Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY"— Sunum transkripti:

1 MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Maden Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Turgay ONARGAN

2 Galeri: Tünellerden farkı yüzeyle bir taraftan bağıntılı oluşlarıdır.
TÜNEL AÇMA Tünelcilik Terimleri Tünel: Değişik boyut ve eğimlere sahip, yeryüzüyle iki taraftan bağıntısı olan yeraltı kazılarıdır. Galeri: Tünellerden farkı yüzeyle bir taraftan bağıntılı oluşlarıdır. Şaft (Baca-Kuyu) : Düşey veya düşeye yakın şekilde açılmış, yüzeyle bağıntısı olan kazılara denir.

3 TÜNEL AÇMA Zemin: Kazının yapıldığı ortam. Üzengi: Enkesitte kemerin kenar ayaklara oturduğu seviyeden geçen çizgiye üzengi çizgisi, bunun tespit edildiği seviyeye de üzengi seviyesi denir. Üzengi Hattı: Tünelin sağ ve solundaki kavislenmeye başladığı noktalardan geçen yatay vaziyetteki arakesitidir. Bu hat daire şeklindeki tünellerde merkezden geçen yatay durumdaki tam çapa eşittir ve onunla çakışır.

4 TÜNEL AÇMA Merkez Hattı: Tüneli, boylamasına iki eşit parçaya bölen düzlem arakesitidir. Kalot: Enkesit alanının üzengi seviyesi üstünde kalan kısmıdır. Stros veya Çekirdek: Enkesit alanının üzengi seviyesi altında kalan orta kısmıdır. Ano: Herhangi bir yöntemin uygulanmasında, bir işlemin gerçekleştirildiği tünel parçasına denir. Ano uzunluğu, zemin cinsine ve uygulanan yönteme göre 0.5 m-9.0 m arasındadır.

5 TÜNEL AÇMA Radye: Tünele gelen yükü daha geniş bir alana yaymak amacıyla tünelin kenar ayakları altında genellikle ters kemer şekli verilen taban kısmıdır. Kenar Ayaklar: Temelden üzengi seviyesine kadar olan yan duvarlardır. Kemer: Yapının kenar ayaklar üzerine oturan tavan kısmıdır. Anahtar: Kemerin en kesit eksenine rastlayan en yüksek kısmı olup, kenar ayaklardan itibaren örülen kemer kâgiri burada "anahtar taşı" denen bir taşla kapanır.

6 TÜNEL AÇMA


"MTS 3022 TÜNEL AÇMA Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları