3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Advertisements

ÜÇ FİLTRE SOKRATES. ÜÇ FİLTRE SOKRATES SOKRATES (M.Ö ) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir.
HÂL EKLERİNİN YABANCILARA ÖĞRETİMİ
Kedilerin görevleri 1.
BİR KELEBEĞİN DERSİ Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi;
AKDUR, Dünya Gençlik Yılı1 Uluslararası Gençlik Yılı Işığında Sağlık Programları ve GENÇLER İÇİN SAĞLIK PROGRAMI Prof. Dr. Recep AKDUR
Sınavlar; Öğrenci ve Veliler
…Bu sunuda anlatılan olaylar gerçekten yaşanmıştır…
Hazırlayan: Bilinçli tüketici Hazırlayan:
ÇOCUKLA İLETİŞİM.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Türkiye’de Kadın ve Siyaset Kamuoyu Araştırması
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
Türkiyenin en büyük mail grubu
Hayatın Ortağı Olmak... Erdal ATABEK Remziye Örselli/11 Şubat 2009.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
Hersey Serbest Bir Kelebeğin Dersi
…Bu sunuda anlatılan olaylar gerçekten yaşanmıştır…
Stres ve Stres Yönetimi
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
Kadının Toplumdaki Yeri
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
10-16 Mayıs Engelliler Haftası.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
Aile Eğitimi Etkinlikleri
KESİRLERİ TANIYORUM Kesir nedir? Kesir çeşitleri
Engelli Bireylerin Öğrenim Hayatında Çektikleri Zorluklar.
TÜRK KADININA SAĞLANAN HAKLAR
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
“ Ortağı Olmak … ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
Bir Kelebeğin Dersi.
Okul Rehberlik Servisi
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLURUM?.
İBRETLİK BİR HİKAYE.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Aile İçi İletişim.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
Biz Türküyüz, Türküyü söyleyende biz Türküler bizi,biz kendimizi anlatırız.Bizi tanımadan anlamaz Kimse söylediklerimizden, Hatta birde “ GÜZEL “ derler.
ETKİLİ İLETİŞİM.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İdareci-Öğretmen Semineri
ALAN SEÇİMİ.
ALIŞKANLIĞI VE sitesinin KULLANIMI
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
BOŞANMA SEBEBİ.
Bilal BİLGİN - Gazi Anaokulu- Rehber Öğretmeni
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
DEĞERLER EĞİTİMİ Okulumuzda Öğrencilerimize ve Velilerimize 2015 Yılı Kasım ve Aralık Aylarında, Değerler Eğitiminin Önemli ve Vazgeçilmez Bir Parçası.
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
REHBERLİK ÇALIŞMALARI. 01 NİSAN 2012 Saat: 10:00 YAKLAŞIK ADAY ve SİZ.
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
KAYGILISINIZ Çünkü anne-babasısınız ve çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsunuz.Ne var ki şunu da çok iyi biliyorsunuz ki diğer ailelerde çocukları.
SUNUMUN AKIŞI Çocuk Nedir? Çocuk Hakları Neden Önemlidir?
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
ÖZÜRLÜLERİN SOSYO DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ (Ankara, 2004)
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişim Bölümü Normal Öğretim 122201010 Tuba ÖZEL

Asıl engelliler, karşılarına çıkan engeli geçemeyenlerdir.

Engellilerle alay etmeyin, bir gün siz de onlar gibi olabilirsiniz.

Engelli olmak, engel değildir.

  Engelli olmak, engel değildir.

Nüfus sayımı esnasında ülkemizde yaşayan özürlülerin sayısı belirlenmeye çalışılmış ancak tam sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir Bu durum aileler tarafından saklanılmakta, çocuklarını evde tutmakta ve onları gerçek hayattan yoksun etmektedirler Ailelerin bu tavrı engelli sayısını tam olarak ortaya çıkartamamaktadır Ülkemizde tekerlekli sandalyelileri az görenleri hiç görmeyenleri az veya hiç işitmeyenleri engelli olarak görmekteyiz Ancak kalp hastalıkları böbrek hastalıkları kanser vb hastalıkları engelli olarak kabul etmiyoruz Çünkü bu durumda aileler ve bireyler hala ümitlidirler Lakin engelli birey karşısında ümitsizlik engeli engel olarak görmeyi gerektirmektedir Değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocukluk yaştan başlayarak eğitmeli onlara özürlülüğün nedenlerini en iyi şekilde anlatmalıyız Her insanın bir özürlü adayı olduğunu düşünürsek yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır Ülke nüfusunun büyük bir oranının engelli bireylerden oluştuğunu düşünürsek maalesef bunların çok az bir kısmının eğitim olanaklarından yararlandıklarını görmekteyiz Engelli haklarını tam olarak bilmemekteyiz Buna karşılık Avrupa Birliğine girmeyi düşündüğümüz şu günlerde Avrupa da engellilerin tamamına yakın bir kısmı eğitim olanaklarından yararlanmaktadırlar Hatta bireylerin gidemedikleri durumlarda eğitim olanakları bireyin kendi yaşadığı mekana kadar gitmektedir İşte bu bizim eğitimde fırsat eşitliğine ne kadar önem verdiğimizi açıkça göstermektedir Eğitimin yanı sıra engellilerin karşılaştığı bir çok sorun mevcuttur Ortapedi engelliler için düzensiz ve yüksek kaldırımlar görmeyenler için metroda dikkat edilmesine rağmen otobüslerde göz ardı edilen durak söyleme sistemleri para tanımadaki zorluklar istihtamındaki zorluklar, bankalarda erişebilirlik, binalara erişebilirlik gibi Aslında bu sorunların bir çoğu çok az para ve enerji harcanarak düzeltilebilir Teknolojinin hızlı gelişim pastasından küçük bir dilim engellilere ayrılmıştır Son zamanlarda kullanılan sesli bilgisayarlar sesli tansiyon aletleri sesli mutfak tartıları, sesli renk tanıma cihazları, sesli yön bulma (gps) cihazları, özel haritalar gibi Sonuç olarak engellilere şunu söylemek istiyoruz: bir çok engelli yaşıtlarına karşın bir çok konuda geri kalmışlardır Bu açığı kapatmak için engellilerin daha çok çalışması gerekir Siz engelli olmayan kişilere de düşen görevler var: Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın Şunu unutmayın: onlar sizin gibi bir insan Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar Toplumumuzu ancak çok çalışarak, tüketici olmaktan üretici konuma geçirerek daha ileriye götürebiliriz…..

Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi Siz hiç tekerlekli sandalyede oturup koşmayı denediniz mi? Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi? Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi? Siz zihinsel engelli yerine gerizekalı yada deli demeyi mi tercih ediyorsunuz? Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu? Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

3 Aralık Engelliler Günü’nün Tarihçesi 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir. Türkiye’de Engellilerin Durumu Türkiye’de nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45.