ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Çevre kİmyasi.
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ, İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
İLETİŞİM Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi Ağustos 2007 SAKARYA VALİLİĞİ SAHAKK-İ Proje Grubu.
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Tahsin Serkan KOCAEMRE Çevre ve Şehircilik Uzmanı T.C.
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
HAVA KALİTESİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
TEDAŞ TARAFINDAN YAPILAN KABUL İŞLEMLERİ
2010 Yılında Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi İlan Edildi ve
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Kimyasal Bileşikler.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
LOGO Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı1 YAHYA EMRE GÜLERSOY Bilişim Uzmanı Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇ ÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bitki Besin Elementleri
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
BÖLÜM 9 ÇEVRE MEVZUATI UYGULAMALARI. Mevcut Bilinen Uygulamalar Kirlilik Kontrol Programları Çevresel Sorumluluk Sistemi Tesislerin tasarım, yapım ve.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
Haziran 2014 DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantı İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Büyük Menderes Havzası Gerçek Zamanlı İzleme İstasyonlarının.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1. DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI DSİ Genel Müdürlüğünce 25 nehir havzasında su kalitesi izleme çalışmaları yürütülmektedir.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Yasal Mevzuatla Belirlenmiş Sınır Değerlere Dayalı Çevre Yönetimi Anlayışı (Command and Control) 13 Nisan 2016 Ortolano 1996, 8.Bölüm pp
Sorular.
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
Korozyon ve Katodik Koruma
Korozyon ve Katodik Koruma İnş.Müh. Seyit ERDEN Met. Müh. M. Caner DEĞERTEKİN.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Sunum transkripti:

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI KEMAL ÜNSAL Daire Başkanı Tel :0.312.498 21 65 Faks :0.312.498 21 66 ANTALYA 2011

ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yeterlik ve Kalite Şube Müdürlüğü Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı Endüstriyel Kirlilik İzleme Şube Müdürlüğü Hava Kalitesi İzleme Şube Müdürlüğü Su ve Toprak Kalitesi İzleme Şb. Müdürlüğü Laboratuvar Şube Müdürlüğü

ÖİD GÖREVLERİ Her türlü izin, izleme ve denetimlere esas teşkil eden ölçüm ve analizleri yapmak/yaptırmak b) Hava, su ve toprak kalitesi konusunda izleme sistemlerini kurmak, izleme programlarını oluşturmak, izleme yapmak/yaptırmak, değerlendirmek, raporlamak c) Hava ve su kirliliği ölçüm istasyonlarının yer seçimlerini yaparak kurmak/kurdurmak,

ÖİD GÖREVLERİ ç) Seyyar su/atık su Laboratuarları ile havzalarda ve denizlerde izleme ve denetim programlarını yapmak ve uygulamak, d) Çevre ölçüm ve analiz yöntemlerine ilişkin standartları belirlemek, uygulamak ve uygulatmak, standart taslaklarına görüş vermek, e) Ölçüm, izleme ve analiz sistemlerine yönelik Kalite Yönetim Sistemlerini oluşturmak ,

ÖİD GÖREVLERİ f) Laboratuarların uzaktan denetlenmesi ve izlenmesi amacıyla yeterlik testleri düzenlemek ve/veya düzenlettirmek g) Her türlü kirletici yayan sanayi tesislerinin envanterini tutmak;havaya, suya ve toprağa verdikleri emisyon ve deşarjları izlemek, izleme verilerini kayıt altına almak, raporlamak h) Sanayi tesislerine sürekli emisyon ve deşarj ölçüm sistemlerini kurdurmak ve bu konudaki çalışmaları koordine etmek

Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı Çevre Referans Laboratuvarı (ÇRL) Bakanlığımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetini sürdüren ÇRL, 1998 yılında kurulmuş olup, (51 parametre) olan akredite bir laboratuvardır. Bünyesindeki 3 adet seyyar su ve atık su laboratuvarı ile deniz, göl, akarsu ve arıtma tesislerinde denetim ve kirlilik izleme çalışmaları yapmaktadır. www.lab-cevreorman.gov.tr

Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı Çevre Referans Laboratuvarı (ÇRL) Seyyar Su ve Atık Su Laboratuvarı Seyyar Su ve Atık Su Laboratuvarı, 3 adet seyyar analiz aracı ve 1 adet numune alma botu ile havzalarda ve denizlerde su kalitesi izleme ve tesislerde denetim faaliyetlerini sürdürmektedir.

AKREDİTASYON 22 Aralık 2008 tarihinde Çevre Referans Laboratuvarı toplam 51 parametreden TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir.

AKREDİTASYON SU/ATIKSU/ELUAT matriksinde Antimon: Sb, Arsenik: As,Kadmiyum: Cd, Krom: Cr, Cobalt:Co, Bakır: Cu, Demir: Fe, Kurşun:Pb, Alüminyum: Al, Baryum: Ba, Bor: B, Gümüş: Ag, Sodyum: Na,Magnezyum: Mg, Manganez: Mn, Molibden: Mo, Civa: Hg, Nikel:Ni, Selenyum: Se, Stronsiyum: Sr, Kalay: Sn, Talyum: Tl, Çinko: Zn,Kalsiyum: Ca) İyon Kromotografi Metodu ile Anyon Tayini (Florür: F-, Klorür: Cl-, Sülfat: SO42-, Nitrat: NO3-, Nitrit: NO2

AKREDİTASYON KÖMÜR VE KOK matriksinde Nem,Kül, Uçucu Madde tayini Toplam Kükürt Tayini Üst Isıl Değer Tayini Kömür ve Kok -Analizlerin Farklı Esaslara Göre Hesaplanması Bombalı Kalorimetre Metodu ile Sıvı Hidrokarbonlarda Isıl Değer Tayini

2011 YILI HEDEFLERİ AKREDİTASYON Kimya laboratuvarında; sülfür, sülfit ve Toplam Organik Karbon parametreleri ile,

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı 2005 yılında 36 adet 2007 yılında 45 adet hava kalitesi izleme istasyonu Bakanlığımız tarafından kurulmuştur. 2010 yılında 81 ilde 117 noktada hava kalitesi ölçümü yapılmaktadır.

Mevcut İstasyon Sayısı ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 36 İstasyon (2005) 45 İstasyon (2007) 3 Mobil İstasyon (2005) Sağlık Bakanlığı tarafından (2008) kurulan ve Aralık 2009’da Bakanlığımıza devredilen 8 adet Ankara istasyonu İl müdürlükleri tarafından kurulan 10 istasyon (2005-2008) Payas /Hatay 1 İstasyon (2011) İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  10 İstasyon (2007)  İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  6 İstasyon (2007-2008) DİLOVASI OSB 1 İstasyon (2007)

İstasyonlarda Ölçülen Parametreler Kükürt dioksit (SO2), Partiküler madde (PM10, PM2.5), Azot oksitler (NO, NO2, NOx), Ozon (O3), Karbon monoksit (CO), Meteorolojik parametreler (Rüzgar yönü, Rüzgar hızı,nem, basınç, sıcaklık)

Halkı Bilgilendirme www.havaizleme.gov.tr mobil.havaizleme.gov.tr

Ulusal Su Kalitesi İzleme Ağı 2011 yılında havzalarda büyük su kütlelerinden başlamak üzere su kalitesi konusunda (SÇD gerekliliklerini de karşılayacak) izlenmesi gereken kirlilik parametreleri ve havzaları belirlemek amacıyla çalışmalara başlanılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ulusal izleme ağını oluşturmak hedeflenmektedir. ????? Havza da yapılan faaliyetlere ilişkin belirlenen parametrelerin izlenmesi sonucu ortaya çıkan veriler toplanarak su kalitesi konusunda izlenecek politikaların belirlenmesinde değerlendirilecektir.

Endüstriyel Kirlilik İzleme Sürekli emisyon ölçüm sistemleri, Atıksu debisi 10.000 m³/gün ve üzerindeki arıtma tesislerinin sürekli ölçüm sistemleri ile online olarak izlenmesi,

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği Sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve kalite güvence sisteminin oluşturulması ile ilgili ülkemizde net kriterler belirlenmemiştir. Bu Tebliğin amacı; sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve kalite güvence sisteminin oluşturulması ile ilgili uyulması gereken usul ve esasları düzenlemektir.

Anlık On-Line İzleme 2011 sonuna kadar 10.000 m3/gün ve üzerinde atıksu deşarjına sahip arıtma tesisleri çıkışlarında kurulan sürekli ölçüm sistemlerinin Bakanlık veri işletim merkezine entegrasyonunu gerçekleştirerek anlık olarak izlenmesini sağlamak,

Laboratuvar Yetkilendirmeleri Veri amaçlarını karşılmayan ölçümlerin yapılması kaynak israfı anlamına gelmektedir. Bu amaçla elde edilen verilerin güvenilir ve sürekli olması gerekmektedir. Güvenilir olmayan bir veri ile kirliliğin önlenmesi/azaltılması için sağlıklı kararlar alınması mümkün değildir. Uygun ölçüm metotları, numune alma, uygun cihaz seçimi, cihazların kalibrasyonları, karşılaştırmalı ölçümler sonuçların güvenilirliği açısından önem arz etmektedir.

Laboratuvar Yetkilendirmeleri Çevre Ölçüm ve Analizleri Ön Yeterlik Belgesi → 2yıl → Akreditasyona başvuru. Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi → 4 yıl → Akredite.

Laboratuvar Yetkilendirmeleri

MEVCUT DURUM Ön Yeterlik Belgeli Laboratuvarlar 35 Yeterlik Belgeli Laboratuvarlar 98 Belgesi Askıda olan Laboratuvarlar 3 Kamu 38 Özel 98

2004/2010 Ön Yeterlik-Yeterlik

2004/2010 Kamu-Özel

LABORATUVAR DENETİMİ Uzaktan Denetim Yerinde Denetim Bakanlıkça Düzenlenen Yeterlik Testi Ulusal ve Uluslar arası Kuruluşlarca Düzenlenen Yeterlik ve Karşılaştırma Testi Bir veya Daha Fazla Laboratuvara Numune Gönderme Aylık Faaliyet Raporunda belirtilen faaliyetlere ilişkin analiz raporlarını sunma Haberli ya da habersiz olabilir. Kapsamda yer alan ölçüm veya analizlerin tamamı veya denetim personelince gerekli görülenlerin uygulanması

Yapılan Yatırım:Yaklaşık 75-100 Milyon $ İşgücü-Yatırım Çalışan Personel Sayısı :1350 Yapılan Yatırım:Yaklaşık 75-100 Milyon $

Güneydoğu Anadolu Bölgesi 6 Akdeniz Bölgesi 14 Karadeniz Bölgesi 3 MEVCUT DURUM Marmara Bölgesi 48 İç Anadolu Bölgesi 41 Doğu Anadolu Bölgesi 1 Güneydoğu Anadolu Bölgesi 6 Akdeniz Bölgesi 14 Karadeniz Bölgesi 3 Ege Bölgesi 23

Yeterlik Belgeli OSB Çorlu Deri Organize Sanayi Lab. Çerkezköy OSB Lab

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM