BİTKİLERDE KLOR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
Bitkilerde Taşıma Sistemi
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Dünya Bağcılık Bölgeleri
Çevre kİmyasi.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
BİTKİLERDE KALSİYUMUN ÖNEMİ
Bor.
SODYUM.
ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
FASULYE.
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
ASİT,BAZ,TUZ,İNORGANİK MİNARELLER
KADİR GÖÇERİ & İSMET ATALAY ZİRAAT MÜH.TARIM DANIŞMANI
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞİKLER.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Zeytin ağacının gübrelenmesi
BİTKİ BESİN ELEMENTİ NOKSANLIKLARI
Anız Yangınlarının Önlenmesi
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Bitki Besin Elementleri
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
PERİYODİK CETVEL.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
BESİN MADDELERİ.
GÜBRELER.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
SANAYİDE KİMYA GÜBRELER
İyonlarda Bileşik Oluşumu (Çaprazlama Kuralı)
MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
MİKORİZALAR (Mycorrhiza)
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
İnorganik maddeler.
BİTKİLERDE BESLENME.
YAPRAKTAN GÜBRELEME.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
Organik meyve yetiştiriciliği
POTASYUM
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
BİTKİLERDE SU KAYBI (TRANSPİRASYON)
Bitki Büyümesinde Rol Oynayan Faktörler
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 7.
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
Sunum transkripti:

BİTKİLERDE KLOR

Klor,bitkilerin fizyolojik fonksiyonları için az miktarda gerektiğinden,mikroelement olarak sınıflandırılır. Bitkilerde en fazla bulunan anyonlardan biri olmasına rağmen bitkilerin klora ihtiyaçları düşüktür. Bitkiler kloru kökleri aracılığıyla cl iyonu ve yaprakları aracılığıyla atmosferden gaz halinde absorbe ederler.

Ortalama olarak bitkilerin klor içerikleri 2-20 mg’dır Ortalama olarak bitkilerin klor içerikleri 2-20 mg’dır.Buna karşılık pek çok bitkinin optimum gelişme göstermesi için klor içeriği 0.2-0.4 mg olmalıdır. Bitkiler toprak,sulama suyu,yağmur,gübreler gibi pek çok kaynaktan klor alabilirler. Doğada bulunan bitkiler hepsi az ya da çok klor içerirler.Bitkilerin klor içerikleri bitkilerin türüne ve toprakta bulunan faydalı klor miktarına bağlı olarak değişmektedir.

Bitkiler klordan fazla hoşlanmaz Bitkiler klordan fazla hoşlanmaz. Bitkilere toksik (zehirleyici) etkisi vardır. Su kültürlerinde 2 ppm' den daha az oranlarda katılması önerilir.

ELEMENTLER %PAYI Azot(N) 2. 0 Fosfor(P) 0. 5 Potasyum(K) 1 ELEMENTLER %PAYI Azot(N) 2.0 Fosfor(P) 0.5 Potasyum(K) 1.0 Magnezyum(Mg) 0.3 Kalsiyum(Ca) 0.6 Kükürt(S) 0.4 Manganez(Mn) 0.05 Demir(Fe) 0.02 Bor(B) 0.005 Bakır(Cu) 0.001 Çinko(Zn) 0.01 Klor(Cl) 0.01 Molibden(Mo) 0.0001

BİTKİLERDE KLOR’UN İŞLEVLERİ Fotosentez,yük değişimi ve stoma bekçi hücreleri gibi tek bir hücresine kadar tüm bitkide osmotik basıncı düzenlemede gereklidir.Bekçi hücrelerindeki değişim dengesi için kullanılır.Bu hücrelerde klorun hareketliliği ile stomaların açılıp kapanması yönlendirilir.Klor stomaların kapanmalarını düzenleyici etkiye sahiptir.Klor yetersizliğinde stomaların hareketi inhibe olmaktadır.

Sitokrom oksidazı aktive eder. Karbonhidrat metabolizması üzerinde etkilidir. Bitkilerde su düzenini sağlamakta,hücre suyunu ve su alımını artırarak bitkileri kurak koşullara dayanıklı hale getirmektedir. Klor iyonları bitkide organik maddenin yapısına dahil olmamakta,bitkide sadece iyonik formda görev yapmaktadır. Bitkilerde aşırı nitrat birikiminin engellenmesine yardımcı olur.

Tanspot(güneş yanığı),stripe rust(çizgili pas),leaf rust(kahverengi pas),leaf spot(yaprak beneği)gibi yaprak ve tüm kök çürüklüğü hastalıklarına dayanımı artırmaktadır. Enzimlerin aktivasyonunda önemlidir.

BİTKİLERDE KLOR EKSİKLİĞİ Bitkilerde klor sürekli olarak birikime uğrar.Klor iyonları bitki bünyesinde mobil olmasına rağmen noksanlığı genç yapraklarda ilk önce çıkmaktadır.Genç yapraklarda ve büyüme uçlarında solma,yapraklarda büyük lekeler,dağınık bir kloroz,bronz benzeri renklenme ve nekrozlar görülür,yaprakların yüzey alanı küçülür.Kısa yan kökler aşırı oluşur ve kök sistemi çalımsı görünür.

Klor noksanlığında meyve verimi düşer. Brassica’lar da tipik koku kaybolur. Şeker pancarında kloroz çoğalması nedeniyle büyüme azalır. Transpirasyon etkilenir. Fotosentetik aktivite hastalanan yapraklarda özellikle bayrak yaprakta azalır,sonucunda zayıf tane dolumu,düşük tane ağırlığı ve daha düşük verim oluşur.

BİTKİLERDE KLOR FAZLALIĞI Yapraklar kenarlarından itibaren kurumaya ve kavrulmaya başlar.İleri aşamalarda yaprağın tamamı kurur.Yaprak kopmaya eğilimli olur.Örneğin;çilek bitkisi klora karşı çok hassas türler arasında yer alır.Bu yüzden eksikliğinden ziyade fazlalık yani toksik etkiler görülür.