 Meltem KORCAY 20053530  Ayşe KUBİLAY 20052695.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

TCP/IP Mimarisi ve Katmanları
Bölüm 6 IP Adresleme ve Yönlendirme
INTERNET.
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
TEMEL AĞ TANIMLARI.
GELİŞEN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ DERSİ
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ HATİCE TÜLÜCÜ CEİT 316.
Bilgisayar Ağ Sistemleri
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ.
İnternet ve e-posta Yönetimi
2- OSI BAŞVURU MODELİ & TCP/IP MODELİ
Open Systems Interconnection
Ağ PROTOKOLLERİ.
Gaziantep Üniversitesi Enformatik Bölümü
İNTERNET DÜNYAYI SARAN HAYALİ BİR AĞDIR BİLGİSAYARLAR ARASI İLETİŞİM AĞI. BİLGİYE EN HIZLI ULAŞIM.
32 bit destination IP address
Büyük Risk Bilgisayar Ağları Network Soru-Cevap 1 Bilgisayar Ağları
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Yönlendirici Mimarisi
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
3- IP ADRESLEME Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ.
Bilgisayar Ağları Emre ÜNSAL Dokuz Eylül Üniversitesi
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
3. Bölüm Taşıma Katmanı Computer Networking: A Top Down Approach 4th edition. Jim Kurose, Keith Ross Addison-Wesley, July Transport Layer.
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
Taşıma Katmanı Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
BLM619 Bilgisayar Ağları ve Uygulamaları
TCP/IP’nin YApISI ve IP ADRESLEME
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
E-postanın nasıl kullanılır?
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
TCP/IP – DHCP Nedir?.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İNTERNET VE İLETİŞİM İnternet Bağlantı Şeması
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Ağlar ve Veri İletişimi
OSI Modeli u TCP/IP protokolünün farklı katmanlarını incelemeden önce, herkes tarafından kabul edilen referans bir noktaya ihtiyacımız var. International.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
E-POSTA Hakan YİĞİT.
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
B İ L İŞİ M S İ STEMLER İ GÜVENL İĞİ (2016) PROF. DR. ORHAN TORKUL ARŞ. GÖR. M. RAŞIT CESUR.
Ağ Donanımları Ağ Nedir ? Ağ Donanımları Bridge Hub Switch Router
TCP/IP. Network Katmanı ● Bu katmanda IP'ye göre düzenlenmiş veri paketleri bulunur. ● İletim katmanından gelen veriler burada Internet paketleri haline.
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Öğr.Gör.Ali Osman GÖKCAN Sunucu İşletim Sistemleri-2.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Ağ Temelleri
TCP /IP ADRESLEMESİ.
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
Sunucu İşletim Sistemleri-2
TCP/IP (Devam).
İnternet Adresleri IP Kavramı
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
OSİ Modeli.
TCP-IP.
Sunum transkripti:

 Meltem KORCAY  Ayşe KUBİLAY

 TCP/IP internette veri transferi için kullanilan iki protokolü temsil eder. Bunlar Transmission Control Protokol (TCP) ve Internet Protocol (IP). Ve bu protokoller de daha genis olan TCP/IP protokol grubuna aittir. TCP/IP'de bulunan protokoller internette veri transferi için kullanilir ve internette kullanilan her türlü servisi sağlarlar.

 Elektronik posta, transferi  Dosya transferi  Haber gruplari,  www erisimi gibi servisler TCP/IP sayesinde kullanicilara sunulmaktadir.

 Günümüzde artik TCP/IP sadece internette degil bir çok alanda kullaniliyor.  Intranet'ler TCP/IP kullanilarak olusturulmaktadir.  Bu tip bir sistemde TCP/IP'yi kullanmak diger protokollere göre avantajlar içerir.  En basitinden TCP/IP hemen hemen her türlü sistemde desteklendigi için çok kolay bir sekilde heterojen sistemler kurulabilir.

 TCP/IP protokolü günümüzde artik hemen hemen tüm isletim sistemlerinde desteklenmektedir.  UNIX, DOS, Windows, Windows 95/98/2000/Me, Windows NT, Windows XP, Windows 2003, Machintosh,sistemlerinde TCP/IP destegi gelmektedir.  Ancak temel olarak sunulan servisler aynidir ve birbiriyle uyumlu olarak çalisirlar.

 Bağlantı noktaları arasında veri iletişimini sağlaması.  Güvenli veri iletimi sağlanması.  Bağlantıda olan iki bilgisayar arasında akış kontrolü sağlaması.  Çoklama(Multiplexing) yöntemi ile birden fazla bağlantıya izin vermesi.  Gönderilen mesaj parçaları için öncelik ve güvenlik tanımlaması yapılabilmesi.

 TCP/IP protokol yığınını kullanarak calısır(TCP-İP/Stack).  Bu yığın iki makina arasında veri tarnsferini sağlamak için gereken tüm protokollerin birleşmiş bir halidedir.  Bu yığın kısaca en üste “uygulama seviyesi” daha sonra “transport seviyesi”, ”ağ seviyesi”, ”dalink seviyesi” ve ”fiziksel seviye” lerden meydana gelir.

 Bu seviyelerin her biri degisik bir görevi üstlenmektedir.  Bir seviye fiziksel olarak verilerin gönderilmesi isini yaparken baska bir seviye verileri ufak paket dedigimiz parçaciklara bölerek iletisim isini üstlenir.  baska bir seviye ise iletisimde meydana gelebilecek hatalari tespit eder.  Bu sekilde tüm seviyeler bir uyum içinde çalisirsar.

Uygulama Katmanı Ulaşım Katmanı Yönlendirme Katmanı Fiziksel Katmanı

TCP/IP bakımında network kartının iki adresi vardır: IP adresi

Host adresi (ethernet adresi)

 IP adresleri bir bilgisayarı adreslemeyi amaçlayan 32 bitlik bir bilgidir.

 Aynı cadde ve sokak adları gibi bölümlüdür ve sadece tek bir IP adresi ile gösterilir.  IP adresleri her biri onlu sayı 0 ile 255 arasında olan 4 gruptan oluşur.  Bu gruplar w,x,y,z harfleriyle temsil edilir. Örneğin: Dörtlü gruplardan her biri 8-bitlik bir Internet adresini belirtir.

 Kullanıcı düzeyinde, sayısal IP adresleriyle uğraşmak, yani gerektiği zamanlar kolayca hatırlamak güç olur.  Bu nedenle, IP adreslerine simgesel isimler verme yoluna gidilmiştir. Örneğin adresine simgesel olarak “deu.edu.tr” verilirse, ikincisini anımsamak her zaman daha kolay olacaktır.

Dolayısıyla bir IP adresi iki farklı şekilde verilebilir; 1. Biri sayısal olarak 2. Diğeri simgesel olarak.

 İnternet’e bağlı büyüklü küçüklü binlerce ağ vardır ve bu ağlar için gerekli IP adresleri sayısı birbirlerinden oldukça farklı olabilmektedir.  Adreslerin ağ aygıtlarına yerleştirimini kolaylaştırmak amacıyla IP adres alanı alt kümelere bölünmüştür; yani sınıflanmıştır.  5 temel sınıflama vardır.  Bunlar: A,B,C,D ve E sınıfı adresler olarak adlandırılırlar.

A sınıfı adres içinde ağlar (netID) 7 bit, ağ içindeki bilgisayarlar (hostID) ise 24 bit ile temsil edilir. Bu tür adres alanı çok büyük ağlar için kullanılır. Örneğin ARPANET,NSFNET gibi ağlar A sınıfı adres alanına sahiptir. Aşağıda bu tür adres alanının formatı görülmektedir; 1 0netID7 bithostİD24 bit wx y z

 Bu tür adres alanı içinde ağlar 14 bit, ağ içindeki bilgisayarlar ise 16 bit ile temsil edilir; adres alanı her biri bilgisayar içeren tane altağa izin verir.  Bu tür adres alanı büyük veya orta büyüklükte ağlar için kullanılır. 1010netID(14 bit)hostID(16 bit) wx yz

 C sınıfı adres içinde ağlar 21 bit, ağ içindeki bilgisayarlar 8 bit ile temsil edilir.  Dolayısıyla bu tür adres alanı her biri 254 tane bilgisayar içerebilen altağa izin verir netID(21 bit) HostID (8 bit) w x yz Adres Sınfı İlk Parçanın Alabileceği Değerler A1-126 B C