Ocak- Haziran 2015’in Ocak- Haziran 2014 ile kıyaslanması) 27 Ağustos Bazı üye devletlerin.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim AB Üretimleri (Ocak- Ağustos 2015’in Ocak- Ağustos 2014 ile kıyaslanması) 22 Ekim Bazı üye devletlerin.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Eylül Eylül AB ÜRETİMLERİ Bazı üye devletlerin verileri gizlidir ve bu tabloda yer almamaktadır. AB Üretimleri.
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
PAZARA GİRİŞ ENGELLERİ ve ÇÖZÜM YOLLARI. Pazara Giriş Engeli Nedir ? Pazara giriş engelleri; tarifeler, tarife dışı tedbir ve diğer idari uygulamalardan.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Ocak AB Üretimleri AB-28 Teslimatları/ Üretim Gelişmeleri (Ocak- Kasım 2015’in Ocak- Kasım2014 ile kıyaslanması)
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 23 Haziran Haziran 2016 Kaynak: Üye Ülkelerin Eurostat, FEGA, AGEA’ya verdikleri bilgiler, Reg:479/2010.1(a)1 AB-28.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Mayıs AB Üretimleri (Ocak-Şubat 2016’nın Ocak-Şubat 2015 ile kıyaslanması) 19 Mayıs Bazı üye devletlerin verileri.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 20 Temmuz 2017.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Ocak 2016.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim 2015.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 18 Mayıs 2017.
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
OTP kapsamında Üye Devletlerin asli yükümlülükleri
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi Nilüfer BOZKURT YÜKSEK LİSANS TEZİ.
OTP kuralları ve yapılanması
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Eylül 2015.
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Birliği Ortak Tarım Politikaları 1.-Sığır ve Dana Eti 2.-Koyun ve Keçi Eti 3.-Kuru Yem 4.-Süt ve Süt Ürünleri 5.Kanatlı Eti ve Yumurta Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim

