Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNETTE İLETİŞİM VE İNTERNET SERVİSLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNETTE İLETİŞİM VE İNTERNET SERVİSLERİ"— Sunum transkripti:

1 İNTERNETTE İLETİŞİM VE İNTERNET SERVİSLERİ

2 İNTERNETTE İLETİŞİM Günümüzün en hızlı ve etkili bilgi alma kaynağı İnternet, ülkemizde de yaygın olarak kullanılan, etkili bir yaşam alanı haline geldi. Kurumsal iletişim ve pazarlama iletişimi bağlamında İnternet, kurumu tanıtmak ve kurumla ilgili İnternet üzerinde yer alan her türlü veriyi yönetmek, kurumun ürün, hizmet ve çözümlerine yönelik talep yaratabilmek için çok önem verilmesi gereken bir alan haline gelmiştir.

3 Gerçek kişilerin, sanal ortam adı verilen internet ortamında, birbirlerine bilgi aktarmaları, bilgi araştırmaları gerçekleştirmeleri, bununla birlikte sosyalleşmeleri… gibi pek çok şeye genel olarak internette iletişim adı verilmektedir. Peki internette iletişim yöntemleri nelerdir, internette bilgiler nasıl iletilir, tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım. İnternette iletişim yöntemleri arasında yer alan ilk alternatif forum siteleridir. Forum sitelerinde, insanlar bilgi sahibi olmak istedikleri konular hakkında merak ettiklerini sorar, bilgi sahibi olan kişiler de yanıt olarak bilgilerini bilgi sahibi olmak isteyen kişilere aktarırlar.

4

5 İNTERNET SERVİSLERİ Sosyal Ağ Servisleri Bilgi Servisleri
Eğlence Servisleri Konum Tabanlı Servisler Mobil Finansal Servisler İletişim Servisleri Vodafone Cep Sağlık Diğer Servisler

6 WWW (WORLD WİDE WEB) WWW, Web, ya da W3 (World Wide Web), yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan bir çoklu hiper ortam sistemidir. Hiper ortam, bir dökümandan başka bir dökümanın çağırılmasına (navigate) olanak sağlar (iç içe dökümanlar). Bu ortamdaki her veri (object), uygun bir standart ile bir arada kullanılıp bir Web Listeleyicisinde (Web Browser) görüntülenebilir. Web'in diğer bir işlevi başka bir veriyi çağırabilir (link). Link, aynı döküman içinde başka bir yere olabildiği gibi, fiziksel olarak başka bir yerde (internet üzerindeki herhangi bir makinada) de olabilir.

7 Web uygulamaları (Web sayfaları),Web Listeleyicilerinde (Browser, Gezgin, Tarayıcı) görüntülenir. Web sayfaları, başka sayfalara ve değişik türden verilere hiper linkler içermektedir. Buralara fare ile tıklayarak, başka sayfalara, oradan da başka sayfalara geçeriz. Bu aslında çok basit bir bilgiye ulaşım modeli. Web Sistemleri, kullanılan platformdan bağımsızdır. Bir Macintosh, Pc ya da Unix Web Listeleyicisi aynı sayfaları, aynı şekilde alırlar. Sayfaların alındığı Web Servisleri de farklı bilgisayar platformlarında olabilir. Web Listeleyicileri ve Web Servis Sağlayıcı Ortamlar hemen hemen tüm dünyada her yerde vardır ve global olarak kullanımları üstel bir şekilde artmaktadır.

8 SİR TİM BERNERS-LEE 1989 yılında World Wide Web
Sir Tim Berners –Lee tarafından icat edilmiştir.O bilimden kolayca elde edilen deneylerden oluşan verileri paylaşmak için bir yol bulmaya çalışıyordu.Buldu da… Ayrıca dünyanın ilk web Tarayıcısı ve web sunucu Luğunu yaptı…

9 ODTÜ .TR TAHSİS YETKİSİ

10 ELEKTRONİK POSTA (E-MAİL)
Elektronik posta (kısaca e-posta, İngilizce ), kullanıcıların sayısal ortamda yazdıkları ve birbirlerine gönderdikleri iletilere verilen addır. Elektronik posta, bugün dünya üzerinde milyonlarca insanın hızlı ve etkin bir biçimde iletişim kurmasını sağlar.

11 DİĞER SERVİSLER Günümüzde internette belli özel konulara ayrılmış birçok haber grupları (USENET),Listserv gibi postalama listeleri,BBS (Bullet İn Board System),UUCP (Unix to Unix Copy Program),BITNET (Because ıt,s Time for Network ) gibi servisler uygulanmış ve benzerleri uygulanmaktadır.

