NANOTEKNOLOJİ VE KANSER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Advertisements

MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Uzm.Dr.Sedat Yıldız Isparta
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
MAKİNELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE
CERRAHİ TEKNOLOJİDE ULAŞILAN EN İLERİ SEVİYE… Mükemmel görüntü Cerrahi el hareketlerinde kusursuzluk.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
NANOTEKNOLOJİ NANO TEKNOLOJİ NEDİR? NANO TEKNOLOJİ HAKKINDA HERŞEY
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Proteinler.
GENETİK KOPYALAMA.
DOKU MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
NANO TEKNOLOJİ İÇİNDEKİLER 1-Nano teknoloji nedir?
ANTİJENLER.
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Nanoteknoloji ile Kanser Tedavisinde Yeni Buluşlar
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
DOKU MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
Farmakoloji=ilaç bilim
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
REKTUM KANSERİ TEDAVİSİNDE TME’NİN LOKAL NÜKS ÜZERİNE ETKİSİ
Hiç düşündünüz mü???.
Günümüz genomik çağında modern tıp
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
NANOTEKNOLOJİ “Nano = milyarda bir” demek. Teknolojimiz geliştikçe daha küçük şeyleri daha hassas biçimde üretebilir hale geliyoruz. Yüz nanometreden küçük.
Lexicomp Online  1978 yılında kurulmuş olup, bünyesinde 360 Eczacı ve Doktor barındırmaktadır ve çeşitli ülkelerde ilave bağlantılı doktor ve eczacı.
Biyoinformatik.
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ
JİNEKOMASTİ AMELİYATLARINDAN SONRA KULLANILAN KORSE Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Gynecomastia,surgery,corsets,after.
Coğrafya Performans Ödevi
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler >
HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE
DOKU İSKELESİ OLUŞTURULMASINDA MAKRO ve MİKRO FABRİKASYON
KONU 1 (1.Hafta) İLERİ ORGANİK KİMYA
Nano Malzemeler Giriş.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
Kadınlar İçin Sosyal Hizmet Önleyici Hizmetler Müdahale Hizmetleri
KONU: NANOTEKNOLOJİ.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
Klinik Bilgi Sistemleri
(1 - 7 NİSAN).
Mikroskobik canlılar Zararlı Mikroskobik Canlılar.
Sunum transkripti:

NANOTEKNOLOJİ VE KANSER NANOTEKNOLOJİ NEDİR? NANOTEKNOLOJİNİN İNSANLIĞA SUNACAĞI YARARLAR NANOTEKNOLOJİ VE TIP NANOTEKNOLOJİ VE KANSER KANSER TEŞHİSİ KANSER TEDAVİSİ KANSER İLAÇLARI

NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Nanoteknoloji doğadaki atomik dizilimi taklit etme ilkesine dayanmaktadır. Nanoteknoloji sayesinde atomlar veya molekülleri tek tek alınıp hassas şekilde birleştirerek her istenen ürün elde edilebilir.

NANOTEKNOLOJİNİN İNSANLIĞA SUNACAĞI YARARLAR Kullanıldığı her alanda daha iyi ürünler elde etmeyi sağlayan nanoteknoloji, uzun vadede hayatımızın her alanında değişim sınırlarını zorlayacaktır. Nanoteknolojinin uzun vadede kullanılacağı alanlar şöyle sıralanabilir;

Daha yararlı malzemelerin üretilmesi ve mükemmel bir geri dönüşümün sağlanmasında Yapay bağışıklık sistemini oluşturacak nanobot ordularının üretilmesi ve; moleküler düzeyde hücrelerin elde edilmesi Moleküler gıda senteziyle kıtlık ve açlığın önlenmesi ve daha birçok konuda çeşitli yararlar sağlayacaktır.

NANOTEKNOLOJİ VE TIP Nanoteknoloji birçok bilim dalını kapsamasına karşın tıp alanında oldukça çarpıcı gelişmelere imza atmıştır ve atacaktır. Nanoteknolojideki gelişmeler tıbbi görüntüleme ve ilaçların vücutta doğru yerlere sevk edilmesi konusunda yenilikler yaratmaktadır. Bunun dışında nanoteknoloji polimer bilimine katkıda bulunarak yerleştirilebilir nanoporus membranlar , biochipler ve birçok hastalığın teşhisi ve tedavisinde kullanılabilecek yeniliklere imza atmaktadır.

NANOTEKNOLOJİ VE KANSER Çağımızın en önemli hastalıklarından olan kanserin teşhisi ve tedavisinde günümüzde zaten kullanılmakta olan nanoteknolojik yöntemleri daha da ileriye götürmek ve yeni tedavi yöntemleri bulmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapılmaktadır.

KANSER TEŞHİSİ Kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemlidir. Bundan dolayı nanoteknolojinin ilk amacı kanserin teşhis edilmesinde kolaylık sağlamaktır. Nanoparticle’lar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda kanserin daha kolay ve çabuk teşhis edilmesi sağlanmaktadır. Kullanılan yöntemin daha da geliştirilmesi için araştırmalar devem etmektedir.

KANSER TEDAVİSİ Nanoteknoloji sadece kanser hücrelerini bulmayı amaçlamamaktadır. Aynı zamanda kanser hücrelerini yok etmeye de çalışılmaktadır. Günümüzde çeşitli uygulamalarla cerrahi müdahale de bulunmadan tümörler yok edilebilmektedir. Nanoteknolojik araştırmalarla bu yöntemler geliştirilerek, cerrahi müdahale yapılmadan yada büyük acılar veren terapiler olmadan kanser hücrelerini yok etmeye çalışılmaktadır.

KANSER İLAÇLARI Nanoteknolojik araştırmalar yapılarak kanser ilaçlarının kullanımı, vücutta emilimi ve doğru yerlere transfer edilmesi için klasik ve uygulanmakta olan formüllere alternatifler üretmeye çalışılmaktadır. İnsan vücudunda ki hücreler biomateryallere yüzeyleri arasında ki etkileşime bağlı olarak yanıt verirler.Bu yanıtlar da ancak moleküler ve hücresel aktiviteler çok iyi bilinirse anlaşılabilir.

Günümüzde bilim adamları moleküler ve hücresel aktiviteleri nanoteknoloji yardımıyla incelenmekte ve elde edilen veriler doğrultusunda kanser ilaçlarının vücutta emilimini ve doğru bölgelere hızlı bir şekilde transferini sağlayarak kanserin daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesi için araştırmalar yapmaktadırlar.

KAYNAKLAR Shelton D. C. , Baş D. ,Samue A. W. , Gregory M. L. , Nanotechnological Applications In medicine ,Current Opinion In Biotechnology, 18, 26-30, 2007 Couvreur.P., Baş D., Adrieux K., Malvy C., Nanotechnology For Drug Delivery : Aplication To Cancer And Autoimmune Diseases, Progress In Solid State Chemistry, 34, 231-235, 2006