AB Ortak Tarım Politikaları AB Hayvancılık Politikaları Sığır Eti Koyun ve Keçi Eti Kuru Yem Süt ve Süt Ürünleri Kanatlı Eti ve Yumurta AB Ortak Tarım Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Birliği Ortak Tarım Politikaları 4.Süt ve Süt Ürünleri Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Düzenleme 1968, Son Şekli; 1999 AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Ürünler Sürt ve krema, Süttozu, Ayran, yoğurt, Peynir altı suyu, Tereyağ, Sürülerek yenilen süt ürünleri, Peynirler, Laktoz AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Temel Fiyat Süt işletmelerine teslim edilen % 3,7 süt yağı içerikli süt için tesbit edilmektedir. AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Tanımlama Sütcülük terminolojisinin süt ürünleri ile rekabet eden diğer ürünler tarafından haksız olarak kullanımını önlemek için süt ürünlerinin işaret, etiket ve tanıtımına ilişkin hususlar yasal olarak korunmaktadır. AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Standartlar Sıvı süt için pazarlama standartları tüketiciye ulaşan sütün özellikle terkip (süt yağı) açısından minimum kalitesini garanti edecek şekilde belirlenmektedir. İthal ürünlerde de aynı garanti aranmaktadır AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Standartlar Hayvani ve bitkisel orijinli ayrıştırılabilen yağlarla ilgili özel ticaret tanımlamaları ve etiketleme gereksinimleri de tanımlanmış durumdadır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Tüketimi Teşvik Süt ve ürünlerinin tüketimi AB tarım ürünleri promosyonu ile teşvik edilmektedir, Üye ülke, pazarın genişletilmesi ve süt kalitesinin artırılması için kullanılmak üzere süt ürünlerinden belli bir miktar kesinti yapabilir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar AB genelinde süt üretiminin belli bir düzeyin üzerine çıkmasının engellenmesi için süt kotaları belirlenmiştir. Referans miktar olarak tanımlanan bu kota üye ülkeler ve münhasıran üreticiler arasında dağıtılmaktadır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Bu kota ayrıca süt işletmelerine dağıtım ve doğrudan satış (peynir üretimi için çiftlik satışı) olmak üzere bölünmektedir, Bireysel kotalar temsili süt yağı içeriği katsayılandırılmak üzere bölünmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Yağ içeriğinin baz orandan farklılık göstermesi halinde teslim edilen süt miktarı, 1 kg süt için 0,1 gramda 0.18 katsayısı ile çarpılmaktadır. Bu katsayı süt yağına göre düzenleme anlamına gelmektedir. AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Ulusal kotaların tabi olduğu yıl (1 Nisan-30 Mart) aşılması halinde üye ülkeden hedef fiyatın %115 ine tekabül eden bir ek kesinti alınmaktadır. Üye ülke de bu meblağı belirli ulusal kurallar çerçevesinde fazlaya yol açan üreticiye rucu etmektedir AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Üye ülke de bu meblağı belirli ulusal kurallar çerçevesinde fazlaya yol açan üreticiye rucu etmektedir Mevcut kota sistemi 2008 yılına kadar devam edecektir. AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Süt kotaları çiftlikler arasında devredilebilmektedir, Devir geçici (kira) veya daimi (satış) de olabilir, Çoğu zaman kotanın belli bir oranı ulusal rezerve ilave edilir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Kotalar Üye ülke süt üretimini bırakan çiftçilere, süt üretiminin yeniden yapılandırmak amacıyla, sahip oldukları kotaları ulusal rezerve eklemek suretiyle telafi ödemesi yapabilmektedir, Ulusal kota rezervi, üye ülke tarafından ihtiyari olarak üreticilere yeniden dağıtılmaktadır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Müdahale Alımları Belirlenmiş kalite ve ambalajlama kriterlerini sağlayan tereyağı ve yağsız süttozu için uygulanır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Müdahale Alımları Bir veya daha fazla ülkede tereyağı fiyatlarının müdahale fiyatlarının %92 sinin altına düşmesi halinde, müdahale kuruluşları bu ülkede açılan ihale ile süt alımı yapmaktadırlar, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Müdahale Alımları Alım fiyatının komisyon tarafından belirlenen müdahale fiyatının %90 ının altında olmaması gereklidir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Müdahale Alımları Yağsız süttozu üye ülkede tayin edilen müdahale kuruluşu tarafından belirlenmiş olan depoya teslim edilen ürünün imal edildiği günde geçerli olan fiyattır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Müdahale Alımları Her yıl 1 Mart- 31 Ağustos arasında kuruluşa getirilen ürün miktarının 109 tonu geçmesi halinde komisyon, alımları askıya alabilir. Bu durumda, müdahale kuruluşları, yağsız süttozu alımı için ihale çağrısında bulunabilmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Depolama Primleri Tereyağı, krema, yağsız süttozu ve bazı peynirler( Grana, Padano, Parmigiano,Reggiano, Provolena, eski peynirler, koyun ve keçi sütünden peynirler) için özel depolama primi ödenir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Depolama Primleri Depolama masrafı ile piyasa fiyatlarındaki öngörülebilir gelişmeler dikkate alınarak bu yardım belirlenir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Depolama Primleri Bu yardım özellikle fiyat ve stok eğiliminin, mevsimsel depolama ile giderilebilecek pazar sorunlarının oluşması halinde başvurulur, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Pazarlama Yardımları Sektörde fiyatların istikrara kavuşturulması ve pazar dengesinin sağlanmasına hizmet edebilecek değişik pazarlama yardımları yapılmaktadır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Pazarlama Yardımları Yardıma tabi olabilecek ürünler belli standartları karşılamak kaydıyla hayvan yemi olarak kullanılacak yağsız süt ve süttozudur, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Pazarlama Yardımları Yardım yağsız süttozu için ilan edilen müdahale fiyatı, yağsız süt ve süttozundaki arz durumu, buzağı fiyatları ve süttozu ile rekabet eden diğer proteinli gıdaların pazar fiyatları dikkate alınarak belirlenmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Pazarlama Yardımları Yardım toplulukta üretilen kazein ve kazeinata işlenen yağsız süttozu, indirilmiş fiyatlardan krema tereyağı ve konsantre tereyağı satın alınması,işlenmiş süt ürünlerinin eğitim kurumlarında dağıtılması amacıyla da sağlanabilmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler Pazarlama Yardımları Kazein ve kazeinatların peynir yapımında kullanılmasına ancak ihtiyaç halinde onay verilmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler İthalat ve İhracat Süt ürünlerinin ithalat ve ihracatı lisansa tabidir, İthalatta ortak gümrük tarifelerinde yer alan ithalat vergileri uygulanır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler İthalat ve İhracat Dünya süt fiyatlarının tetik fiyat altına düşmesi halinde süt ve süt ürünleri tarife kotaları çerçevesinde indirilmiş gümrük vergilerine tabi olarak tercihli uygulama çerçevesinde ithal edilmektedir, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

AB Hayvancılık Politikaları Süt ve Süt Ürünleri Teşvik ve Destekler İthalat ve İhracat Toplam ihracat subvansiyonları, GATT anlaşması ile sınırlandırılmıştır, Tarife kotası çerçevesinde yapılan süt ve süt ürünleri ithalatında daha düşük tarifeli vergi uygulaması uygulanmaktadır, AB Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ,2003

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları 4.-Süt ve Süt Ürünleri SON Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim

Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Birliği Ortak Tarım Politikaları 1.-Sığır ve Dana Eti 2.-Koyun ve Keçi Eti 3.-Kuru Yem 4.-Süt ve Süt Ürünleri 5.Kanatlı Eti ve Yumurta SON Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim