MAĞMATİK KAYAÇLARIN YERKABUĞUNDAKİ BULUNUŞ ŞEKİLLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Advertisements

YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
ÖLÇÜLMÜŞ STRATİGRAFİ KESİTİ
Topografya ve Kayaçlar
DAİRESEL SİLİNDİRİ TANIYALIM
GENEL JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
Sıkışmalı yapılar ve morfoloji
TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR
YAPISAL JEOLOJİ.
Mağmatik Kayaç Dokuları
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
İÇ KUVVETLER VE OLUŞTURDUĞU YERŞEKİLLERİ
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
KALBiMiZDESiN.
İÇ KUVVETLER.
VOLKANLAR Hazırlayan : Sinan Bal.
DEPREMLER Yeryüzünde titreşimler biçiminde algılanan,kökeni doğal nedenlere dayanan ani ve kısa süreli sarsıntılardır.
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
Yandaki resimde gördükleriniz bazı kayaç örnekleridir.
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
mim384 mimarlıkta biçimbilimsel çalışmalar
KALIN DAMARLARIN UZUNAYAK YÖNTEMİYLE KAZANILMASI
Dogal Afetler.
Kıtaların kayması 2. BÖLÜM : LEVHALARIN YOLCULUĞU VOLKANLAR DEPREMLER
Topografya.
MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
BİR DÜZLEM İLE BİR GEOMETRİK CİSMİN ARA KESİTİNİ BELİRLEME
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SİSMİK YORUMLAMA DERS-3
DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR. DEPREM NEDİR ? NASIL MEYDANA GELİR.
Plaka Tektoniği ve Magmatizma 1. Okyanus Ortası Sırtlar 2. Kıtaiçi Riftler 3. Ada Yayları 4. Aktif Kıta Kenarları 5. Yay Arkası Basenler 6. Okyanus.
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
TERMAL (TERMİK) GRADYAN KAVRAMI
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
DEPREM ARİFE ŞAHİN SINIF 2.ŞUBE.
Topografya ve Kayaçlar
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içinden alan güçlerdir.iç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.iç güçlerin oluşturduğu hareketlerin.
Petrol Jeolojisi (JFM- 435)
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
TEKNİK RESİM Perspektifler.
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
KAYAÇLAR.
ADA YAYLARI VE DERİN DENİZ HENDEKLERİ
Magmatik Kayaçlar.
Volkan Topografyası Dr. Okan BOZYURT.
KAYAÇLARIN ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
Petrol Kapanları Sedimanter bir ortamda ana kaya özelliğine sahip bir birimden oluşmaya ve birikmeye başlayan hidrokarbon damlacıkları kendilerine daha.
Tektonik (JFM-202) NORMAL FAYLAR
Türkiye’nin Volkanik Dağları
Kayaçların Deformasyonu
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Granit Figure 4.9 A.
Peribacaları Sunuizle.com.
Tektonik (JFM-202) KIVRIMLAR
İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu.
Oguzhan Solak 10\B 136. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır.
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
Magmanın yerleşme biçimleri
İLKER ALPÇETİN FL 11-A 68.  Alt ve üst tabanları daire olan dik silindire dik dairesel silindir denir.  Silindirin altında ve üstünde oluşan kesitlere.
Sunum transkripti:

MAĞMATİK KAYAÇLARIN YERKABUĞUNDAKİ BULUNUŞ ŞEKİLLERİ Mağmatik faaliyet yer derinliklerinde, yüzeye yakın derinliklerde veya yer yüzeyinde gerçekleşebilir. Bu sebeple Mağmatik kayaç kütleleri çok farklı şekillerde bulunabilirler. Belli başlı mağmatik kayaç şekilleri şunlardır.

Mağmatik kayaçların çeşitli bulunuş biçimlerini gösteren genelleştirilmiş blok diyagram http://yunus.hacettepe.edu.tr/~kdirik/Magmatik_Kayaclar.pdf

Mağmaların yerkabuğu derinliklerindeki faaliyetlerine mağmatizma veya plutonizma, bu olaylar sonucu ortaya çıkan mağmatik kütlelere de masif veya plüton denir.

İçine yerleştikleri yan kayaçların tabakalanma veya yapraklanma düzlemlerine paralel plutonlara uyumlu pluton, paralel olmayanlara uyumsuz pluton denir. Plutonlar üzerlerindeki örtü tabakalarının aşınmaları ile yer yüzeyinde mostra verirler.

Dayk

Batolit ve stok: Batolit kelime anlamı ile dipsiz demektir Batolit ve stok: Batolit kelime anlamı ile dipsiz demektir. Derinlere doğru gittikçe genişleyen ve kubbemsi şekle sahip büyük mağmatik kütleler batolit denir. Batolitlerin büyük kısmı yüksek viskoziteli mağmaların yerkabuğu derinliklerinde yavaş yavaş soğuması ile meydana gelirler. Mostra genişlikleri 100 km² nin üzerindedir. 100 km² den daha az mostra alanına sahip batolitlere özel olarak stok denir.

Mağma ve Mağmatik Külteler: Bulunuş şekilleri Batolit

Lapolit: Örtü kayaçları içerisine sokulum yapmış, tavanı ve tabanı aşağıya doğru konveks derinlik kütlelerine denir. Çapları 100 km’yi geçebilir.

Lakolit: Örtü kayaçları içerisine sokulum yapmış, tavanı kubbemsi, tabanı düz derinlik kütlelerine denir. Yer yüzeyinde dairesel veya elips mostralar verirler. Çapları birkaç km’yi kalınlıkları birkaç yüz metreyi geçmez. Lakolitler yüksek viskoziteli asidik mağmalardan oluşurlar.

Lakolit

Fakolit: Tektonik hareketler ve kıvrılmalar sürecinde kıvrım boşluklarına yerleşen plutonlara denir. Şekilleri, antiklinal doruklarının ve senklinal çukurlarının şekillerine uygundur. Bu tür derinlik kütlelerinde çizgisellik ve yapraklanma yaygın olarak görülür.

Gnays domları: Granit kökenli gnays kütleleri olup, antiklinallerin çekirdeklerinde kubbe biçiminde bulunan ve yan taşların yapraklanma düzlemleri ile uyumlu kütlelerdir. Çok şiddetli metamorfizma geçirmiş bölgelerde görülürler.

Sill: Yan taşların tabaka veya yapraklanma düzlemlerine paralel olarak sokulum yapmış ince mağmatik kütlelere denir. Bunlara uyumlu filon veya tabaka filonu da denir.

sill

Sil

Dayk ve apofiz: Yan taşların tabaka veya yapraklanma düzlemlerini dik ya da dike yakın keserek sokulum yapmış mağmatik kütlelere dayk denir. Kalınlıkları birkaç dm ile birkaç m veya daha fazla olabilir. Batolitlere bağlı dayklara özel olarak apofiz denir.

Dayklar, birbirlerine paralel veya ışınsal (radyal) olarak gruplar halinde bulunurlar. İç içe geçmiş, düşey yada düşeye yakın ve kesitleri daire biçimli olan dayklara çember dayklar denir. Bir noktadan ışınsal olarak farklı yönlere uzanan dayklara ışınsal dayklar (radyal dayklar) denir.

Volkan bacası Işınsal dayklar

Huni damarlar: Eksenleri aynı fakat açıklıkları farklı iç içe ters koni biçimindeki damar şekilli mağmatik kütleler denir. Bunlar, iç basınçları yerleştikleri ortamın basıncından fazla olan mağmaların tavanlarına uyguladıkları baskı ile gelişebilirler. Bu damarlar bazen kaldera örtülerinin çökmesi ile ortaya çıkan çatlakların mağma tarafından doldurulması ile ortaya çıkabilirler.

Kaldera oluşumu kaldera Huni damarları oluşturacak dayklar