İşletim Sistemlerine Giriş – 2 Kaynakların Paylaşımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletim Sistemleri.
Advertisements

AĞ YAPISI İNTERNET AĞLARI.
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
BİLGİSAYAR NEDİR?.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
İşletim Sistemlerine Giriş
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
BTÖ 303 İşletim Sistemleri ve Uygulamaları Dersi
Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Bellek Yönetimi.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Programlamanın Yapı Taşları
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
İŞLETİM SİSTEMLERİ Ders İçeriği
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Ankara T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bilişim Teknolojileri Formatör Öğretmen Eğitimi Programı Bilişim Teknolojileri.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. S.Serkan TAN.
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 5 -.
 Yazılım bir teknoloji terimidir. Bilgisayarı oluşturan donanım parçalarını yöneten hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Cemil ŞAHİN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
İŞLETİM SİSTEMİ.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
HAZIRLAYANLAR: FATİH TAŞKIRAN EMRE BENDER
BİLGİSAYAR YAZILIMI.
YAZILIM.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
İşletim Sistemleri Operation Systems Fon müziği.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Ağlar ve Veri İletişimi
Vmware.
Mobil Uygulama Geliştirme
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
Bilgisayar Sistemlerine Giriş
BİLGİSAYAR Kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik.
YAZILIM 2.Hafta Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş. BTÖ 306 Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
Bilgisayar Yazılımları ? ? ? ?
İnternet Nedir İnternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine bağlayan, dünya çapına yayılmış olan bir iletişim ağıdır yılında ABD Savunma Bakanlığı.
1. HAFTA Giriş, Tarihçe ve Kavramlar
Konu : WİNDOWSTA VERİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ Hazırlayan : Güray Mantar
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Bellek Yönetimi(Memory management)
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Sanallaştırma Çeşitleri ve Yazılımları
Kaynakların Paylaşımı
Bir bilgisayar sisteminin 4 bileşeni vardır;
Bir İşletim Sisteminin Mantıksal Yapısı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
Sunum transkripti:

İşletim Sistemlerine Giriş – 2 Kaynakların Paylaşımı Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ

Kaynakların Paylaşımı Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine sunar. Bir işletim sisteminde paylaşılan kaynaklar ise şunlardır: Donanım: MİB, Bellek, Giriş/Çıkış birimleri vb... Klasör ve Dosyalar Yazılım: Programlar

Kaynakların Paylaşımının Nedenleri Maliyet: Her kullanıcıya birbirinden bağımsız kaynak sağlamak zordur. Birinin geliştirdiği bir programı veya uygulamayı diğerleri de kullanabilir Aynı veri tabanı birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilir Bir programın birden fazla kullanıcı tarafından kullanılarak depolama birimlerinden tasarruf sağlanır ve geçersiz kaynak kullanımının önüne geçilebilir

Aynı anda çalışma (Concurrent execution) Bir bilgisayarın birden fazla programı aynı anda çalıştırmasıdır. Birden fazla program mantıksal olarak aynı anda çalışmakta iken fiziksel olarak sıralı olarak çalışmaktadır. Örn: Çoklu programlamada MİB’ni programların paylaşması.

Çoklu programlama

Paralel çalışma (Paralel execution) Bir bilgisayarın birden fazla programı gerçekten aynı anda çalıştırmasıdır. Birden fazla program hem mantıksal hem de fiziksel olarak aynı anda çalışmaktadır.

Paylaşım Türleri Saydam paylaşım (Transparently sharing): Kaynakların paylaşımının işletim sistemi tarafından yürütmesidir. Burada kullanıcı kaynakların paylaştırıldığından habersizdir. Bu paylaşım türünün gerçekleştirilebilmesi için soyut makineler kullanılmaktadır. Açık paylaşım (Explict sharing): İşlemlerin genel kaynakları kendi politikalarına göre kullanmalarıdır. İşletim sisteminin kullanıcıya makinedeki kaynakları paylaştırmasına izin vermesidir.

Sanal/Soyut Makine Sağlanması ve Saydam Kaynak Paylaşımı Kullanıcılara yalnızca kendine tahsis edilmiş bir makine varmış gibi çalışma ortamının sağlanmasıdır. Her bir sanal makine fiziksel makinenin bir simülasyonudur. Bu işlemleri yapabilmek için fiziksel makine donanımlarını saydam paylaşım tekniğini kullanarak sanal makineler arasında paylaştırır. Sanal makine tarafından çalıştırılan programa genellikle ‘process (işlem)’ denilmektedir.

Sanal Makineler Sanal Makineler Sonuç Program Fiziksel Makine Sonuç

Sanal makinelerin oluşturulmasında saydam paylaşım tekniğinin 2 tür paylaşımı kullanılır; Alan çoklama paylaşımı (Space-multiplexed sharing): Bir kaynak bir veya daha fazla bölüme ayrılır, ardından her bir bölüm bir işlem’e atanır. Örn: Bellek ve hard disk. Zaman çoklama paylaşımı (Time-multiplexed sharing): Kaynak bir işlem tarafından belli bir süre kullanılır yani o işleme adanır ardından diğer işlem bu kaynağı belli bir süre kullanır. Örn: MİB.

Çoklu programlama (Multiprogramming)

Açık paylaşım (Explict sharing) İşlemlerin genel kaynakları kendi politikalarına göre kullanmalarıdır. Dikkat edilecek iki önemli nokta ise; Kaynak yalıtımı (Resource isolation) ve İşbirliği yaparak paylaşım (Cooperatively sharing) dır.

Kaynak yalıtımı (Resource isolation) Sistem yerleşim politikasına göre kaynaklara ulaşımı ayırabilmelidir. İşletim sistemi, bir soyut makine tarafından kullanılan kaynağa diğer yetkisiz işlemlerin ulaşmasını engellemelidir.

Kaynak yalıtımı (Resource isolation) Örneğin bellek yalıtım mekanizmasında, bellek belli bölümlere ayrılarak her bir bölüm ayrı bir soyut makine tarafından kullanılmaktadır. Bu durumda sistem, bir soyut makineye ayrılmış bir bellek bölümüne başka bir soyut makinenin müdahale etmesini engellemelidir. Aynı şekilde MİB’nin işlemler tarafından sıralı olarak paylaşılmasında da, bir işlem MİB’ni kullanırken diğer işlemlerin bellek alanlarına MİB yoluyla müdahale etmemelidir.

İşbirliği yaparak paylaşım (Cooperatively sharing) Sistem işlemlerin kaynakları istenildiği takdirde işbirliği yaparak paylaşmalarına izin verebilmelidir. Örneğin bir işlem diğer bir işlemin sonucunu kullanabilmeli veya belirli bir bellek bölgesindeki bilgiler iki işlem tarafından kullanılması gerektiğinde buna izin verebilmelidir.

Sistem Çağrı Arayüzü Güvenilir bir işletim sisteminde donanım kaynaklarının doğru bir biçimde paylaştırılması ve birbirinden yalıtılması gerekmektedir. Bunları yapabilmek için bir işletim sisteminin soyutlamaları, sistem çağrı arayüzü (system call interface) olarak da bilinen işletim sisteminin arayüzü kullanır.

API (Application Programming Interface) Tüm sistem yazılımları bir uygulama programlama arayüzü – API (Application Programming Interface) yoluyla ulaşılabilinir. API; bir yazılım veya sistem yazılım parçasının programlama arayüzüdür. Veritabanları, VBasic editörü gibi. Programcılar uygulama programlama arayüzlerini kullanırlarken, işletim sistemi, sistem çağrı arayüzünü kullanır.

API (Application Programming Interface) Uygulama programlama arayüzleri sistem yazılım arayüzlerine ulaşarak bunların kullanıcı tarafından kullanılabilmesini sağlar. Microsoft Windows sistem çağrı arayüzünü “Win32 API” olarak adlandırmıştır.

Uygulama yazılımı, Sistem yazılımı ve İşletim Sistemi