Portals (Liferay portal)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

INTERNET.
İnternet Tarayıcı Programlar
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
İNTERNET.
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
İNTERNET.
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Alper Sarı Konular Üniversitelerde İç İletişim ve Uygulamalara Erişim Portal Kavramı ve Avantajları Portalda Profil Kavramı Portal Yönetimi mySU.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
CONTENT MANAGEMENT SYSTEM (İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ)
Açık Ders Malzemelerinde (ADM) Teknik Alt Yapı R. Orçun Madran
Türkiye Masa Tenisi Federasyonu
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
BİT’ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
İstanbul Üniversitesi Mezun Takip Sistemi EYOKA
Hazırlayan: Yeşim EKİCİ. Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır Internet.
RSS Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
İNTERNET.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Erman Yukselturk1 PHP NEDİR? Scripting / Progralama dilidir (C’ye benzer) C ++ ortamında geliştirilmiştir Bedava / Açık Kod Hızlı, açık, dengeli (stable),
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
Adnan TUTCAN Web 2.0 Nedir ? Toplulukları bir araya getiren, standart tasarım anlayışına yepyeni bir boyut kazandıran, daha dinamik özelliklere.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANİMASYON GİZEM TANIŞ
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
WEB2.0 ARAÇLARI Gökçe Hanım EMİR K ONULAR : ajax, rss, css, vidcast, podcast podcast.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
İNTERNET.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
İNTERNETTE İLETİŞİM VE İNTERNET SERVİSLERİ
HER ZAMAN ÇEVRİM İÇİ OLUN
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
İçerik Yönetim Sistemi
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Server Yönetim Programları
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
Sunum transkripti:

Portals (Liferay portal) AHMET GÜL MEHMET MERAL

Portal(e-kapı) nedir? Portal sözcüğü, İngilizce olup Türkçesi Ana kapıdır. Pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri için kullanılır. İnternet ana kapılarında canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, çeşitli rehberler vb. gibi birçok bölüm aynı anda yer alabilmektedir. Ana kapı kavramı ilk kez, 15 Temmuz 1996 tarihinde MyYahoo! kişiselleştirilmiş ana kapı hizmetinin devreye girmesi ile hayatımıza girmiştir. Bu sitede, kullanıcılar kendi ilgi alanlarına göre profil oluşturmakta ve bu profil doğrultusunda kendisine en güncel bilgiler aramaya gerek kalmadan ulaştırılmaktadır.

Amaç Internet üzerinde dağıtık ve düzensiz bir biçimde yayınlanan bilgi yumaklarına, bütünleşik bir yapıda, hızlı ve kolayca ulaşılmasını sağlamak. Barındırdıkları ve belli bir konu üzerinde yoğunlaşmış bilgi kaynaklarını ziyaretçilerine bir giriş sayfası aracılığıyla aktarmaktır.

Portal Çeşitleri Dikey portal, belli bir sektöre yönelik veya özel amaçlı olan portallardır. • fırat.edu.tr (üniversiteler) • mp3.com (müzik) Yatay e-kapılar, Internet dünyasındaki tüm konuları kapsayan ve yine Internet toplumunun geneline hizmet veren çok amaçlı portallardır. • Yahoo – www.yahoo.com

Kurumsal Portallar Kurumsal e-kapılar veya işletme e-kapıları, belli bir kurumun yalnız kendi çalışanlarına hizmet veren ve kurumsal bilgiye erişimi kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş e-kapılardır. Kurumun çalışanları ile beraber müşteriye ulaşma amaçlı kanallarıda kullanılabilir buda aynı portalda; dışa-açık ve dışa-kapalı kanallar bulundurularak sağlanmaktadır.

Bir Portal... Sunulan hizmetlerin tümüne tek bir açılış (log-in) işlemiyle erişim olanağı sunmalıdır. Kullanıcı gruplarına farklı yararlanma düzeylerinde karşılıklı etkileşim olanağı sunan, kolay kullanılabilir olmalıdır. Belli aralıklarla tasarımlar ve ara yüzler yenilenmelidir(yenilik, değişimleriniyavaşça ve sindirilerek yapılmasına çalışılmalıdır )

Ara yüz seçimleri konusunda kullanıcıya kişisel tercihlerini yapabilme olanağı sunulmuş olmalıdır. Kullanıcılarına kendi Ağ alanlarının oluşturulması ve işletilmesi konusunda içerik yükleme, uygulama çalıştırma gibi bazı kolaylıkları da sağlayabilmelidir. Kullanıcılar, e-kapılarda gezinirken ve etkileşirken alıp gönderdiği bilgilerin ve yaptığı işlemlerin gizliliğini koruyabilmelidir.

e-Odacık (Portlet) Nedir ? Kendine gelen istekleri işleyen ve devingen içerik üreten, Java tabanlı bileşenlerdir. Yukarda da belirtildiği gibi e-odacıkalr istemleri işleyerek devingen içerik üreten Java tabanlı bileşenlerdir. e-odacık tarafından yaratılan HTML, XHTML içeriğe “kısım” (fragment) denir. Bir kısım diğer kısımlarla kümelenerek büyük bütünü (belgeyi) oluşturur. Bir e-odacık içeriği diğer e-odacık içerikleriyle kümelenerek e-kapı sayfasını oluştururlar.

Görünüm açısından e-odacık ile portal ilişkisi

Liferay portal Bir portaldan beklenenleri, kolay kurulumu ve kullanımı sayesinde rahatlıkla gerçekleştirme olanağı sunar Barındırdığı (webmail, messenger boards, document library, vs.) ve kullanıcıların geliştirip eklediği bileşenlerle; geliştirilip yönetimi yapılan portal içeriği ihtiyaca göre rahatça zenginleştirilebilir. Açık kaynak kodlu ve J2EE mimarisini kullanması yaygınlaşmasında büyük etkiye sahiptir.

LEP için büyük veri tabanı oluşmayacak projeler için kullanabileceği bir veri tabanı mevcuttur. Buna ek olarak da uyumlu çalıştığı bir çok veri tabanı sistemi (DB2, Firebird, Hypersonic, InterBase, MySQL, Oracle, PortgreSQL, SAP, and SQLServer) vardır

LIFERAY ENTERPRISE PORTAL (LEP) KURULUMU Adım1. JDK5.0 bilgisayarda kurulu olması gerekiyor. http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp adresinden indirip kurulumu gerçekleştirin. Adım2. Sistem özelikleriGelişmişOrtam Değişkenleri %JAVA_HOME% Sistem değişkenini kurulumu yaptığınız alt kılavuzu gösterecek şekilde ayarlayın

Adım3. http://www.liferay.com/web/guest/downloads/portal adresinden Liferay portalı indirin; indirilen zip kötüğünü C:\LIFERAY (ya da başka bir altkılavuz) altına açın. Adım4.(GİRİŞ) C:\LIFERAY\server\bin altkılavuzu altında startup.bat kütüğü ile uygulama sunucusunu başlatın. Herhangi bir tarayıcı açılarak http://localhost:8080 sunucu port adresine erişim sağlanır.(Test için kullanıcı ismi: test@liferay.com, kullanıcı parolası: test)