12 İNTRANET İntranet yani şirket içi internet olarak düşünebileceğimiz NOVENTRA yazılımı, bir sunucu platformundan şirket çalışanları arasındaki bilgi paylaşımının hızlı ve etkili olmasını sağlamaya yönelik uygulamadır. Tamamen güvenli bir alanda sadece çalışanların istediği bilgiye ulaşmasını sağlamakla kalmaz, bilgiyi paylaşmaya yetkisi olmayan kişilerin de ulaşımını kısıtlar.

13 İntranet bir şirketin çalışanlar arasında iş süreçlerini düzenlemek, işbirliğini kolaylaştırmak için tasarlanmış bilgi paylaşımı sunan dahili, özel ağdır. Web tarayıcı tabanlı bir ortamdan ulaşılabilen intranet, her türlü önemli bilginiz için herhangi bir zamanda dünyanın herhangi bir yerinden ulaşılabilecek merkezi güvenli bir depo hizmeti görür.

14 İntranetler Genellikle Üç Kategoriye Ayrılır:
İşletme içi iletişim araçları İletişimin yanında, karşılıklı etkileşim çalışmalarının da kullanılabildiği yapılar, Tüketicilerin ve birlikte çalışanların şirketlerin de erişebilecekleri yapılar.

15 İNTRANETİN AVANTAJLARI
Üst düzey güvenlik Hızlı veri transferi Küresel erişim Multimedya olanakları Ortak yazılımların kullanılabilmesi Düşük maliyet avantajı

16 EXTRANET Kısaca bir işletmenin, işletme dışındaki paydaşları ile veri ve enformasyon paylaşımı için mevcut telekomünikasyon altyapısını kullanarak teşkil ettiği bilgisayar ağına verilen addır. Ekstranetler yetkili paydaşlara şirket intranetinin belirli bölümlerine, kurum dışından ve genellikle İnternet üzerinden erişim yetkisi verilerek oluşturmaktadır. Ekstranet teknolojisi, bir işletmenin diğer özel ve tüzel kişilerle ilişkiler kurmasını, İnternet üzerinden hizmet ve destek sunmasını, daha kapsamlı işbirliği yapabilmesini ve giderek bu ilişkileri güçlendirmesini sağlamaktadır. Ekstranetler özellikle e-ticaret, m-ticaret ve e-devlet uygulamaları için kullanılmaktadır.

17 Aynı kurumun farklı amaçlara hizmet eden ve farklı paydaşlara açık, farklı ekstranetleri bulunabilmektedir. Ekstranetler aracılığı ile kurumlar şubelerini merkezlerine ve birbirlerine bağlamakta; çalışanlarına kurum dışından intranete bağlanma olanağı sunmaktadır. Tedarikçileri ile—başta planlama, sipariş verme, ve ödeme olmak üzere—iş süreçlerini entegre etme imkanına kavuşmaktadır. Ortakları ile birlikte gerçekleştirdikleri projeleri tek bir sistem üzerinden yönetmektedir. Müşterileri ile enformasyon ve belge paylaşmakta; onlara ürün ve hizmet desteği vermektedir. Ekstranetlerin kullanımı işletmelere aşağıdaki yararları sağlamaktadır.

18 Ekstranetlere genellikle İnternet üzerinde TCP/IP protokolü ve Web uygulamaları kullanılarak erişilmektedir. Veri güvenliği, erişim ve kimlik doğrulama protokolleri kullanılarak sağlanmaktadır. Kimlik doğrulama için kullanıcı adı ve şifresinin yanı sıra, bazen kullanıcının IP adresinden de yararlanılmaktadır.Ekstranetlerde erişim güvenliği için güvenlik kalkanları kullanılmaktadır. Ekstranetler için başlıca erişim seçenekleri arasında şunlar bulunmaktadır: Çevirmeli ağ. Güvenli İnternet erişimi (ör. bakınız HTTPS ve SSL). İntranet verilerinin bir kısmına kurum dışından ayrı bir sunucu (ekstranet sunucusu) üzerinde erişim. Sanal özel ağ.

19 Veri yolları üzerinde, veri ve enformasyon iletişimin gizliliği için, açık ya da kapalı algoritmalar kullanılarak şifreleme yapılmaktadır. Kapalı algoritmalar yolu ile İnternet üzerinde sanal veri tünelleri oluşturmak; İnternet'i sanki özel bir geniş alan ağı imişçesine kullanmak mümkün olmaktadır.

20 EXTRANET AVANTAJLARI Düşük maliyet. Hatalarda azalma.
Enformasyon paylaşımı ve işbirliği. Hızlı enformasyon akışı. Hızlı ve verimli iş görme. Esneklik.


"İNTERNETTE İLETİŞİM VE İNTERNET SERVİSLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları