Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tipleri
Advertisements

KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA DİYABET
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
Şeker Hastalığı-DİYABET
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
ANTİAGİNG "Anti-Aging" kelime anlamıyla ‘yeniden gençleşme’ olarak geçse de aslında insanları sağlık estetik ve yaşam gücü açısından daha iyi bir seviyeye.
SBR 129 – Spor Bilimleri ve Rekreasyona Giriş Dr. Alpan Cinemre
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
Haftada 5’ten fazla çikolata, patates cipsi, mısır gevreği ya da benzeri gıdaları yiyor musunuz? EVETHAYIR Tansiyonunuz ölçüldüğünde size yüksek olduğu.
VENÖZ YETMEZLİKTEN KORUNMA SAĞLAYABİLİRMİYİZ?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
Cerrahide yandaş hastalıklar
MİTOKONDRİ VE YAŞLANMA
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Demir ne iş yapar? DNA, RNA ve protein sentezi Oksijen taşınması
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ŞOK Yücel Taştan CTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KADIN, BESLENME VE SAĞLIK
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
DOLAŞIM SİSTEMİ.
SAĞLIKLI BESLENME.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
OBEZİTE (Şişmanlık).
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Figurwell Şirketi Kuruluş: Ana Ürün:e-scan Metabolic - Test 350 Partner:Almanya; Avusturya, İsviçre, İspanya, Avustralya;
Şişmanlığın Ortaya Çıkış Nedenleri ve Sağlık Üzerinde Etkileri.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Sağlıklı Beslenme.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ yaş arasındaki hayat dilimi yetişkinlik dönemi olarak adlandırılır.
Sağlıklı Beslenme.
ÇAY ŞEKERİYLE ALDIĞIMIZ BİR KARBOHİDRAT:FRUKTOZ
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Sunum transkripti:

Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması

YAŞAM : Metabolik aktivite ENERJİ OKSİDASYON

OKSİDASYON GIDA + OKSİJEN : ENERJİ GIDA + OKSİJEN : SERBEST TOKSİK OKSİDASYON RADİKAL(STOR) METABOLİK AKTİVİTE ve YAŞAM HASTALIK/YAŞLANMA

STOR Hücre membranının yaralanması: Yaşlanma yırtılması:Hücre ve doku ölümü

STOR DNA KANSER

Aşırı yağ tüketimi(katı yada sıvı) OKSİDASYON Aşırı şeker tüketimi STOR DIABET Şeker

Atherosclerosis (STOR ve CH’ün Fazla sıvı/katı yağ alımı, nikotin, alkol, çay(tanen), kahve(kafein) ve fazla şeker(unlu ve tatlı mamuller...) STOR ve KH ŞEKER DIABET Atherosclerosis (STOR ve CH’ün damar çeperlerinde birikmesi) Insulin yetmezliği Yüksek tansiyon ve diğer kalp-damar hastalıkları

İnsulin Şeker (DIABET tip 1) Gıda (yağ ve şeker) Şeker (DIABET tip 2) .. . . . . ..... ............... . . . . . ......DAMAR............. .. . . . . ......Su.................. Hypertension . .. .. .. . ..................... (yüksek tansiyon)

Kan şekeri < 70-140 mg/dL >140 mg/dL (DIABET) <40 mg/dL (hypoglisemia) Günde üç-dört defa kan şekerini tespit et. <40 mg ise bir tatlı takviyesi yap. Üç öğün yerine 6-7 kez ancak az miktarlarda beslenme yolunu seç. Öğün aralararında kepek unu, keten tohumu yani lif tüket. Alkol kesinlikle yok. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçın. Sigara kesinlikle yok. Stresi kontrol altına al. Günlük 200 mg C vitamini kullan. Günde 1-2 tablet Omega 3 ya da Coenzyme Q10 kullan. Sarmısak, Soğan, Keten tohumu unu, çekilmiş(1 küçük çay kaşığı(kçk), soğuk su ile tüket, kesinlikle sıcak kullanma. Soyalı gıdalar, Ca (>1g/gün, 500 g sabah, 500 g öğle ve 500 g akşam) Düzenli egzersiz. Brüksel lahanası. Yeşil biber, kereviz, kabak, havuç, beyaz lahana, kuru meyve, üzüm. Brokoli. Yağlı balık.

LİFLER Kanserojen Alerjen KH Çözünür(yumuşak ve peltemsi olanlar) Çözünmeyen(sert) Mide ve bağırsak(MB) kanalında ve kandaki MB kanalındaki Şeker Kanserojen Alerjen KH

KH, şeker, STOR, kanserojen ve allerjik maddeye karşı 1 kçk.keten tohumu, 1-2 saat sonra; 1 k. kepek unu Önemli ! ; yemek esnasında değil, aralarda

Kan sulandırıcılar, CH ve şeker düşürücüler; Coenzyme Q10 Omega 3 Keten tohumu Asla bunlardan ikisini bir arada kullanma, iç kanama riski !!! Kişniş ve zencefil Cumadin Aspirin

Omega 3 Omega 6 Linolenik acid, EPA, DHA Linoleik acid, Arachidonik acid PGE1, TXA3, LTB5 PGE2, TXA2, IL 1, IL 2, IL 6, TNF İltihaplanmanın azalması İltihaplanmanın artması Kanın sulanması Pıhtılaşma, emboli riski!

Omega 3 Omega 6 PGE3 iltihap önleyici PGE2 uykusuzluk PGD1 uyku faktörü TXA2 yüksek tansiyon(YT) TXA3 YT azaltıcı LTB5 YT azaltıcı Yağlı balık kabuklular, Keten tohumu, zeytinyağı Haftada en az dört kez; her biri 250 gram ! Soya yağı, konola yağı, baklagil, brokoli, kabak

OMEGA 3 Kalp-damar hastalıkları Diabet tip 2, Kanser Stres ve depresyon Alzheimer ve Parkinson Çocuk hastalıkları Ameliyat öncesi ve sonrası İltihaplanma(arthrit, asthıma, MS, IBD, rhenit...)

Beyne uzun süreli kan yetmezliği Beyin dokuda ölü alanlar Dopamin salgılanması Parkinson Dopamin & Seratonin Alzheimer

Parkinson’da dopamin salgılanmasını artırmak için; Fava fasulyesi Meksika fasulyesi Sakız bakla

Parkinson’a karşı; Sakız bakla Omega 3 Baklagil Se, Zn, C, B, E ve A Vit. 2,2.5 L su/gün Sitröz(Narenciye)meyve Öğün aralarında kepek unu ve diğer lifler.. Keten tohumu, kişniş, zencefil, tarçın...

Asla alınmaması gerekenler!!! B6 vit.; Et ve et ürünleri Süt ve süt ürünleri Karpuz Patates Kavun Yumurta

Asla alınmaması gerekenler; Kızartma gıda Margarin Dumanlanmış gıda Kürlenmiş gıda alkol nikotin

Margarin H-H-H-H-H-H-H-H-H- C-c-c-c-c-c-c-c-c- Normal (cis) form C-c-c-c-c-c-c-c-c- Trans yağ asiti

Damar duvarında trans yağ birikimi Atherosclerosis Margarin Tereyağı kullan,Vit A, D, E ve K al !!!

Şayet hareketliyseniz, margarin yerine tereyağı tüketebilirsiniz!!! Endişelenme! Tereyağı ile alınan kolesterol testesteron, seratonin, oestrogen hormonları ile D vit. yapımında harcanacaktır.

Aşırı miktar STOR Kolesterol Normal kan basıncı Atherosclerotic damar (Atherosclerosis)

Damar sertliğine karşı ve daha iyi bir kalp ve damar sağlığı için; İltihaplanmayı; Katı ve sıvı yağ alımını azaltarak, Alkol ve nikotin’den uzak durarak, Düzenli egsersiz yaparak, Trans yağ asitlerinden uzak durarak(Margarin, cips, kraker, hazır çorba, hazır domates sosları, ketchup, soya sosları) ve özellikle; Sıvı yağı bir defalık kullan. Sakın iki kere kullanma!!! Sıvı yağları bir defadan fazla kullanmada trans yağ asitleri oluşur.

PG2 baskılanır Oksidasyon baskılanır Omega 3 PG2 baskılanır Oksidasyon baskılanır STOR’u azaltır Atherosclerosis ve Diabet’i önler Damarı genişletir ve kan dolaşımını rahatlatır

12-8 Normal 13-9 ve yukarı Hipertansiyon Aşırı oksidasyon Atherosclerosis Hipertansiyon Omega 3

Yüksek tansiyona karşı; Aşağıdakileri içeren bir antioksidant kullan; Se Zn Vit C Vit B Aşağıdakileri içermesin; Vit E Vit A

Yüksek tansiyona karşı; Coenzme Q10 Kanı sulandırır(anticoagulant) Damar esnekliğini artırır Kan dolaşımını kolaylaştırır Kan damarlarını genişletir Bu nedenlerle yüksek tansiyona karşı oldukça etkilidir. Ancak, Basındaki iletilerin aksine herhangi bir enerji vericiliği yoktur!!!

Yüksek tansiyona karşı; Magnesium 350 mg/day Kalsiyum 1 g/day Isoflavon; tarçın, nane, kişniş, zencefil, kimyon, köfte baharı, tatlı kırmızı biber, kekik, yeşil biber, tatlı patates, tatlı kabak Sarmısak ve soğan Baklagil Lif yönünden zengin gıdalar(brokoli, brüksel lahanası, kereviz, enginar, yeşil yapraklılar, havuç...) Keten tohumu(öğün aralarında) Kepek unu(öğünler arasında) Yağlı balık(her biri 250 g, haftada en az 4-5 kez.) Sitröz meyve(portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi, ananas, çilek, böğürtlen..)

Yüksek tansiyona karşı; Margarin, hazır çorba, kraker ve cips yok. Kızartma gıda yok. Dumanlanmış gıda yok. Kürlenmiş gıda yok. Dikkat!!! Cola içerdiği yüksek fosfat’la Ca atımına sebeb olur. Hypertension

Zeytinyağını tek başına kullanma!!!; Yerine, Aşağıdaki yağların eşit oranlardaki karışımını (tüm yemeklerde) kullan; zeytinyağı mısır yağı ayçiçek yağı