Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
• SİZİN VE AİLENİZİN SAĞLIĞI NE KADAR ÖNEMLİ
Advertisements

Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
VİTAMİNLER.
FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Tam anlamıyla bir kış sebzesi olan ıspanak, kasım ayında pazar ve manavlarda boy göstermeye başlayıp, ta mart ayına, hatta martın sonuna kadar saltanatını.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
ARI ÜRÜNLERİ.
Canlılarda madde ve enerji
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
SAÇLARIMIZ VE DOĞAL ÜRÜNLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Doğada, Klinikte ve Mutfakta Yumurta
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
N N S Taze ananas içinde bulundurduğu protein sindiren enzim (bromelain)sayesinde sindirime yardımcı olur ve vücutta meydana gelebilecek iltihapları.
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
SAĞLIKLI BESLENME.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
LİPİTLER (YAĞLAR)
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
PROTEİNLER 2.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN TARİHİ Anavatanı Hindistan olan mutfağımızdan eksik etmediğimiz sarmısağın tarihi insanlık kadar eskidir.Tarihin ilk çağlarında Sümerler’in sarımsağı bildikleri ve ilaç olarak kullandıkları elde edilen arkeolojik kayıtlardan anlaşılıyor. Sarmısak bugün dünyanın her tarafında yetiştirilmektedir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

GENEL ÖZELLİKLERİ Sarımsak zambakgiller ailesinin en keskin kokuya sahip üyesi olup mutfak soğanına çok benzemektedir. Sarımsak 300 kadar çeşidiyle bilinen en eski bahçecilik ürünleri arasında yer almaktadır. Avusturya hariç, Avrupa ve Asya’dan kuzeybatı Amerika’daki Pasifik Okyanusu kıyılarına kadar olan kuzey yarım kürede geniş bir yayılış alanına sahiptir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

