CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

ELEKTRO MANYETİK IŞINIM
ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL ITB-224 ( )
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
(Radio Detection and Ranging)
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
URMOOR, YENİ YAŞAM RİTMİNİZ…
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
CEP TELEFONLARI VE BAZ İSTASYONLARININ BİYOLOJİK ETKİLERİ
Bir yumurta cep telefonuyla nasıl pişirilir?
BEM (Biyoelektromanyetik)
Anjiografi Cihazında Görüntü Nasıl Oluşuyor?
CEP TELEFONLARI VE KANSER
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ÇEVRE BİLİMİ.
ELİF ARAS DOĞUM YERİ:IĞDIR DOĞUM TARİHİ: LİSE:BAĞCILAR ANADOLU LİSESİ
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
ATOMİK EMİSYON SPEKTROFOTOMETRESİ
ELEKTROMANYETİK SAĞLIK
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KABLOSUZ ENERJİ AKTARIMI BURCU ACAR
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM :
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
Elektro-Manyetik Alan ve Etkileri Eğitimi
X-ışınları 3. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON.
X-ışınları 5. Ders Doç. Dr. Faruk DEMİR.
LOGO Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı1 YAHYA EMRE GÜLERSOY Bilişim Uzmanı Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanlığı.
CEP TELEFONLARI VE KANSER Prof. Dr. Süleyman Daşdağ D.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Diyarbakır.
Telefon birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında.
Işığın Tanecik Özelliği
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
ATOMUN YAPISI.
CEP TELEFONU EM ALANLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
ATOM.
Renk tayfı Beyaz ışık renklerin karışımından oluşur.beyaz ışık ışık prizmasından geçerse yedi renge ayrılır.buna renk tayfı denir.
ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ATOMUN YAPISI.
Yüksek Gerilim Hatları, TV ,bilgisayarlar, FM ve TV vericileri, mikrodalga fırınlar, mobil telefonlar, mobil telefon baz istasyonları ,kablosuz telefonlar,
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
Yaşam Alanları İçerisinde GSM Bazlı Elektromanyetik Kirliliğin Gün İçindeki Değişiminin İncelenmesinde Muş Örneği Taha ETEM – Teymuraz ABBASSOV.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
EEM 448 Mikrodalga Sistemleri
CEP TELEFONU EM ALANLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ.
Radyoterapi a. Murat şenişik.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
CEP TELEFONU EM ALANLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Elektromanyetik Dalgalar
Radyoaktif madde ve ışınlarla çalışma
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
Wilhelm Conrad Röntgen ( )
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?

Radyasyon (Işıma) Nedir? Enerjinin uzayda dalgalar ya da tanecikler (fotonlar) halinde yayılmasıdır..

İyonlaştırma Nedir? Yüksek enerjili fotonlar, (tanecikler)çarptıkları maddelerin atomlarından elektron koparır ve atomu parçalarlar. Aynı şekilde DNA yapısını bozarak hücre ölümlerine, daha kötüsü Kansere sebep olurlar.

İyonlaştırıcı Işıma Mor ötesi frekanslar X-ışınları(Röntgen) Gamma Işınları (Radyoterapi)

İyonlaştırıcı Olmayan Frekanslar Çok düşük frekanslar (ELF) Radyo frekansları (RF) Kızıl ötesi (Infrared) frekanslar Mikrodalga frekansları Görünür Işık

EM (Elektromanyetik) Işınım Yayan Sistemler Tüm elektrikli cihazlar (endüstriyel/ev tipi) Akım taşıyan kablolar, Enerji nakil hatları Radyo, TV, telsiz verici istasyonlarının antenleri Uydu İletişim Sistemleri, TV/bilgisayar monitörleri, Mikrodalga fırınlar, Radar sistemleri, Tüm radyo iletişim sistemleri ve.. Mobil İletişim Sistemleri!

İyonlaştırma nedir? Mobil İletişim Sistemlerinin de neden oldukları EM (Elektro Manyetik) dalga enerjisi, iyonlaştırmaya yeterli değildir!

EM (Elektro Manyetik) Işınımın Etkisinde Kalan Tüm Canlılar Bu Enerjiyi Soğurular.. EM Işınımının en önemli etkisi soğurulması sonucu hücrelerde oluşan ısı artışıdır. Bu ısı artışı vücudun tolere edebileceğinden fazla olursa hücre proteinlerde deformasyon başlar, DNA tahribi oluşur.

Özgül Soğurma Hızı (SAR) Nedir? SAR, EM (Elektromanyetik) enerjinin vücut tarafından soğurulma hızıdır. 1 Cº vücut ısı artışı için: 4 W/kg güç soğurulması gereklidir. Cep telefonlarının 0,12 ~ 1,5 W/kg arası SAR değerleri mevcuttur. Bu enerjinin ne kadarının insan vücudu tarafından emildiği bilinmemektedir. Cep Telefonu SAR değerleri

Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi Bugüne kadar yapılan laboratuar deneyleri, deney hayvanları ile yapılan çalışmalar ve epidemiyolojik araştırmalar bu radyasyonun kanserle bir ilişkisini ortaya koymamıştır.

EM Işıma Tümör Oluşumuna Sebep Olur Mu? Devam etmekte olan, Dünya sağlık Örgütü (WHO) destekli INTERPHONE projesi sonucuna göre cep telefonu kullanımı ile beyin tümörü arasında ilişki kurulamamıştır. INTERPHONE projesi; 1998 yılında 13 ülkenin katılımıyla 30-59 yaş aralığındaki denekler üzerinde, beyin (glioma ve meningioma), duyma siniri (akustik neurinoma), lenfatik doku (lenfoma) ve kulak altı tükürük bezlerinde EM ışımaya bağlı tümör oluşumlarının araştırılması hedeflenmiştir. WHO tarafından yayınlanan rapor Mart’ 200

EM Işımanın Biyolojik Etkileri Devam etmekte olan REFLEX invitro Projesi kapsamında yapılan araştırmalarda EM ışımaya bağlı DNA ipliklerinde kopmalar tespit edilmiştir. Ancak bu veriler sağlık açısından kesin sonuçlara ulaşmak için yeterli bulunmamıştır. Reflex invitro Projesi

Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi Cep telefonu kullanımının bugün için kanıtlanmış tek etkisi araç sürerken kaza riskini arttırmasıdır.

Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda bilimsel olarak zararları belirlenememiş olmakla birlikte, konu üzerindeki çalışmaların devam ettiği unutulmamalıdır.

Cep Telefonunun Kanserle İlişkisi Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun sağlık üzerine etkileri konusunda henüz tam olarak bilinmeyen birçok nokta bulunmaktadır.

Nelere Dikkat Edelim? Konunun sağlık açısından önemi göz önüne alındığında, tüketiciler ve özellikle çocuklar bu araçları kullanırken aşırıya kaçmamalıdır.

Nelere Dikkat Edelim? Baz istasyonu ve cep telefonları standartlara uygun olarak imal edilmeli, baz istasyonları anten yerleşimleri yaşam alanları göz önüne alınarak planlanmalı, periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI? Sağlık Mutluluk Dolu Günler Dileğiyle. SAĞLIK EMNİYET ÇEVRE