HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
Sıcaklık ve Termodinamiğin Sıfırıncı Kanunu
Sensörler Transduserler
BASINÇ SENSÖRLERİ.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Yakıt Pilinin Bileşenleri
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
GENEL KİMYA 101- GENEL KİMYA 101 LAB.
CTAB’IN PERLİT YÜZEYİNE ADSORPSİYONU
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Yarıiletkenler - 2 Fizikte Özel Konular Sunu 2.
Bileşikler ve Formülleri
Su donarken moleküller arasında yeni etkileşimler oluşur; buharlaşırken de yine moleküller arası zayıf etkileşimler ortadan kalkar. Buna karşılık kömür.
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
OLFAKTOMETRE GENEL İLKELER Hazırlayan: Çevre Müh. Meltem GÜVENER
SU HALDEN HALE GİRER.
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
Elektro-Kimyasal İşleme
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
DİJİTAL SU TERAZİSİ Projeyi Yapanlar: Ertuğrul MENGİ Fatih EKŞİ
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
3. KRİSTAL AÇILARI 3.1. Kristal Yüzey Açısı ve Açı Sabitliği Yasası
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
ISI VE SICAKLIK.
Bioatıklardan Aktif Karbon Üretimi ve Metal Adsorpsiyonu
BİYOSENSÖRLER.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
ISI.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Elektrokimyasal Piller
1. Petrucci, H. R. , Harwood, S. W. , Genel Kimya, Çev. Uyar. T
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Prof.Dr. Mustafa Şahin DÜNDAR
ELEKTROKİMYA.
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
Biyoelektriksel Potansiyeller
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
POTANSİYOMETRİ.
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Yakıt pilinde katalizör
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
DAĞLAMA.
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
ELEKTROKİMYA.
Sunum transkripti:

HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN GAZ SENSÖRLERİ HAZIRLAYAN:CANER PEKEL DANIŞMAN: YRD.DOÇ.DR GÖKSEL ÖZKAN

SENSÖR NEDİR ? Literatürde, sensörler hakkında değişik tanımlamalar bulunmaktadır. Genel olarak bir sensör; gaz, sıvı veya katı bir matriks içindeki analit hakkında nitel veya nicel bilgi veren araç olarak tanımlanabilir. VVolfbeis (1991)'e göre sensör; "bir fiziksel parametreyi veya bir kimyasal derişimi ya da biyokimyasal türleri sürekli ve tersinir olarak kaydedebilme özelliğine sahip araçtır. En basit şekliyle mekanik, elektrokimyasal ve optik sensörlere örnek olarak, sırasıyla civa termometresi, pH cam elektrot ve rengi solmayan pH kağıt şeritler verilebilir. Sensörleri, sinyal dönüştürücü türüne, uygulama alanına (klinik sensörler, çevre sensörleri, endüstriyel sensörler vb.,) veya boyutlarına (mikro, mini, makro, vb.,) göre değişik şekillerde sınıflandırmak mümkündür.

İÇERDİĞİ KİMYASAL SÜREÇ İZLENEN PARAMETRE ÖLÇÜM ŞARTLARI Çizelge 1.1 SİNYAL DÖNÜŞTÜRÜRÜCÜYE GÖRE SENSÖR ÇEŞİDİNİN SINIFLANDIRILMASI SENSÖR ÇEŞİDİ İÇERDİĞİ KİMYASAL SÜREÇ İZLENEN PARAMETRE ÖLÇÜM ŞARTLARI POTANSİYOMETRİK Eş zamanlı süreç örneğin, membran içine iyonların hareketi Hücre Potansiyeli Sıfır akım AMPEROMETRİK Bir dış potansiyel ile yürütülen elektrokimyasal rxn. Sınır akım Sabit dışı potansiyel(E) PİEZOELEKTRİK Bir yüzey tabakasının içine veya dışına maddenin hareketi Kütledeki değişim Dış a.c sinyali TERMAL Her süreç entalpi değişimini,H, içerir. Entalpi değişimi Çevreye ısı transferi olmaz OPTİK Reaktif fazın optik özelliklerinin değişmesi Absorbans, reflektans, fluoresans v.b. Dedektör yabancı ışıktan korunmalı

BİR SENSÖRÜN TEMEL BİLEŞENLERİ!!! Sensör analiz edilen türe özgü belli bir sinyal elde edebilmeli Sensör analiz edilen(hedef) türün değişimindeki değişmelere hassas olmalı.

GAZ SENSÖRÜ NEDİR? ENBASİT HALDE BİR GAZ SENSÖRÜ GAZ MOLEKÜLLERİNİN BİR ARA YÜZEY MADDESİ İLE ARAYÜZEY OLARAK KULLANILAN ALGILAYICI MADDENİN FİZİKSEL YADA KİMYASAL ÖZELLİKLERİNDEKİ DEĞİSİMİ ALGILAYACAK BİR YAPIDIR.

BİR SENSÖRÜN YAPISI

ÇALIŞMA PRENSİBİ SİSTEM BİR ANOT BİR KATOT VE ALGILIYACAĞINIZ MADDE İLE BELLİ ÖZELLİKLERİ DEĞİSEN BİR ELEKTROLİT ÇÖZELTİDEN OLUŞUR. ARAYÜZEY OLARAK KULLANILAN MADDENİN İLETKENLİĞİNDEKİ DEĞİŞİMİN ÖLÇÜLMESİNE DAYANAN SENSÖRLERDE KULLANILAN TRANDUSER TİPİ İNTERDİJİTAL TRANSDUSERLERDİR. İNTERDİJİTAL TRANSDUSER İÇ İÇE GİRMİŞ PLAKALARDAN OLUŞUR. İNTERDİJİTAL TRANSDUSERLERİN KULLANILDIĞI GAZ SENSORLERİNDE KULLANILAN ALGILAYICI MALZEMENİN İLETKENLİĞİNİN GAZ KONSANTRASYONU İLE DEĞİŞMESİ VE BU DEĞİŞİMİN GERİ DÖNÜŞEBİLİR OLMASI YANİ ORTAMDA GAZ OLMAMASI DURUMUNDA İLETKENLİĞİN BAŞLANGREKİR.IÇ DEĞERİNE DÖNMESİ GEREKİR.

SİSTEME ALGILANMAK İSTENEN GAZ YOLLANDIĞINDA ŞEKİLDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ GAZ KENDİNE ÖZGÜ MEMBRANDA TUTULARAK ELEKTROLİTİK ÇÖZELTİNİN KONSANTRASYONUNU DEĞİŞTİRMEKTE VE ODA VOLTAJI DEĞİŞMESİNE NEDEN OLUR VE SONUÇLAR DEDEKTÖR YARDIMIYLA ALGILANMAKTADIR.

SENSORDE KULLANILAN MALZEMELER LİTERATÜRLERDE İLETKENLİK TEORİSİNE DAYANAN SENSÖRLERİNİN ÇOĞU YARIİLETKEN OKSİTLERİN DEĞİŞİK METAL VE/VEYA OKSİT KATKILI BİLEŞİMLERİNDEN OLUŞMUŞTUR. BU MALZEMELERİN DEĞİŞİK GAZLAR İÇİN DEĞİŞİK SICAKLIKLARDA HANGİ ŞEKİLLERDE KULLANILICAKLARI LİTERATÜRDE BULUNMAKTADIR.(TABLO ?)

TABLE ? GAZLAR ÜZERİNDE KİMYASAL OLARAK HASSAS OLAN MALZEMELERİN BELİRLENEN GAZLAR ÜZERİNDEKİ ETKİ ALANLARI

SENSOR PARAMETRELERİ GENEL ÇALIŞMA PARAMETRELERİ ÖLÇÜM ŞEKLİ KONSANTRASYON KISMİ BASINÇ V.B. ÖLÇÜM ORTAMI HAVA SU V.B

ÖLÇÜM TEKRARLANABİLİRLİĞİ SENSÖRÜN TEPKİ VERME SÜRESİ ÖLÇME PRENSİBİ ELEKTROKİMYASAL AMPEROMETRİK V.S ÖLÇÜM HASSASİYETİ PPM PPB PPT V.B ÖLÇÜM TEKRARLANABİLİRLİĞİ -/+ YÜZDE HATA SENSÖRÜN TEPKİ VERME SÜRESİ MAKSİMUM ÖLÇÜLEBİLECEK KONSANTRASYON

ÇALIŞMA KOŞULLARI ORTAMDAKİ NEM MİKTARI SICAKLIK ÖLÇÜLECEK MADDENİN ORTAMDAKİ KONS. SENSÖRÜN ÖLÇMEK İSENEN MADDENİN YANINDA ORTAMDAN ÖLÇTÜĞÜ DİĞER MADDELERİN MİKTARI ÖLÇÜLECEK MADDENİN AKIŞ HIZI