GENEL ÖZELLİKLERİ Tüm dünyada tarımı yapılmakta ve yılda 4000000 tondan fazla üretilmektedir. Ülkemizde yıllık ortalama üretim 75000–80000 tondur ve Erzurum, Rize ve Trabzon illeri dışında tüm bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Kastamonu üretimin en fazla yapıldığı ilidir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Sarımsak kendine özgü koku ve lezzeti veren biyolojik aktiviteye sahip organosülfürlü bileşenler içermektedir. Sarımsakta aroma oluşumu diğer tat ve koku verici maddelerden farklı olarak enzimatik yol ile oluşmaktadır. Aroma, hücre dokusunun kesilme ya da ezilmesi sırasında hücre özsuyunda bulunan sülfür bileşenleri alliinaz enziminin etkisi ile hızlı hidrolize uğraması sonucu taze ezilmiş sarımsak kokusunun oluşumunu sağlamaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Sarımsakta bulunan sülfür bileşenlerinin % 85’ini aliin, % 5’ini isoalliin ve % 10’unu metil aliin oluşturmaktadır ve bunlar tamamıyla kokusuz bileşenlerdir. Sarımsağın biyolojik aktif maddeleri reaksiyonlar sonucunda oluşan alisin, ajoen ve diallilsülfür bileşikleridir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN BİLEŞİMİ Sarımsağın içeriğinde şimdiye kadar saptanabilen 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit bulunmaktadır. Bu aminoasitlerin içinde vücut tarafından sentezlenemeyen ve yiyecekler aracılığıyla dışardan alınması gerekenlerin tümü mevcuttur ve bu özelliği ile sarımsak, “mucize bitki” olarak tanımlanmaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Büyük bir kısmı su olan sarımsağın bileşiminde früktoz, protein, lif ve serbest aminoasitler bulunmaktadır. Yüksek oranda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, vitamin A ve C ile düşük oranda kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, mangan, B grubu vitaminler içermektedir. Ayrıca fenolik madde içeriği de yüksektir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Yüzyıllardır bilinen ve kullanılan, doğal bir antibiyotik ve antioksidan olan sarımsağın; sağlık açısından önemi kuşkusuz tartışılmazdır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Antiseptik oluşu, Bağışıklık sistemini güçlendirici, Tansiyon ve kolestrol düşürücü, İdrar ve safra salgılarını arttırıcı, Kalp ve damar hastalıklarını önleyici, Sakinleştirici, Kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etkili, Kanser yapıcı maddeleri vücuttan uzaklaştırıcı olması ilk akla gelen faydalarıdır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Etkinin çiğ ve kuru olarak tüketilen sarımsakta daha fazla olduğu, pişirme ile etken maddelerin kayıplara uğradığı da bildirilmektedir. Ayrıca, iştah üzerine olumlu etkiler yapması sonucu pankreastan insulin salgılanmasını arttırması ve kan inceltici özelliğe sahip olması nedeniyle anti-koagülan ilaç tedavisi görenler, diyabetliler ve hamilelerin tükettikleri miktara dikkat etmesi gerekmektedir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN ANTİBAKTERİYEL ETKİSİ Antibakteriyel maddelerin en güçlü etkinliği, sarımsağın soğanında görülür. Sarımsağın uçucu yağında bulunan çeşitli maddelerin kompleks etkilerinin söz konusu olduğunu belirtilir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN ANTİVİRAL ETKİSİ Sarımsağın etken maddelerinin antiviral etkisi üzerine farelerde Influenza Virüsü ile 15 gün önceden başlayarak saf sarımsak özütünün oral yoldan uygulanmasıyla gerçekleştirilen deneylerde anlamlı antiviral etki ispatlanabilmiştir. Eğer tedavi ilk enfeksiyon anında başlatılmazsa; sarımsak özütleri antiviral etki göstermezler. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN TÜMÖR ÖNLEYİCİ ETKİSİ Sarmısağın antitümör etkisi vardır. Sarmısaktaki alliinaz enzimiyle, setilsistein sülfoksit üzerinden giderek, reaksiyon ürünü olan tiyosülfit etil esterinin etkileri araştırılmıştır. Hem etil ester, hem de analoğu esterlerin kuvvetli tümör önleyici olduklarını ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN KAN PIHTILAŞMA SÜRESİNİ UZATMA ETKİSİ 100 g tereyağı kullanımı ile plazma fibrojen seviyesinin yükselmesi, 50 g sarımsak özütünün eş zamanlı kullanımı ile engellendiği ve bunun üzerinden değerlerin düştüğü gösterilmiştir. Kan pıhtılaşma zamanını önemli biçimde uzattığı ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN KAN BASINCINI DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ Yapılan çalışmalar sonucunda Sarımsağın yüksek kan basıncına sahip hastaların kan basınçlarını düşürdüğü kanıtlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜCÜ ETKİSİ Sarımsağın kan şekerini düşürücü etkisi, pek çok hayvan deneylerinde ispatlanmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN METABOLİZMA ENZİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Kolesterolesteraz enzimlerinin faaliyetlerini engeller. Sarımsak yağı, karaciğer mitokondrisinde oksidatif fosforilizasyonu azaltır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN YAŞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ Sarımsak bütün salgı bezlerini çalıştırmak ve vücudu zehirlerinden temizlemek suretiyle, genç ve dinç olmayı, uzun yaşamayı sağlıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Yaşlılarda ve kuvvetten düşmüş hastalarda tedavi edici etki gösteriyor. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN GENEL AĞRILAR ÜZERİNE ETKİSİ Klinik araştırmalarda trombosit fonksiyonları ve kan lipit seviyesi üzerine sarımsak preparatlarının etkilerinin incelenerek genel ağrılar üzerindeki etkileri de irdelenmiştir. İştahsızlık, sindirim bozuklukları, depresyon ve yorgunluk gibi durumlarda açıkça bir iyileşme gözlenmiştir. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Sarımsak tüketilme çeşitleri Türkiye’de yaygın olamamakla birlikte; dünyada faklı şekillerde sarımsak tüketilmektedir. Son yıllarda kullanım kolaylığı nedeniyle kurutulmuş sarımsak tozuna ve kapsüllenmiş ürünlere olan ilgi giderek artmaktadır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Sarımsak tüketilme çeşitleri Kurutulmuş sarımsak tozu Sarımsak tuzu Sarımsak uçucu yağı Kapsüllenmiş sarımsak aromaları Sarımsak ekstraktı Dondurulmuş sarımsak İnce tabaka halinde sarımsak Sarımsak konservesi Kızartılmış sarımsak Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SARIMSAĞIN YAN ETKİLERİ En sık bildirilen yan etkiler; halitozis, vücutta kötü koku, bulantı, kusma, ishal, nadiren hipersensitivite reaksiyonu (astma, kontakt dermatit), uzun süre topikal yoldan kullanıma bağlı olarak yanık oluşumudur. Ayrıca bir olguda trombositleri etkilemesi sonucu spinal hematom ortaya çıkmıştır. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Besin Öğeleri Birim % Ana Bileşenler Su g 58.58 Enerji kcal 149 Protein 6,36 Toplam Lipid 0,50 Kül 1,50 Karbonhidrat 33,06 Toplam Lif 2,1 Toplam Şeker 1,00 Mineraller Ca mg 181 Fe 1,70 Mg 25 P 153 K 401 Na 17 Zn 1,16 Cu 0,299 Mn 1,672 Se 14,2 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Vitaminler Birim % Lipidler Birim % Vitamin C Thiamin Riboflavin mg 31,2 Thiamin 0,200 Riboflavin 0,110 Niasin 0,700 Pantotenik Asit 0,596 Vitamin B6 1,235 Toplam Folat mcg 3 Folik Asit Vitamin B12 0,00 Vitamin A ıu Retinol Vitamin E 0,01 Vitamin K 1,4 Lipidler Birim % Yağ Asitleri (Toplam Doymuş) g 0,089 (T.Tekli Doymamış) 0,011 Yağ Asitleri, (T.Çoklu Doymamış) 0,249 Kolesterol mg Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Aminoasitler Birim % Triptofan Teronin İzolösin Lösin Lisin Metionin g 0,066 Teronin 0,157 İzolösin 0,217 Lösin 0,308 Lisin 0,273 Metionin 0,076 Sistin 0,065 Fenil Alanin 0,183 Tirozin 0,081 Valin 0,291 Arginin 0,634 Histidin 0,113 Alanin 0,132 Aspartic Asit 0,489 Glutamik Asit 0,805 Glisin 0,200 Prolin 0,100 Serin 0,190 Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SONUÇ OLARAK Çok uzun zamandır, halk arasında bir ilaç olarak kabul edilen sarmısağın, yalnızca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve soğuk algınlığını geçirmeye yardımcı olduğu düşünülüyordu. Ama son zamanlarda üst üste yapılan bilimsel araştırmalar, artık sarmısağın, kanseri engellemede kanıtlanmış etkisi ve alternatif kanser terapisinde, çok değerli bir yardımcı faktör olduğunu ortaya koyuyor. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